Dodaj do ulubionych

hagiografia Ewy K.

22.10.11, 18:28
Dzisiejsza swiateczna, str 26-27. Dwie doświadczone dziennikarki maglują Panią Ewę. Jednakże po przeczytaniu 2 stron tekstu nadal nie wiem, dlaczego niepraktykująca pani pediatra bawiła się w medyka sadowego w Smoleńsku? ( Czyżby dlatego, aby pokazać, że nie mdleje na widok trupa? Ja tez nie mdleję - może znajdzie sie dla mnie jakis ciepły taborecik w MZ?) Nie wiem też, po co była ta cała heca z ustawą o nieodwiedzaniu lekarzy przez przedstawicieli w godzinach pracy. Repy - jak chodzili tak chodza, kolejki sa jeszcze dłuższe... ( Wystraczyłoby wprowadzić zasadę, że pisze się na receptach nazwy międzynarodowe - ale to może za proste?)
Dowiedziałem sie za to, że:
- Pani Ewa lubi kapelusze
- wieszała męża na rurce w łazience
- umie zmierzyć ciśnienie, podac zastrzyk i okryć kocem (no no...) (nie napisali, czy to był zastrzyk dożylny czy domięśniowy - a szkoda)
- źródłem informacji dla GW jest "Fakt", książka Palikota i partyjna przyjaciólka Pani Ewy

Zatytułowałem ten post - "hagiografia" żeby skusić was do jego przeczytania i do przeczytania artykułu. Artykuł - w sam raz dla dla polskiego inteligenta. Gazeta tez, jak widze, coraz bardziej się do polskiego inteligenta zbliża
Obserwuj wątek
    • st.lucas Re: hagiografia Ewy K. 22.10.11, 20:07
      barabara6 napisał:

> Zatytułowałem ten post - "hagiografia" żeby skusić was do jego przeczytania i d
      > o przeczytania artykułu. Artykuł - w sam raz dla dla polskiego inteligenta. Gaz
      > eta tez, jak widze, coraz bardziej się do polskiego inteligenta zbliża.

Nie czytam GW na biezaco, bo na wsi w Turyngii tego nie sprzedaja.
      Niemniej czytam, z pewnym opoznieniem.
      Chyba pora zastanowic sie, czy warto?

Niestety lepszej gazety na razie nie ma, mimo wszystko.
      Polski inteligent coraz bardziej stanowi produkt darmowej edukacji...
      Trudno, co za darmo to na darmo, jak wiadomo.

W Wyborczej generalnie w ostanich czasach "uwieraja" mnie 2 sprawy:
      idiotyczne promowanie feminizmu i zanikajaca glebia refleksji ogolnej.
      Z tym feminizmem to naprawde zaczyna juz byc groteskowe:
      prof. Magdalena Sroda awansowala na glownego guru Gazety.
      Najzabawniejsze jednak bylo czytanie meczacego (dla Tyma)
      wywiadu z nim: Glownym problemem "przesluchujacego" go redaktora
      bylo: Czemu brak wybijajacych sie postaci kobiecych w jego i Barei filmach? (!!!)
      I czy nie dalo sie naprawde wykreowac bardziej aktywnych postaci kobiet?
      No comment.

Niestety zanik glebszej refleksji filozoficznej jest sprawa powazniejsza.
      Zwlaszcza biorac pod uwage znaczny wplyw Gazety na tego nieszczesnego
      polskiego inteligenta.
      Rzekoma otwartosc Wyborczej ma swoje bardzo wyrazne granice:
      glosu nikogo myslacego podobnie jak JKM na jej lamach nie uswiadczysz.

Za to od metra chorych umyslowo lewakow typu Günter Grass.
      Jak mozna pswiecac cala strone na jego (za przeproszeniem) pieprzenie
      o tym, ze zniesienie obowiazkowej sluzby wojskowej w Niemczech to zlo.
      "Bo armia wychowywala obywateli" i "Kto zastapi w szpitalach,
      tych co byli tam w ramach sluzby zastepczej?"

Mam na scianach 2 prace tego lewaka (bo on z zawodu jest malarzem,
      a nie pisarzem) i mialem ochote je spalic...
      Panie Grass: Jak armia wychowuje obywateli, to cos jest chyba nie tak.
      A co do niewolnikow w szpitalach, to w ich miejsce nalezy zatrudnic
      PLATNYCH pracownikow.... Nie ma pieniedzy?
      A co to WOLNYCH OBYWATELI obchodzi???!!!

Sam Pan zasuwaj w szpitalu za darmo!

W wyborczej nie bylo jednak polemiki z tym pojebusem... Znamienne.
    • andnow2 Czy ten artykuł jest dostępny w internecie? 23.10.11, 05:25

• barabara6 Re: Czy ten artykuł jest dostępny w internecie? 23.10.11, 18:12
        Niestety nie udało mi się go znaleźć na stronach GW
    • extorris Re: hagiografia Ewy K. 24.10.11, 02:49
      polityka sie stabloidyzowala
      rzad nie prowadzi swojej polityki, tylko zamawia sondaze i sprawdza co ludzie chca

a ludzie uwielbiaja pokazowke rodem z serialu na dobre i na zle
      minister zdrowia, ktory osobiscie 'leczy' bedzie zawsze w ich oczach wspanialy

zreszta dziennikarze przepisuja w kolko bez zastanowienia wszystko co sie im podsunie
      podobno polski system ratownictwa jest najlepszy w europie (40 minut na dojazd karetki w miescie, transport tylko do granicy powiatu, bo karetka jest tam tylko jedna, dublowanie karetek zgloszonych jako 'systemowe' i transportowe, brak prawdziwych sorow (powszechne zastepowanie ich izbami przyjec), brak lozek oiomowych itd...
      ale niezalezni eksperci stwierdzili po obejrzeniu papierow, ze najlepszy w europie (bylo bodaj w polityce sprzed 2 tygodni)

ciemny lud to kupuje, bo slodkie to i ladnie zapakowane
      • dr01 Re: hagiografia Ewy K. 24.10.11, 11:00
        > podobno polski system ratownictwa jest najlepszy w europie (40 minut na dojazd
        > karetki w miescie, transport tylko do granicy powiatu, bo karetka jest tam tylk
        > o jedna, dublowanie karetek zgloszonych jako 'systemowe' i transportowe, brak p
        > rawdziwych sorow (powszechne zastepowanie ich izbami przyjec), brak lozek oiomo
        > wych itd...
        byłby, gdyby był choć trochę triage'owany - wyjazdy tylko do sensownych wezwań, (albo wysokie kary dla wzywających PR bez sensu, albo odgórna odpłatność - np. 50 pln - by ludzie się zastanowili czy naprawdę PR im potrzebne), w SOR kody kolorowe - bomiś z pierdułą czeka kilkanaście godzin - wtedy jest czas na szybkie załatwianie poważnych przypadków. W tej chwili 80% wyjazdów jest nieuzasadnionych medycznie- więc nic dziwnego że do zawałów karetki nie dojeżdżają
      • snajper55 Re: hagiografia Ewy K. 24.10.11, 12:57
        extorris napisał:

> polityka sie stabloidyzowala
        > rzad nie prowadzi swojej polityki, tylko zamawia sondaze i sprawdza co ludzie chca

To zarzut? Władza, która wie lepiej od ludzi co jest dla ludzi dobre zwykle marnie kończy. Mamy w końcu podobno demokrację (demos + krateo).

S.
      • loraphenus jest super. 06.11.11, 12:38
        extorris napisał:

>
        > ciemny lud to kupuje, bo slodkie to i ladnie zapakowane

wiadomosci.onet.pl/kraj/kopacz-to-co-proponujemy-bedzie-w-calej-ue,1,4899565,wiadomosc.html
        to pewnie tez kupi jak cieple, swieze buleczki
        • do.ki Re: jest super. 06.11.11, 21:24
          Rozumiem, ze teraz koniecznie trzeba wieszac psy na E.K., ale w paru punktach ma racje. Programy wczesnego wykrywania i ogolnie pojeta profilaktyka to jest IMHO wlasnie to, na co powinny isc publiczne pieniadze. To plus ratownictwo. Leczenie indywidualnych pacjentow powinni finansowac sami pacjenci. jak- to juz ich sprawa.

Czy Europa przyjmie te rewelacje?

> Mamy najnowocześniejszą w Europie flotę śmigłowców

A nam smiglowce psu na bude. Niebezpieczne, halasliwe, a pozytek z nich zaden. Bo drogi lepsze, a odleglosci mniejsze.

> Dzięki inwestycjom w tą dziedzinę Polska jest w pierwszej piątce krajów jeśli chodzi o
          > śmiertelność po zawale.

Hm. Chcialbym zobaczyc dane, na ktorych pani minister sie tu opiera, bo wiele zalezy tu od definicji "smiertelnosci po zawale". Gdyby doliczyc te zawaly, gdzie lekarz tylko stwierdza zgon, to mogloby byc mniej optymistycznie.

> To poziom, jaki odnotowywany jest w krajach skandynawskich, słynących z doskonałej
          > opieki zdrowotnej.

Doskonalej to chyba nie, ale nie o to chodzi. W niektorych krajach skandynawskich systematycznie przeprowadza sie sekcje zwlok, wiec i ich dane o przyczynie zgonow sa lepsze niz w Polsce.

> Jesteśmy też na trzecim miejscu w Europie jeśli chodzi o dostępność do diagnostyki
          > obrazowej (np. PET).

Poprosze o definicje dostepnosci. Czy mowimy o liczbie skanerow na 1000 mieszkancow, czy tez na sredni czas oczekiwania na badanie, czy o czas oczekiwania na wynik?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka