Dodaj do ulubionych

Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?!

18.08.11, 12:26
Drogi kotku;*
Mam problem; mam świetną średnią (idę do gimnazjum)
- 4 klasa - średnia 5.18
- 5 klasa - średnia 5.27
- 6 klasa - średnia 5.09
Wszystko jest ok smile
Ale chciałabym, uczyć się tak samo, ale bez przymusu - żeby nauka stała się przyjemnością, a nie jakimś więzieniem! Co zrobić? Jak się zmotywować? Jak wspomniałam idę do gimnazjum, a w gimnazjum jest jak zawsze trudniej niż w podstawówce! uncertain Proszę Kotku - doradź ...
Pozdrawiam kiss
Obserwuj wątek
    • murder Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 12:34
      Musisz po prostu powiedzieć sobie, że uczysz się dla siebie, a nie dla innych i to co robisz w życiu ma znaczenie tylko dla Ciebie. Jeśli chcesz się dobrze uczyć ( tak jak teraz ) to wystarczy tylko chcieć. A w gimnazjum na pewno dasz se radę.
      • diamond_girl12 Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 12:42
        Mów sobie, że od tego jakie będziesz miała teraz oceny zależy Twoja przyszłość. Próbuj się jakoś motywować .
    • luuluu Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 15:02
      No nie wiem , naukę można oczywiście polubić , ale nie tak z dnia na dzień. tak racja , gimnazjum jest trudniej ale poradzisz sobie , masz cudowne średnie ! musisz się poprostu wziąć w garść i zakuwać dalej . rób przerwy w nauce , obiecaj sobie że np. po zdanym na 5 teście z hiry kupisz sobie fajną apaszkę albo bransoletki . nagradzaj się i wtedy będziesz miała motywację smile myśl pozytywnie , dużo śpij a jeśli masz problemy ze snem polecam mój blog : lullabye.blogi.kotek.pl/ - dzięki niemu poznasz tajniki snu , czyli jak spać żeby się wyspać ? - dzięki czemu nauka będzie efektywniejsza smile pozdrawiam kiss
      • wampire13 Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 16:21
        Cóż jak człowiek chce to wszystko potrafi.......
        • klaudia_25 . 18.08.11, 16:59
          Musisz chcieć <3
    • gorzata.14 Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 17:38
      Urozmaicaj sobie jakoś te naukę to stanie się ona dla ciebie czymś fajnym.
      • chilling Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 19:30
        chcieć to móc . ja skończyłam gimnazjum w tym roku i wyszłam ze szkoły ze średnią 4,3 a wcale się tak dużo nie uczyłam . i orłem też nie jestem. Jeśli w podstawówce miałaś takie średnie to jeśli będziesz chciała w gimnazjum sobie spokojnie poradzisz.

xoxo
        • pola16 Wystarczy chcieć. 18.08.11, 19:42
          Tak, nie mylę się. Wiem to sama po sobie. Musisz odkryć w jaki sposób najłatwiej jest CI się uczyć. Mi pomagają zakreślacze w notatkach, różne kolory. Później po tym przypominam sobie co gdzie było. No i oczywiście należy sobie co jakiś czas robić przerwy. Nie stresować się nauką, pełen luuuuuuuuuuuuuuuuuz ;p.
    • nickiminaj Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 19:50
      nie wiem
      • msthic Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 20:10
        Skupić się, książka do ręki i jedziemy .
    • blondzia Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 20:26
      Nienawidzę się uczyć jak mam się uczyć to mam aż łzy w oczach sad Zawsze myślę,co zrobić,żeby się tego nie nauczyć może nie pójść do szkoły albo ściąga hmm i tak w kółko myślę ;\

Jak mam wybrać z którego przedmiotu uczę się bez łez w oczach to BIOLOGIA !tongue_out
      Nienawidzę się uczyć z chemii,fizyki bleee aż mam mdłości jak się tego uczę dlatego uczę się zawsze z tych przedmiotów jak jestem zagrożona 1 i jest ostania kartkówka przed wystawieniem ocen tongue_out
    • shunra Re: Co zrobić, żeby się lepiej uczyć?! 18.08.11, 20:48
      Takie moje sprawdzone sposoby na naukę. Może się komuś przydadzą.

1. Uczysz się dla siebie i od tego zależy twoja przyszłość ( studia, praca)
      2. Nie wolno podchodzić do nauki pesymistycznie mówiąc nie uda mi się i tak się nie nauczę. Z takim podejściem na pewno nic ci w głowie nie zostanie!
      3 Słuchaj na lekcji!!! A nie lekcja nudna to pogadam z koleżanką, jak się słucha to zawszę coś tam w głowie zostanie a z koleżanką można gadać na przerwie.
      4. Ważniejsze rzeczy podkreślaj, jak nauczyciel nie czepia się o estetykę zeszytu/książki i nie sprzedajesz podręczników, możesz namalować przy tematach, ważniejszych zagadnieniach coś śmiesznego co będzie ci przypominało i kojarzyło się z danym pojęciem.
      5. W domu jeśli lubisz rysować możesz zilustrować dany temat w śmieszny sposób. I trenujesz rysunek, wyobraźnie układając głupawe historyjki, i na pewno coś zapamiętasz.
      6. Trudniejsze zagadnienia przepisuj na karteczki i z nich się ucz przed sprawdzianem.
      7 Przed spaniem możesz wypić szklankę ciepłego mleka ( To uspokaja) przed odrabianiem lekcji wypij szklankę wody mineralnej ( Woda jest dobra na wszystko, na naukę też miałam nawet nauczycielkę co pozwalała zwykłą wodę pić na lekcji)
      8. Kładź się spać ok. 22. Nie zarywaj nocy, wypoczęta masz więcej chęci i siły na rozpoczęcie kolejnego dnia.
      9. Rano koniecznie zjedz śniadanie.
      10. Prowadź zeszyt schludnie, rób notatki, jeśli będziesz miała problem z językami możesz sobie przyczepiać karteczki ze słownictwem do przedmiotów.
      11. Jeśli masz problem z czymś możesz poprosić koleżankę która to umie żeby ci pomogła wytłumaczyła w zamian możesz jej pomóc w czymś czego ona nie potrafi, razem dużo więcej się nauczycie.
      12. Porządek na biurko i cisza też wiele dają.
      13. Nie rób lekcji na łóżku( gdzieś czytałam że mózg kojarzy to miejsce z odpoczynkiem i gorzej pracuję.)
      14. NAJWAŻNIEJSZE: Nie ucz się na siłę i na ostatnią minutę. Jeśli coś ci nie idzie wróć do tego później. Nie możesz cały czas siedzieć w książkach bo będziesz tylko zestresowana, przemęczona a to na pewno ci nie pomoże. Wychodź z przyjaciółmi, idź na dyskotekę, po prostu się baw ale rozsądnie planuj czas np. teraz z pół godzinki się pouczę, potem idę z koleżankę gdzieś ale wracam przed siedemnastą, zjem coś i znów się uczę potem usiądę sobie przed komputerem itp. Żeby nie było takich sytuacji wróciłam za późno nie mam odpowiedniego czasu się pouczyć, stresuję się że brak mi czasu a potem na siłę i tak nie mogę się niczego nauczyć.

A tak z moich przyzwyczajeń:
      Ja zawsze lekcję robię około osiemnastej nie wiem czemu ale czym jest ciemniej na dworze tym lepiej zapamiętuję wszystko.
      Do przedmiotów łatwych dla mnie mogę mieć włączoną jakoś muzykę lub nawet telewizor, do przedmiotów trudnych muszę mieć całkowitą ciszę.
      Dużo rzeczy zapamiętuję też robiąc głupie skojarzenia.
      Powtarzam wszystko intensywnie przerwę przed spr. wtedy kompletnie nic innego nie jest w stanie rozproszyć mojej uwagi.
      Jak mi coś nie idzie to sobie mówię ,, Musisz skończyć szkołę, znaleźć dobrą pracę bo kto inny będzie pracował na utrzymanie twojego kota" shock

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka