loraphenus 06.07.10, 06:41 do zapłaty za świadczenia ratujące życie. Tak stanowi ustawa. dlaczego więc NFZ robi łaskę i ma ustawę w colon descendens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 11:24 Gdy firma ma kłopoty, przestaje regulować zobowiązania, wypłacać pracownikom. Po czym wchodzi komornik w wersji pesymistycznej, lub firma staje na nogi i reguluje zobowiązania. W całej gospodarce, albo prawie w całej, liczy się rachunek ekonomiczny. Jest tyle kasy do podziału, po odliczeniu wszystkich kosztów tyle wypada na świadczenia pracownicze. I są wyspy na kapitalistycznym morzu, gdzie priorytetem są zarobki pracowników. Podstawowa działalność ma drugorzędne znaczenie i nie jest priorytetem. Pracowników bowiem nie obchodzi kondycja finansowa zakładu pracy, którego nikt nie odważy się zamknąć. Tak ten system jest pomyślany - socjalistyczny zakład pracy, który usiłuje się utrzymać na kapitalistycznych zasadach. Czy więc lekarze są zainteresowani zmianami? Interesuje ich taki system, w którym ich zarobki zależą od kondycji ich zakładu pracy, od pacjentów, za którymi idą realne pieniądze? W którym zarabiają dobrze jak placówka dobrze prosperuje, dobrze leczy i kiepsko, gdy kaleczy i pacjenci omijają ją szerokim łukiem? Interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 21:06 INTERESUJE. Bo na chwile obecna,czy "firma" dziala dobrze,czy dziala tragicznie- dostaje rownie g...na pensje,mimo uprzejmosci i starania sie mozliwie dobrego wywiazywania sie z obowiazkow. Tyle,ze...Ciebie nie interesuje.I wieksza czesc spoleczenstwa tez nie interesuje.Dla Ciebie i dla reszty lekarz ma zarabiac malo,a przy tym jak nie jest usmiechniety,ogolony,pod krawatem-to takie "mniejsze" malo,np minimalna pensje krajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 21:31 practicant napisał: > Tyle,ze...Ciebie nie interesuje.I wieksza czesc spoleczenstwa tez nie > interesuje.Dla Ciebie i dla reszty lekarz ma zarabiac malo,a przy tym > jak nie jest usmiechniety,ogolony,pod krawatem-to takie "mniejsze" > malo,np minimalna pensje krajowa. Cieszę się, że wiesz lepiej ode mnie co mnie interesuje. Problem w tym, że to lekarze nie chcą takiego systemu, więc nie wmawiaj tego mnie. Bo ja chcę, żeby dobrze zarabiali tylko dobrzy lekarze. Ty, żeby wszyscy tyle samo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 21:40 > Cieszę się, że wiesz lepiej ode mnie co mnie interesuje. Problem w tym, że to > lekarze nie chcą takiego systemu, więc nie wmawiaj tego mnie. Cieszę się ze wiesz lepiej od lekarzy jakiego systemu chcą lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 22:10 slav_ napisał: > Cieszę się ze wiesz lepiej od lekarzy jakiego systemu chcą lekarze. Nie wiem lepiej, tylko czytam uważnie ich wypowiedzi na forum. Ale nieumiejętność czytania ze zrozumieniem i kojarzenia faktów to niestety powszechna przypadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 22:46 > Nie wiem lepiej, tylko czytam uważnie ich wypowiedzi na forum. Na podobnej podstawie practicant ocenia co cię interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 22:58 slav_ napisał: > Na podobnej podstawie practicant ocenia co cię interesuje. Rozumiem. I w ten sposób wydedukował, że opowiadając się za reformami jestem przeciwny zmianom? To świadczy o zaiste ponadprzeciętnej umiejętności kojarzenia. Chylę czoła. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 06.07.10, 23:30 Dobrze,mozliwie prosto i krotko,bo inaczej znowu bedziesz pie...l od rzeczy jak zwykle: CHCE,aby dobry lekarz mial mozliwosc dobrego zarobku.Obecnie nie ma takiej mozliwosci,wszyscy zarabiamy ogolnie rzecz biorac te same- male-pieniadze i konieczne jest dorabianie mniej lub bardziej kosmiczna dla pospolstwa liczba nadgodzin,zeby przezyc. Tyle-Twoja kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 01:19 practicant napisał: > Tyle-Twoja kolej. Zerknijtutaj. Drugi akapit od góry. Ten, gdzie się dzielę marzeniem. To jeden z moich pierwszych wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 20:34 "To ja jestem winny, że lekarzom się wydaje, że są wyzyskiwani?" WYDAJE SIE?!Jasna dupa,czlowieku,znajdz mi w europie drugi kraj,w ktorym lekarz zarabia z etatu 500,czy 800 euro miesiecznie... " Ja składki płacę. Spore." Gowniane.Choc owszem,sporej czesci polakow wydaje sie,ze minimalnie nizsze koszty zycia i drastycznie nizsza skladka zdrowotna,dajaca dostep do wszystkich metod leczenia jest ok. " Podzielę się moim marzeniem - pan doktór mnie przyjmuje, wystawia fakturę za wizytę i przesyła ją ubezpieczycielowi. Ubezpieczyciel panu doktorowi płaci. " Tak to funkcjonuje obecnie.Tyle,ze wola narodu,ubezpieczyciel jest jeden i przesyla tyle,ile uzna za stosowne.Mam inna propozycje:pan doktor Cie przyjmuje,SAM placisz z wlasnej kieszeni,pan doktor wydaje Ci fakture za wizyte,TY osobiscie przesylasz ja ubezpieczycielowi.Ubezpieczyciel zwraca Ci pieniadze za wizyte.Czemu tak nie moze byc...? "Im lepszy jest pan doktór i ma więcej pacjentów, tym większą sumę pisze na fakturze, ponieważ doba nie jest z gumy i nie może przyjmować w nieskończoność. Więc nadwyżkę poza "zwykłą", czy zryczałtowaną stawkę pokrywam z własnej kieszeni - w końcu luksus zawsze kosztuje. Pan doktór zaś zarabia tym więcej, im bardziej jest lepszy. Bo wbrew temu, co usiłują wmówić, są lekarze lepsi i gorsi. " Ostatniemu zdaniu nie przecze.Tylko,z tego co ja widze,kiepski lekarz wg.Ciebie ma zarabiac conajwyzej 1400pln /minimalna pensja krajowa.Co ciekawe,tyle wynosi obecnie pensja lekarza po studiach.../,a ten dobry nie wiecej,jak 3500 pln /obecna srednia krajowa/.Popraw mnie,jezeli sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 01:36 practicant napisał: > Tylko,z tego co ja widze,kiepski lekarz wg.Ciebie ma zarabiac > conajwyzej 1400pln /minimalna pensja krajowa.Co ciekawe,tyle > wynosi obecnie pensja lekarza po studiach.../,a ten > dobry nie wiecej,jak 3500 pln /obecna srednia krajowa/.Popraw > mnie,jezeli sie myle. Ciekaw jestem, gdzie Ty to widzisz. Zdradzisz? Wystawiasz fakturę, piszesz na tej fakturze co chcesz i zarabiasz 3500 pln? Jak to obliczyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 01:38 practicant napisał: >Mam inna propozycje:pan >doktor Cie przyjmuje,SAM placisz z wlasnej kieszeni,pan doktor wydaje >Ci fakture za wizyte,TY osobiscie przesylasz ja >ubezpieczycielowi.Ubezpieczyciel zwraca Ci pieniadze za wizyte.Czemu >tak nie moze byc...? I tak wlasnie od lat funkcjonuje system australijski. Moze nie jest to system doskonaly (bo takowych zapewne nie ma)ale funkcjonuje dosc sprawnie. Podstawowe ubezpieczenie Medicare maja wszyscy obywatele oraz permanent residents. Czesc spoleczenstwa ma dodatkowe ubezpieczenie prywatne, do ktorego posiadania jest zachecane w ten sposob, ze rzad pokrywa 30% kosztu tegoz. Generalnie nie ma darmochy aczkolwiek niektorzy GP akceptuja stawke zwrotu Medicare jako calkowity koszt wizyty (obecnie okolo 35 dolarow). W moim wksztalconym i zamoznym miescie jest to rzadkosc wiec na ogol pacjent ma do zaplacenia gap (z kieszeni) rowny drugie tyle. Coraz wiecej praktyk ma mozliwosc automatycznego przelania (przy platnosci karta) zwrotu Medicare na konto pacjenta. Do specjalisty nikt nie lata z wlasnej inicjatywy - musi byc skierowany don przez swojego GP. Koszt wizyty pierwszej - okolo 250 dolarow. Nastepnych 80-100. Zwrot czesciowy przez Medicare. Za wszystkie badania obrazowe (skierowanie konieczne) pacjent placi up front (oprocz oczywiscie tych robionych panstwowemu pacjentowi w panstwowym szpitalu). Badania krwi, moczu oraz inne pathologies wylacznie za skierowaniem. Czesc platna czesc nie. Np cytologia zwykla jest bezplatna ale za dodatkowo robiony ThinPrep (plynna cytologia) przysylaja do domu rachunek na bodajze 30 dolarow). Za inne platne badania laboratoryjne tez rachunek przychodzi do domu. Jezeli pacjent z dodatkowym ubezpieczeniem prywatnym jest operowany jako w prywatnym szpitalu (badz jako prywatny pacjent w szpitalu panstwowym) na ogol jego prywatne ubezpieczenie pokrywa a/ hotelowa czesc pobytu (ca $220/dobe) b/ koszt sali operacyjnej (2-3 tys dolarow) c/ koszt ICU (jakies $2200/ dobe) Honoraria chirurga, asysty oraz (odzielnie) anstezjologa placi pacjent. Przez prywatnym zabiegiem/operacja pacjent musi otrzymac szczgolowy kosztowys i wyliczenie na ile bedzie z kieszenie (w zaleznosci od stawek prywatnego ubezpieczyciela i zwrotow panstwowego Medicare). Ja np bede miala kolonoskopie (w glebokiej sedacji, inaczej tutaj nie robia) w prywatnym szpitalu, za ktora zaplace finalnie $240 (stawka prof A. $520 - stawka Medicare). Zaplace rowniez $200 za parogodzinny pobyt w szpitalu - nasze prywatne ubezpieczenie ma taki udzial wlasny przy kazdorazowym pobycie w prywatnym szpitalu (tylko dorosli). Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus osmanthus, litości. 09.07.10, 10:07 jest Pani na forum dośc długo. by znać poglądy tu piszących. Przedstawiła Pani koszty i realia. Natomiast w Polsce mamy hobbystrycznie chodzących po lekarzach pasożytów, któryz od lat nie zapłacili ani złotówki na system ochrony zdrowia (jak idolka nieumiejąca sklecić zdania po polsku) a drugą część stanowi elektorat, który oczekuje hospitalizacji w pięciogwiazdkowym hotelu za kilkadziesiąt złotych składki miesięcznie, nie odróżniający składki od ubezpieczenia. Co można zrobić za kilkadziesiąt złotych miesięcznie? niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 10:00 practicant napisał: > Mam inna propozycje:pan > doktor Cie przyjmuje,SAM placisz z wlasnej kieszeni,pan doktor wydaje > Ci fakture za wizyte,TY osobiscie przesylasz ja > ubezpieczycielowi.Ubezpieczyciel zwraca Ci pieniadze za wizyte. A CO JA PISAŁEM przy okazji dyskusji o kasach fiskalnych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 10:05 oby.watel napisał: > Nie wiem lepiej, tylko czytam uważnie ich wypowiedzi na forum Jeśli to prawda, to spróbuj przytoczyć jakieś wypowiedzi lekarzy z tego forum, gdzie piszą oni, że nie chcą zmian w systemie, że podoba im się obecny układ, że socjalistyczny zakład pracy to jest TO. Czekam niecierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 11:32 Wybacz, ale chyba Ci się coś pomyliło. Ja przeczytałem uważnie posty Twoich czcigodnych kolegów i Twoje i na tej podstawie sformułowałem swój sąd. Skoro uważasz, że się mylę, to nie żądaj ode mnie dowodu, tylko sam to wykaż. Z pacjentami podobnie konwersujesz? - Panie doktorze, tu mnie bardzo boli. - Niech pan to udowodni. Jest jeszcze jeden powód, może nawet ważniejszy, dla którego nawet gdybym chciał spełnić Twoja prośbę, to nie mogę. Chodzi o to, że ja poświęcę czas, wyszukam, Ty coś odpiszesz, a pan moderator to wszystko wykasuje. Wybacz. Mam masę ciekawszych zajęć. Jeśli więc uważasz, że lekarze z tego forum chcą zmian w systemie, to bez kłopotu znajdziesz takie wpisy i łatwo zadasz kłam moim słowom. Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Re: mnie? 11.07.10, 14:26 oby.watel napisał: > Wybacz, ale chyba Ci się coś pomyliło. Mnie? Wysuwasz bezpodstawny zarzut. Ja mówię: to nieprawda, poproszę o dowody. Ty odpowiadasz: udowodnij sobie sam. Co mam udowadniać? To co jest oczywiste dla reszty uczestników dyskusji? Przeginasz. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: mnie? 11.07.10, 22:23 Przy tak płynnym podejściu do cytatów, czy też „marzeń” - zwanych dalej streszczeniami, można udowodnić dowolną tezę, także tą, która nigdy nie była postawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 12:08 > Czekam niecierpliwie. Nie doczekasz się. Tylko wykręty. Też próbowałem. oby.wateoli cytowanie jakoś nie wychodzi, woli "formułować sądy" bo z własnymi sądami o cudzych poglądach łatwiej się polemizuje a cytatów NIE MA... Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 12:26 Slav_, drogi mój. Czy mógłbyś podać linki do swoich postów, w których formułujesz swoje sądy na temat tematu, a nie rozmówcy? Są w ogóle takie? To Ty twierdzisz, że źle coś źle zrozumiałem. I co? Mam jeszcze dodatkowo udowadniać, że miałem rację? Bo Ty nie potrafisz wykazać, że się mylę? Zrobimy tak. Ponieważ nie byłeś w stanie wykazać, że lekarze chcą i popierają reformy, przyjmujemy, że nie chcą i nie popierają. Jeśli to nieprawda, to zamiast pisać: > Jeśli to prawda, to spróbuj przytoczyć jakieś wypowiedzi lekarzy > z tego forum, gdzie piszą oni, że nie chcą zmian w systemie, że > podoba im się obecny układ, że socjalistyczny zakład pracy to jest > TO. albo: > Nie doczekasz się. Tylko wykręty. Też próbowałem. > oby.wateoli cytowanie jakoś nie wychodzi, woli "formułować sądy" > bo z własnymi sądami o cudzych poglądach łatwiej się polemizuje Wystarczyło napisać np. "Ja, gamdan, albo ja, slav_. jestem lekarzem i chcę reform. Chcę, żeby..." A zamiast tego... "udowodnij mi, że nie jestem przeciw". Ha ha ha ha. Świetny kawał medyczny. Trzymajcie się chłopaki ciepło. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 12:30 a cytatów uzasadniających tezę że "lekarze nie chcą reform i podoba im się socjalistyczny zakład pracy" jak nie było tak nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 12:58 Slav_, drogi mój. To Ty twierdzisz, że źle coś źle zrozumiałem. I co? Mam jeszcze dodatkowo udowadniać, że miałem rację? Bo Ty nie potrafisz wykazać, że się mylę? Zrobimy tak. Ponieważ nie jesteś w stanie wykazać, że lekarze chcą i popierają reformy, przyjmujemy, że nie chcą i nie popierają. Ponieważ: > a cytatów uzasadniających tezę że "lekarze chcą reform > i nie podoba im się socjalistyczny zakład pracy" jak nie było > tak nie ma... Sam milcząco popierasz status quo. Więc postawiona teza została udowodniona - Twoje uporczywe domaganie się cytatów przy jednoczesnym nie zajmowaniu jednoznacznego stanowiska niezbicie jej dowodzi. Trzymaj się ciepło. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 08.07.10, 20:39 slav_ napisał: > a cytatów uzasadniających tezę że "lekarze nie chcą reform i podoba im się > socjalistyczny zakład pracy" jak nie było tak nie ma... ...i raczej nie bedzie.Obywatel,jak juz znajdziesz w sobie odwage na przyznanie pewnych rzeczy,mozesz rowniez odpowiedziec na pytanie,ktore zadaje Ci juz w trzecim kolejnym watku:czemu obrazasz lekarzy? > Zrobimy tak. Ponieważ nie jesteś w stanie wykazać, że lekarze chcą i popierają > reformy, przyjmujemy, że nie chcą i nie popierają. Ponieważ: CHCE PIER... REFORM!!!!!!!!Ile razy jeszcze mam to pisac ja i reszta ludzi z forum?! > Sam milcząco popierasz status quo. Więc postawiona teza została udowodniona - > Twoje uporczywe domaganie się cytatów przy jednoczesnym nie zajmowaniu > jednoznacznego stanowiska niezbicie jej dowodzi. Logiczne,ze az dech zapiera.Jednoczesnie,w ten sam sposob Ty przyznajesz,iz klamales twierdzac,ze lekarze nie chca reform,a lekarzy obrazasz bo jestes niedowartosciowanym bucem.Powiedz,dobrze zrozumialem Twoja metode dedukcji...? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 01:39 practicant napisał: > Logiczne,ze az dech zapiera.Jednoczesnie,w ten sam sposob Ty > przyznajesz,iz klamales twierdzac,ze lekarze nie chca reform, > a lekarzy obrazasz bo jestes niedowartosciowanym > bucem.Powiedz,dobrze zrozumialem Twoja metode dedukcji...? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek_live Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 02:52 Propozycje roformy systemu opieki zdrowotnej pod taka nazwa opracowal i propagowal swego czasu Ogolnopolski Zwiazek Zawodowy Lekarzy (2005). W moim mniemaniu obala to twierdzenie, jakoby lekarze en masse byli przeciwni reformom i starali sie konserwowac system obecny. rsoz.ozzl.org.pl/down/kig01122003.htm Koncepcja znana, sprawdzona i stosowana w ogolnych zarysach w swiecie (fee-for-service, konkurencja ubezpieczycieli i podmiotow medycznych, solidaryzm spoleczny,itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 11:01 Niebezpiecznie jest tutaj dzielić się marzeniami. Ale ogólna koncepcja jest niestety w sferze marzeń. - Konkurencja między podmiotami realizującymi ubezpieczenie, - Finansowanie świadczeń zdrowotnych zwrotem kosztów, - Jednakowa, realna kwota refundacji za to samo świadczenie, - Dopłaty do niektórych świadczeń, - Limitowanie dostępu do najprostszych świadczeń metodami rynkowymi. Nie widzę w parlamencie siły, która ma wolę kiwnięcia pacem. Jedyna reforma będzie podniesienie składki. Natomiast nie twierdziłem, że lekarze en masse byli przeciw reformie. Da się to sprawdzić. To tutaj spotkałem Twoich kolegów, którzy domagają się reform na niby. Bowiem zmiany położą kres preferowaniu miernot. Ale i tak jeden kolega zdążyłł policzyć jak wpłynie na zarobki: > Tylko,z tego co ja widze,kiepski lekarz wg.Ciebie ma zarabiac > conajwyzej 1400pln /minimalna pensja krajowa.Co > ciekawe,tyle wynosi obecnie pensja lekarza po studiach.../,a ten > dobry nie wiecej,jak 3500 pln /obecna srednia krajowa Jak to wyliczył - proszę pytać Jego. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 19:54 oby.watel napisał: > To tutaj spotkałem Twoich kolegów, którz > y > domagają się reform na niby. Bowiem zmiany położą kres preferowaniu miernot. a nastepnie to: rsoz.ozzl.org.pl/down/kig01122003.htm To jak to jest-chcemy,czy nie chcemy reform...? Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 10.07.10, 13:20 oby.watel napisał: > Niebezpiecznie jest tutaj dzielić się marzeniami. Ale ogólna koncepcja jest > niestety w sferze marzeń. > > - Konkurencja między podmiotami realizującymi ubezpieczenie, Ciekawe o co konkurować przy założeniach punktu trzeciego? > - Finansowanie świadczeń zdrowotnych zwrotem kosztów, > - Jednakowa, realna kwota refundacji za to samo świadczenie, Czyli socjalizm w czystej postaci. Gratuluję, ale beze mnie. > - Dopłaty do niektórych świadczeń, Yhy. "Niektórych", czytaj dwóch. Za trzcie pacjent już nie dopłaci, bo przecież "nie po to płaci składkę, żeby jeszcze dopłacać". > - Limitowanie dostępu do najprostszych świadczeń metodami rynkowymi. Ha Ha Ha. Metody rynkowe w socjaliźmie. REWELACJA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel @ slav_ oto to o co prosiłeś 10.07.10, 14:23 slav_ napisał: > a cytatów uzasadniających tezę że "lekarze nie chcą reform > i podoba im się socjalistyczny zakład pracy" jak nie było tak > nie ma... Projekt reformy zaproponowany przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy, której podobno domagają się lekarze, a którego nie popiera ułamek procenta. 1. konkurencja między firmami realizującymi powszechne ubezpieczenie zdrowotne, 0.9_procent napisał: > Ciekawe o co konkurować przy założeniach punktu trzeciego? 2. finansowanie świadczeń zdrowotnych na zasadzie zwrotu kosztów, 3. zasada: jednakowa kwota refundacji za to samo świadczenie - dla wszystkich świadczeniodawców, 0.9_procent napisał: > Czyli socjalizm w czystej postaci. Gratuluję, ale beze mnie. 5. istnienie obowiązkowych dopłat pacjentów do niektórych świadczeń zdrowotnych, 0.9_procent napisał: > Yhy. "Niektórych", czytaj dwóch. Za trzcie pacjent już nie dopłaci, > bo przecież "nie po to płaci składkę, żeby jeszcze dopłacać". 6. nielimitowanie ilościowe, ani wartościowe refundowanych świadczeń zdrowotnych i wprowadzenie w zamian innych metod równoważenia popytu i podaży świadczeń, 0.9_procent napisał: > Ha Ha Ha. Metody rynkowe w socjaliźmie. REWELACJA !!! Moje streszczenie tego, co zaproponowali tutaj lek. Krzysztof Bukiel, przewodniczący OZZL oraz dr ekonomii Wojciech Misiński. Dziękuję wszystkim, dzięki którym mogłem nareszcie spełnić prośbę slav_a Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Streszczenie a marzenie 10.07.10, 15:44 Oby.watel w swoich marzeniach zwanych dalej „streszczeniem” pominął dwa istotne punktów z projektu reformy opracowanej przez NFZ, a niektóre zmienił. I tak Brakuje punktu 7 i 8 "7. możliwość ustalenia przez świadczeniodawców cen wyższych niż kwota refundacji z koniecznością uiszczenia różnicy przez pacjentów lub przez ich ubezpieczenia dodatkowe, dobrowolne, 8. istnienie dodatkowych, dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych , mających na celu eliminację kosztów związanych z ewentualnym współpłaceniem pacjentów." Natomiast punkt 6 z "6. nielimitowanie ilościowe, ani wartościowe refundowanych świadczeń zdrowotnych i wprowadzenie w zamian innych metod równoważenia popytu i podaży świadczeń," Zmienił się w „- Limitowanie dostępu do najprostszych świadczeń metodami rynkowymi.” forum.gazeta.pl/forum/w,305,113813577,113978400,Re_Racjonalny_System_Opieki_Zdrowotnej.html by w kolejnym poście znów zmienić się w "6. nielimitowanie ilościowe, ani wartościowe refundowanych świadczeń zdrowotnych i wprowadzenie w zamian innych metod równoważenia popytu i podaży świadczeń," forum.gazeta.pl/forum/w,305,113813577,114018686,_slav_oto_to_o_co_prosiles.html Jak widać cytaty i streszczenia są dowolne zmieniane w zależności od aktualnych potrzeb. Istotnie klasa sama w sobie ! Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent errata do Streszczenie a marzenie 10.07.10, 15:58 0.9_procent napisał: > Oby.watel w swoich marzeniach zwanych dalej „streszczeniem” pominął > > dwa istotne punktów z projektu reformy opracowanej przez NFZ , a > niektóre zmienił. Oczywiście OZZL a nie NFZ, to wynika z dokumentu Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus prośba do solutio isotonico. 10.07.10, 16:08 czy wychowasz idolkę ? Która nie rozumie pisanego przekazu ? Która nie kryje oburzenia że zamówienie eksperyzy przez biegłego to nie jest zamówienie dowolnej opinii? czy wychowasz frustratów, płacących kilkadziesiąt PLN miesięcznie i domagajacych się lordowskiego traktowania? Oni nie mogą pójść do hotelu 5-gwiazdkowego i żądać noclegu w cenie schroniska PTTK. Ale - jedyne co im zostało yto pisanie swoich przemyśleń. Na tyle ile tym osobnikom pozwala ich ograniczona percepcja, zasoby pojęciowe, zasoby intelektualne. Czy sprawia Tobie przyjemność walka z wiatrakami. Stanisław Lem odkrył to zjawisko, korzystając z internetu. życie i tak zweryfikuje lordów za kilkadziesiąt PLN miesięcznie. Nie bój się. Spokojnie. I tak wiemy swoje. Ja tam się nie martwię, a zważ na to że nikt nam za edukację mniej pojętnych nie płaci. Zresztą - marna to robota by była. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: prośba do solutio isotonico. 10.07.10, 16:42 Wiesz. Dyskusje na tym forum z definicji są bezsensowne. Ale też nazwa forum pewnie powinna być zmieniona na ‘forum Lordów za pięć złotych’. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 16:43 czy mogę wziąść kilka lekcji?, Twoje rady są bardzo cenne;) cena nie gra roli, nr konta na priva;) Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 16:48 cccykoria napisała: > cena nie gra roli Ty się lepiej przyjrzyj minie pana pod koniec filmu, zanim będziesz pisać takie teksty pani Rockefeller Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 16:58 0.9_procent napisał: > cccykoria napisała: > > > cena nie gra roli > > Ty się lepiej przyjrzyj minie pana pod koniec > > filmu, zanim będziesz pisać takie teksty pani Rockefeller Przykro mi, założyłeś wątek dla palantów,(niech się wypowiadaja) jak na razie wypowiedziało się dwóch;) hihi Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 17:04 Link jest do filmu nie do wątku, esencjo intelektu z umiejętnością wybiórczego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 17:32 0.9_procent napisał: > Link jest do filmu nie do wątku, esencjo intelektu z umiejętnością > wybiórczego czytania. Mąciwoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re:Lupus z Niemcowni:) 10.07.10, 21:47 Ojej, kolejka do lekarza, że masz czas na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 19:37 Gortek przeczytałem cały ten dokument ,wg tego dokumentu koszt całych reform ponosi pacjent! Racjonalny system opieki zdrowotnej Rp Konferencja organizowana przez Krajową Izbę Gospodarczą i Porozumienie Środowisk Medycznych 01 grudnia 2003r Warszawa Autorzy opracowania Lek. Krzysztof Bukiel - przewodniczący OZZL Dr ekonomii Wojciech Misiński - Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu Plan Opracowania: 1. Dlaczego przedstawiamy program naprawy systemu opieki zdrowotnej. 2. Kim są autorzy programu. 3. Główne założenia programu. 4. Cele projektowanego systemu opieki zdrowotnej. 5. Finansowanie świadczeń zdrowotnych Konkurencja między firmami realizującymi powszechne ubezpieczenie zdrowotne. Finansowanie świadczeń zdrowotnych na zasadzie zwrotu kosztów. Jednakowa kwota refundacji za to samo świadczenie - dla wszystkich świadczeniodawców. Bezkonkursowe wejście do systemu" przez świadczeniodawców - po spełnieniu określonych i jednakowych dla wszystkich warunków. Istnienie obowiązkowych dopłat pacjentów do niektórych świadczeń zdrowotnych. Nielimitowanie ilościowe, ani wartościowe refundowanych świadczeń zdrowotnych i wprowadzenie w zamian innych metod równoważenia popytu i podaży świadczeń. Możliwość ustalenia przez świadczeniodawców cen wyższych niż kwota refundacji z koniecznością uiszczenia różnicy przez pacjentów lub przez ich ubezpieczenia dodatkowe, dobrowolne. Istnienie dodatkowych, dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych, mających na celu eliminację kosztów związanych z ewentualnym współpłaceniem pacjentów. 6. Odpowiedź na niektóre wątpliwości, jakie mogą się pojawić w związku z przedstawionym programem. 7. Zakończenie 1. Dlaczego przedstawiamy program naprawy systemu opieki zdrowotnej. Dzisiaj już chyba nikt nie ma wątpliwości, że wprowadzenie Narodowego Funduszu Zdrowia nie stało się zapowiadanym przełomem w funkcjonowaniu opieki zdrowotnej w naszym Kraju. Wręcz przeciwnie, służba zdrowia pogrążyła się w chaosie, a propozycje przedstawiane ostatnio przez rząd mają charakter doraźny, niekompletny i nie mogą stanowić rozsądnej alternatywy dla dotychczasowych zmian. Wyraźnie widać, że rządzący nie mają ostatecznej wizji funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej w Polsce. Propozycja przedstawiona przez Porozumienie Środowisk Medycznych stanowi taki właśnie kompleksowy program, do którego można dojść w sposób ewolucyjny, wychodząc z obecnego stanu. Przedstawiając ten program mamy nadzieję, że skorzystają z niego politycy, którzy mają decydujący wpływ na to jak wyglądać będzie w najbliższym czasie służba zdrowia w Polsce. 2. Kim są autorzy programu. Przy realizacji każdego projektu, obojętnie czy będzie to projekt nowego samolotu, programu szkolnego czy systemu opieki zdrowotnej, obok bezpośrednich projektodawców muszą brać udział również osoby, które będą realizować projekt w praktyce. Porozumienie Środowisk Medycznych jest właśnie takim kompletnym zespołem profesjonalistów, którzy reprezentują wszystkich uczestników systemu opieki zdrowotnej. Mają oni doświadczenie w realizacji dotychczasowej reformy, wprowadzonej w 1999r., znają wszystkie jej wady i zalety, wiedzą co należy wyeliminować, a co upowszechnić aby służba zdrowia w Polsce była oszczędna, a jednocześnie bezpieczna dla pacjentów, zachowująca wysokie standardy leczenia. Są wśród nas lekarze - bezpośredni wykonawcy świadczeń zdrowotnych, są dyrektorzy szpitali publicznych, którzy muszą godzić profesjonalne zarządzanie szpitalami ze skrajnym upolitycznieniem służby zdrowia, są właściciele niepublicznych szpitali i innych niepublicznych ZOZ-ów, którzy zainwestowali niekiedy ogromne środki finansowe w tworzenie nowych zakładów, bo uwierzyli rządzącym, że będą mogli sprawiedliwie konkurować o pacjentów, są przedstawiciele płatnika - kas chorych, którzy starali się - mimo niedoskonałego prawa - stworzyć warunki do powstania normalnego rynku świadczeń zdrowotnych, jest - w końcu - ekonomista, zajmujący się profesjonalnie ekonomiką służby zdrowia i projektowaniem systemów lecznictwa. Można śmiało stwierdzić, że nie ma w Polsce drugiego tak kompetentnego w tej dziedzinie zespołu. Wielką zaletą naszego programu jest fakt, że powstał on jako wynik zgody wszystkich uczestników systemu opieki zdrowotnej. Nie jest to zatem system, który byłby projektowany pod kątem korzyści jednej tylko ze stron - na przykład lekarzy, albo dyrektorów publicznych szpitali lub płatnika. Należy pamiętać, że przyjęty Program jest efektem kompromisu, dlatego w pewnych szczegółowych rozwiązaniach, poszczególni uczestnicy programu mogą się różnić od siebie. Popierają jednak program w całości, uznając to za wyższe dobro. 3. Główne założenia programu. Chcemy aby docelowy kształt służby zdrowia został osiągnięty w sposób ewolucyjny. System, który proponujemy można zbudować wychodząc od obecnej sytuacji. Ewolucyjność wprowadzania zmian, nie oznacza jednak, że będą one powierzchowne. Wręcz przeciwnie - w wielu dziedzinach - zmiany mają charakter zasadniczy. Pozostaną jednak pewne fundamentalne zasady obecnego systemu, takie jak: . powszechność ubezpieczenia zdrowotnego, . solidaryzm społecznego, . równy dostęp do świadczeń medycznych, finansowanych z powszechnego ubezpieczenia. W projektowaniu systemu oparliśmy się na zasadzie benchmarkingu czyli podpatrywania najlepszych wzorców - również wzorców polskich - i dopasowywania ich do spójnego programu. 4. Cele projektowanego systemu opieki zdrowotnej. Zachowując zasady przedstawione wyżej, ustaliliśmy, że system opieki zdrowotnej, który uważamy za racjonalny - zarówno pod względem medycznym, jak i ekonomicznym, powinien realizować następujące cele: 1. Powinien być systemem wydolnym, czyli takim, w którym każdy chory, objęty systemem otrzyma odpowiednią pomoc medyczną, mieszczącą się w zakresie świadczeń gwarantowanych przez system, i otrzyma ją bez zwłoki i bez konieczności dokonywania dodatkowych, nie przewidzianych prawem dopłat. W takim systemie nie ma miejsca na korupcję, szarą strefę, kolejki oczekujących. Jedyne usprawiedliwione kolejki, to takie, które wynikają z naturalnych powodów, jak np. ograniczona ilość organów do przeszczepów czy nieobecność - wybranego przez pacjenta - lekarza. Tylko taki - wydolny system zapewni rzeczywiste, a nie jedynie deklaratywne bezpieczeństwo zdrowotne obywateli. 2. Powinien być systemem rzetelnym (uczciwym), zapewniającym równowagę między uczestnikami systemu: płatnikami, świadczeniodawcami (szpitale, przychodnie, lekarze itp.), pacjentami, ubezpieczonymi. Każda z wyżej wymienionych stron powinna mieć określony zakres obowiązków i praw i powinny być przewidziane mechanizmy rozstrzygania ewentualnych konfliktów i dochodzenia praw - ostatecznie na drodze sądowej. 3. Powinien być systemem zróżnicowanym i elastycznym, odpowiadającym na różne oczekiwania obywateli i elastycznie dopasowującym się do zmieniających się warunków ogólnych ( jak np. zmiany trendów epidemiologicznych). 5. Finansowanie świadczeń zdrowotnych "Analiza przepływu pieniądza w systemie opieki zdrowotnej dostarcza więcej informacji o tym systemie niż jakakolwiek inna analiza" Thomas E.Getzen Podstawą finansowania świadczeń zdrowotnych ma być powszechne ubezpieczenie zdrowotne. Niektóre zasady jego funkcjonowania pozostaną - jak obecnie. Są nimi: - powszechność obowiązku ubezpieczenia, - wyodrębnienie składki na ubezpieczenie zdrowotne z podatku od osób fizycznych, - ustalenie przez Parlament wysokości składki, - brak prawa do rezygnacji z ubezpieczenia, - finansowanie przez państwo składki za osoby, które nie płacą podatku osobistego. Podobnie jak obecnie - powszechne ubezpieczenie zdrowotne będzie uzupełnione przez finansowanie bezpośrednio przez budżet państwa ( lub budżety samorządów terytorialnych) niektórych świadczeń zdrowotnych nie objętych ubezpieczeniem ( na przykład wybranych chorób zakaźnych) Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 19:56 igor14141 napisał: > Gortek przeczytałem cały ten dokument ,wg tego dokumentu koszt całych reform > ponosi pacjent! Igor odpowiedz. Kto powinien ponosić koszty leczenia jeśli nie pacjent. Lekarz? Znaczy jak se chcesz pooperować to se musisz zapłacić? Aaaa, już wiem ubezpieczyciel – bankrut. To tłumaczy coraz częstsze sytuacje, w których gość ubezpiecza się przed wyjazdem na 10 tysięcy euro, na wakacjach trafia do szpitala, dostaje rachunek na 13, czy 15 tysięcy i jest wielce zdziwiony i bezgranicznie oburzony, że firma ubezpieczeniowa nie chce pokryć całości rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 21:16 0.9_procent napisał: > igor14141 napisał: > > > Gortek przeczytałem cały ten dokument ,wg tego dokumentu koszt > całych reform > > ponosi pacjent! > > Igor odpowiedz. Kto powinien ponosić koszty leczenia jeśli nie > pacjent. Lekarz? Znaczy jak se chcesz pooperować to se musisz > zapłacić? > Aaaa, już wiem ubezpieczyciel – bankrut. > > To tłumaczy coraz częstsze sytuacje, w których gość ubezpiecza się > przed wyjazdem na 10 tysięcy euro, na wakacjach trafia do szpitala, > dostaje rachunek na 13, czy 15 tysięcy i jest wielce zdziwiony i > bezgranicznie oburzony, że firma ubezpieczeniowa nie chce pokryć > całości rachunku. 0.9% odpowiem Ci słowami jakich użył p Komorowski w slynnej debacie! Polak nie dopłaci do reformy SZ ani zlotówki! W chwili obecnej pacjenci płaca składkę zdrowotną, lekarze twierdza że leczą za darmo!Dlaczego mamy placić dwa razy? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 21:28 To nie do końca tak, Igorku (mogę się do Ciebie tak zwracać, czy wolisz Igorze?). Możemy się umówić, że składka jest na podstawowe potrzeby, wyposażenie placówek, refundację leków, a żeby nie była wysoka wprowadza się współpłacenie, czy dopłacanie, jak kto woli. Dzięki temu ci, którzy nie korzystają z usług służby zdrowia płacą mniej. Tyle, że to byłby w miarę uczciwy system, w którym przekręty byłyby łatwe do wychwycenia. A na to żaden rząd nie pójdzie. Poza tym co z tą bandą urzędasów? Na bruk? Wykwalifikowany personel kolesi i pociotów? Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 10.07.10, 11:38 oby.watel napisał: > To nie do końca tak, Igorku (mogę się do Ciebie tak zwracać, czy wolisz > Igorze?). Możemy się umówić, że składka jest na podstawowe potrzeby, wyposażeni > e > placówek, refundację leków, a żeby nie była wysoka wprowadza się współpłacenie, > czy dopłacanie, jak kto woli. Dzięki temu ci, którzy nie korzystają z usług > służby zdrowia płacą mniej. Tyle, że to byłby w miarę uczciwy system, w którym > przekręty byłyby łatwe do wychwycenia. A na to żaden rząd nie pójdzie. Poza tym > co z tą bandą urzędasów? Na bruk? Wykwalifikowany personel kolesi i pociotów? > Proszę sie do mnie zwracać w dowolnej formie, błagam tyko nie igorku! Nie wiem czy ja jestem a błędzie,cz Ty masz rację. Wprowadzenie dopłat najbardziej odczuja ubodzy tj duza grupa emerytów,wszak to oni korzystaja najczęsciej z porad lekarskich,nie dla własnego widzimisię-poprostu wiek zwiazane z nim dolegliwosci! Młodzi w tej chwili maja wykupione abonamenty i nie zawracają sobie głowy chodzeniem do POZ.Czy te pieńiądze były by dobrze wykorzystane?/ Nfz zmniejszał by kontrakty itp, niżej wyceniał usługi,mozna mnozyć! Czy wprowadza reformy w ciagu 500 dni- nie i dobrze wiesz dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 10.07.10, 12:56 Wprowadzenie jasnych zasad najszybciej odczują właśnie ci, którzy ze służby zdrowia muszą korzystać często. Jaki pożytek z "darmowej" wizyty u specjalisty za rok? A problem bierze się stąd, że lekarze nie oglądają się na innych, wręcz gardzą tymi, których zarobki są "polskie". Oni chcą mieć europejskie i nie obchodzi ich, że nie ma pieniędzy. Jeśli płace stanowią ponad 80% budżetu niektórych placówek, to przyznasz, że to nie jest zdrowa ekonomia. Teraz lekarzowi się należy, jak w czasach minionych. Po wprowadzeniu reform rynkowych lekarz będzie zarabiał w zależności od umiejętności - bo to pacjent będzie decydował dla kogo przeznaczy swoją składkę. Odpadną też koszta ukryte, jak na przykład zakup kopert... Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 21:43 igor14141 napisał: > W chwili obecnej pacjenci płaca składkę zdrowotną, lekarze twierdza że leczą za > darmo!Dlaczego mamy placić dwa razy? Igorku nie powielaj fałszywych mitów. Rolnicy, a także udający rolników kombinatorzy typu niejaki Oleszczuk, ich rodziny, bezrobotni, dzieci nie płacą składek ubezpieczenia zdrowotnego. Jest ich więcej niż płacących składki, a pacjentami i owszem są, więc statystyczny pacjent nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Racjonalny System Opieki Zdrowotnej 09.07.10, 20:00 igor14141 napisał: > Gortek przeczytałem cały ten dokument ,wg tego dokumentu koszt > całych reform ponosi pacjent! A teraz kto ponosi? Składki płacą kosmici, dzięki czemu lekarze za jałmużnę mogą leczyć w ramach? Zaproponowane rozwiązania są sensowne. Dlatego nie ma obawy, żeby spodobały się p. Kopacz i jej pryncypałowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek_live Jakie koszty? 09.07.10, 20:19 Ja bym raczej powiedzial, ze korzysci z reform odnosi przede wszystkim pacjent. Gdzies wyczytales o tych kosztach, czy tak sobie palnales bezmyslnie, igor14141? Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Jakie koszty? 09.07.10, 20:55 g ..ortek napisał Ja bym raczej powiedzial, ze korzysci z reform odnosi przede wszystkim pacjent. Gdzies wyczytales o tych kosztach, czy tak sobie palnales bezmyslnie, igor14141? Nic nie palnołem- podniesienie składki do 11% współpłacenie wykupowanie dodatkowych polis! Uważasz ze to mało,przy jednoczesnym utrzymywani NFZ i placeniu przymusowej skladki. To w dalszym ciagu utrzymywanie istniejacego systemu! proszę wskaż mi gdzie w tym projekcie korzyśsci dla pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 19:52 Czyli,nie odpowiesz na zadne z moich pytan...? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 20:08 Chcesz dyskutować z niedowartościowanym bucem? A o czym, jeśli wolno spytać? Wykazałeś już sporo złej woli opacznie interpretując moje posty i domagając się, żebym Ci udowodnił, że nie napisałem tego, co napisałem. Więc? Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 21:34 Aha,czyli nie potrafisz mi odpowiedziec na zadne z pytan...? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 21:58 Nie widzę tu odpowiedzi na swoje pytania. W takim razie zadam pytanie pomocnicze: Jesteś pewny, że jesteś w stanie zrozumieć to co pisze niedowartościowany buc, skoro nawet dowartościowanych nie zawsze rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
practicant O nie,tak sie bawic nie bedziemy. 10.07.10, 16:56 Zadalem proste pytania.Nie potrafisz na nie odpowiedziec?Czy moze tak bardzo wstydzisz sie odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: NFZ jest zobowiązany ustawowo 09.07.10, 10:18 practicant napisał: oby.watel napisał: > > Zrobimy tak. Ponieważ nie jesteś w stanie wykazać, że lekarze chcą > i popierają > > reformy, przyjmujemy, że nie chcą i nie popierają. Ponieważ: practicant napisał: > CHCE PIER... REFORM!!!!!!!!Ile razy jeszcze mam to pisac ja i reszta > ludzi z forum?! Ale nie zapominaj, że 'reformy' według oby.watela to: "Podzielę się moim marzeniem - pan doktór mnie przyjmuje, wystawia fakturę za wizytę i przesyła ją ubezpieczycielowi. Ubezpieczyciel panu doktorowi płaci." oby.watel napisał: > > Sam milcząco popierasz status quo. Zamiast popierać wprowadzenie genialnych zmian będących spełnieniem marzeń oby.watela. To, że taki system w zasadzie istnieje nie przeszkadza jak widać marzyć o jego wprowadzeniu. oby.watel napisał: >> Więc postawiona teza została > udowodniona - > > Twoje uporczywe domaganie się cytatów przy jednoczesnym nie > zajmowaniu > > jednoznacznego stanowiska niezbicie jej dowodzi. Właśnie. Twoje - practicant - domaganie się by oby.watel poparł cytatami swoją tezę, iż "lekarze nie chcą reform i podoba im się socjalistyczny zakład pracy" jest dobitnym dowodem na to, że owa teza jest prawdziwa. Zaiste genialne, Nobel gwarantowany ! Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus ale nie rozumiem po co się nakręcacie? 09.07.10, 10:24 czy to Wasza wina, że ktoś skończył rozwój na byciu pracownikiem fizycznym i jest wściekły na świat, że jego kilkadziesiąt złotych miesięcznie to kwota, za którą nie ma chętnych do świadczenia lordowskich usług? że widzi że nie stać go na wiele a aspiracje ma iście lordowskie? Życie go zweryfikuje. Dajcie mu szanse popisać trochę bredni tutaj, tylko tyle mu zostało. Robaczek biedny zobaczył cenniki byle porad ambulatoryjnych i mu ...tylko zostało to, co na forum ma. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: ale nie rozumiem po co się nakręcacie? 09.07.10, 10:26 Prawda. Tu można sobie poszczekać za darmo. I jeszcze poczytać, że się ma 'klasę'. Odpowiedz Link Zgłoś