zu2ha 22.02.07, 11:10 Mam prosbę, otóż chciałam zapytać czym zagęszczacie sosy-wiem był taki wątek, która mąka do czego, ale nie mogę znależć, a moja corka(1o lat)nie chce więcej "jeść niczego polanego zupą z mięsem". Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: sosy 22.02.07, 12:01 był taki wątek ja zagęszczam od b. dawna razową żytnią, kiedyś oczywiście pszenną tylko i wyłącznie.Jasny sos możesz ryżową lub kukurydzianą Odpowiedz Link
wallis Re: sosy 22.02.07, 18:24 Ja mojemu dziecku, kiedy było na diecie, zagęszczałam sosy najczęściej mąką ryżową, ale z tego co pamiętam eksperymentowałam z wszelkimi innymi mąkami bezglutenowymi typu kukurydziana (chyba nawet smaczniejsza). W chwili obecnej urzywam tylko mąki z quinoa, gdyż ma najwięcej wartości i jest bardzo smaczna także tę polecam. A teraz przepis na pyszny sos: Rozpuszczasz masło sklarowane (ghee) dodajesz mąki, rozprowadzasz rosołem (lub wywarem warzywnym) mieszasz, chwilę gotujesz, zdejmujesz z gazu dodajesz żółtko, koperek (ja mam zawsze mrożony koperek w słoiczku), odrobina soli, odrobina cytryny. Wspaniały sos, moje dziecko zjadało wszystko co było nim polane. Odpowiedz Link
wallis Re: sosy 22.02.07, 20:08 Jest jeszcze Kuzu do zagęszczania sosów, kisieli. Do kupienia w sklepach eko. Odpowiedz Link