Dodaj do ulubionych

Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_lee

28.12.10, 16:19
Zlapanie pijanego lekarza amerykanskiego skutkuje oczasowym odebraniem praw wykonywania zawodu. Jakis czas temu podalem link z pijanym ginekologiem - 2 lata
Tak na marginesie mozna dodac ze pijany chirurg podczas operacji w naszym kraju nie wadomo czy dostalby nagane
Zlapanie pijanego polskiego lekarza to plakanie nad jego ciezkim losem i wmawianie pacjentom ze to chory czlowiek (to mozna przeczytac na forum), nie skutkuje zadnymi konsekwencjami - dowod - statystyki dot karania tych lekarze, ukaranych sztuk - brak
Obserwuj wątek
    • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 19:37
      Ale co mnie to do cholery obchodzi?

To znaczy: oczywiście że jestem za karaniem pijanego lekarza.
      Ale dlaczego do jasnej cholery mamy stale odnosić się do sytuacji że ktoś kiedyś przyjmował pijany, był opryskliwy, zlekceważył oczywisty, groźny objaw itd.
      Ja nigdy nie byłem pijany w pracy, podchodzę do pacjentów z szacunkiem i z odpowiedzialnością itd itp.
      I wobec tego ja mówię tylko że nie rozumiem czemu zarabiam 30 zł za godzinę przy wyższych kosztach życia a mój amerykański kolega internista 200 zł za godzinę przy niższych kosztach życia.
      Ja nie piję w pracy, on nie pije w pracy. Ja szanuję pacjentów, on szanuje pacjentów. Ja się szkolę, on się szkoli. Ja dokładnie badam, on dokładnie bada. Ja się cieszę szacunkiem pacjentów, on się cieszy szacunkiem pacjentów. On zarabia 200 zł/h, ja 20-40 zł/h.

I tak jak mnie, jego też dokładnie wali jak jego korporacja czy prawo jego kraju podchodzi do pijanego lekarza. JA W PRACY NIE PIJĘ.
      • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 19:46
        pct3 napisał:

> I wobec tego ja mówię tylko że nie rozumiem czemu zarabiam 30 zł za godzinę
        > przy wyższych kosztach życia a mój amerykański kolega internista 200 zł za
        > godzinę przy niższych kosztach życia.

Nie rozumiesz? To ja Ci to wytłumaczę jeśli pozwolisz. Twój amerykański kolega internista zarabia 200 zł za godzinę przy niższych kosztach życia, ponieważ mieszka w Ameryce. Jeśli tam wyjedziesz też będziesz zarabiał jak Twój amerykański kolega. Analogicznie sytuacja wygląda z Twoim amerykańskim kolegą. Jak przyjedzie do Polski, to będzie zarabiał jak jego polski kolega 30 zł na godzinę.

Podobnie Twój kolega Buszmen z Buszu zarabia miskę zupy i kawałek gnata antylopy. A jak skrewi, to go rodzina pacjenta zjada na kolację.
        • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 20:15
          Ok, dałem się złapać za słowo.

Myślę, że dobrze wiesz, że ja nie tego nie rozumiem. Rozumiem że amerykańskie zarobki uzyskuje się nigdzie indziej jak w Ameryce.

Moja wypowiedź zmierzała do tego, że nie rozumiem (podobnie jak większość moich kolegów lekarzy) dlaczego odwoływanie się do różnic płacowych budzi taki niesmak.
          Innymi słowy, skoro na tej samej planecie, zawód wykonywany tak samo albo prawie tak samo jest wyceniany w rozpiętości sięgającej 1000%, to dlaczego ci którzy znajdują się na dole tej wyceny (tylko przez fakt urodzenia się tu a nie gdzie indziej) są apokaliptycznie krytykowani za nieśmiałe sugestie, że zarabiają mało (MAŁO, obiektywnie MAŁO, nie ZA MAŁO- tak naprawdę wiem że nie ma czegoś takiego jak "za małe" lub "za duże" zarobki, choć i to jest dyskusyjne, bo można się odnieść to w miarę sensownych wskaźników, typu minimum socjalne itp.)
          • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 20:29
            Nie tylko lekarze są źle traktowani, ale np. p. prezydent nie zarabia tyle co p. prezydent USA. Robotnik też w USA zarabia więcej niż w Polsce. Jeśli w zakładzie pracy jest na działalność, łącznie z płacami x zł, to żaden menadżer nie wypłaci pracownikom więcej, bo splajtuje i wszyscy pójdą na bruk. Ta zasada nie działa w socjalizmie - płace mogą stanowić i 90% kosztów, a na pozostałą działalność zaciąga się kredyty, bo zakład pracy nie może paść. A potem rząd oddłuża i karuzela zaczyna się od początku.

Wyobraź sobie, ze gdybym urodził się w Stanach, to też bym zarabiał lepiej niż teraz. Ale mogłem się urodzić w Korei Północnej. na ten przykład. Jeśli uważasz, że Ci źle, to wyjedź, albo wzorem Lenina zrób porządek.
            • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:10
              oby.watel napisał:

> Nie tylko lekarze są źle traktowani, ale np. p. prezydent nie zarabia tyle co p
              > . prezydent USA

prezydent US ma przerabane. Jemu mozna dac gifta do okreslonej kwoty
              polskiemu doktorkowi mozna dawac "no limit"
              pct3 to tez by zostawil, ten polski wynalazek mu pasuje
              Mysle ze wziaby do US cala NIL bo tamtejsze izby sa zacofane bo biora sie za lekarskie dupy
              • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 09:42
                polskiemu doktorkowi mozna dawac "no limit"
                pct3 to tez by zostawil, ten polski wynalazek mu pasuje

Szlachcic uważaj. To co napisałeś jest na granicy zniesławienia. Nie dostaję giftów, ale za to na twoje gadanie może się znaleźć paragraf.
                • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 16:10
                  Rozumiem, że w sądzie złożysz pozew, w którym wyjaśnisz, że niejaki szlachcic zniesławił w internecie niejakiego pct3, co spowodowało straty moralne i utratę zaufania... na forum? A czy nie jest zniewagą stwierdzenie, że ktoś jest kiepskim lekarzem, jak to uczyniłeś sam?
            • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 09:39
              Nie tylko lekarze są źle traktowani, ale np. p. prezydent nie zarabia tyle co p. prezydent USA. Robotnik też w USA zarabia więcej niż w Polsce.

To nie jest forum o robotnikach lub prezydentach.
              • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 16:14
                Zaiste. Zależnie od kontekstu, prawda? Bo jak o robotnikach mówi się w kontekście (głodowych) zarobków lekarzy, to...

> kadra zarządzająca 8575 USD
                > architekt 6573 USD
                > sędzia 8666 USD
                > adwokat 10752 (a tak na prawdę 62USD/h) strażak 3939
                > pracownik fast foodu - 1519
                > kierowca autobusu - 3000
                • practicant Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 18:12
                  oby.watel napisał:

> Zaiste. Zależnie od kontekstu, prawda? Bo jak o robotnikach mówi się w htt> p://forum.gazeta.pl/forum/w,305,120228319,120228319,Porownanie_zarobkow_dla_oby> watela.html, to...
                  >
                  > > kadra zarządzająca 8575 USD
                  > > architekt 6573 USD
                  > > sędzia 8666 USD
                  > > adwokat 10752 (a tak na prawdę 62USD/h) strażak 3939
                  > > pracownik fast foodu - 1519
                  > > kierowca autobusu - 3000

No,zależne.Sędzia w Polsce może dojść spokojnie do 20k pln,adwokatom w Polsce zdarza się zarabiać zdecydowaaaaanie lepiej /poza aplikacją-trwającą średnio koło 2ch lat.Wliczając czas studiów i stażu-i tak zaczynają "normalną" pracę szybciej, niż lekarz specjalizację.../.Pracownik fastfoodu-znajomi dorabiali na studiach,mieli po 2k pln na łapkę,pracując tylko weekendami.Wynagrodzeń strażaków i kierowców autobusów nie znam.No,ale przeciez polski i stanow nie mozna porownywac-"bo tam sie zarabia lepiej"...
          • slav_ Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 20:37
            drogi pct, myślę że propozycja:

"Jeśli uważasz, że Ci źle, to wyjedź"

chyba kończy spór na ww temat?

• marcinoit Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 20:45
              a mnie ciekawi czemu obywatele polscy domagaja sie jakosci diagnostyki i leczenia na poziomie amerykanskim zamiast przyjac zasade ze amerykanski poziom to tylko w ameryce a w polsce polski .... powiedzmy nizszy w proporcjach podobnych jak nizsze sa zarobki lekarskie.
              • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:00
                Obywatele polscy domagają cię gruszek na wierzbie, bo system jest tak skonstruowany, że nikt nic nie wie. Gdyby w szpitalach wisiały cenniki i gdyby pacjenci dostawali od ubezpieczyciela rozliczenie kosztów leczenia domagaliby się rzeczy realnych. Być może nawert sami postulowaliby zwiększenie składki.
              • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:13
                marcinoit napisał:

> a mnie ciekawi czemu obywatele polscy domagaja sie jakosci diagnostyki i leczen
                > ia na poziomie amerykanskim zamiast przyjac zasade ze amerykanski poziom to tyl
                > ko w ameryce a w polsce polski ....

i wszyscy obywatele cha do tego dazyc, chca zmian, tylko ze lekarski beton nie chce bo ten syf im pasuje
                • marcinoit Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:19
                  ooo szlachcic jak za starych dobrych czasow ... nadal nie wie o czym mowi ale mowi
                  • practicant Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 18:13
                    marcinoit napisał:

> ooo szlachcic jak za starych dobrych czasow ... nadal nie wie o czym mowi ale m
                    > owi

"...balcerowicz musi odejsc...";)
            • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:18
              > chyba kończy spór na ww temat?

to jest jedno z rozwazan jak ktos ma juz dosc
              drugie rozwiazanie to dazyc do zmiany systemu na normalny. To jest droga do lepszych zarobkow dla pracownikow SZ i lepszej opieki dla pacjentow.
              To ewidentne dobro dla pacjentow ale chyba nie dla betonu lekarskiego bo beton opiera sie zmianom.
              Jestescie jedyna grupa zawodowa tak umoczona w komunistycznej mentalnosci
              Wojsko i policja sie zmienila o 180 stopni.
              Gornictwo w jakis tam sposob zrestrukturyzowano.
              Jedynym betonem jaki pozostal w tym kraju to beton SZ
          • practicant Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 18:08
            pct3 napisał:
            > Moja wypowiedź zmierzała do tego, że nie rozumiem (podobnie jak większość moich
            > kolegów lekarzy) dlaczego odwoływanie się do różnic płacowych budzi taki niesm
            > ak.

...bo to NIEWYGODNE dla różnej maści frustratów, którzy potrafią tylko bawić się w orwellowskie seanse nienawiści.Im się po prostu nie mieści w głowie,że w polsce elekryk zarabia 50pln za godzinę pracy-i w stanach też zarabia 50pln za godzinę pracy,a lekarz tutaj zarabia 20pln-a tam 400pln /w przypadku mojej specjalizacji/.Tak jak mówiłem-to niewygodne mieć świadomość,że gdzieś na świecie polski wróg publiczny nr jeden jest szanowany i dobrze zarabia.W dodatku-taki świadomy wróg publiczny może wyjechać-albo co gorsza,burzyć się.

Pct,wpadnij do niemiec.Znam ludzi koło 60ki,którzy zdecydowali się na wyjazd-i nie żałują.Nie taki diabeł straszny /choć,bieganie po urzędach owszem...;)/
      • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 20:55
        > Ale dlaczego do jasnej cholery mamy stale odnosić się do sytuacji że ktoś kiedy
        > ś przyjmował pijany, był opryskliwy, zlekceważył oczywisty, groźny objaw itd.

bo stale sie odnosisz do zarobkow!!!!!!
        I nigdy nie mowiliscie wprost ze jestescie za karaniem czarnych owiec, ze naggannie tez oceniacie NIL ktora ma na tyle duza wladze ze sama tez moze robic porzadek.
        Milczenie na te tematy pct3 to przyzwolenie na to!!!!!!!
        a ten brak odpowiedzialnosci jest SCISLE zwiazany zwiazany z zarobkami tak jak totalny burdel w organizacji SZ
      • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 28.12.10, 21:07
        pct3 pracwalby w Ameryce to na amerykanskim forum smecilby teksty typu "dlaczego ja tyle zaplacilem za studia w tej pieprzonej ameryce, w Plsce nie placa nic i tak powinno byc

on po prostu chialby za studia placic tyle co w Polsce
        zarabiac tyle co w ameryce
        odpowiedzialnosc ponosic taka jak w Polsce
        liczbe pacjentow miec taka jak na bezludnej wyspie

obywatelu, nie mozesz mu odbierac prawa do oczekiwania

pct, ile placisz ubezpieczenia? a ile placi sie w US
        no ale nie odpowiadaj, wielkosc ubezpieczenia ci pasuje
        • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 09:48
          pct, ile placisz ubezpieczenia? a ile placi sie w US
          no ale nie odpowiadaj, wielkosc ubezpieczenia ci pasuje

myślę że płacę proporcjonalnie tyle ile w Ameryce (względem zarobków). Może trochę mniej. Ale za to za wiele towarów i usług w Polsce płacę więcej niż Amerykanin zarabiający 10 x tyle.
          • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 30.12.10, 20:40
            > myślę że płacę proporcjonalnie tyle ile w Ameryce (względem zarobków). Może tro
            > chę mniej

wiecej pytan nie mam

> Ale za to za wiele towarów i usług w Polsce płacę więcej niż Ameryka
            > nin zarabiający 10 x tyle.

wiem ze to skurw.... ze Ty musisz placic wiecej niz Amerykanin zarabiajacy 1o razy tyle a my wykonywujacy inne zawody mamy placone tyle samo co amerykanie i placicmy na dodatek 10 razy mniej od Was szannownych wiecznie okradanych i oszukiwanych lekarzy
            • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 10:31
              wiem ze to skurw.... ze Ty musisz placic wiecej niz Amerykanin zarabiajacy 1o razy tyle a my wykonywujacy inne zawody

Przypominam że to forum o ochronie zdrowia. Żale źle zarabiających maszynistów, radców prawnych i kominiarzy powinny się znaleźć w odnośnych forach. Żale lekarzy czy pielęgniarek z kolei - tu są jak najbardziej na miejscu.
              • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 11:24
                pct3 napisał:

> Przypominam że to forum o ochronie zdrowia. Żale źle zarabiających maszynistów,
                > radców prawnych i kominiarzy powinny się znaleźć w odnośnych forach.

A żale dobrze zarabiających? Co się z Tobą dzieje, ptc3? Jak nie połajanka, to straszenie prokuratorem...

> kadra zarządzająca 8575 USD
                > architekt 6573 USD
                > sędzia 8666 USD
                > adwokat 10752 (a tak na prawdę 62USD/h)
                > strażak 3939
                > pracownik fast foodu - 1519
                > kierowca autobusu - 3000
                • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 14:47
                  przestań z łaski swojej cytować w odpowiedzi na moje posty listę płac innych zawodów którą nie ja przytoczyłem, a która - nota bene - została przytoczona także dla zilustrowania mizerii lekarskich dochodów w Polsce.

Inaczej:
                  jeżeli na forum "Służba zdrowia" napiszesz:
                  "lekarze zarabiają mało, ale mało zarabiają także fryzjerzy i adiunkci" to napiszesz nie na temat.

Jeżeli jednak na forum "Służba zdrowia" napiszesz
                  "Lekarze zarabiają mało, na Zachodzie nawet fryzjerzy zarabiają kilka razy więcej" to będzie to na temat.

Bo to jest forum o ochronie zdrowia.

Tekst "polscy fryzjerzy, podobnie jak lekarze, nie zarabiają wiele" - jest bardzo odpowiedni ale na forum "Fryzjerstwo polskie".
                  • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 15:04
                    Knebelek Ci się marzy? Zmieniłeś taktykę i teraz będziesz strofował i pouczał rozmówców o czym im wolno pisać i co cytować? Łatwiejsze niż napisanie czegoś sensownego na temat, fakt. Przytoczona lista płac pokazuje również niestety ogólną mizerię zarobków w Polsce. To faktycznie psuje obraz i wytrąca argumenty z ręki, skoro fryzjer w Polsce zarabia równie mizernie jak i lekarz w porównaniu z USA.
                    • pct3 Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 15:10
                      skoro fryzjer w Polsce zarabia równie mizernie jak i lekarz w porównaniu z USA.

Powtarzam: w dyskusji na tym forum nie zajmujemy się pensjami fryzjerów w Polsce.
                      Fryzjerzy nie stanowią części systemu ochrony zdrowia w Polsce. No chyba że według Ciebie stanowią. Czytając Twoje ostatnie posty, nie zdziwiłbym się gdybyś napisał że tak uważasz. Nie stanowiłoby to wyłomu w przeciętnej merytorycznej jakości tych postów.
                      • oby.watel Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 31.12.10, 15:22
                        Fryzjerzy płacą składki, z których płacone jest to, co lekarzom się należy, a czego ciągle dostają za mało. Fryzjer to pacjent, klient, usługobiorca. Ponieważ fryzjer zarabia mało, płaci małą składkę, a co za tym idzie w systemie jest za mało pieniędzy. Jedynym wyjściem jest poświecić się dla kolegów i wyjechać do Eldorado. Wtedy pozostali będą mieli więcej do podziału.

Teoretycznie NFZ może się cmoknąć. Praktycznie jak nie da, to przed lekarzami widmo bezrobocia w oczy zaziera. Stąd najpierw kontrakt jest oprotestowywany, potem podpisywany. Gorzej, jak po protestach NFZ nie chce podpisać. Wtedy jest tragedia. Wtedy się protestuje w celu wymuszenia podpisania niekorzystnej umowy.

Szpital w Rabce Zdroju złożył najkorzystniejszą ofertę w postępowaniu dotyczącym Chorób Wewnętrznych, ofertę spełniającą wymagania stawiane przez NFZ. Zajął 1 miejsce w rankingu. NFZ bez pardonu złamał jasno określone, własne zasady dotyczące konkursu ofert i przyznał całość kontraktu w w/w postępowaniu podmiotowi - oferującemu droższe usługi - zajmującemu drugie miejsce w rankingu ( Szpital w Nowym Targu) uzasadniając to lakonicznie „kontraktowaniem wyższego standardu” – co nijak ma się do przepisów regulujących proces kontraktowania i ustalonych wcześniej zasad „rankingu”. Urzędnicy NFZ złamali także swoje wewnętrzne regulacje dotyczące jawności i przejrzystości odmawiając rejestrowania na sprzęcie audio przebiegu spotkania w dniu 21.12.2010r. Urzędnicy nie odpowiedzieli także na zarzuty dotyczące nieprawidłowości, które zostały postawione w złożonym niezwłocznie Proteście, dotyczącym tej bezprecedensowej decyzji. Należy nadmienić, że w podobnej sytuacji, gdy w okolicy dużego Szpitala znajduje się mniejszy - Limanowa i Szczyrzyc, MOW NFZ przyznaje kontrakty obydwu jednostkom.
    • aelithe Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 29.12.10, 00:04
      porównanie
      spraw karnych przeciw lekarzom w USA kilka w skali 260 milionowego
      w Polsce tysiące w prokuraturze
      • szlachcic Re: Porownanie odpowiedzialnosći dla kinga_bruce_ 30.12.10, 20:50
        > spraw karnych przeciw lekarzom w USA kilka w skali 260 milionowego
        > w Polsce tysiące w prokuraturze

masz maly rozumek i to wlasnie udowodniles
        zapamietaj to zdanie
        "duza odpowiedzialnosc to nie znaczy ilosc spraw karnych czy skazanych lekarzy a ponoszenie odpowiedzialnosci za swoje bledy"
    • gotrek_live Bzdura 31.12.10, 01:00
      szlachcic napisał:

> Zlapanie pijanego lekarza amerykanskiego skutkuje oczasowym odebraniem praw wyk
      > onywania zawodu

Totalna bzdura. Lekarza w USA, bedacego w pracy pod wplywem substancji psychoaktywnych, odpowiedniki izb lekarskich kieruja zawsze do specjalnych programow leczenia i monitoringu uzaleznien.Jedynie w przypadku odmowy poddania sie takiemu leczeniu ,moga pozbawic lekarza casowo prawa do wykonywania zawodu.

. Jakis czas temu podalem link z pijanym ginekologiem - 2 lata

To podaj ten link jeszce raz. Bo jakos powatpiewam w zrodlo informacji (ja, szlachcic, podalem link kiedys...i wszysssko jaassssne...)

Reszta postu nie zasluguje na komentarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka