Dodaj do ulubionych

Pytanie o tzw. L4

16.07.11, 11:41
Pracuję na umowę o pracę, na czas określony (od 1 września 2010 do 1 września 2011). W tym tygodniu miałam na wtorek i środę (2 dni) zwolnienie lekarskie od lekarza, dostarczyłam druk ZUS ZLA.

Kadrowa twierdzi, że za 2 dni zwolnienia lekarskiego nie należy się kasa, że kasę się wypłaca dopiero, kiedy zwolnienie lekarskie trwa 5 dni lub dłużej. I że mi potrąci z wypłaty.

Wydaje mi się, że to bujda. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • wiem-1 Re: Pytanie o tzw. L4 16.07.11, 17:50
      www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/zwolnienie-lekarskie-a-wynagrodzenie-d17442.html
      praca.gratka.pl/tresc/art/co-powinienes-wiedziec-zanim-pojdziesz-na-zwolnienie-lekarskie-8881.html
    • snajper55 Re: Pytanie o tzw. L4 17.07.11, 00:52
      tracja4 napisała:

> Pracuję na umowę o pracę, na czas określony (od 1 września 2010 do 1 września 2
      > 011). W tym tygodniu miałam na wtorek i środę (2 dni) zwolnienie lekarskie od l
      > ekarza, dostarczyłam druk ZUS ZLA.
      >
      > Kadrowa twierdzi, że za 2 dni zwolnienia lekarskiego nie należy się kasa, że ka
      > sę się wypłaca dopiero, kiedy zwolnienie lekarskie trwa 5 dni lub dłużej. I że
      > mi potrąci z wypłaty.
      >
      > Wydaje mi się, że to bujda. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?

Oczywiście, że bujda. Zwolnienie lekarskie jest płatne niezależnie od jego długości. Powiedz kadrowej, że upewnisz się w PIP. Na pewno od razu zmieni zdanie. ;)

S.
    • jag_2002 Re: Pytanie o tzw. L4 17.07.11, 23:44
      aczkolwiek pensje bedziesz miec mniejsza - 80% za kazdy dzien zwolnienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka