18.10.05, 18:54
skoro poniżej było o interniście to poproszę o namiary na dobrych pediatrów
władających językiem niemieckim lub polskim. Był kiedyś taki wątek, gdzie
pisaliście że polskie internistki mogą robić za pediatrów, ale może akurat
ktoś ma dobre doświadczenia z faktycznymi pediatrami. Dzieci w wieku
przedszkolnym.
Obserwuj wątek
    • tomi_22 ponoc... 18.10.05, 19:34
      W Trierze sa dobrzy. Jedna osoba moze kogos takiego znac. Moze jutro sie
      zglosi :)
    • jespere Re: pediatra 18.10.05, 21:53
      w luksemburgu masz dr Bretz, na belair, ma duze doswiadczenie, pracowal wiele
      lat w szpitalu, ma dobre podejscie i daje sensowne leki, polecam
      mamy tez w eschu dr Sayad, pochodzenie jakies arabskie, ale tez sensowny...
    • asiunia.lux Re: pediatra 18.10.05, 22:22
      Jesli ja mam doradzic to Dr. WELTER Elmar, moj pediatra - tzn. nie moj (bo ja
      takiego juz nie potrzebuje:), ale lekarz moich dzieci. Siedzi w Bivange (tel.
      26362656), razem z innym lekarzem pediatra: Dr. GERHARDS Dirk (tel. 26361552).
      Polecam go dlatego, ze jest kompetentny, zna sie na swoim fachu, pracowal
      wczesniej przez dluuugi czas w klinice dziecej w Trier, a od jakiegos roku sam
      praktykuje tutaj. Zaleta niesamowita jest to, ze nie ma jeszcze az tak duzo
      pacjentow i w naglym wypadku natychmiast mozna do niego pojechac i
      zostac "obsluzonym" od reki. A poza tym facet zawsze ma czas dla swoich malych
      pacjentow, nawet gdyby sie palilo odpowie na najglupsze pytania i gada we
      wszystkich jezykach urzedowych.
      Po polsku co prawda nie, ale po co?
      Jak jego nie ma to jest zawsze jego kumpel (ten drugi, o ktorym wspomnialam),
      ktory ma dostep do karty dziecka, wiec to ulatwia duzo. Jestem absolutnie
      zadowolona, dlatego tylko moge polecac dalej.
      BTW. Mozesz sie na mnie powolac;))
      • anwi79 Re: pediatra 18.10.05, 23:18
        A czy ten cudowny lekarz przyjezdza tez na wizyty domowe, czy jak inni kaze
        jechac na dyzur do szpitala?
        • asiunia.lux Re: pediatra 19.10.05, 00:02
          No sluchaj, ja tu o cudach nie pisalam, tylko o lekarzach.... ;))

A tak powazniej: nie wiem, nigdy (dzieki Bogu) nie musialam korzystac z uslug
          domowych. Bo dla mnie, jak juz lekarz do domu MUSI dojechac to naprawde stan
          zdrowia musi byc na tyle krytyczny, ze nie da sie z dzieckiem, czy tez samemu
          do odpowiedniego punku dojechac. Nie chcialabym tego doswiadczyc.....
          Mysle, ze nie gra roli, co to za lekarz. Czy to pediatra, czy internista,
          dentysta, czy inny lekarze...oni maja swoje dyzury... to juz panstwo o to dba i
          robi wytyczne. I jesli Twoj lekarz (wszystko jedno jaki), nie ma czasu, ochoty
          itp.. ruszyc sie z miejsca w danej chwili (to jego prawo) - to zawsze jest ten
          inny, ktory MA obowiazek (!) w danym tygodniu! Wtedy on nie ma czasu na SWOICH
          pacjentow, tylko... tylko i wylacznie na nagle wypadki.
          • anwi79 Re: pediatra 19.10.05, 00:36
            Ja nie mowie o sytuacjach ekstremalnych, tylko np. o piatkowym wieczorze i
            dolegliwosciach, z ktorymi nie bardzo mozna czekac do poniedzialku rano, kiedy
            to lekarze otworza podwoje swoich gabinetow i racza przyjac pacjenta. A panstwo
            dba tylko na tyle, ze sa dyzury, na ktore mozesz oczywiscie jechac i czekac
            kilka godzin (doswiadczenie wprawdzie nie moje, ale znajomych i to bynajmniej
            nie pojedyncze przypadki). A ja z uslug domowych korzystalam i to nie tylko w
            przypadku wlasnego dziecka (temperatura wlasnie w piatek wieczorem i pare innych
            dolegliwosci, a do tego brak samochodu), ale takze w swoim wlasnym. Tacy lekarze
            jeszcze sie zdarzaja, ale rzeczywiscie sa juz na wymarciu. I wtedy zostana nam
            tylko dyzury w szpitalach. Ja wiem, ze lekarz tez czlowiek itp. Ale tez zdrowie
            czlowiek ma tylko jedno. I to nie zawsze konskie. Dobranoc
            • asiunia.lux Re: pediatra 19.10.05, 17:50
              Jesli zalezy Ci na lekarzu, ktory dojedzie do domu np. w piatek wieczorem bo
              goraczka i cos tam, cos tam... to najlepiej znalezc sobie lekarza domowego (tak
              sie to mowi na Hausarzt?). Ci, wbrew pozorom nie sa na wymarciu, ale z regoly
              wszyscy dojezdzaja. Moj np. tez, aczkolwiek nie korzystalam nigdy z tej opcji;)
              pzdr
    • rybka78 Re: pediatra 18.10.05, 22:51
      ja moge tylko napisac, ze raczej niespecjalnie polecam dra Guya Molitora - co
      prawda byl u niego z Jacusiem moj maz, a nie ja, ale z opowiesci nie przypadl mi
      do gustu - bardzo pobieznie zbadal Jacusia, po lebkach, nie to co nasza pani dr
      w Polsce, oj nie.. Tak ze chyba skorzystam z rady Asiuni i Jacus zasili szeregi
      pacjentow tego dra Weltera :)
    • xtheo7 Re: pediatra 19.10.05, 11:38
      Polecam dr Delhaize, (fr i niem.), ma swoj gabinet w Echternach. Bardzo
      cierpliwy, dokladny i dociekliwy. Wszyskie dzieci ktore znam, go uwielbiaja.
      Solidny fachowiec, i umie szybko i skutecznie reagowac w sytucjach krytycznych,
      o czym przekonal sie moj 4-letni syn z obustronnym zapaleniem nerek (nie
      rozpoznanym na czas przez co najmnie dwoch baranow-ortopedow z izby przyjec w
      szpitalu !).
      • szymbi Re: pediatra 14.11.05, 11:35
        Zanim pojedziemy do polecanych przez Was pediatrów chcielibyśmy "sprawdzić"
        lekarzy praktykujących nieco bliżej naszego miasteczka. Czy ktoś może miał
        jakieś dobre/złe kontakty i doświadczenia z praktykami Dr. Anik HEDO / Dr.
        Chantal NILLES-LUCIUS z Mersch lub Dr. Marc JOST / Dr. Christian JAEGER z
        Ettelbruck?

Będę wdzięczny za każdą wiadomość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka