Dodaj do ulubionych

Lustrzanka ;d

31.07.10, 23:00
Hejj kiss

Mam do Was pytanie zamierzam kupic lustrzankę.
' Na oku dwie i nie wiem którego wyboru dokonac, mianowicie chodzi mi o
Nikon D3000 i Sony Alpha 330. wink
Właściciele tych aparatów prosiła bym o wady i zalety. Jeśli macie jakieś inne
lustrzanki też są mile widziane. big_grin

Jak był wątek to ogromnie przepraszam, nie miałam czasu poszukac. kiss
Obserwuj wątek
    • crezyyy Re: ;) 31.07.10, 23:04
      Mam lustrzankę Nikon. wink Jest super, ale trzeba się nauczyć korzystać i robić zdjęcia, bo
      fajne nie wyjdą. Może to i głupie, że trzeba się nauczyć fotki cykać xDD Ale serio ..
      Lustzanka jest, że tak powiem, dla takich uzdolnionych i umiejących się nią posługiwać.
      Niestety .. przykro mi, ale Ci nie pomogę. Nie wiem, która fajniejsza, bo się nie znam, a
      wad i zalet nie umiem wyjaśnić. Są całkiem takie same. wink - moim zdaniem .; dd
      • dusia12 Re: ;) 01.08.10, 10:38
        Dzięki. kiss

Piszcie proszę. wink
        • balon123 Re: ;) 01.08.10, 10:58
          ja mam Nikona d5000 i jeszcze nie doszłam jak się robi ładne zdjęcia. xD
          foto.recenzja.pl/Nikon_D5000-rec-2005/ wejdź sobie na tą stronkę i tam
          masz opinie.
    • caroline13 Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 11:00
      moj kuzyn ma nikonaD3000 i ja chwalismile
      • ultra_fiolet Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 11:25
        Podobno nie opłaca się kupować lustrzanek 'tanich' w granicach do 2000zł ;/
        Bo jeśli chce się robić naprawdę profesjonalne zdjęcia to trzeba kupić taką
        porządną, a takie są nawet za dwadzieścia tysięcy. I mówiąc porządne nie myślę
        o produktach takich znanych firm jak SONY czy NIKON, są to raczej marki o
        których mniej się słyszy.

Tak słyszałam, od osoby która się trochę na tym zna.

Ale jeśli chcesz dokonać zakupu to radziłabym ci zapytać jakiegoś eksperta, albo
        chociaż zapytaj w sklepie w którym się takie rzeczy sprzedaje ;D
        • szatynka Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 15:45
          Bo jeśli chce się robić naprawdę profesjonalne zdjęcia to trzeba kupić taką
          porządną, a takie są nawet za dwadzieścia tysięcy.

Słucham? Owszem są drogie lustrzanki, bardzo drogie. Ale po pierwsze nie aparat
          robi zdjęcia, a ty. Można mieć lustrzankę i robić marne zdjęcia z rozmazanym
          obiektem i prześwietlonym tłem. A po drugie nawet profesjonaliści używają
          aparatów typu poniżej 2000zł. Kupują korpus i do tego obiektyw standardowy 18
          -55 mm, a dopiero potem dokupują do podstawy obiektywy tele, makro etc. I w
          gruncie rzeczy po drodze dochodzą dodatki typu blendy, filtry itd. Tak, więc nie
          rozumiem tego, że poniżej 2000 zł to badziewie i się nie opłaca.

I mówiąc porządne nie myślę o produktach takich znanych firm jak SONY czy
          NIKON, są to raczej marki o których mniej się słyszy.

Bardzo dużo szanujących się fotografów ma lustrzanki ze znanym firm Sony, Nikon,
          Canon, Olympus, Sigma itd. A jakość ich zdjęć jest powalająca.

wink
    • szatynka Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 15:34
      Mam Sony Alpha 330. Wiele osób woli Nikony czy Canony ponieważ Sony za dużo się
      reklamuje etc i ''podobno'' przez to jest gorszą firmą. Moim zdaniem to bzdura.
      Po pierwsze widzę, że chcesz dopiero zacząć przygodę z fotografią. Jako
      amatorska lustrzanka Soniak sprawuje się bardzo dobrze. Nie mam z nim problemów.
      Łatwa obsługa, jakość zdjęć wystarczająca, wiele opcji. Trzeba się nim pobawić
      żeby rozgryźć. Jestem samoukiem, instrukcję obleciałam jednym okiem żeby nie
      mieć narzuconych kryteriów ustawień. I powiem Ci, że jak znasz zależności między
      czasem otwarcia migawki, a przesłoną to dasz radę. Jeżeli nawet ustawienia okażą
      się na pierwszy rzut oka trudne to masz auto lub instrukcja do rączek.
      Nikonem nie robiłam jeszcze zdjęć tak więc nie wiem jak się sprawuje w praktyce. tongue_out
      Powodzenia.
    • ta_anka Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 15:36
      mój ojciec ma Sony, czasami zdarza mi się od niego pożyczać smile
      też chciałam taka, ale niestety nie dostałam.
      polecamsmile
    • madziek67 Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 15:42
      Ten , kto mówi , że Nikon to tanie gó... za 2000zł , niech się schowa . To jedna z
      lepszych firm produkująca lustrzanki . Polecam - sama mam ; ) dobry jest Nikon D90 , ale
      trochę kosztuje , bo 3300 zł . Są oczywiście droższe modele ... pozdr .
    • suczka Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 15:49
      Moja ciocia ma sony alpha 330 i ogólnie to nie jest zadowolona a ja mam Nikona ale nie
      dokładnie tego i jestem na prawde zadowolona ale trzeba sie edukowac żeby fajne zdjęcia
      wychodziły ja jeszcze nie znam wszystkich funkcji ale sie ucze smile
      • nosugartonight Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 18:36
        Sony nie produkuje dobrych lustrzanek.Tak więc radzę Nikona lub Cannona,to dwie
        najlepsze firmy.
    • 5 Lustrzanka ;d 01.08.10, 18:28
      Na Twoim miejscu nie porywałabym się na najtańszego Nikona tylko z powodu firmy,
      która jest przereklamowana, lecz nie sugeruję, że o to Ci chodzi. Na Alfie łatwo
      się nauczyć robić zdjęcia. Jest bardzo prosta w obsłudze. Moim zdaniem wiele
      zależy od obiektywu i odpowiedniego doboru do tego, co chcesz fotografować
      [portrety, krajobrazy itp.]. Dla początkujących 18-55 będzie najlepszym
      rozwiązaniem, a gdy będziesz chciała fotografować profesjonalniej zawsze można
      oszczędzać i dokupić inny obiektyw.
    • euforiia Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 19:07
      Ja też zamierzam sobie kupić . xD

Też się wacham jaką . ! ; D
      • dusia12 Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 22:11
        Dziękuję wszystkim.kiss
    • po_prostu_magda Re: Lustrzanka ;d 01.08.10, 22:17
      Te obie sa słabe . polecalambym ci Canon eos550 .jest naprawde dobry . wgl
      canony to dobre aparaty .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka