Dodaj do ulubionych

stały aparat

15.12.10, 17:53
bardzo możliwe że będę musiała nosic aparat. jeśli się zdecyduję to na pewno na dół, ale czy wtedy na górę też sobie założyć? bo na górze mam mniej krzywe zęby niż na dole, ale uważam że będę głupio wyglądała z aparatem tylko na dole. i czego nie można jeść w aparacie? i czy noszenie go boli???

przepraszam że tak pokręciłam wszystko XD wink
Obserwuj wątek
    • enjoy Re: stały aparat 15.12.10, 18:00
      nosiłam aparat przez rok tylko na górne zęby. W sumie jakby nie wyglądało, dla mnie aparaty stałe zawsze były, są i będą brzydkie :d ale w końcu nie dla ładności się je nosi, więc moim zdaniem to ortodonta powinien ci doradzić, czy powinnaś nosić na dolne czy na górne. A jeśli chodzi o jedzenie to na chama jadłam wszystko. Nawet gumy do żucia. xdd
    • blackout_ hah! ;D 15.12.10, 18:00
      mam aparat równe 2 tygodnie, i przez pierwsze dni strasznie obcierał i język, a żywiłam się jedynie jogurtami. tak to jakoś strasznie nie boli. zależy, czy będziesz leżec i myślec o bólu, czy się czymś zajmowac.

skoro masz na górze i na dole krzywe, to czemu sobie nie zrobic?
      Moja koleżanka ma tylko na dole, i szczerze- podoba mi się. Do tego nie ma gumek, więc... moim zdaniem wygląda ładnie.

nie można jesc: jabłek, no ograniczac słodycze, żeby się zęby tak nie psuły, no i nie wiem... pepsi nie można pic, ale chyba jesteś ego świadoma. ;d
      i trzeba je często czyscic. myc 3 razy dziennie i nicią. bynajmniej ja i moja siostra tak robimy. ;p
    • milcia123 Re: stały aparat 15.12.10, 18:01
      Ja noszę aparat stały jakoś od maja ...
      CZy boli ?tak niestety tak ale tylko na początku prze parę dni. A potem się do niego przyzwyczaisz. Zęby bolą jeszcze wtedy dy ortodonta podkręca ten drucik Ale mnie zęby potem bolały przez jakieś 2-3 dni.

TEraz aparaty się nosi i fajnie to wygląda jaęli wybierzesz tylko jeden kolor np; czarny
      A co do jedzenia to gdy zęby nie bolą jem dosłownie wszystko tyle że trzeba po jedzeniu myć je aż 2lub 3 szczoteczkami uncertain
    • anja_ Re: stały aparat 15.12.10, 18:02
      Moja koleżanka ma tylko na górze i będzie nosiła go przez ok. 2 lata, a w ciągu tych 2 lat założą jej na dół. Nie można rzuć gumy, przez pierwszy tydzień jeść twardych rzeczy, batonów, cukierków. potem nie wiem, a zęby bolą, ale nie przez cały czas.
    • kiwi Re: stały aparat 15.12.10, 18:04
      bardzo normalnie wygląda aparat na dolne zęby. moja chyba siostra cioteczna musiała nosić. a czy boli? może troszkę na początku. a jeść też raczej wszystko można (oprócz gumy do żucia z tego co mi kolegówna opowiadała.
    • jane_ Re: stały aparat 15.12.10, 21:03
      z pół roku miałam aparat tylko na górze, i to normalne, jak ma się tylko na jednym łuku. ale polecałabym Ci i górę, i dół, żeby to się ze sobą zgrało. będzie ładniej.

sam aparat nie boli. boli jedynie po założeniu go i po wizycie u ortodonty. normalne - zęby się przestawiają, to musi boleć. tabletki przeciwbólowe pomagają.
      ja jem dosłownie wszystko. żuję gumę i piję colę, jedyny minus tego drugiego to to, że klej, na który przyklejone sa zamki staje się brązowy i serio wygląda to brzydko. nie ma się czego bać, normalne, że po wizytach będziesz mogła jeść jedynie jogurty, ale potem spokojnie nie ma się co ograniczać.

noszę od 1,5 roku. został mi może rok, może kolejne półtora. szczerze - dziwnie czułabym się bez aparatu. nawet całkiem go lubię.
    • cute_princess Re: stały aparat 15.12.10, 21:11
      ja mam 3 m-ce aparat "już" hah ;D
      yy, nie można jesć: krówek ciągnących, twardych warzyw i owoców (jablka, marchew itp.), oczywiście gumy do żucia, orzechów, żadnej MAMBY, ŻUJEK , ŻELEK itp, ale mamby itp ssam ;D kilka dni masakrycznie boli, jadlam tylko jogurty, ale tydzien minął i bylo spoko, teraz to w ogole nie wiem ze go mam, aa i na początku strasznie mnie obcierał (taki wosk musialam miec, tez dostaniesz) , mam na górę, powodzenia! wink
      cute_princess kisskiss
    • honest_ ... c: 15.12.10, 21:28
      mam od czerwca.
      na początku, z 3 dni, bolało troszkę jak jadłam. normalnie to nie, może już przy tych grubszych łukach, ale tylko z 2-3 dni, więc spoko.
      na początku miałam tylko górę, 3 miesiące, potem dół, jednocześnie noszę. mam 'zdolne zęby' i zamiast 1,5-2 lat, będę nosiła niecałe 11 miesięcy. ;>
      nie, nie będziesz wyglądała głupio, ja nawet pokochałam ten swój aparat.
      ale to chyba nie ty decydujesz, tylko ortodonta, nie?
      polecam Damona, tak btw. nie boli, jak inne, tylko jak wyżej napisałam, przez 2-3 dni, a nie przez kilka tygodni, ma mniejsze zamki, jest bez gumek, które powiększają aparat i praktycznie nie widać zębów, najczęściej. no i najszybciej działa, też w/w. ;D
      możesz założyć na dół i na górę, bo potem jak zdejmiesz, to będziesz i tu i tu miała idealne zęby. c:
      • honest_ Re: ... c: 15.12.10, 21:32
        oj tam, to bzdura, że nie można żuć gumy, jeść krówek, twardych rzeczy, ani pić coli. to co piszą w internecie o tym czego nie można to bzdury, tak mi ortodontka powiedziała. z resztą, ja robię te 'zakazane rzeczy' jak żucie gumy itepe i jakoś nic mi nie jest. c:
    • sweetka318 Re: stały aparat 16.12.10, 17:49
      5 miesięcy mam aparat stały i tak jak wszyscy tutaj powiem ze kilka dni bolało ale potem spoko co do jedzenia to ja sie nie przejmujewink jem wszystko tylko czesciej niz wczesniej myje zęby bo to konieczne ale da sie przyzwyczaić
      moim zdaniem to niech ortodonta zdecyduje czy na gore ci jest potrzebny czy nie. jak ja mam tylko na gore i to mi az 2500 zlotych kosztowalo wiec nie ma sensu takiej kasy wydawac bez sensu ale sama zdecyduj

pozdro big_grinbig_grin
    • wikuuusss Re: stały aparat 16.12.10, 17:54
      Mam stały aparat od 1,5 i w nowym roku będę miała ściągany. Z aparatem samym na dole wcale głupio nie będziesz wyglądała, teraz coraz więcej osób je nosi a to świadczy o tym, że cię na niego stać i dbasz o siebie, o wygląd. Noszenie aparatu wgl nie boli, ja np. jem wszystko. Od gum, aż po orzechy. Wszystko. Tylko po podkręceniu gumek aparat trochę się zwęża i zęby trochę bolą ale to tylko przez jakiś dzień, może dwa i wtedy za bardzo nic nie można jeść bo będzie cię bolało, będą dusiły trochę. Ja w takie dni jem zupy, jogurty itd.
    • natii_123 Re: TU 16.12.10, 18:00
      ogólnie nie noszę aparatu i nie wiem jakie to uczucie ale nie martw się nie przejmuj się tym ,że się będą z Ciebie śmiać ponieważ myślę ,że ludzie nie są tak wybredni a z resztą mówie Ci jak zdejmą go to będzieś miała ładne proste zęby i raczej wszyscy będą Ci zazdrościćwink
      • kokoss. Re: TU 16.12.10, 18:07
        hm . to zależy od Twoich rodziców .
        Jeśli stać ich na dół i górę to załóż tu i tu . Jeżeli nie dasz rady mieć dwóch na raz , to załóż dół , ściągniesz i założysz górę smile
        możesz jeść wszystko , na początku nie polecam żucia gum , aparat musi się troche wyrobić smile .
      • natii_123 Re: TU 16.12.10, 18:13
        a moim zdaniem aparaty bardzo ładnie wyglądają moja koleżana też ma na góże i dole .
        Mówiła mi ,że przez no 2-3 dni boli a potem mija i jak inni piszą musisz obowiązkowo myć zęby 3 razy dziennie a z tym jedzeniem to sama nie wiem myślę ,że można jeść ale nie zaczenstosmirksmirksmile
        Pozdrosmile
    • styska Re: stały aparat 16.12.10, 18:10
      jasne, że załóż też na góre! wtedy wszystko sie lepiej dopasuje. ja nosze aparat od 1,5 roku i w marcu mam mieć ściągany. efekty są wspaniałe wink. w jedzeniu kompletnie w niczym sie nie ograniczałam a jeśli chodzi o ból to tylko po wizytach przez 2-3, ale był znośny. zawsze możesz łyknąć tabletykę wink
    • niemampomyslu Re: stały aparat 16.12.10, 18:17
      Mam aparat na dole, w styczniu 'dostanę' jeszcze na górę. Głupio? Moim zdaniem nawet trochę lepiej. Ale to już Towja decyzja smile
      o tak, boli. w moim przypadku zaczęło kilka godzin po założeniu, bolało jeszcze dzień, może dwa. następnego dnia, rano, nawet nie mogłam płatków zjeść, bo ledwie czymś dotknęłam zęba, a ten już zaczynał okropnie boleć. no i po jakimś czasie też może pobolewać, ale już słabiej.
      Podobno nie można jeść twardych rzeczy i pić coli, ja tam się do tego nie stosuję i nic sie nie dzieje, tylko parę dni temu mi się zamek odkleił, a podobno tak właśnie od coli się robi xd
    • on_a Re: stały aparat 16.12.10, 18:21
      Ja sama nie miałam aparatu bo nie potrzebuje <br />
      ale moi znajomi mieli noszenie go nie boli znaczy na początku to troche i sa utrudnienia z jedzeniem ^^ ale to tylko przez pierwsze kilka dni a potem to juz zapomnisz że go masz smile<br />
      A czego nei można jeśc nie wiem z ego co ja wiem znajomi nie mieli (chyba) żadnych ograniczeń tongue_out
    • thevampire Wczoraj mi założyli :D 16.12.10, 18:26
      Samo zakładanie nei boli ale zaczyna boleć już parę godzin po założeniu. Nawet przegryźć kanapki nie da radybig_grin Więc jak robię kanapki to kroje je na kwadraciki i od razu gryzę ,,bocznymi" zębami bo przednimi nie ma mowy big_grin Wiem może to brzmieć trochę głupio, ale cóż tongue_out W sumie to wszystko jem, a przynajmniej to co mam w domu big_grin No i trzeba myć zęby po każdym posiłkubig_grin Ha dziś w szkole to miałam ze sobą małe lusterko aby luknąć to i owo, ale na szczęście nie widać żadnych drobinek jedzenia tongue_out
      Radzę założyć sobie gumeczki koloru oczu big_grin Będzie wtedy ładnie wyglądałobig_grin
    • grysikkowa Re: stały aparat 16.12.10, 18:33
      Nosiłam stały aparat i po :
      1. Po założeniu boli jakiś tydzień, potem przestaje, a po każdej wizycie około 3 dni.
      2. W aparacie tylko na dole nie będziesz wyglądać głupio ...
      3. Mi ortodontka zakazała jeść twardego mięsa, orzechów, twardych cukierków i rzuć gumy. Ale i tak jadłam to ; DDD
    • niezdecydowana Re: ;) 16.12.10, 19:02
      będe miała zakładany dokładnie 5 stycznia.
      na góre i jakoś tak w marcu na dół.

nie można jeść bakali, jakiś ciągnących się rzeczy, i przez pierwsze dwa tygodnie lub tydzień, tylko jakieś kleiki czy coś w tym stylu.

pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka