Dodaj do ulubionych

Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE

02.09.10, 21:16
Hejka kociaki kiss wiem że to długie ale prosze przeczytajcie to ! to bardzo dla mnie ważne smile

Mam pewien problem ,od kilku miesięcy kompletnie nie dogaduje się z tatą ciągle sobie
naprzykrzamy i się kłócimy o wszystko ,zawsze mam dobre argumenty i wogle ale na
niego nie ma mocnych i tak każdą kłótnie ,,wygra'' on . w wakacje wiadomo zawsze
siedziałam do której godziny chciałam i nic mi na to nie mówili ,ale teraz jak się zaczoł rok
szkolny każe mi już o godzinie 22 mieć wszystko pogaszone i mam spać .on nie rozumie żę
jestem nastolatką i najgorsze co może być to ograniczenia czasowe ,zawsze jak nie miałam
tych ograniczeń w roku szkolnym zdążyłam wszystko zrobić uszykować się na jutro a tak
to musze się spieszyć zęby zdążyć się wyszykować do 10 i już o tej godzinie zasypiać,
normalnie bym chodzła spać tak jakoś o 23.30 czy coś i o 12 bym już spała ,jak tylko
zaczynam na ten temat mówić to on odrazu mówi żę mi komputer zabierze i mówi żę nie
radzi mi się kłócić ! ja już mam tego dosyć jak przyjdzie nauka to ja się w życiu do 10 nie
wyrobie zawsze potem wieczorem w łóżku sobie jeszcze powtarzam i wtedy tak leże do
12.30 czasami no ale to jak jest sprawdzian !! mam już 14 lat i nie moge chodzić o 10 spać
,tata tego nie rozumie bo myśli żę się nie wysypiam ale ja wcale nie jestem jakoś śpiąca na
lekcjach ,mówi że jak jestem nie wyspana to póżniej nic z lekcji nie rozumiem !! jak mu to
wytłumaczyć żeby dał mi spokój z tym spaniem i sobie odpuścił ?

wy też macie tak bardzo surowych rodziców ? też wam każą tak chodzić spać czy macie
luzy ? prosze pomóżcie , z góry dziękuje bo już nie moge tego wytrzymać mimo żę mam
tak dopiero od 2 dni sciana prosze nie usuwajcie tego wątku

Zgóry dziękuje kociaki za odpowiedzi kiss
Obserwuj wątek
    • caterina97 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 21:20
      też muszę o 22 iść spać. ale w tym przypadku moja mama ma rację, bo muszę wstawać
      o 6 do szkoły ;C .
      • natimiley Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 21:46
        No może powiedz mamie o wszystkim a ona z nim porozmawia.
        Ja chodzę o 22:30 bo na 7 wstaję a w poniedziałki to o 22-21:30 będę chodzić bo o lekcje
        zaczynam o 7:15.(mam 11 lat)
    • azi1002 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 21:29
      Ojciec się o Ciebie troszczy, tak o tym pomyśl.
      Zaproponuj mu miesięczny okres próbny, chodzisz spać o 23.00, a on kontroluje
      Twoje wyniki w nauce.
      Pogarszają się - zgadzasz się na powrót do jego systemu spania, są na dobrym
      poziomie - chodzisz spać, jak chcesz.
      Pozwól mu 'kontrolować', czy jesteś wyspana i 'w humorze'. W ten sposób
      udowodnisz tacie, że wiesz, o co się troszczy i doceniasz to.

Hah, napisałam się, a to i tak pewnie jakiś żart.
      • urszulka2691 ja chodze spac o 22:30 03.09.10, 12:48
        No i to dobrze bo zawsze o 6:30 wstaje do szkoły no i che byc wyspana no i wiesz jak sie
        długo spi to też jest się piekniejszymwinkJa chodze do 1 gim.
    • karka99221 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 21:37
      prosze odpowiadajcie to dla mnie bardzo ważne
    • kitty Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 22:01
      co ja bym dała, aby od przyszłego tygodnia chodzić spać o 10!
      ale mam tonę pracy po lekcjach, na szczęście nie mam potrzeby, aby dużo się uczyć, bo
      naprawdę dużo wynoszę z lekcji.
      uczę się w pociągu/autobusie. tylko.
      • kitty Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 02.09.10, 22:04
        jaka ze mnie egocentryczka!
        skupiłam się na sobie, zamiast ci pomóc.
        na pewno powinnaś maksymalnie pracować na lekcji i ograniczyć czas.
        jak jestes wypoczęta to lepiej pracujesz.
        porozmawiaj jeszcze raz ( przy mamie) z tatą, powiedz, że lubisz poczytać/ powtórzyć
        materiał.
        Lub po prostu wracaj wcześniej do domu.
    • unborn_ Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 07:14
      Twój tata ma rację. Ja nawet wcześniej chodzę spać i jakąś zdążam ze wszystkim,
      więc dziwię się, że Ty nie. To naprawdę nie jest problem. Twój tata chce dla
      Ciebie dobrze. Uszanuj to.
    • mileymiley Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 07:30
      Ja nie mam tego problemu.. rodzice wiedzą, że wysypiam się kładąc się nawet o
      pół nocy.
      Moim zdaniem powinnas pokazac tacie, ze wysypiasz sie idąc spac pozno. wink
    • nati11427 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 08:41
      porozmawiaj z jakas inna osoba dorosla np.z mama lub wychowawca wiem ze rozmowa z
      nauczycielem jest krepujaca ale na pewno pomoze a jesli tak b. sie wstydzisz to sprobuj
      ustalic z tata jakies inne normy np.23 popros go o rozmowe w jakis wieczor kiedy jest w
      dobrym chomorze i wytlumacz mu wszystko spokojnie tak jak nam POWODZenia !!!!kiss
      • kingella24 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:33
        ja chodze spać o 22.30 bo mi tak mama kazała, ale wstaje o 6, nawet jak mam na 9.50
        do szkoły, żeby sobie jeszcze wszystko powtórzyć. Więc myśle że możesz spróbować
        wczesniej wstawać i to czego nie odrobiłaś wieczorem odrabiac rano, albo tylko powtórzyc
        wszystko wink
    • utleniona Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 09:55
      taki problem, to żaden problem.

ja nawet i w ciągu wakacji chodziłam wcześniej spać, tylko po to aby rano wstać i mieć
      dłuższy dzień dla siebie.

posłuchaj się taty, on dobrze mówi.
    • lilly_pulitzer :/ 03.09.10, 10:40
      Ooch, też tak mam z tymi kłótniami uncertain uncertain Nie ma argumentów, a wygrywa. Co do
      problemu z ograniczeniami czasu, porozmawiaj z każdym z rodziców z osobna i przedstaw
      im swój problem. Jeśli znowu twoje argumenty do nich nie trafiają, możesz spróbować
      dojść do porozumienia jakimś układem, np. ty masz czas do 22:30, a jeśli przez jakiś czas
      będziesz miała dobre oceny, zmieni się na 23:00... Czy coś takiego. Powinni posłuchać, ale
      wiadomo jacy są rodzice... sad Mam nadzieję, że pomogłam!
    • kcjb Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 12:13
      Ja mam 17 lat .. i jak chodze do szkoly i jest juz 22:30 to amm zawsze mowi mi
      zebym szła spac.. ale sama z sibie chodze o 23 .. bo o 6 musze wstawac ;/Wiec to
      tylko dla twojego dobra
    • wiki1996 Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:01
      OJJ widze że masz poważny problem!!
      Jeżeli z twoim ojcem nie możesz się dogadać to spróbój z mama wyjaśnij jej że jestes nastolatką a nie małym dzieciem i nie ona pogada z tata napewno to coś pomożetongue_outP
      przecież napewno masz zamknięty pokój więc nie musissz leżeć w łóżkutongue_outP
      mam nadzieje że coś pomogłamtongue_out

PS: a u mnie w rodzinie tak nie jest no czasami mama mówi żebym poszła spac alejak ją poprosze to może jescze jakiś serial pooglądać a jak nie to siedze w pokoju na kompietongue_out
    • nick_jonas_jb Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:09
      Ja zawsze kładę się do łóżka dopiero po 11 a mam 12 lat shock
      A ty 14 i masz o 22 chodzić ?!

Powiedz swojemu tacie to co napisałaś nam (czyli: jak nie miałam
      tych ograniczeń w roku szkolnym zdążyłam wszystko zrobić uszykować się na
      jutro...)... smile
      Może to coś da ??? wink
      • nick_jonas_jb Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:10
        Pisząc że kładę się po 11 chodziło mi o 23... wink
        • hilary_fanka Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:16
          Moja mama też wolałaby, żebym wcześniej chodziła spać, ale chocbym chodziła o 21 (
          raz tak poszłam) to rano i tak jestem niewyspana. Kiedy mam sprawdzian zawsze uczę się
          do późna. Rodzice to rozumieją, współczują mi, kiedy nie jestem do końca nauczona i o 1
          zasypiam nad książką. Ostatnio sporo trenuję i po prostu ze zmęczenia idę wcześniej spać,
          z własnej woli.
          Narazie wytrzymuj, a kiedy przyjdzie sprawdzian, powiedz tacie, że musisz się uczyć,
          kiedy każe Ci iść spać. Zapytaj, czy woli, żebyś dostała pałę, czy poszła trochę później do
          łóżka. Myślę, że może podziałać. kiss
    • seneka4 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:21
      Ja śpię o której chcę. Jak się nie wyśpię to moja wina. (: zazwyczaj zasypiam po
      północy. wink w wakacje siedziałam prawie całą noc ,ale budziłam się po 11. smile
    • kinga1552 ja tez tak mam i mówię trudno, 03.09.10, 13:39
      leżę sb jeszcze w łóżku i słucham muzyki, pisze esemesy, jak nie mogę korzystać
      z komputera z gg to pisze esemesy i tak oni za płacą więc jak wygodniej!
      • geniaaa Re: problem z rodzicami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:50
        • geniaaa Re: problem z rodzicami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 13:56
          zapomniałam wpisać treści (sorry) może powinnaś pogadać o tym z mamą ?
    • luuluu tuuu . ! 03.09.10, 14:46
      Hej . Po pierwsze : Głowa do góry . Kilka wdechów i wydechów . ;-D Uśmiech na buźkę i teraz możesz przeczytać moje rady ;-D. :
      Ja mam luz . Również man 14 lat . Ale mam totalny luz . Tzn. nie tak za bardzo , nie mogę siedzieć na kompie długo , ale i tak mam prawo w pokoju robić co chce .
      Chodze spać około 22 - 23 . Wiem , że wcześnie , narazie , bo nie ma lekcji .
      Ale jak się zaczną , to będę chodzić o 24 . -.-

Jak przekonasz tatę :
      Na początek musisz się wyluzować , odstresować i najlepiej wypłakać stres w poduchę .
      A czemu ?
      Bo musisz być opanowana i uśmiechnięta , kiedy będziesz rozmawiać z tatą .
      Kiedy twój tato będzie w dobrym humorze i nie będzie czymś zajęty ( a jak będzie to mu pomóż ) a potem zaproponuj rozmowę .
      Przygotuj picia czy coś żeby oczyścić atmosferę.
      Usiądź i z uśmiechem na twarzy powiedz :
      Tato. Zaczął się rok szkolny i powoli zaczynają się sprawdziany , testy , kartkówki itd.
      Bardzo bym chciała podyskutować na temat godziny , o której muszę iść spać.
      Ponieważ godzina 22 jest dla mnie stanowczo za wczesna - muszę odrobić wszystkie lekcje , nauczyć się na testy , pouczyć na odpowiedzi ustne oraz porobić różne projekty itd. - chciałabym , żebyś pozwolił mi chodzić spać odrobinkę później - bo nie nadążam ze wszystkim .
      Dodaj , że jesteś nastolatką i nie masz już 10 lat , żeby kłaść się spać o 22.
      Powiedz , że potrzebujesz więcej czasu , np. nawet na ciuchy czy pogaduchy z kumpelą !

- oczywiście nie musisz mówić wszystkiego słowo w słowo co napisałam , dobierz inne słowa , powiedz kilka swoich myśli itd.

Kiedy ojciec nie zgodzi się na rozmowę , no niestety nie poradzę ...
      Musisz wtedy wprost powiedzieć : nie radzę sobie ! ( z nauką itd. )

Na początek wybierz godzinę np. 22:30 albo 23 .
      Najważniejsze , żeby zgodził się na trochę późniejszą porę .
      A następnie oświadczaj , że masz np. test z chemii i musisz mocno wkuwać itd.

A za jakiś czas poproś o 23:30. wink

Jeżeli się zgodzi , podziękuj .
      Jeżeli nie , musisz poczekać jakieś 2 - 3 dni , przez które będziesz mu pomagać w rodzinnych obowiązkach i powtarzać raz na jakiś czas : już zaczęła się nauka i mamy potwornie dużo do nauki .

Bądź miła , szczera i wyluzowana.
      Nie płacz , nie krzycz , nie oskarżaj - to pogorszy sprawę .
      Postaw sprawę jasno i przygotuj wcześniej wszystkie argumenty !

I tyle. wink

Pomogłam ???

Odpisz na tym wątku. wink

Pozdro . wink
    • piratka13 nie 03.09.10, 15:57
      stara przed 22 każe mi do domu wracać a spać to kiedy mi się podoba ,bo to potem
      mój problem czy jestem wyspana czy nie, położę się wtedy gdy jestem śpiąca i to
      są naprawdę różne godz.
    • karka99221 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 03.09.10, 17:21
      luuluu , gadałam z nim już w ten sposób no może nie przygotowawywałam się do tego aż tak
      ale starłam się na spokojnie z nim pogadać i powiedział żę zobaczy !Zachwile przychodzą do
      mnei moje przyjaciółki i im powiedziałam żeby spróbowały mu coś powiedzieć może je
      zrozumie smile
      dzięki kociaki za odpowiedzi kiss
    • bizzbee Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 14:59
      zawsze, czy sa wakacje czy nie, o 24 ma być wszystko pogaszone. ale to wymysł mamy. tata mnie jest taki. czasami. denerwuje mnie to, bo nawet jak coś robie, kumpela przyjdzie na noc to ta sie wydziera żebym pogasiła, po prostu robi mi wstyd. staram sie nie używać tu wulgaryzmów na nią, ale jest ciężko ,uwierzcie. ta 24 to jeszcze nic, nawet w wakacje wydzierała sie jak było po 20, lub zaczynało sie robić ciemno. masakra.
    • badcat. Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 15:04
      hm, nie przejmuj się. też tak mam a za miesiąć właśnie kończę 14 lat ;D. tak to
      jest, że rodzice tak jakby nie moga się przyzwyczaić do tego ze ich dzieci
      dorastają ;/. a po za tym żyli w innych latach i innym wieku big_grin
    • temptation -.- 04.09.10, 15:06
      Kurde... co za problem - nie słuchaj go. jeśli zobaczy że nie ma sensu to da ci spokój . -.-
      sciana
    • biedroneczko ` tuutaj 04.09.10, 15:09
      hahaha. weź ale mnie rozbawiłaś.. Jesteś jeszcze smarkulą, to raczej normalne w
      twoim wieku ze Twoi rodzice ograniczaja cie czasowo czy jak ty to tam napisałaś big_grin
    • super_star Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 15:09
      masz bardzo mądrego tatę!!! jak wstajesz o 6 rano, to nie możesz kłaść się o
      12 spać. Zresztą Ty masz dopiero 14 lat !!! organizm żeby mógł sprawnie
      funkcjonować potrzebuje w twoim przypadku min. 9 godzin snu !!! zrozum...
      zamiast tracić czas ma kompie, od razu po szkole odrób te swoje lekcje i tyle,
      jeszcze ci dużo czasu zostanie
      • cool_girl Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 15:16
        ja tam musze chodzić spać o 21 i nie narzekam, przynajmniej jestem wyspana
    • andzia_28_94 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 17:31
      Skoro mówisz ,że w łóżku sobie jeszcze powtarzasz to co za problem wyłaćzyć ci
      komputer? powiedz tacie , ze idziesz spac a jak chcesz to sobie powtarzaj.Myśle
      ,ze nie chodzi ci o lekcje tylko o to ,ze chcesz sobie na kompie posiedziec .
    • princess132 Re: Problem z rodziciami :/ pomóżcie PROSZE 04.09.10, 17:38
      ucz się na tróje i miej spokój.

nie to nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka