madzia.fe 05.01.10, 21:31 Kasa Chorych! :) Pozdrowienia w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor14141 Re: Co najbardziej interesuje lekarza? 06.01.10, 11:20 Madziu nie prawda,lekarzy bardzo interesuje praca za małe pieniądze i duza ilość pacjentów,tak z 60 na 3 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 16:23 madzia.fe napisała: > Kasa Chorych! > :) > Pozdrowienia w Nowym Roku. Kasa lekarza :) Wzajemnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 18:21 Ma się rozumieć- wszak moja, lekarska kasa pochodzi z pieniędzy wypłacanych mi przez Kasę Chorych- zwaną również NFZtem. Dowcip zasłyszany na Comedy-Central, nie sadziłam, że ludzie potraktują tak dosłownie grę słów. Igor- dajze spokój z gadaniem o małych zarobkach- no chyba,że relatywnie dwie-trzy średnie dla lekarza bez specjalizacji, a 4-4,5 dla specjalisty uwazasz za małą pensję. Za etat. Trudno znaleźć podobną posadę, na podobnych warunkach. Uwierz mi. A 60 pacjentów na trzy godziny- to kręcenie bicza na samego siebie- juz nie mówię o tym, że jak Kasa Chorych (NFZ, przepraszam) sie o tym dowie- oj będą buczec. Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 19:26 To tez był dowcip.....a te 4-4,5 za etat to nie jest tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
pct3 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 20:29 relatywnie dwie-trzy średnie dla lekarza bez specjalizacji, a 4-4,5 dla specjalisty uwazasz za małą pensję. Za etat. Daj mi namiary na ten etat, proszę. Biegnę się zatrudnić. Mam specjalizację. Na razie, żeby wyciągnąć 4 średnie krajowe brutto, potrzebuję 2.5 etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 22:14 Śląsk. Całkiem blisko. Informacje z 8 szpitali. Wszędzie podobnie, rożnica 500-700 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 22:29 madzia, chyba nie 3-4 średnie a 3-4 tys podstawy brutto na pełnym etacie w szpitalu. Plus dyżury kontraktowe , tak z 10-15 i masz wtedy na rękę te 4 średnie krajowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 01:26 gdyby takie pieniądze można by było zarobić na 1 etacie nikt by nie emigrował Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 10:44 aelithe upraszczasz :) pieniadze to nie jedyny powod emigracji choc niezwykle istotny :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 13:02 sama byłam zaskoczona- bo myślałam, że w mim szpitalu mam najlepiej- tuż przed egzaminem mam 2 średnie, a specjaliści 3,5-4. na spotkaniu koleżeńskim rozmawialismy o stawkach- i okazalo się ,że są takie jak podałam. Plus 30% premie i wyplata zysków na koniec roku dla całej załogi (ok 2-3 tys). Nie dośc,że nikt nie myśli o emigracji, to jeszcze wiele osób rezygnuje z gabinetów, dyżurów i drugich etatów, bo szkoda życia. Robi się normalnie! Chociaz, jak zauważa Marcinoit- emogracja nie wynika tylko z powodu finansowego- tu zmiany niestety nie następują tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 02:18 ...chcialbym przypomniec,iz pensja rezydencka wynosi obecnie 110% pensji robola,bez zadnych dodatkow,premii,etc.Nie interesuje mnie,ze pracujac 10 razy wiecej od goscia po 5 klasach szkoly podstawowej mam pensje 2,5 raza wyzsza /8k pln podczas specjalizacji to naprawde super pensja,osiagalna raczej dla stahanowcow co do domu wpadaja nie czesciej niz raz w tygodniu/. Z drugiej strony,rozbroily mnie te dwie srednie-otoz,srednia krajowa wynosi obecnie 3k pln,a nie 1k pln... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 10:27 practicant napisał: > ...chcialbym przypomniec,iz pensja rezydencka wynosi obecnie 110% > pensji robola oblesny jesteś w swej pogardzie dla ludzi > pracujac 10 razy wiecej od goscia po 5 klasach szkoly podstawowej jaką miarą przeliczasz tę ilość pracy? > Z drugiej strony,rozbroily mnie te dwie srednie-otoz,srednia krajowa > wynosi obecnie 3k pln,a nie 1k pln... Tak, średnia krajowa to 3,2 K . I tylko tu się z Tobą mogę zgodzić. Trolem jesteś i do tego prymitywnym. Tacy jak Ty psują nam, lekarzom wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 10:29 uzupełniając- wiesz practicant, że z takich jak Ty- rezydentów , z takimi poglądami , starszyzna nieźle polewa i ciągnie łacha na każdym kroku? Smieją się z Ciebie za plecami, i mówią o Tobie z pogardą. Tak to wygląda od strony starych na etacie. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Chcialbym przypomniec... się 09.01.10, 12:07 No madzia, please, w których śląskich szpitalach podstawwa wynagrodzenia specjalisty na etacie wynosi 9tys zł???? trollujesz madzia. A fe. Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:01 4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71-7660250;fax;71-7660228. KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo dobre,tez na Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy. Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może tyle dostaniesz.powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:26 igor14141 napisał: > 4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71- 7660250;fax;71-7660228. > KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo dobre,tez na > Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy. Haczyki: -JEDEN taki oddzial.Faktycznie,rezydent zarabia tam bodajze 7k pln.Ale nie slyszalem o drugim takim oddziale... -Oddzial sponsorowany zasadniczo przez NATO-na innych oddzialach tego samego szpitala czasami brakuje nawet rekawiczek i gazikow...:) -nie kazdy chce byc kardiologiem/kardiochirurgiem. > Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może tyle > dostaniesz.powodzenia. Heh,no wlasnie-4,5 a nie 9k pln.Czyli,jakies 13k pln.Jak sie zalapie,moze dostanie.Jedyne wymagania-specjalista kardiochirurg pod nazwiskiem,mile widziany wojskowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:30 igor14141 napisał: > 4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71- 7660250;fax;71-7660228. > KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo dobre,tez na > Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy. Haczyki: -JEDEN taki oddzial.Faktycznie,rezydent zarabia tam bodajze 7k pln.Ale nie slyszalem o drugim takim oddziale... -Oddzial sponsorowany zasadniczo przez NATO-na innych oddzialach tego samego szpitala czasami brakuje nawet rekawiczek i gazikow...:) -nie kazdy chce byc kardiologiem/kardiochirurgiem. > Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może tyle > dostaniesz.powodzenia. Heh,no wlasnie-4,5 a nie 9k pln.Czyli,jakies 13k pln.Jak sie zalapie,moze dostanie.Jedyne wymagania-specjalista kardiochirurg pod nazwiskiem,mile widziany wojskowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 22:45 Kierunkowy 71 to igorku gdzie na Górnym Śląsku ? Jak popatrzę na znany mi Wrocek (Dolny Śląsk) to Szpital Wojewódzki , kardiologia dziecięca , asystent ze podspecką i doktoratem ma circa 4.5 tys podstawy. Cywilny szpital, nie NATO, wojsko czy MSWiA. Owszem, słyszałem o oddziałach , na których podstawa wynagrodzenia oscylowała około 12K ale dotyczyło to szefów klinik (kardiochirurgia, naurochirurgia). Na Śląsku w szpitalach wynagrodzenie asystenta ze specką wynosi 3,5 do 6tys podstawy . I mówię tu o wynagrodzeniach asystentów , nie ordynatorów. Dla przykładu: szpital miejski, spółka prawa handlowego, oddział chirurgii pełny etat podstawa 3000zł, ordynator 3500zł podstawy plus 40% dodatek funkcyjny. Szpitale wojewódzkie (znam wynagrodzenia w 3) oddział gin pełny etat 4,5-5 tys podstawy takie są realia a nie wydumane przez madzię miraże . A fe madziu, a fe. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe za dumanie po łapkach dostanie 10.01.10, 22:57 Vlad. Całe paskudztwo polega na tym, że stawki nie są jednorodne w obrębie jednego szpitala. Ordynator jednego oddzialu ma stawkę niższą niż młodszy asystent innego oddziału. W ramach etatu. Są utworzone rożne grupy. W myśl zasady "masz tyle na ile się godzisz". Dlatego ludzie ukrywają swoje pity przed sobą. Ja bylam na spotkaniu osób, króre powiedziały sobie o swoich stawkach w zaufaniu- szpitale w Katowicach, Rybnik, Jastrzebie, Wodzisław , Bielsko-biała. Mówię o wynagrodzeniu przed specjalizacją- ale z etatu, nie z rezydentury. To po podwyżkach i wyrównaniach dla rezydentów podnieśli nam stawki. Swoją drogą- nie jest to zgodne z prawem- rózne stawki w obrębie jednej grupy zawodowej- dlatego nikt nie chwali się glośno. Ze strachu, że zrównają apanażw w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: za dumanie po łapkach dostanie 10.01.10, 23:11 Wiesz, ja znam ludków z Rybnika, Jastrzębia, Wodzisławia, Żor, Bielska. Zdarzają się ludzie, którzy zarabiają podstawy 9K ( zaprzyjaźniony neonatolog) ale nie słyszałem zeby asystent w trakcie specki dostawał tyle. Naprawdę. Są kluczowi ludzie dla funkcjonowania szpitala i oni mogą ugrać coś indywidualnie . Kolega aneste pracujący w .... no powiedzmy jednej z wymienionych miejscowości miał propozycje z mojego lazaretu. Zalicytował: 6k podstawy. Sorry , powiedziała dyrechcja, nie stać nas na pana. A chciał niewiele więcej niż ma w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Chcialbym przypomniec... 10.01.10, 21:17 Droga Madziu, Ja za to z kolegami rezydentami z pogarda mowie o "starych na etacie",ktorzy uwazaja,ze-mimo odpowiedniego wieku-dyzurujac 6 razy w miesiacu i co drugi dzien spedzajac 4-5h w gabinecie,po godzinach normalnego etatu,zlapali boga za nogi i im sie swietnie powodzi,dobrze zarabiaja... Zasadniczo-to wlasnie przez takich ludzi wszyscy zarabiamy tak male pieniadze. Wracajac do tematu,bo nie ustosunkowalas sie do glownego tematu/za to bardzo przyjemnie mnie krytykujac-moze wyjasnisz,dlaczego...?/ Skoro średnia krajowa wynosi 3400pln na listopad,to: -GDZIE rezydent dostaje na etacie 6800 pln /dwie srednie,sama pisalas/?Myslalem,ze ustawa glosi o 3100...? -GDZIE specjalista dostaje 11900-13600pln za etat...? Tak ladnie pisalas o mnie jako o prymitywnym trolu,ktory psuje wam,lekarzom wizerunek/bo raczej nie nam,lekarzom-nie identyfikuje sie z grupami takich osob jak Ty.Bycie lekarzem nie gra tutaj zadnej roli/.To moze teraz powiesz cos na temat rewelacji,o ktorych powyzej wspominalas...?Widzisz-ja zwyczajnie Ci nie wierze:) Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 10.01.10, 22:57 madzia.fe napisała: > sama byłam zaskoczona- bo myślałam, że w mim szpitalu mam najlepiej- > tuż przed egzaminem mam 2 średnie, a specjaliści 3,5-4. > na spotkaniu koleżeńskim rozmawialismy o stawkach- i okazalo się ,że > są takie jak podałam. > Plus 30% premie i wyplata zysków na koniec roku dla całej załogi (ok > 2-3 tys). Premie? wyplata z zyskow? W panstwowym szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 14:33 pracuje się 1. dla pieniędzy 2. dla kariery 3. dobrej atmosfery w Polsce trudno znaleźć miejsca w którym realizuje się choć jeden z tych puntów Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 14:55 może dlatego jest Ci trudno znaleźć to miejsce, bo nie ma Cię w Polsce. Ja nie wypowiadam się czy łatwo czy trudno znaleźc miejsce z dobrą atmosferą tam , gdzie mnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 17:32 Hm, no to please, podaj mi na priv , gdzie są tak dobre stawki. Może zmienię pracę ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 08.01.10, 22:07 mnie tez, mnie tez ! Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 12.01.10, 22:20 jak dostanę za choćby 20 tysięcy na etacie, to chętnie wezmę ale nigdzie nie oferują takich stawek. Odpowiedz Link Zgłoś