01.05.11, 12:43
Wierzycie w Boga? Czytaliście Biblię? Macie zastrzeżenia co do swojej wiary, chcecie ją rozwijać, czy wręcz przeciwnie? Zastanawialiście się może, czemu jest tak, jak jest? A co, jeśli poza nami istnieje coś innego? jeśli nasz wszechświat to tylko cząstka czegoś innego?

ja zaczęłam czytać Biblię, chcę wierzyć w Boga, ale to wszystko wydaje się takie dziwne wink męczy mnie pytanie, co by było, gdyby nie było wszechświata i żadnego życia? byłaby ciemność? o, rany... ;d
Obserwuj wątek
    • linda Re: Bóg 01.05.11, 12:55
      Wierzę i długo zastanawiałm się dlaczego tak a nie inaczej. Ja sama nie traktuje religii dosłownie. Także wierzę w reinkarnacje ponieważ w każdej legendzie istnieje ziarnko prawdy i nigdy nie ma dymu bez ognia. Na wszystko jest też wytłumaczenie. Jeśli o reinkarnacje chodzi to ja wiem , że Bóg czasami daje ludziom drugą szansę jeżeli czegoś w swym życiu nie wypełnił tak jak trzeba lub był złym człowiekiem dając człowiekowi drugie życie i szansę. Powinnaś wiedzieć , że my ludzie tłumaczymy sobie wszystko na miarę naszych możliwości i też możemy się myić. Nie zawsze wierzę księżom. Oni mówią prawdę , ale jak by nie było sami nie stosują się do tego co mówią. Jedno mówią , drugie robią. A może człowiek w swej kadencji przeoczył jakąś ważną rzecz i Bóg odpowiedzialny jest za wszystkie legendarne wierzenia ? i może ma jakieś swoje powody ku temu ? To tylko człowiek głosi teorię bo sam nie wie i może się myić.
    • trufla Re: Bóg 02.05.11, 17:50
      Wierzę w Boga. Czytałam Apokalipsę św. Jana. Chcę rozwijać swoją wiarę, ponieważ mam w Bogu oparcie. Kocham go, on tym wie, a to jest najważniejsze...
      • hopeandsmile Re: Bóg 02.05.11, 17:56
        Wierzę w Boga. Wierzę że to wszystko ma sens. Czytałam fragmenty Biblii, na konkurs i trochę ''prywatnie'', dla siebie. Chcę rozwijać swoją wiarę, ufam Bogu i mam w nim oparcie. Lubię się modlić.
      • imperativ Re: Bóg 02.05.11, 17:56
        Wierzę w Boga, nie wierzę w Kościół.
        Mam mówić swoje grzechy jakiemuś obcemu panowi w sukience?
        Dawać na tacę, a oni sobie później z tą kasą zrobią byle co? *bez urazy*
        Do kościoła chodzę tylko i wyłącznie ze względu na rodziców.
        W przyszłości zmienię religię.
        • imperativ Re: Bóg 02.05.11, 17:57
          panu* o.o
    • klaudiau11 ;d 02.05.11, 18:03
      Wierzę .
    • oliiviia . . . 02.05.11, 18:07
      Wierzycie w Boga?
      nie.
      Czytaliście Biblię?
      nie.
      Macie zastrzeżenia co do swojej wiary, chcecie ją rozwijać, czy wręcz przeciwnie?
      nie wierze, więc nie mam co rozwijać, jeśli chodzi o religię.
      Zastanawialiście się może, czemu jest tak, jak jest?
      zastanawiałam.
      A co, jeśli poza nami istnieje coś innego?
      no nic, niech istnieje.
      jeśli nasz wszechświat to tylko cząstka czegoś innego?
      wejdź.
      • oliiviia Re: . . . 02.05.11, 18:18
        tfe, w ostatnim źle skumałam. ; p
        jeśli nasz wszechświat to tylko cząstka czegoś innego?
        i tak tego "innego" nie odkryjemy. sam wszechświat jest za duży, żeby go poznać. tak więc zostańmy przy tym, że możliwe, że istnieje coś jeszcze, ale to już nie dla nas.
    • vampire44 wierzę, wierzę 02.05.11, 18:15
      Wierzę w Boga- ale mam zastrzeżenia do niektórych księzy.... Bibli nie czytałam... ale według mnie na pewno coś jest- w innym świecie... a poaz tym te wszystkie códa... tego nie da sie zfalszowac.
    • super_star Re: Bóg 02.05.11, 18:16
      wierzę w Boga, bo na pewno istnieje.. Co do Biblii mam jednak MNÓSTWO zastrzeżeń
    • madalena Re: Bóg 02.05.11, 18:51
      wierzę w Boga, moja wiara się rozwija, pragnę ja pogłębiać. chodzę do Kościoła, modlę się, praktykuje, chodzę do spowiedzi komunii świętej. chce wierzyć bo dzięki temu moje życie nabiera sensu, wiem że jest jeszcze coś po za tym światem.
    • szatynka Nie ten temat wątku ''gry i zabawy'' to... 02.05.11, 19:06
      ... nie miejsce na takie kwestie.

A potem dziwicie się, że wątki są usuwane, nie dziwota jak nawet nie chce się pomyśleć gdzie umieścić temat do rozmów. Matko...
    • dominikax3 Re: Bóg 02.05.11, 19:07
      niby wierzę, ale jakoś ta cała religia jest dla mnie dziwna. po bierzmowaniu się zastanowię co dalej .
      • avrilkaskate Re: Bóg 02.05.11, 19:15
        Wierzę! Codziennie się modlę, co tydzień chodzę do kościoła, co jakiś czas się spowiadam. u mnie w klasie teraz jest "kul" nie wierzyć w Boga sciana ja chyba jedyna się przyznaję uncertain Wierzę, wierzę ...
      • mikessa Re: Bóg 02.05.11, 19:23
        Wierzę w Boga, ale bibli nie czytam i nie mam zamiaru ( jak dla mnie to za dużo stron xd). Ta nasza religia jest trochę dziwna, szczerze mówiąc. Np. ksiądz na każdej lekcji religii tłumaczy nam, że geje i lesbijki to coś strasznego, złego, okropnego itp. Ale przecież sam bóg ich stworzył ... Ale nasz ksiądz sobie tego nie da wytłumaczyć... On uważa, że w ten sposób obrażają boga. On jest rąbnięty, tak wiem, no i chyba sam sobie zaprzecza. W ogóle wydaje mi się, że ogólnie kościół jest jakiś taki dziwny... Bo w końcu bóg po to stworzył człowieka i świat abyśmy, ludzie cieszyli się tym wszystkim i żyli najszczęśliwiej jak tylko się da. A skoro kogoś uszczęśliwia to, że np. jest homoseksualistom to ma do tego prawo. Kościół także bardzo czepia się in vitro. Przecież jeśli ktoś kocha dzieci i bardzo chce je mieć to sztuczne zapłodnienie to nie jest nic złego. Dzięki temu ten człowiek będzie miał szczęśliwą rodzinę, więc nie wiem czemu kościół tak się czepia.
        • kingella24 Re: Bóg 02.05.11, 20:05
          mikessa napisał(a):

> Wierzę w Boga, ale bibli nie czytam i nie mam zamiaru ( jak dla mnie to za dużo
          > stron xd). Ta nasza religia jest trochę dziwna, szczerze mówiąc. Np. ksiądz na
          > każdej lekcji religii tłumaczy nam, że geje i lesbijki to coś strasznego, złeg
          > o, okropnego itp. Ale przecież sam bóg ich stworzył ... Ale nasz ksiądz sobie t
          > ego nie da wytłumaczyć... On uważa, że w ten sposób obrażają boga. On jest rąbn
          > ięty, tak wiem, no i chyba sam sobie zaprzecza. W ogóle wydaje mi się, że ogóln
          > ie kościół jest jakiś taki dziwny... Bo w końcu bóg po to stworzył człowieka i
          > świat abyśmy, ludzie cieszyli się tym wszystkim i żyli najszczęśliwiej jak tylk
          > o się da. A skoro kogoś uszczęśliwia to, że np. jest homoseksualistom to ma do
          > tego prawo. Kościół także bardzo czepia się in vitro. Przecież jeśli ktoś kocha
          > dzieci i bardzo chce je mieć to sztuczne zapłodnienie to nie jest nic złego. D
          > zięki temu ten człowiek będzie miał szczęśliwą rodzinę, więc nie wiem czemu koś
          > ciół tak się czepia.
          popieram w 100% smile aczkolwiek czytałam w katechiźmie kościoła katolickiego że homoseksualistów trzeba otaczać szczególną troską, i traktować ich normalnie jak ludzi, a nie jako ,,coś innego'', więc czasami się zastanawiam, czy ksiądz które wygaduje takie bzdury o gejach i lesbijkach, to w ogóle czytał katechizm sciana
    • g_o_s_i_a Re: Bóg 02.05.11, 19:14
      W Boga wierzę, a Biblii nie czytałam, po prostu myślę, że mogłabym jeszcze wielu rzeczy trochę nie zrozumieć, cóż...
    • slodkiporanek Re: Bóg 02.05.11, 19:19
      W Boga wierzę, i staram się nie rozmyślać. Bo na wstępie widzę wiele trudnych do wyjaśnienia nieścisłości, nawet brak sensu w wielu kwestiach.
      Nie rozumiem, i dlatego postanowiłam po prostu wierzyć, i nie zagłębiać się w jakieś szczególne tematy dotyczące istnienia Boga.
      • pola16 Ile jeszcze powstanie wątków o tej tematyce?? 02.05.11, 19:36
    • naomi. ₪ ø ||| ·o. 02.05.11, 19:54
      nie wypowiem się na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka