Dodaj do ulubionych

Co najbardziej interesuje lekarza?

05.01.10, 21:31
Kasa Chorych!
:)
Pozdrowienia w Nowym Roku.
Obserwuj wątek
    • igor14141 Re: Co najbardziej interesuje lekarza? 06.01.10, 11:20
      Madziu nie prawda,lekarzy bardzo interesuje praca za małe pieniądze i duza ilość
      pacjentów,tak z 60 na 3 godz.
    • snajper55 Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 16:23
      madzia.fe napisała:

> Kasa Chorych!
      > :)
      > Pozdrowienia w Nowym Roku.

Kasa lekarza
      :)
      Wzajemnie.

S.
      • madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 18:21
        Ma się rozumieć- wszak moja, lekarska kasa pochodzi z pieniędzy
        wypłacanych mi przez Kasę Chorych- zwaną również NFZtem.
        Dowcip zasłyszany na Comedy-Central, nie sadziłam, że ludzie
        potraktują tak dosłownie grę słów.
        Igor- dajze spokój z gadaniem o małych zarobkach- no chyba,że
        relatywnie dwie-trzy średnie dla lekarza bez specjalizacji, a 4-4,5
        dla specjalisty uwazasz za małą pensję. Za etat.
        Trudno znaleźć podobną posadę, na podobnych warunkach. Uwierz mi.
        A 60 pacjentów na trzy godziny- to kręcenie bicza na samego siebie-
        juz nie mówię o tym, że jak Kasa Chorych (NFZ, przepraszam) sie o
        tym dowie- oj będą buczec.
        • igor14141 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 19:26
          To tez był dowcip.....a te 4-4,5 za etat to nie jest tak dużo.
        • pct3 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 20:29
          relatywnie dwie-trzy średnie dla lekarza bez specjalizacji, a 4-4,5
          dla specjalisty uwazasz za małą pensję. Za etat.

Daj mi namiary na ten etat, proszę. Biegnę się zatrudnić. Mam specjalizację.
          Na razie, żeby wyciągnąć 4 średnie krajowe brutto, potrzebuję 2.5 etatu.
          • madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 22:14
            Śląsk.
            Całkiem blisko.
            Informacje z 8 szpitali.
            Wszędzie podobnie, rożnica 500-700 PLN.
            • vlad Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 06.01.10, 22:29
              madzia, chyba nie 3-4 średnie a 3-4 tys podstawy brutto na pełnym etacie w
              szpitalu. Plus dyżury kontraktowe , tak z 10-15 i masz wtedy na rękę te 4
              średnie krajowe....
            • aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 01:26
              gdyby takie pieniądze można by było zarobić na 1 etacie nikt by nie emigrował
              • marcinoit Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 10:44
                aelithe upraszczasz :) pieniadze to nie jedyny powod emigracji choc niezwykle istotny :)
                • madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 13:02
                  sama byłam zaskoczona- bo myślałam, że w mim szpitalu mam najlepiej-
                  tuż przed egzaminem mam 2 średnie, a specjaliści 3,5-4.
                  na spotkaniu koleżeńskim rozmawialismy o stawkach- i okazalo się ,że
                  są takie jak podałam.
                  Plus 30% premie i wyplata zysków na koniec roku dla całej załogi (ok
                  2-3 tys).
                  Nie dośc,że nikt nie myśli o emigracji, to jeszcze wiele osób
                  rezygnuje z gabinetów, dyżurów i drugich etatów,
                  bo szkoda życia.
                  Robi się normalnie!
                  Chociaz, jak zauważa Marcinoit- emogracja nie wynika tylko z powodu
                  finansowego- tu zmiany niestety nie następują tak szybko.
                  • practicant Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 02:18
                    ...chcialbym przypomniec,iz pensja rezydencka wynosi obecnie 110%
                    pensji robola,bez zadnych dodatkow,premii,etc.Nie interesuje mnie,ze
                    pracujac 10 razy wiecej od goscia po 5 klasach szkoly podstawowej mam
                    pensje 2,5 raza wyzsza /8k pln podczas specjalizacji to naprawde
                    super pensja,osiagalna raczej dla stahanowcow co do domu wpadaja nie
                    czesciej niz raz w tygodniu/.

Z drugiej strony,rozbroily mnie te dwie srednie-otoz,srednia krajowa
                    wynosi obecnie 3k pln,a nie 1k pln...
                    • madzia.fe Re: Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 10:27
                      practicant napisał:

> ...chcialbym przypomniec,iz pensja rezydencka wynosi obecnie 110%
                      > pensji robola

oblesny jesteś w swej pogardzie dla ludzi

> pracujac 10 razy wiecej od goscia po 5 klasach szkoly podstawowej
                      jaką miarą przeliczasz tę ilość pracy?

> Z drugiej strony,rozbroily mnie te dwie srednie-otoz,srednia
                      krajowa
                      > wynosi obecnie 3k pln,a nie 1k pln...
                      Tak, średnia krajowa to 3,2 K . I tylko tu się z Tobą mogę zgodzić.
                      Trolem jesteś i do tego prymitywnym.
                      Tacy jak Ty psują nam, lekarzom wizerunek.
                      • madzia.fe Re: Chcialbym przypomniec... 09.01.10, 10:29
                        uzupełniając-
                        wiesz practicant, że z takich jak Ty- rezydentów , z takimi
                        poglądami , starszyzna nieźle polewa i ciągnie łacha na każdym kroku?
                        Smieją się z Ciebie za plecami, i mówią o Tobie z pogardą.
                        Tak to wygląda od strony starych na etacie.
                        • vlad Re: Chcialbym przypomniec... się 09.01.10, 12:07
                          No madzia, please, w których śląskich szpitalach podstawwa wynagrodzenia
                          specjalisty na etacie wynosi 9tys zł???? trollujesz madzia. A fe.
                          • vlad Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 20:42
                            up
                            • igor14141 Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:01
                              4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71-7660250;fax;71-7660228.
                              KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo dobre,tez na
                              Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy.
                              Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może tyle
                              dostaniesz.powodzenia.
                              • practicant Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:26
                                igor14141 napisał:

> 4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71-
                                7660250;fax;71-7660228.
                                > KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo
                                dobre,tez na
                                > Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy.

Haczyki:
                                -JEDEN taki oddzial.Faktycznie,rezydent zarabia tam bodajze 7k
                                pln.Ale nie slyszalem o drugim takim oddziale...
                                -Oddzial sponsorowany zasadniczo przez NATO-na innych oddzialach tego
                                samego szpitala czasami brakuje nawet rekawiczek i gazikow...:)
                                -nie kazdy chce byc kardiologiem/kardiochirurgiem.

> Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może
                                tyle
                                > dostaniesz.powodzenia.

Heh,no wlasnie-4,5 a nie 9k pln.Czyli,jakies 13k pln.Jak sie
                                zalapie,moze dostanie.Jedyne wymagania-specjalista kardiochirurg pod
                                nazwiskiem,mile widziany wojskowy;)
                              • practicant Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 21:30
                                igor14141 napisał:

> 4WJSKOWY SZPITAL KLINICZNY.KLINIKA KARDIOLOGI,tel.71-
                                7660250;fax;71-7660228.
                                > KLINIKA KARDIOCHIRURGI,tel717660417;fax 717660417,,pensje bardzo
                                dobre,tez na
                                > Śląsku,ale potrzebny stopień wojskowy.

Haczyki:
                                -JEDEN taki oddzial.Faktycznie,rezydent zarabia tam bodajze 7k
                                pln.Ale nie slyszalem o drugim takim oddziale...
                                -Oddzial sponsorowany zasadniczo przez NATO-na innych oddzialach tego
                                samego szpitala czasami brakuje nawet rekawiczek i gazikow...:)
                                -nie kazdy chce byc kardiologiem/kardiochirurgiem.

> Madzia pisała o 4,5 a nie o 9 tys.Ale jak tam się zalapiesz,to może
                                tyle
                                > dostaniesz.powodzenia.

Heh,no wlasnie-4,5 a nie 9k pln.Czyli,jakies 13k pln.Jak sie
                                zalapie,moze dostanie.Jedyne wymagania-specjalista kardiochirurg pod
                                nazwiskiem,mile widziany wojskowy;)
                                • vlad Re: Chcialbym przypomniec... się 10.01.10, 22:45
                                  Kierunkowy 71 to igorku gdzie na Górnym Śląsku ?
                                  Jak popatrzę na znany mi Wrocek (Dolny Śląsk) to Szpital Wojewódzki ,
                                  kardiologia dziecięca , asystent ze podspecką i doktoratem ma circa 4.5 tys
                                  podstawy. Cywilny szpital, nie NATO, wojsko czy MSWiA.
                                  Owszem, słyszałem o oddziałach , na których podstawa wynagrodzenia oscylowała
                                  około 12K ale dotyczyło to szefów klinik (kardiochirurgia, naurochirurgia).
                                  Na Śląsku w szpitalach wynagrodzenie asystenta ze specką wynosi 3,5 do 6tys
                                  podstawy . I mówię tu o wynagrodzeniach asystentów , nie ordynatorów.
                                  Dla przykładu: szpital miejski, spółka prawa handlowego, oddział chirurgii
                                  pełny etat podstawa 3000zł, ordynator 3500zł podstawy plus 40% dodatek funkcyjny.
                                  Szpitale wojewódzkie (znam wynagrodzenia w 3) oddział gin pełny etat 4,5-5 tys
                                  podstawy
                                  takie są realia a nie wydumane przez madzię miraże . A fe madziu, a fe.
                                  • madzia.fe za dumanie po łapkach dostanie 10.01.10, 22:57
                                    Vlad.
                                    Całe paskudztwo polega na tym, że stawki nie są jednorodne w obrębie
                                    jednego szpitala.
                                    Ordynator jednego oddzialu ma stawkę niższą niż młodszy asystent
                                    innego oddziału.
                                    W ramach etatu. Są utworzone rożne grupy.
                                    W myśl zasady "masz tyle na ile się godzisz".
                                    Dlatego ludzie ukrywają swoje pity przed sobą.
                                    Ja bylam na spotkaniu osób, króre powiedziały sobie o swoich
                                    stawkach w zaufaniu- szpitale w Katowicach, Rybnik, Jastrzebie,
                                    Wodzisław , Bielsko-biała.
                                    Mówię o wynagrodzeniu przed specjalizacją- ale z etatu, nie z
                                    rezydentury.
                                    To po podwyżkach i wyrównaniach dla rezydentów podnieśli nam stawki.
                                    Swoją drogą- nie jest to zgodne z prawem- rózne stawki w obrębie
                                    jednej grupy zawodowej- dlatego nikt nie chwali się glośno.
                                    Ze strachu, że zrównają apanażw w dół.

• vlad Re: za dumanie po łapkach dostanie 10.01.10, 23:11
                                      Wiesz, ja znam ludków z Rybnika, Jastrzębia, Wodzisławia, Żor, Bielska. Zdarzają
                                      się ludzie, którzy zarabiają podstawy 9K ( zaprzyjaźniony neonatolog) ale nie
                                      słyszałem zeby asystent w trakcie specki dostawał tyle. Naprawdę.
                                      Są kluczowi ludzie dla funkcjonowania szpitala i oni mogą ugrać coś
                                      indywidualnie . Kolega aneste pracujący w .... no powiedzmy jednej z
                                      wymienionych miejscowości miał propozycje z mojego lazaretu. Zalicytował: 6k
                                      podstawy. Sorry , powiedziała dyrechcja, nie stać nas na pana. A chciał niewiele
                                      więcej niż ma w tej chwili.
                        • practicant Re: Chcialbym przypomniec... 10.01.10, 21:17
                          Droga Madziu,
                          Ja za to z kolegami rezydentami z pogarda mowie o "starych na
                          etacie",ktorzy uwazaja,ze-mimo odpowiedniego wieku-dyzurujac 6 razy w
                          miesiacu i co drugi dzien spedzajac 4-5h w gabinecie,po godzinach
                          normalnego etatu,zlapali boga za nogi i im sie swietnie
                          powodzi,dobrze zarabiaja...
                          Zasadniczo-to wlasnie przez takich ludzi wszyscy zarabiamy tak male
                          pieniadze.

Wracajac do tematu,bo nie ustosunkowalas sie do glownego tematu/za to
                          bardzo przyjemnie mnie krytykujac-moze wyjasnisz,dlaczego...?/

Skoro średnia krajowa wynosi 3400pln na listopad,to:

-GDZIE rezydent dostaje na etacie 6800 pln /dwie srednie,sama pisalas/?Myslalem,ze ustawa glosi o 3100...?

-GDZIE specjalista dostaje 11900-13600pln za etat...?

Tak ladnie pisalas o mnie jako o prymitywnym trolu,ktory psuje
                          wam,lekarzom wizerunek/bo raczej nie nam,lekarzom-nie identyfikuje
                          sie z grupami takich osob jak Ty.Bycie lekarzem nie gra tutaj zadnej
                          roli/.To moze teraz powiesz cos na temat rewelacji,o ktorych powyzej
                          wspominalas...?Widzisz-ja zwyczajnie Ci nie wierze:)
                  • osmanthus Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 10.01.10, 22:57
                    madzia.fe napisała:

> sama byłam zaskoczona- bo myślałam, że w mim szpitalu mam
                    najlepiej-
                    > tuż przed egzaminem mam 2 średnie, a specjaliści 3,5-4.
                    > na spotkaniu koleżeńskim rozmawialismy o stawkach- i okazalo się
                    ,że
                    > są takie jak podałam.
                    > Plus 30% premie i wyplata zysków na koniec roku dla całej załogi
                    (ok
                    > 2-3 tys).

Premie? wyplata z zyskow? W panstwowym szpitalu?

• aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 14:33
                  pracuje się
                  1. dla pieniędzy
                  2. dla kariery
                  3. dobrej atmosfery

w Polsce trudno znaleźć miejsca w którym realizuje się choć jeden z tych puntów
                  • madzia.fe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 14:55
                    może dlatego jest Ci trudno znaleźć to miejsce, bo nie ma Cię w
                    Polsce.
                    Ja nie wypowiadam się czy łatwo czy trudno znaleźc miejsce z dobrą
                    atmosferą tam , gdzie mnie nie ma.
                    • vlad Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 07.01.10, 17:32
                      Hm, no to please, podaj mi na priv , gdzie są tak dobre stawki. Może zmienię
                      pracę ;-))
                    • jag_2002 Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 08.01.10, 22:07
                      mnie tez, mnie tez !
                    • aelithe Re: Co najbardziej interesuje pacjenta? 12.01.10, 22:20
                      jak dostanę za choćby 20 tysięcy na etacie, to chętnie wezmę
                      ale nigdzie nie oferują takich stawek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka