Dodaj do ulubionych

Afera lekowa

15.04.11, 11:51
"- Nie potrafię zrozumieć jak można uprawiać taką politykę. Po to się zakłada hurtownię, by zabezpieczyć pacjenta w leki - mówiła na antenie TVN24 szefowa GIF."

www.tvn24.pl/0,1699631,0,1,afera-lekowa-zamkneli-hurtownie,wiadomosc.html

A hutę zakłada się po to, aby ludzie mieli pracę i stal. Jak długo jeszcze będzie w Polakach pokutować ten rodzaj komunistycznego myślenia?

Swoją drogą to nie rozumiem o co chodzi. Jakie prawo złamano? Dlaczego apteki sprzedawały po obniżonych cenach leki hurtowniom i jak im się to opłacało? Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?

S.
Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Afera lekowa 15.04.11, 16:19
      > Swoją drogą to nie rozumiem o co chodzi. Jakie prawo złamano? Dlaczego apteki s
      > przedawały po obniżonych cenach leki hurtowniom i jak im się to opłacało? Mógłb
      > y ktoś mi to wytłumaczyć?

Chyba nie chodzi o żadne prawo - bo to byłoby proste jeśli doszło by da załamania prawa i nie byłoby takiego szumu.
      Hurtownia zajmuje się handlem lekami i raczej prawo jej nie zabrania sprzedania leku KOMUKOLWIEK. Apteka? Nie wiem czy jest jakiś przepis zabraniający tego w prawie farmaceutycznym ale to tez nie na histeryczne dywagacje w prasie tylko na jedno stwierdzenie poparte cytatem z ustawy. Inaczej to tylko urzędnicze nękanie podmiotów gospodarczych.

Podejrzewam że któryś z koncernów farmaceutycznych "nacisnął sprężynkę" w administracji by tą tanią i prosta metodą powstrzymać psujące mu interesy praktyki redystrybucyjne.

Działanie będzie skuteczne (strach, urzędnik dużo może a na pewno zniszczyć biznes) a być może za jakiś czas zapłacą podatnicy (w odszkodowaniach jeśli działanie "zamykania hurtowni i aptek" przez urzędników okaże się bezprawne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka