Dodaj do ulubionych

Dodatkowa książka...:/

10.02.11, 17:46
Hej.U mnie w gimnazjum tradycją jest że jak skończymy czytać lektury to każdy ma do maja przeczytać jedną dodatkową książke(ale nie lekture z 1 gim. czy z podstawówki czy nawt z liceum)...tyle że ja niezbyt wiem co moge przeczytać...rok temu prezentowałam 'przed świtem' z koleżankami(one przedstawiały poprzednie części zmierzchu)...w tym roku chciałabym przeczytać jakąś inteligentną ale zarazem bardzo fajną książke...i tutaj do was prośba:podacie jakieś fajne tytuły książe które przeczytaliście lub czytacie??Od razu mówie że nie chce żadnych horrorów,romansów(chyba że to będzie jakaś wyjątkowa powieść gdzie dzieje się zupełnie coś innego niż w innych romansach),i jakiś takich naukowych książek...a i nie polecajcie hobbita czy włady pierścieni bo to już było omawiane w klasie...naprawde będę wdzięczna i prosze nie usuwajcie wątku...smile
Obserwuj wątek
    • alicjaaa Re: Dodatkowa książka...:/ 10.02.11, 21:53
      big_grin właśnie chciałam polecić Władcę Pierścieni
      Może spróbuj serię Zwiadowcy ?przygodowe i podobno miło się czyta
      • alexandra. Re: tutututuutututuututututuuuu!!!! 10.02.11, 23:49
        IGRZYSKA ŚMIERCI!!!

jak ci się nie spodobają, to stawiam ;p
    • daj_mi_lizaka Re: Dodatkowa książka...:/ 10.02.11, 22:34
      Hmm... może "Opowieści z Narnii"?
      Albo "Woda dla słoni"?
      A jak lubisz śmieszne książki to "Mama, Kaśka, ja i gangsterzy" albo druga część "Babcia, my i gangsterzy". Obie są poprostu świetne big_grin
      • karmel_ Re: Dodatkowa książka...:/ 10.02.11, 22:45
        fajną? w jakim sensie. może Oscar i pani Róża.
    • zajc. nostalgia anioła. 10.02.11, 22:57
    • paulina987 nostalgia anioła.!!! 10.02.11, 22:59
      • martulla Re: nostalgia anioła.!!! 10.02.11, 23:13
        też słyszałam o Zwiadowcach, nawet mam pierwszą część w domu, ale nie miałam za bardzo czasu przeczytać
        Z takich nie romansów ani horrorow, a fajnych książek to bardzo mi się podobały książki z serii Felix, Net i Nika, a z takich bardziej, że tak powiem poważniejszych to seria Miecz Prawdysmile
        • tigress Re: nostalgia anioła.!!! 11.02.11, 07:27
          Zwiadowcy, Gone, Wojny świata wynurzonego, Feliks Net i Nika, Century, Władca pierścieni, Gildia magów, Wampiraci. I z takich które nieźle dają do myślenia to Oskar i pani Róża i Bez mojej zgody
      • betty227 Re: nostalgia anioła.!!! 11.02.11, 14:15
        Koleżanka czytała i mówiła, że naprawdę fajna książka.
    • papcia18 Re: Dodatkowa książka...:/ 10.02.11, 23:37
      Ostatnia piosenka smile
    • savannah95 Re: Dodatkowa książka...:/ 10.02.11, 23:41
      Romans nie, horror nie to polecam ci "Przygody Koziołka Matołka".
    • madzia2710 Re: Dodatkowa książka...:/ 11.02.11, 08:27
      Pamiętniki wampirów,
      Jak poślubić wampira milionera (albo następne części)
      To są moje ulubione książki. Polecam!big_grin
    • nika_98 11.02.11, 09:25
      Trylogia "Mroczne Materie"
      I - "Złoty Kompas"
      II - "Magiczny Nóż"
      II - "Bursztynowa Luneta"
      Opowiada o dziewczynie, której ojcem jest Lord Asriel [ jeśli dobrze napisałam:]. Bada on magiczny pył, a także chce zbudować "most" do innych równoległych światów. Wkrótce mu się to udaje i przechodzi do innego świata. Jego córka rusza za nim, jednak nie odnajduje tam ojca. Poznaje tam chłopca o imieniu Will i od tamtej pory razem starają się stawiać czoła przeciwnością .
      [Will jest z "ludzkiego Oksfordu, czyli naszego - równoległy do świata Lyry- tej dziewczyny]
      [Lyra - mieszka w Oksfordzie . Innym niż Will, jednak ich światy się pokrywają,. W jej świecie każdy ma Dajmona, czyli ich zmaterializowana część duszy w postaci zwierzęcia]

polecam smile
    • angie2 Re: Dodatkowa książka...:/ 11.02.11, 09:41
      "Król złodziei" Cornelii Funke. Książka nie jest bardzo znana (jak np.: Zmierzch albo Harry Potter), a jest fajna smile
    • corrie "Zaklinacz koni" 11.02.11, 13:30
      Polecam, bardzo piękna książka.
    • laurilla ' książe mgły ' 11.02.11, 13:34
      wy.ebana w kosmos książka !
    • delicious . 11.02.11, 13:36
      Może coś Paulo Coelho?
    • green_alien A może być fantastyka? Mam pewnien pomysł : ) 11.02.11, 13:37
      Poleciłabym opracować Ci jakąś książkę Trudi Canavan, najlepiej "Uczennicę Maga". Książka według mnie ciekawa, jest nietypowa.
    • sook pomyslmy.. 11.02.11, 13:41
      jesli chcesz cos nie standardowego to moze wichrowe wzgorza. Jest to powiesc gotycka, nie spelniona milosc nikt nie jest z ta osoba ktora kocha, jedynie po smierci drecza ukochane osoby smile
    • misio Re: Hmmmm... 11.02.11, 13:52
      Dziwnie macie... Czytałam super książkę, ale nie wiem czy do przedstawiania się nada. Opis powieści jest taki:
      Główna akcja powieści odgrywa się w roku 1932 w stanowym więzieniu w Cold Mountain. Wydarzenia z tamtych czasów są relacjonowane przez Paula Edgecomba, spisującego swoje wspomnienia w domu starców w roku 1996. Na blok przeznaczony dla osób skazanych na karę śmierci (blok E) trafia niezwykły więzień, John Coffey. John Coffey jest obdarzony darem dokonywania cudów uzdrowienia. Został skazany niesłusznie, lecz wyrok musiał zostać wykonany. W owym czasie na bloku przebywają także i inni więźniowie, m.in. William Wharton, rzeczywisty sprawca zbrodni, za które skazano Johna Coffeya, Eduard Delacroix, "Prezes" i "Wódz". Bohaterami powieści są także strażnicy bloku, Brutus "Brutal" Howell, Harry Terwilliger, Dean Stanton, Billy Dodge, Percy Wetmore oraz nadzorca bloku Hal Moores i sprzedawca więzienny "Stary Tu-Tut".
      Powieść opisuje nie tylko przygody na bloku więziennym, ale także i egzekucje więźniów, oraz dalsze losy strażników i pozostałych bohaterów powieści, aż do czasów obecnych, kiedy jedynym żyjącym pozostaje Paul Edgecombe.
      - tak, poszłam na łatwiznę (Wikipedia xd). Tytuł książki to "Zielona Mila" - może zaciekawi...

Polecam też Harry'ego Pottera, ale spodziewam się, że już ktoś to omawiał... tongue_out
      Jak mi się coś przypomni to dopiszę wink
    • nikki Re: Dodatkowa książka...:/ 11.02.11, 14:08
      mam kilka pomysłów : Nostalgia Anioła, Szeptem, Upadli, Wizje w mroku albo którąś z trylogii Dary Anioła...kocham te książki

P.S. Ja też miałam taką prezentację w gimnazjum i wybrałam Zmierzch ;p
    • milya Re: Dodatkowa książka...:/ 11.02.11, 14:09
      'Kira Kira'
      Nie pamiętam autorki, wiem, że miała na imię Cynthia.

serce
    • nikki712 Re: Dodatkowa książka...:/ 13.02.11, 20:57
      Polecam sprawdzoną "Alibrandi szuka siebie"(obyczaj/dramat bardzo wciągająca i ciekawa) , "Trzy wierzby"(obyszaj.opowiadająca o 3 dziewczynach -przyjaciółkach z dzieciństwa),"Tędy do raju"(nie wiem czy db pomysłem jest przedstawienie jej w klasie ,ale zobaczysz), "Słonecznikowa zima"(obyczaj/dramat życie po przejściach). Gdybyś chciała podyskutować w jaki sposób masz to przedstawić, mogę pomóc wink
      • nikki712 Re: Dodatkowa książka...:/ 13.02.11, 20:58
        Piękna jest"Ostatnia piosenka" ,ale sądzę że mogła zostać zaklepana.
    • czarownica_xd Re: Dodatkowa książka...:/ 16.02.11, 18:35
      Może Opowieści z Narnii ?
      Złoty Kompas też jest super
      no i każda część Harrego Pottera smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka