Dodaj do ulubionych

Jaką wybrać??

14.12.10, 19:06
Chciałabym sobie kupić gitarę. ale nie wiem jaką elektryczną, akustyczna, klasyczną . .
Jaką gitarę kupują początkujący gracze? Bo ja jeszcze grać nie umiemwink
Gra ktoś na gitarze??
Obserwuj wątek
    • blondi_girl Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:11
      Hmm...to zależy co zamierzasz grać itp. Jeśli masz zamiar się uczyć od podstaw- grać gamy, uczyć sie nut to chyba najlepsza byłaby gitara klasyczna.
      • bfmvfan Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:42
        Wierz mi, że nie . Akustyk albo elektryk . Tyle na ten temat. Dziękuję za uwagę
    • becia123x Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:12
      ja mam gitarę klasyczną. jest to moja pierwsza gitara, na niej uczyłam sie grać. także polecam ci klasyka wink
    • lays_x33 Akustyczną 14.12.10, 19:15
      Chyba najprościej się gra . Elektryczna jest dosyć trudna , a klasyczna - najtrudniejsza [ uczyłam się na niej i .... w końcu się nie nauczyłam . Kupiłam akustyczną ;d ]
      • blondi_girl Re: Akustyczną 14.12.10, 19:19
        lays_x33 napisał(a):

> Chyba najprościej się gra . Elektryczna jest dosyć trudna , a klasyczna - najtr
        > udniejsza [ uczyłam się na niej i .... w końcu się nie nauczyłam . Kupiłam akus
        > tyczną ;d ]

Klasyczna jest najtrudniejsza? w czym Twoim zdaniem granie na gitarze klasycznej różni się od grania na akustycznej pod wzgledem trudności?
        No chyba, że tak bardzo przeszkadza komuś, że w klasycznej jest mniej progów i nie ma kropek oznaczających...
        • bfmvfan Re: Akustyczną 14.12.10, 19:42
          A może chodzi o to, że gryf jest szerszy w klasyku ? smile
    • lucky109 O.o 14.12.10, 19:22
      Cóż, na sam początek najlepiej klasyczną. Ma miękkie struny, dzięki czemu nie odczuwamy aż tak wielkiego bólu.
      • bfmvfan Re: O.o 14.12.10, 19:44
        Ale pogra tydzień i opuszki palców się wyrobią !! Metalowe struny wcale nie są takie złe ! A jaka jest satysfakcja potem z tego , że , wyrobiwszy sobie 'palce' słyszymy tę piekną muzykę...

Wg mnie w ogóle akustyk przewyższa o głowę klasyki pod względem samego brzmienia. ;p No i w ogóle - klasyk jest stworzony do tzw. palcowania. Zaś akustyk i do palcowania, i do akordów, chwytów
    • kokoss_ Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:30
      moim zdaniem najlepsza akustyczna. owszem, klasyczna ma miększe struny, blah, blah, ale kiedy juz nauczysz sie grac (raczej nie bedzie to dlugo trwalo), to dźwięk klsycznej moze cie nie zadowalac. tak jest w moim przypadku.
    • tenshi Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:39
      moim zdaniem, klasyczną wink
      nie jestem jakąś ekspertką, ale słyszałam, że są najlepsze dla początkujących
      też chcę się nauczyć grac wink
    • rememberina Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:40
      jeśli chcesz się później przenieść na elektryka, to najlepiej zacząć od akustyki, ale jeśli nie zależy ci na tym, to kup klasyka smile
    • bfmvfan Wejdź. Tu dobra rada od gitarzystki : 14.12.10, 19:41
      Jeżeli zamierzasz wydać mniej niż 7oo zł - akustyk lub klasyk.
      Zaś jeśli więcej - bierz elektryka !!
      Po pierwsze - gryf. Akustyk i elektryk mają 'chude' gryfy - dzięki czemu łatwiej się gra. Zaś klasyk... No cóż, ma niby te struny , które łatwiej się przyciska, ale trza mieć wielką łapę, żeby np. zrobić chwyt "F" .
      Tak więc radzę akustyka - jeśli mniej niż 7oo
      Jeśli więcej - elektryka .
      (Ja zaczynałam od akustyka, i nie żałuję ! smile Klasyki są dla dzieci, co chcą chodzić do szkoł muzycznej. )

Pozdrawiam serdecznie
    • morelka227 Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:55
      Uczyć jest się najlepiej na akustycznej, ale później możesz kupić elektryczną. Ja osobiście wolę tą drugą.
    • moniss_ Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 19:59
      ja mam akustyczną i uważam ,że lepiej od tej zaczynać wink
    • ruddy. wybierz akustyka. ; ) 14.12.10, 20:07
      ja sama zaczynałam od klasyka, później przeniosłam się na akustyka. na klasycznej gra się ciężej, ciężej złapać niektóre chwyty i co najważniejsze wg. mnie ciężej jest wydobyć ten prawidłowy dźwięk. ^^ akustyki mają cieńszy gryf, co także Ci pomoże. i mają `cieplejszy` dźwięk.
    • klaudia2081 Re: Jaką wybrać?? 14.12.10, 21:20
      ja niedawno na mikołaja dostałam klasyczną i szczerze, nie jest trudne nauczyć się na niej grać ; ) klasyczna moim zdaniem jest najfajniejsza, bo np. jak jedziesz na jakieś ognisko czy nawet spotkasz się ze znajomymi w domu u kogoś to możecie sobie pośpiewać.. wystarczy znać tylko chwyty, a one nie są trudne : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka