kamila885femme 03.08.10, 20:19 Dlaczego niektóre z was nienawidzą Niemców i ich kraj? Wiem, zabili wielu Polaków, ale jak można obwiniać ludzi za coś co miało miejsce 70 lat temu? Nie rozumiem tego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chocolatex Re: Niesprawiedliwość 03.08.10, 20:25 Ja też tego nie rozumiem. To , że Hitler był taki to nie znaczy, że teraz Niemcy tacy są. Odpowiedz Link Zgłoś
hermiona13 Re: Niesprawiedliwość 03.08.10, 20:27 to po prostu jest taki stereotyp. tak się przyjęło i raczej nikt tego nie zmieni. zresztą niemcy tez za nami nie przepadają, co udowadniają na każdym kroku. np. w tunezji jak byłam to z daleko można było poznać niemców. ich wzrok normalnie przeszywał polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila885femme Re: hermiona13 03.08.10, 20:32 Przyjażnie się z wieloma Niemcami. Chyba musiałaś trafić na takich niemiłych typów... Odpowiedz Link Zgłoś
fineaszka # 03.08.10, 20:58 Ja nie lubię niemców, oni nas też nie lubią. I tak jak napisał ktoś wyżej- pokazują to na każdym kroku. Nie zmienisz mojego zdania, po prostu zaakceptuj że każdy może wyrażać swoje zdanie. A poza tym nie lubię języka niemieckiego... Odpowiedz Link Zgłoś
anahi011 Re: hermiona13 04.08.10, 22:32 ja też jak byłam na wakacjach spotkałam wielu niemców ale nie mam takich doświdczen jak ty wręcz przeciwnie byli bardzo mili Odpowiedz Link Zgłoś
lieb_de_sekunde Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 22:33 Ja tez tego nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_95 Re: Niesprawiedliwość 03.08.10, 21:14 eee, ja tam ich kocham BERLIN moje ulubione miasto + kocham ich język (: Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 heh 03.08.10, 21:17 tak nie lubią NIemców a na stereotypy o Polakach to się oburzają ;d Jeśli chcecie coś zmienić to zacznijcie od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
fano__x Re: Niesprawiedliwość 03.08.10, 21:17 sama tego nie rozumiem, po prostu mam w sobie jakiś uraz. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzunia Re: Niesprawiedliwość 03.08.10, 21:26 niesprawiedliwosc jest na tym świecie i trzeba sie z tym pogodzic ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kazymuu Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 22:27 ja go po prostu nie lubię. nie chodzi o to, co nam kiedyś robili. tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
niczyja16 Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 22:34 To nie prawda, że pokazują , że nie lubią Polaków na każdym kroku. Nie wiem co wy sobie wkręciłyście. Mieszkam w mieście na granic z Niemcami. Codziennie wielu Polaków chodzi do Niemiec , a Niemców do nas. I wcale niechęci nie widać . Wakacje spędzam w Niemczech i jest tak samo. Są naprawdę świetnym narodem . Przynajmniej są bardziej tolerancyjni niż Polacy... A z tym, że Polacy tak nie lubią Niemców, to fakt, zwykłe stereotypy. Zresztą było, minęło.Trzeba się martwić o to co teraz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
light Dokładnie! 04.08.10, 22:36 Wreszcie ktoś to napisał. Historia historią, nie zapominajmy o tym, jak ciężko nam było. Jednak nie obwiniajmy o to teraźniejszych mieszkańców Niemiec, bo to nie oni decydowali. A z resztą założę się, że połowa ich narodu rozpaczała, kiedy Hitler po kolei napadał. Bo oni również stracili swoje rodziny, by móc puścić swoich mężów, ojców, synów na wojnę, by 'wypełnić wolę władcy'. Winą jednostki nie obarczajcie całego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_parasolka Re: Dokładnie! 04.08.10, 22:45 light napisał(a): > Wreszcie ktoś to napisał. > Historia historią, nie zapominajmy o tym, jak ciężko nam było. Jednak nie > obwiniajmy o to teraźniejszych mieszkańców Niemiec, bo to nie oni decydowali. > A z resztą założę się, że połowa ich narodu rozpaczała, kiedy Hitler po kolei > napadał. Bo oni również stracili swoje rodziny, by móc puścić swoich mężów, > ojców, synów na wojnę, by 'wypełnić wolę władcy'. Winą jednostki nie obarczajci > e > całego społeczeństwa. masz całkowitą rację. Mi się wydaje, że to taki stereotyp. W przeszłości Niemcy wyrządzili nam wiele złego, więc tak się przyjęło. Osobiście do Niemców nic nie mam, jednak nie lubię ich języka po prostu jest dla mnie dziwny. Ma na to wpływ wiele rzeczy, Odpowiedz Link Zgłoś
heb Bo... 04.08.10, 22:57 Ja np: byłam na szkolnej wymianie z Niemcami. Dwie wielkie szkoły, masa ludzi. Jedna Polska, druga Niemiecka i co? Jak tam do tych niemców pojechaliśmy, to wszyscy się na nas jak na jakieś alieny gapili. Na ulicach ludzie to samo, a byliśmy w wielu miastach. Poza tym ich kraj jest dziwny, ich język jest brzydki, a ich czyny z dawnych lat wyrządziły nam Polakom dużo krzywdy i o takich rzeczach się nie zapomina, bo to jest część naszej historii i nawet kultury. Tak już jest, że Polacy i Niemcy nie umieją się dogadać. Ja ich nie trawię, są dziwni i mają strasznie brzydki język, nie lubię wszystkiego co niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila885femme Re: Bo... 04.08.10, 23:04 Dzięki bardzo...Jestem w połowie Niemką, a ty obraziłaś mój język i ojczyznę(w połowie) Odpowiedz Link Zgłoś
patrysiaxd Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 22:53 Też się z tym zgadzam.. co oni zrobili? hmm? ja znam jedną niemkę.. i jest bardzo miła i wgl.. Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy to się nazywa 04.08.10, 22:57 stereotyp. choć ja nie mam powodów, żeby uwielbiać Niemców. są mi obojętni. Odpowiedz Link Zgłoś
dragonica Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 23:07 To mnie akurat nie dotyczy. Bardzo lubię ten kraj, mam tam rodzinę. Uczę się niemieckiego już 8 lat i sprawia mi to przyjemność. Poza tym wielu moich ulubionych artystów pochodzi z niemiec: Tokio Hotel, Rammstein, Lafee, Killerpilze, Nevada Tan/ Panik... Ja również nie rozumiem jak można winić tych młodych Niemców, za coś co zrobili ich przodkowie, a oni nie mieli na to żadnego wpływu. Teraz jest pokój! Ta dawna nienawiść do niczego nie prowadzi! Odpowiedz Link Zgłoś
dragonica Re: Niesprawiedliwość 04.08.10, 23:12 Dlaczego mówicie, że Niemcy nie cierpią Polaków? Wcale tak nie jest. Mam kilku znajomych z Niemiec, to są bardzo mili ludzie. Jeden z nich zawsze mówi: "Kocham przyjeżdżać do Polski, tu na każdym kroku ładne dziewczyny, nie to co u nas" Odpowiedz Link Zgłoś