29.04.10, 19:50
Nie mam zbyt bogatych rodziców, a kieszonkowego dostaje 60 zł miesięcznie.
Ubieram się w markowych sklepach, ale mam duży ubytek w szafie sad Nie mam kurtki na
wiosnę, bo z zeszłego roku jest już na mnie za mała, a mama cały czas się mnie czepia, ża
mam kupować sobie ciuchy rozmiar większe. Nie uważacie, że to nieco BEZ SENSU ? !
Niedługo wybieram się na wycieczkę szkolną(kilku-dniową) i potrzebne są mi pare rzeczy i
do ubrania i kosmetyki. Nie wiem jak mam poprosić rodziców o kasę na te wydatki, bo
niedawno uzbierałam sobie pieniądze i byłam na zakupach. A znając moją mamę:"Przecież
niedawno byłaś na zakupach po co Ci nowe ciuchy ? !!".
Wiem, że ludzie mają gorsze problemy, ale jeśli macie jakieś sposoby na rodziców w tych
sprawach to poradźcie co mam robić ?
Obserwuj wątek
    • the_best Re: Kasa... 29.04.10, 19:55
      ale co my mamy zrobić ?
      przecież skoro twoja mama nie ma kasy to ci nie da,
      a jak ma i nie chce dać, to też nie dostaniesz !

logiczne , !
      • elisss92 Re: Kasa... 29.04.10, 20:11
        jak mama mi mówiła, że nie ma kasy i nie może mi dać to nie prosiłam. Starałam
        się być wyrozumiała, bo pracowała sama (ojciec to inna sprawa, więc nie będe się
        rozpisywac na jego temat). Może czas zrezygnować z tych "markowych" sklepów na
        rzecz zwykłych, tańszych? NIe liczy się metka przecież. I zrozum mamę, że
        przecież, za przeproszeniem, nie sra pieniędzmi i nie wyczaruje na twoje zawołanie.
        • lusiiaczek_joe Re: Kasa... 29.04.10, 22:00
          Poradzę Ci tak ... dzisiaj se kupiłam zarąbista bluzkę na Hali Auchan xd Taką z telewizorami itp.
          xd
          Nie wszystko musi być firmowe, ja tam kupuje to co mi się podoba xd.
          Może babcia pomoże? A za kieszonkowe kup kosmetyki wink
        • laura.pl Re: Kasa... 30.04.10, 13:05
          Wiesz co,nie wiem co Ci poradzić...Może spróbuj posprzedawać jakieś książki,stare zabawki
          czy coś co jest w dość dobrym stanie a nie jest ci potrzebne.
    • kotlet_mielony Re: Kasa... 29.04.10, 20:11
      Przepraszam bardzo, ale co ja mogę zrobić? Mam pójść do Twoich rodziców,
      przyłożyć im nóż do gardła i wymusić pieniądze dla Ciebie?
      • nuna_ T U T A J 29.04.10, 20:22
        Chodziło mi o poradę jak poprosić rodziców o pieniądze. Nie mam zamiaru wyciągać od
        nich wygórowanych kwot chodzi mi o jakieś 50 zł. Skoro stać ją, aby mojej młodszej
        siostrze kupować ciuchy wartości 200 zł miesięcznie, to stać ją także, aby dała mi 50 zł
        raz na rok (bo kieszonkowe sponsoruje tata, a rodzice są po rozwodzie).
        Nie chodziło mi o to, że mam pretensje do mamy, że nie daje mi miesięcznie kasy na
        ciuchy i kosmetyki, ale poprostu zapytałam was o radę jak delikatnie poprosić o pieniądze?
        • florek Re: T U T A J 29.04.10, 20:33
          może zaproponuj jej że w zamian za pieniądze posprzątasz w domu albo zrobisz obiad...
          albo jeśli masz jakieś stare ubrania to możesz je sprzedać na allegro albo jakiejś koleżance.
          a poza tym musisz kupować wszystkie ciuchy w markowych sklepach ?
          chyba nic sie nie stanie jak kupisz kilka rzeczy w lumpie..jeśli dobrze poszukasz tam też
          znajdziesz coś fajnego wink
    • patrycjamusic Re: Kasa... 29.04.10, 20:28
      ty ciesz sie ze dostajesz kieszonkowe mi nie daja kieszonkowegouncertain
      • aguus13 Re: Kasa... 02.05.10, 21:36
        No niestety ja mam tak samo .. moi rodzice nie mają na to za dużo kasy aby
        ubierać mnie w markowych ciuchach .. tylko ja jadę na zakupy jak ubłagam albo
        jak coś potrzebuję ..a mam koleżankę [ bogatą] jak by jej zabrać kasę to by nie
        przeżyła .sciana
    • madalena Re: Kasa... 29.04.10, 20:30
      jeśli mama nie ma kasy to ci nie da, napisałaś, że jest po rozwodzie więc na
      pewno jest jej ciężko, jeśli moi rodzice nie maja kasy to ich nie proszę i tyle.
      Zrezygnuj z markowych ciuchów a zaoszczędzisz, a jak już ci tak zależy to idź i
      ją poproś tak łagodnie i tatę przecież tez możesz powiedz że ta wycieczka i w
      ogóle .
    • scarletrose Re: Kasa... 29.04.10, 20:36
      60 zł miesięcznie? To przecież nie jest mało! W trzy miesiące mogłaś
      zaoszczędzić na jakąś niezłą kurtkę.
      • durex_ Re: Kasa... 29.04.10, 20:41
        o tak ide nakrzyczeć na twoją mame. założe się ze zaraz da ci kase.
    • saphirka Re: Kasa... 29.04.10, 20:39
      Ciesz się że masz 60 zł kieszonkowego

ja mam tylko 30 i nie ma szans na podwyżkę crycry
    • softy_girl moja rada, skarbie. 29.04.10, 20:40
      Kupuj w tańszych sklepach, a więcej. :d

Noi to na tyle. Skomplikowane? Chyba nie....
    • lorelei_ Re: Kasa... 29.04.10, 20:47
      powtórzę to, co napisał ktoś powyżej. kupuj tańsze ubrania, wtedy będziesz mogła kupić ich więcej.
      • lovedisneystars Re: Kasa... 29.04.10, 20:57
        teraz jej wypominacie. Jej nie chodzi o rady na przyszłość typu : kupuj w
        lumpeksach to bd miała kase tylko o radeee jak zarobić piniądze na wycieczke..

Porozmawiaj z mamą wytłumacz swój żal, odnośnie tego, że twoja sis dostaje
        więcej kasy i wgl. A może poproś tate jeżeli masz dobre kontakty z nim. Powiedz,
        że potrzebujesz na wycieczke. A pozatym co ci tak bardzo jest potrzebne?

A jeżeli tata nie bd chciał dać ci forsy zaproponuj mamie diiil. Ty np. bd
        sprzątała cały dom przed tydzień czy bd robiła obiady wzamian za pieniądze.
        Szczera rozmowa ci pomoże .!
        • miqusia Re: Kasa... 29.04.10, 21:01
          To jesteś bogatsza ode mnie. Nie robię rodzicom wątów.
        • softy_girl Nie kochaniutka, ona po prostu chcę ubrania. 29.04.10, 21:05
          A ja jak narazie dałam jej najbardziej realistyczną radę więc... :d
          • softy_girl W sumie teraz nic nie rozumie z twojej wypowiedzi 29.04.10, 21:28
            ta kasa potrzebna ci na wycieczkę czy na ubrania? -.-
          • nuna_ Re: Nie kochaniutka, ona po prostu chcę ubrania. 29.04.10, 21:38
            "Ona" ma imię, a przynajmie nick. Mam Ci napisać, o jakie wydatki mi chodzi ? To chyba
            normalne, że każdy wyrasta ze starych ubrań, prawda ? A co za tym idzie trzeba nabyć
            nowe i tutaj mam właśnie problem. Nie zamierzam wymuszać na rodzicach kasy, okej.
            A po za tym to, że moi rodzice są po rozwodzie nie znaczy, że moja mama nie znalazła
            sobie kogoś nowego, kto jej pomoże również w sprawach finansowych.
            Poprasiłam Was tylko o radę, jak delikatnie poprosić rodziców o kasę. Wiele z was mi
            pomogło, dziękuje. Macie racje pomoc w domu jeste niezbędna, a zasada "coś za coś"
            jest jak najbardziej fair. Zaproponuję sprzątanie w garażu, czy coś.
            A na przyszłość do niektórych czytelniczek:nieprzyjemne komentarze proszę wsadzić
            sobie w buty, są naprawdę zbędne.
            • softy_girl Ona to odpowiednik do kobiety 29.04.10, 23:13
              A jeśli wyrastasz zurań to możesz kupić nowe ale tańsze i sprawa załatwiona.
    • xxxdemuskaxxx Re: Kasa... 29.04.10, 21:02
      hmm ja mam o tyle szczęście że moi rodzice mi raczej dają, a kieszonkowe to
      dziewczyno masz duże, niektórzy dostają 20 miesięcznie

a co do pytania
      najlepiej albo
      -powiedz mamie prawdę że potrzebujesz tych pieniędzy na wycieczkę<tylko nie kłuć
      się>
      albo
      -zaproponuj mamie że posprzątasz, pozmywasz, zaopiekujesz się siostrą może da ci
      za to trochę kasykisskiss
    • kara996 Re: Kasa... 29.04.10, 21:11
      Ja, jestem od ciebie młodsza o rok i dostaje 30 złotych na miesiąc i to nie
      zawsze a mi udało się zaoszczędzić. Może ogranicz kupowanie zbędnych rzeczy i
      oszczędzaj pieniądze na 'czarną godzinę', w przypadku kupienia potrzebnego
      ciuchu będziesz mieć pieniądze.
      pozdro Kara996 smile
      • karmel_ Re: Kasa... 29.04.10, 21:46
        jak mam ci pomóc , jak nawet mam mniejsze kieszonkowe od ciebie ?
        może posprzątaj dom ? nie wiem , naprawdę nie wiem .
    • twilight_6 ja nie pomogę...mam normalnie tak samo. 29.04.10, 21:29
      mam dokładnie ten sam problem. też miałam ostatnio wycieczkę, kupuję w markowych
      sklepach a na miesiąc niestety dostaję mniej niż ty bo 40. a 20 na kartę.
      mam ciuchy ale w większości są na mnie małe albo brzydkie.
      też moja mama mówi żeby większe kupić bo przecież wyrośniesz.
      mam jeszcze ciuchy po siorce ale większość jest na mnie duża i chodzę w workch a
      nie w ubraniach.
      to głupie.
      • liluuu Re: ja nie pomogę...mam normalnie tak samo. 29.04.10, 21:49
        Może zbieraj pieniądze, odkładaj i kupuj sama smile
    • kittas. Re: Kasa... 29.04.10, 21:54
      idź z mamą na zakupy?
    • katsuumi_17 Re: Kasa... 29.04.10, 21:55
      Radzę zacząć rozsądniej wydawać kieszonkowe. Jeśli rodzice nie mają z czego dać ci
      kieszonkowego, to ty ogranicz wydatki i kupuj w tańszych sklepach. Co ci zależy na
      marce?
    • theblackone. Re: Kasa... 29.04.10, 21:56
      Ja w ogóle nie dostaję kieszonkowego, a szczerze mówiąc jakoś mam pieniądze.
      Po pierwsze: nie wydaję ich na bezsensowne zabaweczki. Kupuję z rozsądkiem, jeśli coś
      sobie upatrzę, to najpierw sprawdzam, czy może w innych sklepach nie ma podobnej
      rzeczy za niższą cenę, albo czekam na obniżki. Kupuję też rzeczy w miarę praktyczne, wolę
      klasyczną białą bluzkę od asymetrycznej neonowej sukienki, którą jutro wyrzucę, gdyż w
      Bravo Girl napisano, że już nie jest modna. Staram się też nie kupować słodyczy czy
      soczków, chyba, że muszę. Połowę kasy, którą dostaję, oszczędzam.
      Pogadaj o tym z mamą, powiedz jej, na co wydajesz pieniądze, spytaj może o jakieś
      porady, albo poproś o podwyżkę, ale też uzasadnij tą prośbę - może potrzeba ci kasy, bo
      większość wydajesz na obiadki w szkole? Zastanów się nad tym. Jeśli koniecznie ci zależy,
      pogadaj z mamą albo zacznij oszczędzać. I pamiętaj - dobre argumenty to podstawa. Jeśli
      powiesz po prostu "no mamooooo!", to z podwyżki nici.
    • klaudzior Najlepsza rada która działa 29.04.10, 22:04
      1. Ide do mamy i mówię "Kocham Cię"
      2. "Daj mi pieniądze na ubrania"
      • jula__ Re: Najlepsza rada która działa 29.04.10, 22:17
        Ja w ogole nie dostaje kieszonkowego !!! Wiec sie ciesz ze wgl cos dostajesz a 60 zl to duzo ! Jak kiedys dostawalam to tylko 40 i nie sralam sie ze malo
        • msthic Re: Najlepsza rada która działa 30.04.10, 10:36
          Tak jak mówili pogadaj z mamą, że potrzebujesz kasy
          i jeśli ci da to zrobisz jej jakąś przysługę.
          A następnym razem to oszczędzaj kasę i nie kupuj zbędnych
          lub bardzo drogich rzeczy.
          Ja mam gorzej, bo niby dostaje 50zł kieszonkowego
          tylko często rodzice nie chcą mi dawać, bo uważają, że jak w tym momencie
          nie potrzebuję to mi nie dadzą, a jak potrzebuję to nie mają kasy przy sobie . -.-
          I żyj tu człowieku z taką rodziną ...
    • aileen Re: Kasa... 30.04.10, 12:57
      niektórzy nie dostają w ogóle kieszonkowego, a niektórzy nawet połowy z tego co
      ty. jeśli koniecznie chcesz kupować w markowych sklepach to kupuj na przecenach.
      to świetne okazje by kupić ubrania z metką w przystępnej - choć nieraz nadal
      wygórowanej - cenie.
    • answer Re: Kasa... 30.04.10, 12:59
      powiem ci że ja nie mam takich problemów bo rodzce dajom mi kieszonkowe 50 na 2
      tygodnie ale na gazety, itp., a ciuchy kupują mi za swoją kase
    • nearlaify Re: Kasa... 30.04.10, 13:22
      Ha ha - 60zł miesięcznie u uważasz, że to mało? Ja nie dostaję żadnego
      kieszonkowego. Na swoje pieniądze zarabiam sama, ale tak i raz na ruski rok
      dostanę nowy ciuch, ale mi to nie przeszkadza. Właściwie jest mi z tym lepiej i
      czuję, że nie wydaję pieniędzy bez powodu i się usamodzielniam. Tobie proponuję
      coś podobnego. Fajna sprawa. Zresztą, ja popieram Twoją mamę. Dlaczego chcesz
      kupować sobie coś nowego, skoro dopiero dostałaś?
      • czykitaxd Re: Kasa... 02.05.10, 13:22
        to rzeczywiscie powazny problem.-.-
        dziecko ja wgl kieszonkowego nie mam. jak chce pieniądze to robie cos w domu. albo
        wyprowadze psa sąsiadc. tyl ejest mozliwosci.xd
    • boshe Kasa... 02.05.10, 13:26
      Bądź z nią szczera i powiedz jak się czujesz i że to będą ostatnie zakupy np. przed wakacjami (jeśli będą : p ) .
    • mickey66 Re: Kasa... 02.05.10, 13:34
      ty ciesz sie ze masz kieszonkowe ja to w ogóle nie mamsad
      • rathbone Re: Kasa... 02.05.10, 21:28
        skoro dostajesz kieszonkowe to sobie kupuj za kieszonkowe!
        ahh te problemy współczesnej młodzieży czasem mnie powalają...
    • malinka.. Re: Kasa... 02.05.10, 21:34
      Musisz mieć markowe ciuchy.?
      przecież np. w auchanie możesz kupić tanie, ale fajnie rzeczy.wink
      • teqiulla Re: Kasa... 02.05.10, 21:43
        a ja bym radziła zainwestwoać w odzież używaną i troszkę tańsze ciuchy. co ci szkodzi?
        pozatym w sklepach z odzieżą używaną również można znaleść ekstra ciuchy c:
        • pink_rulez Re: Kasa... 02.05.10, 21:51
          Po pierwsze - spróbuj zarobić!
          Sprzedaj w szkole kilka książek lub innych drobiazgów, których nie używasz.
          Wyprowadź sąsiadce psa za niewielką kwotę, żeby sobie nie pomyślała że wyłudzasz kasę za
          drobiazgi.
          A kurtkę kup w lumpiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka