realistic 26.04.10, 19:14 hm... ciekawy kierunek studiów? (filozofia) może... więc, co to jest mniej więcej filozofia? xD na studiach, co się robi? jeśli nie wiesz, nie pisz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wildthing Re: Filozofia . 26.04.10, 19:53 Myśli się chyba xD. Przepraszam, ale nie wiem, choć podpinam się pod pytanie, bo chętnie się dowiem. Jak wszystko dobrze pójdzie, to w liceum będę miała podstawy filozofii ^^. Odpowiedz Link Zgłoś
grammarnazi Re: Filozofia . 26.04.10, 20:01 Cóż, dla kogo ciekawy, dla tego ciekawy. Ale pracy po filozofii nie znajdziesz. Osobiście radzę zostawić czytanie wywodów mądrych panów o życiu ma czas wolny, a na studia iść takie, żeby dostać po tym pracę. Bo chyba nie chcesz usiłować uczyć bachorki w szkole, na czym polegał egzystencjalizm laicki, podczas gdy oni nie znają znaczenia słowa "laicyzm" i "egzystencja"? Odpowiedz Link Zgłoś
alice087 Re: Filozofia . 26.04.10, 20:13 grammarnazi, nie to, że chcę pójść na te studia... tylko tak się zastanawiam, na czym polega ta filozofia . Odpowiedz Link Zgłoś
grammarnazi Re: Filozofia . 26.04.10, 21:11 Wkuwasz o filozofach, o ich dziełach, o prądach myślowych, ideologiach i tak dalej. Na pewno nie ma tam zbyt wiele psychologii i tak dalej. Nie siedzisz w ławce i nie rozmyślasz nad sensem życia Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Filozofia . 26.04.10, 20:04 Chyba jest dość mało praktyczny. Lepej wybierz coś pratyczniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
akira Re: Filozofia . 26.04.10, 20:06 Filozof – człowiek zajmujący się ogólnymi, podstawowymi zagadkami świata: naturą istnienia i rzeczywistości, poznawalnością prawdy czy tym, jakie działanie jest pożądane. To raczej hobby, nie praca. Odpowiedz Link Zgłoś
w_paski Re: Filozofia . 26.04.10, 20:14 napewno uczą cię histori itp. troche psychologi żeby poznać człowieka troche socjologji itd. ale musisz pamiętać że samej filozoeji cię nie nauczą bo poprostu trzeba się takim urodzić mój wójek jest filozofem (a jego brat bliźniak socjologiem-genialne rodzeństwo) po nim przejełam te pasje jeśli chcesz się przygotować to czytaj ,,sztuka wojny"(ło jezu niepamiętam kto to napisał!)jest do dziś wykorzystywana przez biznesmenów itp. tyle moge ci powiedzieć jako osoba kończąca podstawówke Odpowiedz Link Zgłoś
elliot Re: Filozofia . 26.04.10, 21:14 nie wiem, ale mój brat mówił, że ci co studiują filozofię mają potem niezłego świra... coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
lorelei_ Re: Filozofia . 26.04.10, 21:22 studia filozoficzne są odpowiednie dla osób, które myślą logicznie i lubią zgłębiać intelektualne tajemnice. myślę jednak, że ukończyć ten kierunek warto, ale dla przyjemności. pytasz, co robi się na studiach. interesowałam się tym kiedyś. z tego co czytałam, to filozof uczy się dostrzegać problemy tam, gdzie inni ich nie zauważają. szuka uniwersalnych rozwiązań, nie specjalizuje zawodowo. więc jak widzisz, po ukończeniu tego kierunku można mieć problem ze znalezieniem pracy. rozumiesz, kwestia szczęścia. a co, wybierasz się na filozofię? Odpowiedz Link Zgłoś
diamond_girl12 Re: Filozofia . 26.04.10, 22:09 Wątpie czy ciekawy. Może się znudzić. ;pp Odpowiedz Link Zgłoś
alice087 lorelei 26.04.10, 22:24 szczerze... kiedyś o tym myślałam . ale tak dla przyjemności. tak jak napisałaś: "filozof uczy się dostrzegać problemy tam, gdzie inni ich nie zauważają. szuka uniwersalnych rozwiązań" - oto cała ja Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1512 Re: Filozofia . 27.04.10, 09:14 To jest chyba trudny kierunek studiów. Oraz raczej mało praktyczny bo ci się nie przyda , zajmuje się tym że poprostu chcesz coś zrozumieć i kochasz rozwiązywać lub stwarzać nowe teorie oraz musisz rozmyslac z umiłowaniem o nowszych ideach . Myślę że tym sie to zajmujee . Ale radze wybrać troche łatwiejszy kierunek ;D Odpowiedz Link Zgłoś
anne05 Re: Filozofia . 29.04.10, 19:41 uczy się chyba o filozofach i dyskutuje nad tym, czy ich tok myślenia był właściwy (chodzi mi np. czy słuszne były rozmyślania Epikura czy Seneki itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
caterina97 Re: Filozofia . 29.04.10, 22:13 Maciej T . jest chętny do wytłumaczenia . ! Odpowiedz Link Zgłoś