Dodaj do ulubionych

magnetowid w Luksie?

11.03.06, 10:08
hej, tak sie zastanawiam nad kupnem magnetowidu - na stare dobre kasety VHS,
ktorych mam tone - ale nie wiem, czy tutejszy sprzet bedzie poprawnie
odtwarzal kasety nagrane w Polsce. Pamietam np, ze kiedys przywozone z
Francji kasety odtwarzaly mi sie w PL na czarno-bialo, wiec cos bylo nie halo
ze zgodnoscia systemow. Czy ktos kupowal juz w Luksie taki staromodny sprzet
i moze sie podzielic doswiadczeniami? Jestem zupelnie zielony w tych
wszystkich PALach i NTSC :) dzieki
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 11:21
      Jak masz obawy to postaraj sie o... WIELOSYSTEMOWY. Spokojnie kupisze je
      praktycznie wszedzie tak mi sie wydaje. Bo skoro mozna w Auchanie DVD na Azje i
      USA kupic, to video tez. :)
    • ma_wi99 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 11:31
      Jesli chodzi o systemy kodowania wizji, to w utzyciu (przynajmniej teoretycznie)
      sa trzy: francuski SECAM (obowiazujacy kiedys w Polsce), ogolnoeuropejski PAL i
      amerykanski NTSC. W zasadzie wszystkie obecnie produkowane magentowidy (i niemal
      wszystkie kamery) czytaja dowolny z tych systemow i potrafia "locie" wykonywac
      translacje przynajmniej z NTSC na PAL. Jesli tego nie potrafia, to rezultat moze
      byc nastepujacy:

nagranie w SECAM -> odtwarzanie w PAL = obraz czarnobialy
      nagranie w PAL -> odtwarzanie w SECAM = j.w.
      nagranie w NTSC -> odtwarzanie w PAL lub SECAM = gereralne badziewie na ekranie
      nagranie w PAL lub SECAM -> odtwarzanie w NTSC = j.w.

Z powyzszego wynika, ze przywiozles kiedystam kasety nagrane w PAL (co ciekawe
      • tomi_22 A ia jeszcze jedno 11.03.06, 11:53
        Jak masz sporo VHSow a nie chcesz ich, to w Polsce spokojnie ci zgraja to na
        DVD. Nie jest to droga impreza. Tu tez pewnie to zrobia, ale na bank drozej.
        • deep78 Re: A ia jeszcze jedno 11.03.06, 14:35
          E tam, jak juz kupie VHS, to sobie sam przegram :)
      • deep78 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 14:34
        Z tego wynika, ze nie ma wielkiego znaczenia, gdzie kupie ten sprzet. To znaczy
        w sumie ma, bo chcialbym odzyskac VAT - czyli chyba jednak Luks :) Dzieki!
        • ma_wi99 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 15:30
          > Z tego wynika, ze nie ma wielkiego znaczenia, gdzie kupie ten sprzet. To znaczy
          >
          > w sumie ma, bo chcialbym odzyskac VAT - czyli chyba jednak Luks :)

Znaczenia nie ma zadnego. W koncu Unia unifikuje, nie? ;-)

Nie wiem tylko dlaczego uzalezniasz odzyskanie VAT-u od kupienia tego w Luxie?
          Jak kupisz w Trierze, to tez bedziesz mogl VAT odzyskac, choc przyznaje, moze
          sie okazac, ze potrwa to nieco dluzej i po odbior gotowki moga ci kazac jechac z
          powrotem do Trieru (malo prawdopodobne, ale mozliwe)
          • deep78 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 15:54
            Mialem na mysli Luks w przeciwienstwie do Polski. Odzyskiwanie Vatu w krajach
            osciennych juz obcykalem :) Natomiast w Polsce jeszcze nie, i szczerze mowiac
            nie chce mi sie w to bawic, znajac nasze urzedy skarbowe... :P
            • ma_wi99 Re: magnetowid w Luksie? 11.03.06, 17:25
              A, no teraz rozumiem. Chociaz musze przestrzec przed stereotypem myslenia, ze w
              Polsce jest taniej. Po pierwsze kurs zlotego jest horrendalnie wysoki, co dla
              ludzi zarabiajacych w Polsce jest w zasadzie bez znaczenia, ale jesli ktos ma
              przywiezc do PL swoje ciezko zarobione eurasy i tam je wydawac, to moze sie
              rownie ciezko zdziwic, na ile go tak naprawde stac ;-)

Po drugie zas, nie wszystko w PL jest z zalozenia tansze, i to sie tyczy takze
              sprzetu. Podam przyklad z zycia: w zeszlym roku postanowilem sobie wymienic
              komputer na nowy. Polecialem od razu z gornej polki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka