Dodaj do ulubionych

The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki?

17.12.10, 18:15
Przeglądając forum natknęłam się na ciekawy artykuł:

Jak donosi LA Times The Vampire Diaries zostało wyszczególnione przez Parents Television Council jako serial, którego wpływ widoczny jest w sferze aktywności seksualnej nastolatek. Stworzona przez konserwatywnego aktywistę grupa od 1995 roku zajmuje się wyszukiwanie produkcji zagrażających poprawnemu rozwojowi młodzieży.

- Wyniki [sporządzonego] raportu ukazują skłonność Hollywoodu do uprzedmiotawiania oraz "fetyszyzowania" młodych dziewcząt. Rozwijana jest w nich seksualność w sposób, który przekonuje prawdziwych nastolatków, iż ich wartość leży u podstaw płciowości - wygłosił Tim Winter (przewodniczący Parents Television Council) w oficjalnym oświadczeniu. Działacz wyjawił ponadto, że kwestia wpływu treści o charakterze seksualnym na młode dziewczęta powinna zostać naświetlona.

Wśród badanych projektów nie zabrakło seriali takich jak "Two and a Half Men", "Glee", "Big Bang Theory" oraz wspomnianego wcześniej "The Vampire Diaries". Na liście znalazły się bowiem produkcje cieszące się największym zainteresowaniem wśród młodzieży liczącej od 12 do 17 lat.

Jak wynika z przeprowadzonych badań nieletnie dziewczyny ukazywane były w sytuacjach natury seksualnej znacznie częściej od dorosłych, a zaledwie 5% z nich wyraziło niechęć w stosunku do aktywności płciowej.

Winter wyjaśnił, ze zamiarem PTC nie było wyszczególnienie konkretnych seriali, lecz uświadomienie rodzicom "ogromu wpływu" wspomnianych produkcji na młodych ludzi.

- Wyraźnie istnieją zagrożenia wpisane w kulturowe otoczenie, które akceptuje oraz pozwala na rozwój tej seksualnej sprzeczności. Polegają one na skłanianiu nieletnich dziewczynek do bycia seksownymi, pomimo iż istnieje [powszechna świadomość], że dziewczęta nie wiedzą czym jest bycie seksowną.

[b]Czy zgadzacie się, że The Vampire Diaries negatywnie wpływa na młode dziewczęta?
[/b]

Moim zdaniem to brednie, gdzie w TVD jest erotyka?

Co o tym myślicie, drogie kotki? smile
Mają racie? Demoralizuje?

(szukałam wątku, ale jeśli się powtórzył to [czerwony kosz] i po problemie)

Pozdrawiam ;*
Obserwuj wątek
    • klaudi073 The Vampire Diaries to najlepszy serial.. 17.12.10, 18:24
      • makenna_ Re: The Vampire Diaries to najlepszy serial.. 17.12.10, 18:26
        Wychodzi na to że wszystkie filmy jakie oglądają nastolatki je demoralizują. Oni wszędzie szukają drugiego dna
        • poola95 Re: The Vampire Diaries to najlepszy serial.. 23.12.10, 18:48
          W VD oni nawet tego nie robią. Przynajmniej nie tak często jak w innych serialach pokroju Plotkary i 90210, które i tak kocham. Oni są głupi. Nastolatki demoralizują się wzejmnie. Mnie nic ani nikt nie zdemoralizuje xD
      • meesters. najśmieszniejsza rzecz jaką dziś słyszałam. 17.12.10, 18:28
        ale mi humor poprawiło (:
        ludzie nie mają już co robić. analizują tak jak kiedyś doszukiwali się w bajkach disney'a podtekstów erotycznych.

ps. KOCHAM pamiętniki wampirów : 3
      • emisia1 Hahaha... bzdury ;P 18.12.10, 11:08
        Nie mieli się do innego serialu przyczepić.
        Już w Zmierzchu jest więcej, a to wszystko co napisali to bzdury smile
    • mweezy . 17.12.10, 18:29
      W takim razie jestem cholernie zdemoralizowana. Zabawne.
    • ley Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 17.12.10, 18:29
      matko, ludziom się po prostu nudzi. i zamiast zająć się poważnymi problemami, wymyślają sobie właśnie takie głupoty.
      • jozia127 hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha 23.12.10, 11:22
        bzdura. chyban na prawdę nie mieli już o czym pisać...!
    • klaudi073 A no i oczywiście DAMON.. 17.12.10, 18:30
      i oczywiście Ian (Damon) jest najprzystojniejszym aktorem na świecie..serce
      • monia555 Re: A no i oczywiście DAMON.. 23.12.10, 11:11
        Damon to nie aktor wink
    • myslicielka123 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 17.12.10, 18:36
      HEEEE najśmieszniejszy żart jaki kiedykolwiek słyszałambrawobrawo

dlaczego i poprzez co ma wpływać??? gdzie tam były wyrażnie przedstawione sytuacje erotyczne?? serial jak każdy inny!!!

ludzio kolpletnie na móżg padło i nie wiedzą z czego zrobić sensacjescianasciana
    • sophie_annabet ale bzdura... 17.12.10, 18:45
      demoralizuje? pamiętniki wampirów? haha, niby kiedy? bo przepraszam bardzo, ale ja tam zbyt wielu scen seksu nie zauważyłam. w czystej krwi, owszem, ale w pamiętnikach?! taaak, a to w dodatku TAKIE DZIWNE, że nastolatki interesują się seksem, po prostu rzecz niesłychana! a to, że są w wieku dojrzewania to przecież nic, wcale im hormony nie buzują, wszystko przez HOLLYWOOD. Dżizzz, ale bzdura ;o
    • lays_x33 Nie pokazujcie tego mojemu tacie ;D 17.12.10, 18:55
      Kocham Damonaa <3
    • miastowa. no chyba nie. 17.12.10, 19:52
      zwariowali ? ja tam nic takiego nie zauważyłam ; /
    • anonimowa13 Ha ha! co?! 17.12.10, 19:58
      . .. głupoty . ,

., .
      • minnie_mick Hahaha. Taaa jasne... Bzdury. ;d 22.12.10, 17:34
      • batju11 Re: Ha ha! co?! 23.12.10, 10:42
        Zgadzam się z Tobą ;* wink
      • 00wampirek00 Brak tematu 09.02.11, 16:10
        Coo? To jakieś wariactwo! Dorośli nie mają o czym gadać...shockshock
    • shewerewolf ` 17.12.10, 20:00
      Ta lepiej niż CzerwoneMetro xD
    • zajc. HAHA. zdanie zajca: 17.12.10, 20:07
      jeśli pamiętniki wampirów 'demoralizują nastolatki', to powinniście zobaczyć skinsów, XD
    • ginnyhp Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 17.12.10, 20:17
      Bez jaj. Zmierzch tez, gdyby blekitnokrwisci byli tak zaintrygowani mioscia, to tez ze to robi. Wszytsko co zwiazane z chwilowa moda. Niedlugo zaczna sie czepiac wilkolakow, bo to wchodzi w mode. Marzenia nie zaszodzily, ale nie liczcie, ze jakw zmierzvhu wampir zatrzyma pedzacego vana! Dlatego uwazam, ze hp lepszy. Zero magi w prawdziwym swiecie. A co domagi w Hogwardzie, to te zprzeciwko magii.
      • miley138 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 27.08.11, 17:31
        Nie czytałam tego do końca, ale chyba nikt nie jest taki głupi, żeby wierzyć, ze to prawda, co?
        Przecież to jest normalny serial, jak Zmierzch, Harry Potter, Jestem Numerem 4, Super 8. ( to filmy )
        Filmy z efektami specjalnymi, scenami nagrywanymi po milion razy, żeby było jak trzeba.
        Owszem może wciągnąć i można w to wierzyć, bo taka rola aktorów. Ma być więcej oglądajacych. Prawda?

Ja tam będę oglądała, bez względu na wszystko ^^
    • bellacullenx Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 17.12.10, 22:44
      Zgadzam się z Wami smile
      Dziękuje i pozdrawiam ;*
    • zuoxd Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 18.12.10, 18:26
      och, to ja jestem tak zdemoralizowana, ze potrzebuję natychmiastowej resocjalizacji...
    • jamajka. nie. 18.12.10, 21:15
    • salivia Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 18.12.10, 21:23
      Według mnie to nie demoralizuje. To bezsens... Co prawda są tam sceny, ale to by było beznadziejne gdyby np nie było Damona (lub co gorsza był jakimś męczennikiem ) , albo Katherine siedziała jak mysz pod miotłą i nic by nie robiła.
      • lovebug o.o 18.12.10, 21:34
        skoro tak uważają, to niech zakażą swoim dzieciom oglądania, ja tam jakiegoś popędu nie odczuwam.
    • cotton.caandyy. Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 18.12.10, 21:42
      OMG ;pp To ciekawa jestem co sądzą o Plotkarze xddd
    • alicesz Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 18.12.10, 23:49
      Ale w sumie to prawda.
      Oczywiście, że w VD są sceny erotyczne i ten kto twierdzi, że jest inaczej po prostu tego nie ogląda (autorka tematu). Wbrew pozorom nastolatki są bardzo podatne na tzw. "ogólne trandy" i to co zapodaje telewizja. Jeśli pokazują, że uprawianie sexu w wieku nastoletnim jest spoko i bez żadnych konsekwencji to dlaczego młodociane miałyby tego nie robić.
      I to jest baaardzo złe podejście i nie dziwię się, że takie wnioski zostały wysuniętesmile
      • savannah95 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 21.12.10, 18:34
        Babciu podać ci herbatkę i kotka na kolanka??
        Każdy serial i film w tych czasach w pewnym sensie demoralizuje ja mam to gdzieś jeśli ktoś chce to czemu ma nie oglądać???
        I tak będę oglądała każdy odcinek proszę dziękuje.
        • savannah95 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 21.12.10, 18:36
          A jedyny serial nie demoralizujący to chyba teletubisie więc proszę możecie śmiało oglądać, chociaż z tymi teletubisiami też bym się kłóciłasmile
          • alicesz Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 21.12.10, 20:03
            Skoro byś się kłóciła, że "Teletubisie" mogą demoralizować to dlaczego podajesz to za przykład niedemoralizujący???
            Niestety w tych czasach dosłownie wszystko przesiąka demoralizującymi podtekstami. Ważne, żeby samodzielnie umieć rozróżnić we własnym postępowaniu dobro i zło. Bo niestety, ale aktualnie nastolatki są bardzo podatne na wpływy mediów. I na przykład widząc w tv uprawiającą sex parę nastolatków myślą, że to jest w porządku i same to robią. Co za bezmyślność...
            • paattii Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 23.12.10, 18:10
              To jest w porządku. Jeśli obydwoje do tego są gotowi psychicznie i jeśli wiedzą jakie może seks mieć następstwa, liczą się z nimi i potrafią porządnie zabezpieczyć.
        • alicesz Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 21.12.10, 20:06
          I nie śmiej mnie drogie dziecko wyzywać od jakiś "babć"! Nie wypowiadaj się na temat osób, o których nie masz bladego pojęcia, to taka drobna uwaga na przyszłość.
          • savannah95 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 22.12.10, 14:31
            Kochanie nie wiesz ile mam lat to się nie produkuj moje zdanie jeśli 'dzieci w dzisiejszych czasach robią to co w serialu i nie potrafią odróżnić fikcji od rzeczywistości to pogratulować rodzicom pociech. Gdyby zdjęli ten serial tylko z tego powodu bym chyba padła ze śmiechu no cóż jeśli tak demoralizuje to niech rodzice sprawdzają co ich dzieci oglądają.
          • vampirediana Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 23.12.10, 08:37
            Popieram cię w 100%. Oglądałam the Vampire Diaries i wiem, że serial nie jest święty. Tak jak wspomniałaś wszystko ma podtekst reklamy, broszurki, wszystko...
    • siem_sciem hop 20.12.10, 17:51
      to jasne , że fanki tego serialu (które przede wszystkim wejdą na ten temat) powiedzą że nie , to nie prawda.
      ale szczerze z tego co wynika tak jest (nie oglądam tego )
      i w ogóle zmierzch też.
      moje zdanie .
    • taylor_love Ee.. 21.12.10, 18:44
      Niech se piszą jak już o czym nie mają... ja tam się z tym nie zgadzam..;DD
      • jessicakaulitz Re: Hahaha, Ojciec Rydzyk maczał w tym palce? 21.12.10, 20:10
        Nie wiem, jak na mój gust, to to pisał jakiś duchowny. Nikt inny, nie byłby w stanie wymyślić większej głupoty. Niby dlaczego temat seksu, miałby być tematem tabu?? Czy jest w tym coś złego?? Hmm, nie wszystkie dziewczyny to takie cnotki niewydymki i nie wszystkie planują przyszłość w zakonie. ^^
        • jessicakaulitz Re: @alicesz 21.12.10, 20:13
          Ekhem, a czy w seksie widzisz coś złego?
    • pauu26 @jessicakaulitz 21.12.10, 20:20
      dokładnie ! ;d
      • alicesz Re: @jessicakaulitz 21.12.10, 22:14
        W seksie uprawianym przez nastolatki (osoby poniżej 19 lat)? Jak najbardziej...
        Robienie tego tylko i wyłącznie po to, żeby udowodnić chłopakowi, że się go kocha jest co najmniej głupie zważywszy na to, że głównym celem współżycia jest stworzenie potomstwa! A wątpię żebyście myślały o założeniu rodziny w tym czasie kiedy ważniejszym priorytetem jest kształcenie się, aby mieć w przyszłości dostateczne życie, czyż nie? I nie ma co się kryć tzw "zabezpieczeniem", bo 100% pewności nigdy nie ma i nie będzie!!!
        Potem jest aborcja, załamanie psychiczne, awantury, odrzucenie itd itd. I po co to wszystko?! Jedna chwila, jedno zapomnienie, a konsekwencje będą na całe życie.
        Dziękuję bardzo za takie "coś".

I nie gadajcie, że ten artykuł to sprawka duchowieństwa, bo nie tylko Kościół ma takie poglądy!
        • pauu26 @alicesz 22.12.10, 14:05
          zważywszy na to, że głównym celem współżycia jest st
          > worzenie potomstwa

może dla ciebie xd
          i tak dla mnie w tym momencie ważniejszym priorytetem niż wydawanie na świat kolejnego dziecka, gdy jest tyle dzieci bez rodziny, które można adoptować jest kształcenie się, żeby potem nie sprzątać kibli i mieć za to tą rodzinę utrzymać.
          • alicesz Re: @alicesz 22.12.10, 14:24
            Nie dla mnie! Dla każdego człowieka. Bo jak inaczej naturalnie powstaje nowy człowiek, co?
            A zaspokajanie swojego pragnienia jest skutkiem ubocznym.
            Tylko ci się wydaje, że wiele rodzin do adopcji jest sporo... Gdyby tak było to by nie powstawało aż tyle domów dziecka. A nawet jeśli to same te 9 miesięcy jest dla nastolatki okropnym okresem. Więc... dla mnie wszystko jasne.
        • savannah95 Re: @jessicakaulitz 22.12.10, 14:36
          Dla ciebie 19 lat to granica dla innych 15 jak będą chcieli to będą to robić a ty jakim prawem możesz krytykować kogoś za takie czy inne poglądy! Może zajmij się swoim życiem każdy jest odpowiedzialny za siebie i nie próbuj robić na tym forum za najbardziej odpowiedzialną z nas każdy ma prawo do własnego zdania!
          dziękuję
          • savannah95 Re: @jessicakaulitz 22.12.10, 14:39
            ta wypowiedź była kierowana do alicesz
        • paattii Re: @jessicakaulitz 23.12.10, 18:15
          A jeśli by tak podjąć świadomą decyzję? I kto ci powiedział że seks jest głównie po to żeby wydać na świat potomstwo? Z punktu biologicznego to tak. Ale nie z punktu widzenia uczuciowego. Jeśli para ludzi kocha się i po jakimś czasie podejmuje świadomie decyzje o współżyciu ze sobą, to to jest piękne przeżycie. To czucie całą sobą drugiej osoby... jej oddechu, jej miłości do ciebie, tego jak na nią działasz... Nie zrozumiesz tego do póki tego nie przeżyjesz z ukochaną osobą która będzie ci pragnęła dać jak najwięcej swojej miłości. Pozdrawiam
        • pauu26 @alicesz 23.12.10, 18:59
          zważywszy na to, że głównym celem współżycia jest st
          > worzenie potomstwa

może dla ciebie xd
          i tak dla mnie w tym momencie ważniejszym priorytetem niż wydawanie na świat kolejnego dziecka, gdy jest tyle dzieci bez rodziny, które można adoptować jest kształcenie się, żeby potem nie sprzątać kibli i mieć za to tą rodzinę utrzymać.
      • cysia. Re: 23.12.10, 11:58
        aha . widocznie ... im sie nudziło ...
    • kiyoko13 oni chyba skinsów nie oglądali xD 21.12.10, 20:26
      • jessicakaulitz Re: @alicesz 22.12.10, 15:06
        Haha, no proszę Cię. Jeśli ktoś jest rozsądny i odpowiednio się zabezpieczy, to prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest małe. Jeżeli twoim zdaniem współżycie służy jedynie do wydawania na świat potomstwa, to już twoja sprawa, mnie osobiście obrzydza takie podejście. Dla każdego granica jest inna, jeżeli ktoś chce uprawiać seks w wieku..... nie wiem, 16 lat i zadba o odpowiednie zabezpieczenie, to nie robi niczego złego. Wielu ludzi uprawia seks w nastoletnim wieku ( nie chodzi mi tu o trzynastolatki, albo dwunastolatki, bo to jest akurat dziwne, ale o osoby w wieku np 16 lat) i jakoś żyją i mają się dobrze. No chyba, że ktoś jest grzeczną, porządną panienką, typową cnotką niewydymką, będzie uprawiał seks tylko i wyłącznie po ślubie z mężusiem, najlepiej w niedzielę tuż po mszy, wyłącznie w celu spłodzenia dzieci. Jak dla mnie to obrzydliwe. Jeszcze raz powtarzam : W seksie nie ma nic złego, jeśli pomyśli się o odpowiednim zabezpieczeniu. On do niczego nie zobowiązuje. Można uprawiać seks chociażby dla rozrywki. I nie rozumiem twojego odniesienia co do edukacji. Ja również uważam, że nauka to wyjątkowo ważna rzecz w młodym wieku, jednak nikt nie będzie uczył się 24/h. To, że nastolatka będzie uprawiać seks, nie znaczy że przestanie się uczyć. Jedno nie wyklucza drugiego. Można być dobrą uczennicą, ale przy okazji czasem wyjść gdzieś z przyjaciółmi, iść na imprezę, albo chociażby uprawiać seks. Nikt nie jest robotem i nie będzie uczył się cały dzień, odcinając się od świata.
        • alicesz Re: @alicesz 22.12.10, 15:24
          Koło się toczy...
          Wy obrażacie moje poglądy swoimi ironizującymi tekstami. Widać, że z wami trudno dyskutować, więc się nie będę już udzielać, bo to bezsensu. Napiszę tylko, że jeśli kogoś obraziłam (bo nie wyczułam czegoś takiego w swoich postach) to przepraszam.

P.S. wiadomo kiedy się pojawią nowe odcinki VD?
          • jessicakaulitz Re: @alicesz 22.12.10, 15:49
            Komu trudno, temu trudno ^^ Ale jeśli nie chcesz dyskutować, to nie będę Cię zmuszać. Po prostu odniosłam się do twojej wypowiedzi, nie musisz się do tego ustosunkowywać jeżeli nie chcesz.
            • jessicakaulitz Re: @alicesz 22.12.10, 19:46
              I przy okazji, powiedz mi gdzie użyłam ironii ?? Bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
        • yourbadream Re: @jessicakaulitz 23.12.10, 22:52
          Jedno twoje zdanie mnie przyciągnęło. Mianowicie to:
          No chyba, że ktoś jest grzeczną, porządną panienką, typową cnotką niewydymką, będzie uprawiał seks tylko i wyłącznie po ślubie z mężusiem, najlepiej w niedzielę tuż po mszy, wyłącznie w celu spłodzenia dzieci. Jak dla mnie to obrzydliwe.
          A już najbardziej to co pogrubiłam. Co jest złego czy obrzydliwego z tym, że ktoś chce poczekać na tą jedną jedyną osobę, którą kocha i oddać jej wszystko? Całego siebie? Całą swoją miłość w każdej postaci? Po tym jak ci złoży obietnicę, że zawsze będzie z tobą i będzie cię kochać?
      • smerfetka_10 @kyioko13 - prawda XD 23.12.10, 19:01
    • doma112 Re: The Vampire Diaries demoralizuje nastolatki? 22.12.10, 14:53
      haha widziałam to na vampirediaries.pl i mnie to rozwaliło, no weźcie ludzie bez przesady
      TVD to świetny serial, jeszcze 5 tygodni do The Descent
    • pudel padne zaraz. oni sie sami demoralizują 22.12.10, 15:34
      błahahahahahahah
      spoko pamiętniki wampirów i glee demoralizują nastolatki
      nie no nie moge błahahahhahahaha

• marina_10 Re: padne zaraz. oni sie sami demoralizują 22.12.10, 15:43
        ta i co jeszcze....
        Pamiętniki Wampirów to najlepszy serial kiss
        poza tym zawsze se coś muszą ludzie ubzdurać w tych łbach xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka