Dodaj do ulubionych

Film a książka.

14.11.11, 20:01
Na pewno czytaliście książki, które doczekały się filmowej adaptacji. Oczywiście raz zwyciężała jednak lektura, innym razem film. Jakie, waszym zdaniem były najlepsze adaptacje, a które najgorsze?
Moim zdaniem naprawdę dobrą adaptacją jest Władca Pierścieni. Nie podobała mi się natomiast adaptacja Harry'ego Pottera i Insygniów Śmierci cz. II, chociaż jestem potteromanką wink
Obserwuj wątek
    • colorova tu.ta.j 14.11.11, 20:09
      Czasami nie lubię kiedy na podstawie jakiejś ksiazki którą przeczytałam powstał film ponieważ ja miałam całkiem inne wyobrażenie na temat postaci itp dlatego kiedy powstają filmy moich ksiażek to rzadko je oglądam żeby się nie zawieść smile
      Też podabał mi się film Władca pierścieni big_grin
      modnieiurodnie.blogspot.com/
    • sarkastyczna Re: Film a książka. 16.11.11, 17:59
      Dla mnie adaptacja Władcy Pierścieni także była bardzo dobra. Zawiodłam się natomiast na 5 i 6 części Harry'ego Pottera.
      • wiola300 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:54
        Mi się podobał Harry Potter i Insygnia ... ale troche inaczej to sobie wyobrażałam hmmm jeszcze ciekawia jest Saga Zmierzch
    • jabadziara Re: Film a książka. 17.11.11, 22:46
      Mi te się podobał Władca Pierścieni smile
      Natomiast po przeczytaniu serii o Bournie, film stracił w moich oczach i myślę, że powinien się inaczej nazywać niż tytuły książek.
      • plotkarka002 Re: Film a książka. 17.11.11, 22:52
        też mi się podobał Władca pierścieni smile
      • bleblebl123 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:54
        Dałaś radę przeczytać całego Ludluma? Gratulacje, ja kilka razy się do tego zabierałam, ale jakoś nie pasuje mi jego styl pisania. Filmy o Bournie o wiele bardziej do mnie przemawiają wink ale jest to jedna z niewielu ekranizacji, które mi się podobają, Jednak preferuję książki wink
    • pusiooooo Re: Film a książka. 18.11.11, 18:53
      W moim przypadku wszystkie książki są lepsze od swoich adaptacji filmowych big_grin
    • oubergine Re: Film a książka. 18.11.11, 18:58
      książki lepsze niż filmy zawsze.
      • milusia22 Re: Film a książka. 18.11.11, 19:01
        mi się nie podobało kilka części "Harry'ego Pottera" znacznie lepsze są książki. zbyt duża ilość zmian i błędów
      • gabrysia13245 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:23
        To zależy od książki/filmu. Na przykład saga zmierzch podobała mi się tak samo jako film i jako książka. Ale nie zawsze tak jest. W większości przypadkach jednak film jest fajniejszy. smile
      • kawaiikimie Re: Film a książka. 19.11.11, 21:31
        Zgadzam się w 100% z poprzedniczką, książki są zawsze lepsze, zawsze inaczej sobie wszystko wyobrażam, a oglądając film przeżywam rozczarowanie.
        • margab_12 Re: Film a książka. 20.11.11, 18:15
          Gdy czytam książkę wyobrażam sobie wydarzenia, a w filmie jest inaczej, choć nie zawsze ,,inaczej'' znaczy źle. Jeżeli chodzi o Harrego Pottera to wole film, gdyż akcja dzieje sie tam szybciej.
    • tenshikiryuu Re: Film a książka. 19.11.11, 19:07
      Rzeczywiście, Władca Pierścieni wyszedł świetnie smile Prócz tego podobało mi się... Jumper, Fight Club, Eragon, Pianista... na tę chwile te przychodzą mi do głowy.
      Nie podobało mi się: Przedwiośnie, także HP7 cz2, Patrole, Nostalgia Anioła. I wiele innych tongue_out
    • wercia233 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:11
      zdecydowanie wolę film. choć co do Harrego obie propozycje mi się bardzo podobają, ale np. w Pamiętnikach Wampirów, KTÓRE UWIELBIAM OGLĄDAĆ NIE PRZECZYTAM KSIĄŻKI BO POSTACIE SĄ BARDZO ODRĘBNE wink
    • em Re: Film a książka. 19.11.11, 19:12
      Mi osobiście druga część "Insygniów" przypadła do gustu - dobrze wpasowali się w klimat, o dziwo nie pozmieniali za dużo, zachowali najważniejszą scenę ("Always" <3)... Za to kiepska jest dla mnie "Czara ognia" i "Zakon feniksa". Akurat co do HP nie mam żadnych wątpliwości - książki są o niebo lepsze smile
      Ze "Zmierzchem" sprawa ma się nieco inaczej, bo reżyserowie trzymali się dość mocno książek i robili to w taki sposób, że nie niszczyli moich wyobrażeń podczas lektury. Dlatego uważam, że jako ekranizacje każda z części sagi jest lepsza niż filmy HP. "Przed świtem cz. 1", na której byłam dzisiaj w kinie, wydaje mi się nawet lepsza niż książka - po raz pierwszy w życiu wink Różnie więc bywa.
    • ladyy13 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:13
      JUŻ BYŁO !!!!!!!! KOSZ !
    • trufla Re: Film a książka. 19.11.11, 19:14
      Książka to książka i nigdy żaden film jej nie przebije. Ekranizacje Harry'ego Pottera i Władcy Pierścieni uważam za fantastyczne - uwielbiam je po prostu...
    • yourii Re: Film a książka. 19.11.11, 19:21
      Mi najbardziej podobała mi się adaptacja Harrego Pottera i Kamienia Filozoficznego,a najmniej zmierzchu(choć uwielbiam zmierzch).tongue_out
    • miss_demiselena Re: Film a książka. 19.11.11, 19:23
      Zdecydowanie jestem za książkami! Ale nie ukrywam, że podobała mi się ekranizacja Zmierzchu i Lemoniada Gada serce
    • domi6935 Najlepsze 19.11.11, 19:28
      Najlepszą adaptacją jest Przed Świtem cz.1 Na serio polecam... duużżżżooo lepsza od całej reszty sagi, w końcu widać, że to film.!!!
    • getthedown Re: Film a książka. 19.11.11, 19:30
      Wolę filmy wink
    • dark_candy_ Film a książka. 19.11.11, 19:35
      wolę książkę.
    • plotkaragirl Re: Film a książka. 19.11.11, 19:41
      Ekranizacja. Jedyne co bym przeczytała - Zmierzch. Chociaż i tak wolę film wink
    • kwasazotowy c; 19.11.11, 19:50
      a mi się właśnie podobała adaptacja harrego pottera.
      chociaż ogólnie nie lubię ekranizacji. wolę sobie wszystko sama wyobrazić, bo często film nawet w połowie nie dorównuje książce.
      najlepsza spośród obejrzanych przeze mnie filmów to 'duma i uprzedzenie' z keirą knightley. mogłabym go oglądać w kółko!
    • gosia98_xd ;) 19.11.11, 19:52
      Stanowczo książka. Chociaż zdarza się że film jest równie dobry co ksiązka wink
    • ashley_1985 Re: Film a książka. 19.11.11, 19:52
      Ja wolę film.
    • deedee ^_^ 19.11.11, 19:55
      wg mnie książka lepsza niż film chociaż lubię oglądać ;d a uważam tak ponieważ jak ja czytam jakąś książkę to zawsze wyobrażam sb jak to może być przedstawione i wgl wyobrażam sb cały film - jak wyglądają gł. bohaterowie itp. ale np. książki Harrego Pottera bym nie tknęła co mnie dziwi skoro film uwielbiam oglądać i kocham całego Pottera ;d.
    • mroweczka_xxx ekranizacja, ale słowo w słowo z książką :D 19.11.11, 19:57
      ekranizacja, ale słowo w słowo z książką ;D np. obejrzałam Przed Świtem i brakowało mi tych ich docinek w sforze!!!
    • selenqqa Re: Film a książka. 19.11.11, 19:59
      nie czytam książek ( tylko lektury ) i nie oglądam filmów. big_grinbig_grinbig_grin
    • halloweenowa Re: Film a książka. 19.11.11, 20:07
      Książka! brawo
    • hiaa Re: Film a książka. 19.11.11, 20:13
      `. Wolę filmy ;D .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka