igusiaaa . . . 06.02.11, 22:34 Chodzę, ale bardzo rzadko. Właściwie tylko w święta. Dlaczego? Bo w jedyne dwa wolne dni w tygodniu chcę się wyspać, a po południu zwyczajnie nie mam czasu. Niedługo będę musiała jednak spiąć dupę i zacząć chodzić. Bierzmowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
olciaaa03 Olciaaa03 06.02.11, 22:42 Nie chodzę. Nie twoja sprawa czemu chyba że książkę piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
paulinkowa Re: kosciol 06.02.11, 22:47 ja chodzę, dlatego że mama mi każe i mam bierzmowanie Odpowiedz Link Zgłoś
300flowers hm, hm. 07.02.11, 10:59 chodzę, bo muszę; ale ustaliłam z rodziną, że mogą mnie zmuszać tylko co 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lovesick Re: hm, hm. 07.02.11, 11:07 nie wierzę w niektóre "wymysły kościoła", jednak wierzę w Boga , dlatego chodzę do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
wero64 Re: kosciol 07.02.11, 11:33 Chodzę do Kościoła, ponieważ jestem chrześcijanką i odczuwam taką potrzebę, ale znam ludzi, którzy są ateistami i ich szanuję Odpowiedz Link Zgłoś
madalena Re: kosciol 07.02.11, 11:45 Tak, chodzę do kościoła, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kościoła. Nauczyli mnie tego rodzice, od małego wpajali mi wartość jaką powinna odgrywać w naszym życiu rodzina, religia, Bóg, ojczyzna. w wieku 8-12 lat nie chciałam chodzić do kościoła, ale i tak chodziłam, bo rodzice kazali, a teraz jestem im za to wdzięczna. Ostatnio zbliżyłam się do Boga, ufam Mu, wiem, że jest przy mnie, dziękuję za wszystko co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
doma112 Re: kosciol 08.02.11, 14:11 Dokładnie, mnie też rodzice nauczyli tego, były czasy, że mi się nie chciało, ale i tak chodziłam, rodzina mnie tego nauczyła. Chodzę do kościoła bo jestem katoliczką Odpowiedz Link Zgłoś
devenirfou ... 08.02.11, 14:36 gdyby ludzie rzeczywiscie wierzyli i trzymali sie przykazan Bozych to nie byloby wojen itp a są ponieważ Bóg dał ludizom wolną wolę Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica_xd Re: kosciol 09.02.11, 18:29 od mniej więcej 5 lat nie chodzę do kościoła jednak w tym roku się 'nawróciłam' i chodzę.. czasami tylko pod koniec mszy po podpis, czasami w połowie, a czasami siedzę przed kościołem z koleżankami Niestety w tym roku mam bierzmowanie. Ale gdy już będzie po nie zamierzam chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
biebruwna Re: kosciol 09.02.11, 20:53 Chodzę jak nie zapomnę ; D Ale jestem wierząca. Odpowiedz Link Zgłoś
kristie02 Re: kosciol 21.03.11, 16:49 Nie chodzicie do kościoła dla księdza, tylko dla Boga, prawda? Ja się wyłączam po 10 min i myślę o Bogu. Nie o księdzu. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly141 Re: kosciol 09.02.11, 21:05 Chodzę, hmm muszę zastanowić się dlaczego... Może dlatego, że jestem katoliczką ? I dlatego, że wierzę? Mnie rodzice nie zmuszają do chodzenia na mszę, zresztą co to za uczestnictwo z przymusu? Dzieci tylko do Kościoła się zniechęcają i nie przestąpią progu kościoła po bierzmowaniu, chyba, że mają (w sensie w dorosłym życiu) brać ślub lub chrzcić dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
lady_em Re: kosciol 09.02.11, 21:22 Nie chodzę, bo nie trawię kościoła. W swojej wierze zawiesiłam się między ateizmem a chrześcijaństwem i robię coraz większe kroki w kierunku ateizmu... Przez wiele czynników. Poza tym mam wrażenie, że moja rodzina jedynie zachowuje pozory chrześcijaństwa, na czas obecny (skoro ja zrezygnowałam z bierzmowania) nikt z mojego domu nie chodzi na msze niedzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 nie chodzę 11.02.11, 14:18 W sumie nawet dokładnie nie potrafię określić dlaczego przestałam, jakieś 2,5 roku temu. Najpierw lenistwo, potem doszły przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
carrie... Re: kosciol 11.02.11, 14:22 , chodzę . zresztą jestem w chórze kościelnym .xd więc musze. xd Odpowiedz Link Zgłoś
guitar_solo Re: kosciol 11.02.11, 14:32 Chodzę do kościoła co tydzień i nie dlatego, że mi każą rodzice, ponieważ jestem katolikiem i wierzę w Boga, a nie w Kościół. Moim zdaniem i tak katolicy mają dobrze. Mój tata opowiadał mi o wierze muzułmańskiej, jak tam mają cieżko w szczególności kobiety. Poczytajcie sobie kiedyś o tej wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
nikuchova. Re: kosciol 11.02.11, 16:37 chodzę, póki co z przymusu (bierzmowanie), co wcale mnie nie zadowala, bo nie powinno się ludzi zmuszać do chodzenia na różnorakie nabożeństwa i jeszcze kazać im zbierać podpisy, żeby czasem nie oszukano. bezsens. nasz ksiądz swym postępowaniem zniechęca młodzież i dzieci przygotowujące się do Komunii do chodzenia do kościoła. potem się dziwi, że po całych uroczystościach coraz rzadziej widzi je w kościele - sam jest sobie winien, ot co. kiedy już zostanę bierzmowana, będę chodzić kiedy będę miała taką potrzebę i to mnie będzie z pewnością w pełni satysfakcjonowało. Odpowiedz Link Zgłoś
klama_kcmil # 11.02.11, 22:52 Chodzę, bo wierzę, chociaż od kilku dni, a właściwie od wczoraj bez konkretniejszych powodów mam jakieś, hm... wahania? Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: kosciol 12.03.11, 19:45 Chodzę. Jestem chrześcijanką, wierzę w Boga. Poza tym lubię czytanie Ewangelli w i kazania proboszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
leesh Re: kosciol 13.03.11, 10:57 Chodze do kościoła Dlaczego.? Bo jestem wierząca Odpowiedz Link Zgłoś