Dodaj do ulubionych

Czego qwa jeszcze chcecie?...

14.01.12, 15:56
"Jeżeli lekarze będą się "stawiali to trzeba podjąć inne decyzje" powiedział w piatek wieczorem mediom St.ŻElichowski z PSL. Tak koalicja PO-PSL zareagowała na stanowisko NRL, ktora pomomo przegłosowania w sejmie zmian w kontrowersyjnej ustawierefundacyjnej, nadal podtrzymuje protest pieczątkowy.

Zdaniem rządzących , lekarze już teraz powinni odstąpoć od protestu, ponieważ wywalczyli to czego chcieli.żelichowski stwierdził nawet,że powinno do tego dojść, już wówczas , gdy rzad zapowiadał takie zmiany.

Tym bardziej protest powinien zakończyć teraz, kiedy parlament ich postulatami sie zajął.
Zdaniem byłego szefa klubu PSL, kontynuacja protestu oznacza ,że " towarzystwo się wykoleiło"
"I trzeba z towarzystwem inaczej rozmawiać- dodaje."

Hamankiewiczowi i całemu GREMIUM lekarskiemu spodobało sie bycie celebrytami ,
Czego tak naprawdę chcecie?
Bo jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo ,ze biega o pieniądze.

kampanianazywo.pl/relacja/koalicja-straszy-jezeli-lekarze-beda-sie-stawiali/#comment-32281
Obserwuj wątek
    • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 16:22
      owszem, zniesiono bezposrednia odpowiedzialnosc lekarzy za wystawienie recepty dla osoby nieuprawnionej, ale nie zmienilo to faktu, ze nadal moze przyjsc na kontrole urzednik i po uwazaniu powiedziec, ze "temu pacjentowi sie nie nalezy", nalozyc kare, zarzadzic zwrot refundacji i odsetek ustawowych, tym razem od apekarzy i wlascicieli przychodni

poza tym nic sie nie zmienilo odnosnie CHPL

no i ciagle, tym razem wg ustawy o zawodzie lekarza, swiezo znowelizowanej, bedziemy musieli wpisywac % refundacji do kazdego leku
      • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 20:50
        jag może również od Ciebie wstecznie od 31.12.2011 do daty w której podpisałaś indywidualną umowę z NFZ o ile taką masz.
        • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 13:45
          moga, wstecznie za rodzine, NPL-y i tych nielicznych prywatnych pacjentow - tzw. prywatna praktyka zobowiazuje
          • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 14:56
            za NPLy to niewiele, o ile nie byłaś Judymem piszącym w NPL leki na astmę i insuliny (słyszałem że były takie gwiazdy, piszące na "P" !!!)
            antybiotyków i ketonali nie będą ścigać bo zbyt rozdrobniona sprawa, a ubezpieczenie jednak większość ludzi ma. Rozsądny lekarz NPL nawet jak dużo dyżuruje to ma pewnie kilkaset czy 1000 zł całej refundacji rocznie. 10 % zakwestionować z NPL to chyba b. dużo (nikt nie wpisze że dał Amoksiklav bo pacjent miał plamkę na nosie), a to jest dopiero 100 zł i to rozrzucone na kilkanaście recept z kilku zapewne miejsc. Nie schylą się po to - niech się onkolodzy, neurolodzy, psychiatrzy i pulmonolodzy boją.

Ja mam gorzej, w trefnym okresie (od podpisania umowy z NFZ) pracowałem ponad rok w POZ na kontrakt. Wiadomo, jak było z receptami w POZ, jak się je wypisywało, jakie recepty się wypisywało. Niby wszystkie są wpisane w dokumentację, ale jakość tej dokumentacji....
            W 2010 roku to już się pilnowaliśmy jak cholera. Ale na początku 2009.....mogło być różnie.
            Spokój zacznę odzyskiwać w drugiej połowie 2014 - każdy dzień do przodu to będzie ileś tam dziwacznych recept z POZ już poza okresem 5 lat.
            Jeszcze inaczej, szacuję że w okresie od podpisania umowy z NFZ (wrzesień 2008) do 31.12.2011 napisałem refundacji za jakieś 100 000 zł (wiem że jestem śmieszny, są tacy co piszą tyle w kwartał). Ile z tego mogą zakwestionować? Oczywiście - zawsze jest temat zakresu czasowego kontroli. Mieliśmy kiedyś w POZ kontrolę ale wszystkich lekarzy i wyłącznie recept IB (a było tego trochę, było, osiedle znane z licznych kombatantów, zresztą uroczych ludzi, pułkowników AK itd). No i wiecie co? NFZ zakwestionował 1 % (!!!!!!) wpisów, stwierdził że to znakomity wynik i ...... darował przychodni zwrot tego 1 % (chodziło o śmieszne 600 zł, ale sam fakt!).
            Co potwierdza dobrą opinię kontrolerów małopolskiego NFZ.
            Pozdrawiam.

• jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:33
              refundacji za zeszly rok bede miec za 30 tys mniej wiecej, w NPL-ach z zalozenia nie przepisuje tego, czego sama nie ordynuje - z tego powodu mam najwiecej awantur (nie tylko na byle P, ale tez na cholesterol, nadcisnienie, zylaki, miazdzyce itd)
              zostaje rodzina i POZ - tez mialam dobre serce, szczegolnie w grudniu, ale od stycznia skonczylo sie, papierki od specjalistow maja byc :-)
              o dziwo, w POZ obylo sie bez awantur,
              • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:42
                ja w NPL piszę czasem leki na nadciśnienie, oczywiście na 100 % i to już od dawna, wyłącznie wiarygodnym pacjentom, z powodów merytorycznych: z wpisem "całkowity brak leku wg relacji pacjenta, lek nie może być przerywany (np. b-bloker) - wypisano 1 op na 100% wobec braku dokumentacji medycznej z potwierdzeniem rozpoznania, pacjent poinformowany itd.".
                Oczywiście w NPL "brak dokumentacji medycznej" zachodzi w 100 % , nawet jak pacjent przyniesie 100 kart informacyjnych itd, co wynika z natury NPL.

Ale słyszałem o lekarzach którzy pisali insulinę na P w oparciu o wywiad i polecenie pacjenta (polecenie, bo jak wiemy, pacjenci komunikują się z lekarzami przy pomocy poleceń i gróźb, np. - autentyczny cytat z pewnej przychodni, na szczęście nie mojej: "wypiszesz mi te leki, kur.wo, czy nie?").

• igor14141 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 17:53
            jag-2002 napisała:

i tych nielicznych prywatnych pacjentow - tzw
            > . prywatna praktyka zobowiazuje.

Jak rozbrajająca szczerość!
            Po co to całe gęganie ,ze cały ten protest dla dobra pacjenta?
            Jeden wpis zobrazował cały wasz protest.
            • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 19:50
              odpowiedz dotyczy czasow przeszlych, nie obecnych
              te pare sztuk stalych, prywatnych pacjentow, podobnie jak stali pacjenci w POZ, dostali ode mnie leki na 3 mies w grudniu i przeczekujemy
    • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 16:25
      Chcemy, żeby głupki nie mające bladego pojęcia o problemie nie wypowiadały się zarówno w mediach jak i na forum.
      Czy to takie trudne?
      • 0.9_procent poprawka 14.01.12, 16:28
        Chcemy, żeby głupki nie mające bladego pojęcia o problemie przestały się wymądrzać zarówno w mediach jak i na forum.
        Czy to takie trudne?
        • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 14.01.12, 17:08
          OZZL wyda w poniedziałek(16stycznia) rekomendacje w sprawie wypisywania recept. OZZL podejmie decyzję podczas nadzwyczajnego posiedzenia w Warszawie.

We wtorek rekomendacje wyda Porozumienie Zielonogórskie!

W środę rekomendacje wyda Konsylium 24!

W czwartek Pacjenci powiedzą lekarzom " Lekarz do dyspozycji NFZ" z pieczątką na czole.

www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/OZZL-16-stycznia-rekomendacje-dla-lekarzy-w-
          • 0.9_procent Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 14.01.12, 18:26
            igor14141 napisał:

> W czwartek Pacjenci powiedzą lekarzom " Lekarz do dyspozycji NFZ" z pieczątką
            > na czole.
            Zawsze się zastanawiam dlaczego pacjenci uważają, że robią lekarzom jakąś niesłychaną łaskę tym, że do nich przychodzą.
            Igorku łaski nie robicie. Ja się bez ciebie obejdę, mam do stracenia najwyżej pieniądze. Mogę sprzedawać pietruszkę, mogę założyć hurtownię czegokolwiek i dam sobie radę.
            Ty... Możesz się najwyżej pocieszać, że "w czasie strajków lekarzy liczba zgonów spadła". Powodzenia.

>
            > www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/OZZL-16-stycznia-rekomendacje-dla-lekarzy-w-

Widzę, że nadal pielęgnujesz talent do wklejania niedziałających lików. Wiem, u ciebie na pewno działa, już to przerabialiśmy.
            • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 14.01.12, 19:59
              www.rynekzdrowia.pl/Polityka-zdrowotna/OZZL-16-stycznia-rekomendacje-dla-lekarzy-w-sprawie-recept,116018,14.html
            • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 14.01.12, 20:43
              0,9%napisał:

> Zawsze się zastanawiam dlaczego pacjenci uważają, że robią lekarzom jakąś niesł
              > ychaną łaskę tym, że do nich przychodzą.
              A nie jest odwrotnie? Czy zachowanie lekarzy nie wskazuje że robią pacjentowi łaskę?a szczególnie pacjentowi NFZ.
              jeżzeli to jest takie uciążliwe , dlaczego podejmujecie pracę w placówkach z umowami z NFZ, o kontrakty zabiegają i placówki publiczne i niepubliczne.

> Igorku łaski nie robicie. Ja się bez ciebie obejdę, mam do stracenia najwyżej p
              > ieniądze. Mogę sprzedawać pietruszkę, mogę założyć hurtownię czegokolwiek i dam
              > sobie radę.
              Nie wątpię w to że dasz sobie radę! ale żeby od razu pietruszkę sprzedawać no nie- 0,9% Ty nie myśl o hurtowniach tylko zakładaj swoją klinikę. Dasz radę.!!!

> Ty... Możesz się najwyżej pocieszać, że "w czasie strajków lekarzy liczba zgonó
              > w spadła". Powodzenia.
              Głupoty ,

> Widzę, że nadal pielęgnujesz talent do wklejania niedziałających lików. Wiem,
              > u ciebie na pewno działa, już to przerabialiśmy.

To nie talent, tylko dziecko ale co Ci będę tłumaczył.
              Podałem poprawnie działający link.

• 0.9_procent Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 14:12
                igor14141 napisał:

> A nie jest odwrotnie? Czy zachowanie lekarzy nie wskazuje że robią pacjentowi ł
                > askę?a szczególnie pacjentowi NFZ.
                Igorku. Twoje zapowiedzi 'przystawiana lekarzom pieczątki na czole' lub bardziej dosłowne zapowiedzi obywatela przestawiania szczęki doktorom idealnie obrazują wasz stosunek do lekarzy: Konował ma robić to co chce pacjent i nie dyskutować. A jak się stawia – to w ryj.
                Więc nie pisz mi łaskawie o 'robieniu łaski przez doktorów'. Jeśli ci to nie odpowiada nie musisz do nich chodzić. Przymusu leczenia nie ma.

> jeżzeli to jest takie uciążliwe , dlaczego podejmujecie pracę w placówkach z um
                > owami z NFZ, o kontrakty zabiegają i placówki publiczne i niepubliczne.

Jeśli igorku wizyta u lekarza to dla pacjenta taka trauma, to PO CO chodzisz do lekarzy?
                Asia7.65 dała dość jednoznaczny przykład, że masz pretensje o działania lekarzy bezpośrednio zmniejszające wydatki pacjentów.

Czego qwa jeszcze chcemy? Żebyś qwa płacił 3 zamiast 300 złotych. Dotarło jełopie ???

> Nie wątpię w to że dasz sobie radę! ale żeby od razu pietruszkę sprzedawać no
                > nie- 0,9% Ty nie myśl o hurtowniach tylko zakładaj swoją klinikę. Dasz radę.!!!
                Znowu za trudne by zrozumieć. Więc bardziej dosłownie. A nie muszę leczyć ludzi by przeżyć. Ty też nie musisz chodzić do lekarzy. Jeśli uważasz, że to ty lepiej na tym wyjdziesz – powodzenia.

> Głupoty ,
                Owszem głupoty. Tyle, że systematycznie powtarzane.

> To nie talent, tylko dziecko ale co Ci będę tłumaczył.
                Nie tłumacz. I tak nie zrozumiem, przecież ty jako jedyny na świecie masz dzieci.
                • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 19:21
                  0,9_procent napisał:
                  >więc nie pisz mi łaskawie o' robieniu łaski przez doktorów'. jesli ci to nie odpowiada nie musisz do nich chodzić. Przymusu leczenia nie ma.

Faktycznie przymusu nie ma, ale Ty tez w gabinecie nie siedzisz dla ozdoby. Po coś tam jesteś ,po co ?
                  " jak przeczytałem ten artykuł od razu skojarzyłem go z Tobą

"Nie muszę leczyć pani dziecka, to pani przyszła po pomoc nie ja! - odburknął agresywnie lekarz, gdy zwróciła mu uwagę, że jest nieprzyjemny dla mocno gorączkującej, "przelewającej się przez ręce" córeczki. - Przysuń się, co tak stoisz! - warczał. Po zwróconej mu uwadze ani słowem nie wspomniał o diagnozie Emilki, tylko rzucił matce wypis karty twierdząc, że sobie sama może przeczytać."
                  jak ulał pasuje do Ciebie!

> Czego qwa jeszcze chcemy? Żebyś qwa płacił 3 zamiast 300 złotych. Dotar
                  > ło jełopie ???

Marnie było słychać waszą troskę o pacjenta, wrecz byliście zachwyceni wprowadzana ustawą, oczywiście ryk podnosiliście tylko odnośnie przepisu , czy artykułu ktory mówił o karaniu lekarzy.

Daruj sobie tego igorka , to się staje nudne.
                  Za dużo ogladałes Kiepskich, nabrałes ogłady Halinki.
                  • 0.9_procent Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 20:29
                    igor14141 napisał:

> Faktycznie przymusu nie ma, ale Ty tez w gabinecie nie siedzisz dla ozdoby. Po
                    > coś tam jesteś ,po co ?
                    Istotnie nie dla ozdoby. Jestem po to, by pomagać pacjentom o nieco innej niż twoja mentalności. Wiem, że tobie trudno sobie wyobrazić, ale są pacjenci (i jest ich wielu), którzy nie przychodzą do lekarza po to, by wyładować swoją agresję, tylko po to by się leczyć.
                    Więc nie muszą szukać dla swojej agresji usprawiedliwienia

> " jak przeczytałem ten artykuł od razu skojarzyłem go z Tobą
                    >
                    > "Nie muszę leczyć pani dziecka, to pani przyszła po pomoc nie ja! - odburknął a
                    > gresywnie lekarz, gdy zwróciła mu uwagę, że jest nieprzyjemny dla mocno gorączk
                    > ującej, "przelewającej się przez ręce" córeczki. - Przysuń się, co tak stoisz!
                    > - warczał. Po zwróconej mu uwadze ani słowem nie wspomniał o diagnozie Emilki,
                    > tylko rzucił matce wypis karty twierdząc, że sobie sama może przeczytać."
                    > jak ulał pasuje do Ciebie!

Igorku. Takich, którym wszystko kojarzy się z białą chusteczką leczą psychiatrzy. Ja jestem chirurgiem – nie mogę ci pomóc.

> Marnie było słychać waszą troskę o pacjenta, wrecz byliście zachwyceni wprowadz
                    > ana ustawą, oczywiście ryk podnosiliście tylko odnośnie przepisu , czy artykułu
                    > ktory mówił o karaniu lekarzy.
                    Rzeczywiście marnie było słychać, zwłaszcza gdy ktoś nie chciał usłyszeć. Bo wtedy pisał takie komentarze.
                    Zwracam uwagę na ostatnią linijkę. Nie wiem dlaczego pytasz „Czego qwa jeszcze chcecie?” Przecież już w październiku miałeś gotową odpowiedź.

> Daruj sobie tego igorka , to się staje nudne.
                    Igorku, już kiedyś pisałem. Jak mam się zwracać do kogoś o mentalności przedszkolaka. Igorze? Wolne żarty.

> Za dużo ogladałes Kiepskich, nabrałes ogłady Halinki.
                    Niestety nie oglądam Kiepskich, więc nie jestem w stanie odnieść się do ogłady Halinki. Ale widzę, że ty jesteś na bieżąco.
                    • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 21:34
                      0.9_procent napisał:

> igor14141 napisał:
                      >
                      > > Faktycznie przymusu nie ma, ale Ty tez w gabinecie nie siedzisz dla ozdob
                      > y. Po
                      > > coś tam jesteś ,po co ?
                      > Istotnie nie dla ozdoby. Jestem po to, by pomagać pacjentom o nieco innej niż t
                      > woja mentalności. Wiem, że tobie trudno sobie wyobrazić, ale są pacjenci (i jes
                      > t ich wielu), którzy nie przychodzą do lekarza po to, by wyładować swoją agresj
                      > ę, tylko po to by się leczyć.

A no widzisz "watpliwa ozdobo gabinetu" jesteś po to by pomagać pacjentom!
                      Może Pan Doktor doprecyzuje swoją odpowiedż i objaśni mi dogłębnie jak pan tę mentalność bada? jaką selekcję prowadzi? Jaka skala mentalności dopuszcza przed łaskawe oblicze Pana Doktora.

y. Ja jestem chirurgiem – nie mogę ci pomóc.

Janie oczekuję od Ciebie pomocy.Ale mój wielki szacunek za specjalizację.!

> Zwracam uwagę na ostatnią linijkę. Nie wiem dlaczego pytasz „Czego qw
                      > a jeszcze chcecie?”
                      Przecież już w październiku miałeś gotową odpowie
                      > dź.
                      Odwaliłeś kawał roboty ,ze też chce Ci sie grzebać w archiwum. Nudny dyżur?

Igorku, już kiedyś pisałem. Jak mam się zwracać do kogoś o mentalności przedszk
                      > olaka. Igorze? Wolne żarty.
                      Możesz nie zwracać się wcale , ale jak już koniecznie chcesz to przestrzegaj regulaminu,
                      nie zniekształcaj nicka. igorr14141 to mój nick nie igorek.
                      Spokojnego lub jak wolisz ciekawego dyżuru z pacjentami o bardzo wysokim IQ.

• 0.9_procent Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 22:37
                        igor14141 napisał:

> jesteś po to by pomagać pacjentom!
                        Owszem igorku. I pomagam. Tym którzy oczekują pomocy.
                        Ci którzy przyszli sobie na doktora pokrzyczeć, albo przestawić mu szczękę wyfruwają z mojego gabinetu w przyspieszonym tempie.
                        Jak widać selekcja jest prosta. Zresztą sam piszesz:
                        > Janie oczekuję od Ciebie pomocy.
                        Więc jest jasne w której jesteś grupie.

> Odwaliłeś kawał roboty ,ze też chce Ci sie grzebać w archiwum. Nudny dyżur?
                        A ty niestety nie. Dlatego wypisujesz brednie.

> Możesz nie zwracać się wcale , ale jak już koniecznie chcesz to przestrzegaj re
                        > gulaminu,
                        > nie zniekształcaj nicka. igorr14141 to mój nick nie igorek.
                        Igorku. Ja nie przekręcam twojego nicka. Ja zwracam się do ciebie po imieniu. Jest jakiś punkt regulaminu który tego zabrania?
                        • igor14141 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 23:44
                          autor snajper55:

"Na dyskusje o tym jak kto komu nicka zmienia i dlaczego jest to wina moderatora zapraszam na forum Forum o Moderacji.

Przy okazji napiszę, że będę usuwał każdy post, w którym zostanie zmieniony czyjś nick, choćby była to zwykła literówka. Radzę o tym pamiętać szczególnie tym, którzy sami innym nicki zmieniają a potem szaty rozdzierają i wrzask pod niebo podnoszą, gdy ktoś tak zrobi z nickiem osoby przez nich popieranej.".

to Ci chyba wystarczy, jak nie to snajper 55 zaprasza na Forum o Moderacji.
                          Ja nie mam na imię igor więc nie zwracasz się do mnie po imieniu tylko zniekształcasz nick a tego regulamin zabrania.Mimo wszystko jeszcze raz spokojnego dyżuru. Dobranoc.
            • snajper55 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 17:51
              0.9_procent napisał:

> > Mogę sprzedawać pietruszkę, mogę założyć hurtownię czegokolwiek i damsobie radę.

Mały Jasio wyobraża sobie handel: co to trudnego założyć hurtownię? Każdy to potrafi. Założyć każdy potrafi, tylko potem na tej hurtowni zarabiać już każdy nie potrafi. Podobnie z pietruszką. Sprzedawać oczywiście możesz, ale wyżyć z tego, już nie. Więc nie bądź takim optymistą.

S.
              • 0.9_procent Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 15.01.12, 18:20
                Wiem, że wszystko jest trudniejsze od medycyny, nic nowego.
                Snajper, kiedyś zadałem pytanie dotyczące leczenia. Przypomnieć ci odpowiedzi forumowych ekspertów ?
                • snajper55 Re: Bukiel przeskoczył Hamankiewiacza 16.01.12, 18:20
                  0.9_procent napisał:

> Wiem, że wszystko jest trudniejsze od medycyny, nic nowego.

Ja tak nie twierdzę. Ale nie jest też prawdą, że każdy może być sprzedawcą pietruszki czy prowadzić prowadzić. Do wszystkiego potrzebna jest wiedza i praktyka. Nawet do tego, aby utrzymywać rodzinę ze sprzedawania pietruszki. Może nawet szczególnie do tego.

> Snajper, kiedyś zadałem pytanie dotyczące leczenia. Przypomnieć ci odpowiedzi f
                  > orumowych ekspertów ?

Nie pamiętam ich, ale nie musisz mi ich przypominać, bo i po co? Ciebie jakiś specjalista od sprzedawania pietruszki też mógłby zapytać o coś i bawić się Twoją odpowiedzią.

S.
        • igor14141 Re: poprawka 15.01.12, 17:57
          0.9_procent napisał:

> Chcemy, żeby głupki nie mające bladego pojęcia o problemie przestały się wym
          > ądrzać
          zarówno w mediach jak i na forum.

Pacjenci mają dosyć hipokrytów , którzy dla obrony własnych interesów zasłaniają się dobrem pacjenta.

proste?
          • 0.9_procent Re: poprawka 15.01.12, 18:16
            igor14141 napisał:

> Pacjenci mają dosyć hipokrytów , którzy dla obrony własnych interesów zasłaniaj
            > ą się dobrem pacjenta.
            >
            > proste?

To, że pacjent zapłaci w aptece 3 złote zamiast 300 to oczywiście interes doktora, w żadnym razie pacjenta.
            Rzeczywiście qwa proste.
    • barabara6 Wierzę w każde słowo 14.01.12, 20:56
      Wierzę w każde słowo Wielkiego A. Jak w swięty obrazek. Przypominam, że zmiana musi jeszcze przejśc przez senat (gdzie coś sie może "zagubić"), ponownie przez sejm i przez prezydenta. Dlatego będę przybijał pieczatke co najmniej do poniedziałku.

Igorku, jestes ubezpieczony? To idź do NFZ, i poproś o EKUZ. Nie powinno byc z tym żadnych problemów, bo przeciez na serwerach NFZ są wszyskie potrzebne dan, czyż nie ?
    • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 20:56
      czego kur.wa jeszcze chcemy?

Poprawiono jakieś 10% błędów w przepisach.
      WIĘKSZOŚĆ tych błędów uderza w pacjenta.
      Brak twojej wiary w to że lekarze protestują także dla pacjentów nie zmienia tego faktu.
      Dziś na dyżurze wypisałem 15 recept, 3 refundowane.
      Bez protestu pieczątkowego. Realizuję wyłącznie ustawę i rozporządzenie.
      Uważasz że to dobrze?
      Szacowane do tej pory zyski NFZ wg nowych list refundacyjnych można sobie w du.pę wsadzić, one będą kilka razy większe niż napisano. Tak jak pisałem od roku (co chyba jedynie Slav zauważył, pozdrowienia), prawie nie wychodzą od lekarza recepty refundowane. Choć leki są na liście i lekarz nie protestuje!!!!

Igor - dobrze ci z perspektywą WIĘKSZOŚCI recept na 100 %?

• ewa_65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 21:39
        dodaj jeszcze, że nie dlatego nie wychodzą recepty refundowane, że lekarz nie chce ich wypisać.
        Ja chcę. Przy kazdym pacjencie wczytuję się w RMUa (choć wiem, ze ona nie wystarcza), a potem w rozpoznania w Pharmindexie. I mówiąc, na co pacjent choruje czytam mu wskazania. Okazuje się, że każdy sam odkrywa, że refundacja mu się nie należy, choć jest ubezpieczony a lek jest na liście. Dopiero wtedy ludzie zaczynają rozumieć intencje ustawy. Szkoda, że tak późno i nieliczni :(
        • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 21:50
          Przy kazdym pacjencie wczytuję się w RMUa (choć wiem, ze ona nie wystarcza), a potem w rozpoznania w Pharmindexie.\

RMUA teraz to mniejszy pryszcz.

Ty nie czytaj Pharmindexu, Ty czytaj ChPL, a te teraz są znacznie bardziej dostępne, i to na stronie rządowej: www.urpl.gov.pl
          Od kilku dni jest tam prawie 2700 charakterystyk, co najlepsze, obitych pieczątką bądź MZ, bądź właśnie URPL. Ja wiem że żadne źródło prawa, ale od tego co było co tej pory (niewiadomej ważności charakterystyki dostępne na niektórych stronach firm) to lepsze 10 X.
          W każdym razie - na taką charakterystykę można bez żenady powoływać się w razie procesu cywilnego od pacjenta za niewypisanie leku refundowanego (niewypisanie zgodne z CHPL).
          • ewa_65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 14.01.12, 21:57
            muszę posprawdzać pharmindex a ten urpl, bo ten pierwszy jest dość wygodny, ma również refundacje i ceny, nie muszę po tabelkach biegać. Zobaczę.
            • demkel Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 11:38
              Polecam:
              bartoszmowi.pl/
      • igor14141 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 19:40
        pct3 napisał:

Tak jak pisałem od roku
        > (co chyba jedynie Slav zauważył, pozdrowienia), prawie nie wychodzą od lekarza
        > recepty refundowane. Choć leki są na liście i lekarz nie protestuje!!!!

Wszystko zależy od jakiego lekarza. Ty zawsze byłes fanem NFZ za wszelką cenę będziesz go wspierał.

Choć leki są na liście i lekarz nie protestuje!!!!
        Co zatem stoi lekarzowi na przeszkodzie wypisać leki refundowane? Nie rozumiem. łamie prawo pacjenta.

> Igor - dobrze ci z perspektywą WIĘKSZOŚCI recept na 100 %?

Tak sie składa ,ze mam leki refundowane i takowe lekarz mi przepisał.Recepta wypisana bezbłędnie. Fakt w prywatnym gabinecie no ale jak jag2002 rzekła "prywatna praktyka zobowiązuje?Widzę że Ty radośnie taka tworczośc popierasz.

• asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 09:40
      Ano zmiany tego:

Przychodzi pacjent z zakrzepicą żył głębokich.Trzeba od razu dać choremu heparyny poskórnie,bo grozi mu zatorowość płucna lub zator tętnicy płucnej.Piszemy receptę-musimy teraz leczyć zgodnie z CHPL,czyli ze wskazaniami rejestracyjnymi leku.Sprawdzamy-lek może być refundowany pacjentowi,kiedy ma wykonanego Dopplera kk.dolnych/termin badania na NFZ za 3 miesiące/,jesli go nie ma-lek na 100%.
      Różnica dla pacjenta? 3,20 za opakowanie refundowane,302 zł zgodne z CHPL.

Naprawdę chcecie być tak leczeni ???
      Dziwię się,że to my protestujemy przeciwko temu bezprawiu,a wy bluzgacie na nas na forach internetowych.
      PS.Wskazania rejestracyjne będąw tym roku kosztować "polskiego pacjenta" 350 milionów złotych dopłat do leków,teraz to rozumiecie ??
      • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:20
        PS.Wskazania rejestracyjne będąw tym roku kosztować "polskiego pacjenta" 350 milionów złotych dopłat do leków,teraz to rozumiecie ??

1. myślę że więcej.
        2. nie zrozumieją.
        Asiu, pacjent nie dostrzeże dobrej woli i poświęcenia lekarza nawet gdyby ta dobra wola podeszła do pacjenta i kopnęła go w dupę.

Tą dobrą wolą był protest pieczątkowy, bo mnóstwo recept które idą na 100 % wg ChPL się prześlizgnęło bo farmaceuta uznał je za refundowane - od lekarza nie było poziomu refundacji.
        Dlatego związki wprost mówiły o opcji zaostrzenia protestu: rezygnacji z pieczątek i rozpoczęcia realizacji ustawy i rozporządzenia.

Protest pieczątkowy został uznany przez pacjentów jako szkodliwy.

Cudownie. Zgodnie z obecną retoryką, idziemy pacjentom na rękę i tak jak piszesz,
        OBNIŻAMY im cenę heparyn z 3 na 300 zł. Wszystko dla ciebie, pacjencie.
        I wszystko najdokładniusieńko w zgodzie z prawem.

• asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:27
          Myślę,że szybciutko zrozumieją.To nie jest dla mnie problem pisać w hipercholesterolemii Rp.modyfikacja trybu życia,a w ZUM furaginum OCT,ciprofloksacynę po dodatnim posiewie lub od razu na 100% itd.

Czasami nauka myślenia kosztuje,duuużo kosztuje....polskiego pacjenta,tak kochanego przez Ewę Kopacz/nie wypisana ŻADNA recepta od roku/ i Bartusia Arłukowicza/w 2011 roku trzy !! recepty/-to są specjaliści od leczenia.Kasy państwa.
          • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:36
            ceny antybiotyków nie bolą na 100 %.
            Najczęściej parę zł różnicy, i najczęściej kuracja jest jednorazowa, 1 opakowanie leku.

• asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 11:42
              Amoksiklav 825 z 16 na 33 + leki dodatkowe,no nie wiem..

Czy leczysz zawsze się tylko z powodu 1 infekcji nie powikłanej tylko 1 lekiem ?

Spiriva w astmie z 3,20 na 400 zł-pasuje ?
      • bab111 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:25
        asia7.65 napisała:

>
        > Przychodzi pacjent z zakrzepicą żył głębokich.
        >
        >Sprawdzamy-lek może być refundowany pacjentowi,kiedy ma wykonanego Dopplera
        > kk.dolnych/termin badania na NFZ za 3 miesiące/,jesli go nie ma-lek na 100%.

Jak zdiagnozowałaś, że to jest zakrzepica? Na oko?
        • asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:34
          Widzisz,w medycynie nie zaczyna się od końca:najpierw wywiad,potem badanie,potem dopiero badania dodatkowe.Jesli chorobę mozna rozpoznać na podstawie wywiadu i badania-to badania dodatkowe np.Doppler są zbędne,szczególnie,jeśli ich uzyskanie jest na tyle odległe,że może skutkować pogorszeniem stanu pacjenta.

Leczymy chorego,a nie jego wyniki badań !!!!

Gdyby tak nie było,to ofiary wypadków drogowych najpierw musiałyby mieć wykonane TK,RTG i całą biochemię,a POTEM unieruchomienie,zapewnienie dostępu dożyły,płyny i leki p/bólowe.

To chyba proste ?
          • bab111 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 10:44
            asia7.65 napisała:

> Widzisz,w medycynie nie zaczyna się od końca

Kiedy właśnie zaczynasz od końca, zalecasz terapię bez diagnozy. Na oko podobny obraz daje jeszcze co-nie-co.
            • ewa_65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 11:20
              no dobrze, jednak ja również wolę podać heparynę przy podejrzeniu i dopiero potwierdzać, niż nie podać, czekać na potwierdzenie a w międzyczasie pacjent zejdzie na zator. I zapytają mnie - dlaczego nie podałam? Bo wysłałam pacjenta na d-dimery i usg?
              Co innego w szpitalu, tam można zrobić diagnostykę szybko i na miejscu. W przychodni odsyłam pacjenta do domu i on musi być zabezpieczony.
              • asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 12:13
                Co bardziej zapobiegliwi pacjenci kupili w grudniu leki na 3 miesiące i nie czują-na razie !- żadnej różnicy.Problem pojawi się pod koniec lutego,gdy przyjdą do lekarza i się zacznie sprawdzanie dokumentacji,zaświadczeń od specjalistów,tracą moc karty wypisowe z lekami,CHPL-dla wielu może się okazać,że część leków MUSI być zapisana na 100%.

Pacjenci sami rozwalą tą ustawę.Szkoda,że tego nie rozumieją dzisiaj,gdy dzisiaj trzeba walczyć o jej zmianę.
                • oby.watel Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 12:22
                  Pacjenci doskonale rozumieją. Problem w tym, że lekarze nie rozumieją walcząc z karami, a nie utrudniającymi czy wręcz uniemożliwiającymi leczenie procedurami, czyli o własny interes. I to jak walczą! Bezwzględnie, bez litości traktując pacjentów jako zakładników i żywe tarcze. Taka roszczeniowa postawa, lekceważenie tych, dzięki którym ma się pracę i zarobki powoduje, że lekarze mają w pacjentach wrogów, a nie sojuszników. A tylko działając wspólnie mają szansę osiągnąć obopólne korzyści.
                  • asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 12:57
                    Jak w każdej grupie zawodowej-ludzie są różni,a nawet bardzo różni.

Ja jestem pełna szacunku dla moich-i nie tylko moich-pacjentów,którzy nie tylko nie mieli do mnie żalu o protestowanie,ale popierali z całego serca "Walczcie o nas!!"

Załóżmy,źże ustawa wchodzi w życie bez zmian-w POZ czas wizyty20-30 minut i sprawdzanie przez LEKARZA !dowodów ubezpieczenia/10/,uprawnień/9/,kas chorych/16/,potem błyskawiczne badanie?wywiad?raczej pytanie:co zapisać?i sprawdzanie leku,CHPL na stronie urzędu rejestracji leków,sprawdzanie dokumentacji,stopni refundacji/5/,czy u danego pacjenta można lek refundować i na ile mając dokumnetację-wpisanie tego wszystkiego do kartoteki i na receptę.Ile czasu było dla pacjenta???3 minuty...reszta była dla wymogów ustawy...

Wszyscy wiemy,że leczenie jest drogie-aczkolwiek leki są najtańszym ogniwem w systemie-i musimy oszczędzać,ale...NIE kosztem pacjenta.Czy nie można najpierw wprowadzić informatyzację całej ochrony zdrowia,e-karty ubezpieczenia z ubezpieczeniem i kodem uprawnień i chorób?? wtedy w gabinecie 10 sekund e-karta w czytnik-i CAŁY mój czas jest dla chorego.

Tego właśnie chcemy i o to walczymy.Nie słuchajcie polityków-oni nas okłamują.Nie tylko w tej sprawie i nie tylko na temat naszego protestu!Słuchajcie zdrowego rozsądku!
                  • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 14:22
                    oby.watel napisał:

> Pacjenci doskonale rozumieją.

Hehehe. Ale jaja. Widać "qwa" na forum.
                    • asia7.65 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:47
                      Najczęściej ci,co piszą to nie są chorzy ludzie,którzy co kilka tygodni przychodzą na wizyty.

Na szczęście nie wszyscy piszący na forum,to ludzie chamscy.

Na szczęście można tu również po prostu porozmawiać w ciekawym gronie.
                      • oby.watel Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 16:18
                        Na szczęście na forum widać, kto podając się za kogo nie rozumie.
                        • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 16:29
                          za obywatela nie trzeba się podawać. Jakimś obywatelem na ogół się jest.
                          Ze zrozumieniem - już gorzej.
                          Ale czynisz postępy. Dostrzegać że się nie rozumie - duża rzecz.

• oby.watel Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 16.01.12, 00:00
                            autor snajper55:

"Na dyskusje o tym jak kto komu nicka zmienia i dlaczego jest to wina moderatora zapraszam na forum Forum o Moderacji.

Przy okazji napiszę, że będę usuwał każdy post, w którym zostanie zmieniony czyjś nick, choćby była to zwykła literówka. Radzę o tym pamiętać szczególnie tym, którzy sami innym nicki zmieniają a potem szaty rozdzierają i wrzask pod niebo podnoszą, gdy ktoś tak zrobi z nickiem osoby przez nich popieranej.".

Potrafił wycinać posty nie łamiące regulaminu, to z niecierpliwością czekam na reakcję na te, których autorzy nic sobie nie robią z Jego gróźb.
                        • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 16:55
                          Tak oby.watelu. Zapowiedź przestawiania szczęk doktorom jest zapewne wynikiem "zrozumienia".
                    • igor14141 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 18:12
                      0,9% napisał:

> oby.watel napisał:
                      >
                      > > Pacjenci doskonale rozumieją.
                      >
                      > Hehehe. Ale jaja. Widać "qwa" na forum.

Jak za tłumaczenie bierze się 0,9 procent i pct3 "to wszystko staje sie jasne i przejrzyste"
                      Wszystko dla dobra pacjenta. Dokładnie jag 2002 napisała o jakiego pacjenta chodzi.
                      • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 19:58
                        zebysmy sie dobrze zrozumieli - nie oglaszam sie ngdzie z praktyka, nie daje wizytowek, nie przyjmuje pacjentow z ulicy
                        prywatna praktyka sluzy mi do zatrudnienia w NPL
                        te kilka, dokladnie kilka osob, z ktorymi mam do czynienia prywatnie, trafilo do mnie na prosbe ich rodzin/znajomych, bo nie sa w stanie/nie chca korzystac z przychodni NFZ-towskich, a do mnie maja zaufanie
                        wiec nie wyciagaj blednych wnioskow o tlumach prywatnych pacjentow, ktorych jakoby traktuje lepiej, niz pacjentow w POZ
                        • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 20:25
                          i jeszcze raz: jak Pct3 wielkokrotnie mowil: prywatne praktyki lekarze otwieraja glownie po to, aby moc pracowac na kontraktach

ale niedobor lekarzy w Polsce jest tak duzy, ze ciezko sie wykrecic od przyjmowania prywatnie osob, ktorym z roznych wzgledow nie mozna odmowic
            • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 13:59
              chyba bys jednak wolala/wolal dostac lek, ktory moze Ci uratowac zycie od razu, na podstawie podejrzenia choroby, niz nie doczekac badan diagnostycznych?
              jakos choroby przed wynalezieniem badan obrazowych i laboratoryjnych byly rozpoznawane i tego nas ucza (a przynajmniej mnie uczyli) na studiach -
              jak postawic wstepna diagnoze, byc moze ratujaca pacjentowi zycie, a potem zaplanowac do tej diagnozy badania potwierdzajace lub wykluczajace ja
              wykresl lek, wstaw reanimacje - te tez sie podejmuje tylko i wylacznie na podstawie obrazu klinicznego, wlasciwa chorobe leczac pozniej
            • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 14:20
              bab111 napisała:

> Kiedy właśnie zaczynasz od końca, zalecasz terapię bez diagnozy. Na oko podobny
              > obraz daje jeszcze co-nie-co.

Czy każdy dureń czuje się w obowiązku dyskutować na temat leczenia?

PODEJRZENIE zakrzepowego zapalenia żył, jest BEZWZGLĘDNYM wskazaniem do rozpoczęcia leczenia. To jest napisane w każdym podręczniku chirurgii. Ale ch.uj tam z podręcznikami, bab wie lepiej. Kolejna specjalistka od prawd objawionych.

Gdy pójdziesz do swojego lekarza rodzinnego z wysoką gorączką i ropnymi nalotami na migdałach będziesz pewnie zachwycona, że lekarz zamiast leczyć twoją anginę antybiotykiem zleci wykonanie posiewu. "Do zobaczenia za tydzień"
              • pct3 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:01
                Gdy pójdziesz do swojego lekarza rodzinnego z wysoką gorączką i ropnymi nalotami na migdałach będziesz pewnie zachwycona, że lekarz zamiast leczyć twoją anginę antybiotykiem zleci wykonanie posiewu.

Nie - lekarz napisze antybiotyk na 100 % odnotowując w dokumentacji że stosuje lek off-label na podstawie powszechnie i szeroko akceptowanych wskazań medycznych, i że poinformował o tym pacjenta.
                Nie trzeba brać podpisu pacjenta o zgodzie na takie postępowanie - jest to zgodna opinia szeregu ekspertów od prawa medycznego.
                • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:10
                  Ale bab111 chce mieć najpierw diagnostykę a później terapię.
                  Więc zgodnie z życzeniem najpierw diagnoza, później terapia. Dlaczego chcesz zaczynać od końca?
                  • w_przedpokoju Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 15:48
                    0.9_procent, nie zgadzam sie, ze podejrzenie zakrzepowego zapalenia zyl jest bezwzglednym wskazaniem do natychmiastowego podania Heparyny; no moze jak jestes na pustyni i nie masz dostepu do usg. W normalnych warunkach, u mnie taki pacjent jest natychmiast kierowany na usg, prawdopodobnie dostepnosc robi roznice.
                    W Polsce musi byc ogromne zuzycie Heparyny, wiekszosc pacjentow - seniorow, ale nie tylko, kwalifikuje sie do tej grupy "podejrzanych".
                    • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 16:53
                      w_przedpokoju napisała:

> 0.9_procent, nie zgadzam sie, ze podejrzenie zakrzepowego zapalenia zyl jest be
                      > zwzglednym wskazaniem do natychmiastowego podania Heparyny;
                      Muszę przyznać ci rację. Myślałem o zapaleniu żył głębokich, ale słowo głębokich umknęło w wypowiedzi. Bo w podejrzeniu zapalenia żył głębokich, czy inaczej - rozpoznanym wyłącznie na podstawie objawów klinicznych (a to rozpoznanie nie jest pewne, więc siłą rzeczy jest podejrzeniem bo zgodność z wynikiem USG to ok. 45%) - włączenie leczenia heparyną jest obligatoryjne. W zapaleniu układu powierzchownego - nie.

> no moze jak jestes
                      > na pustyni i nie masz dostepu do usg. W normalnych warunkach, u mnie taki pacje
                      > nt jest natychmiast kierowany na usg, prawdopodobnie dostepnosc robi roznice.
                      U mnie też "jest natychmiast kierowany". O ile w szpitalu sprawa jest prosta i wynik jest praktycznie zaraz, o tyle w poradniach nie. Obecnie nawet nie wiadomo gdzie pacjenta kierować, bo 'kontraktowanie usług nie jest zakończone, trwają procedury odwoławcze'. W każdym razie wynik za 2-3 miesiące.

> W Polsce musi byc ogromne zuzycie Heparyny, wiekszosc pacjentow - seniorow, ale
                      > nie tylko, kwalifikuje sie do tej grupy "podejrzanych".
                      Piszę o istotnym podejrzeniu klinicznym, a nie staruszkach z bolącymi kolanami i obrzękiem z niewydolności krążenia.
                    • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 20:13
                      uwierz, my jestesmy jak na pustyni i nie mamy dostepu do USG - nie mozemy wypisac skierowania bezposrednio z POZ, musimy do specjalisty, a ten dopiero moze wypisac skierowanie na USG
                      i to trwa
                      na d-dimery tez nie mozemy dac skierowania z POZ
                      a zeby bylo zabawniej, nawet sama sugestia, zeby pacjent zrobil sobie te badania prywatnie, moze byc podstawa do ukarania przez NFZ
                      wiec bedziemy placic z wlasnej kieszeni za heparyny drobnoczasteczkowe
                      • preczzglupota Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 20:15
                        jag_2002 napisała:
                        > a prywatnie, moze byc podstawa do ukarania przez NFZ
                        > wiec bedziemy placic z wlasnej kieszeni za heparyny drobnoczasteczkowe

czy ktoś was tam pod pistoletem trzyma?
                        obowiązku pracy nie ma - najęliście się za kundli yto szczekajcie jak pan chce- czasami jak pomerdacie ogonkami to gnat rzuci, czasami kundla kopnie. O co chodzi?

przymusu pracy nie ma, to nie archipelag gułag
                        • jag_2002 Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 20:31
                          nie, nie ma obowiazku pracy
                          a szczekanie jak pan zechce w cytowanym przypadku oznacza dla pacjenta 300 zl zamiast 3,20 zl, co sprowadza sie do niewykupienia recepty i zgonu
                          i to sie nam nie podoba
                          • 0.9_procent Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 20:49
                            jag_2002 napisała:

> i to sie nam nie podoba

I w tym chyba główny problem. Bo z uśmiechem na ustach powinniśmy mu dać receptę na 100 procent. I pacjent zamiast wyzywać na konowałów będzie zadowolony, że miły doktor przepisał mu dobry (bo drogi) lek.
                          • oby.watel Re: Czego qwa jeszcze chcecie?... 15.01.12, 23:31
                            A może chodzi o to, że lekarze tak naprawdę nie chcą, by CWU udostępniono w Internecie? Już podnosi się płacz, że nie wszyscy medycy, nawet w przychodniach prywatnych, mają komputery. I że nie wszyscy chcą się nimi posługiwać. Niektórzy zaś już teraz pomstują na to, że NFZ zaczyna interesować się, ile kosztują recepty, które wypisują. Na razie robi to wybiórczo, ale z systemem ta wiedza stanie się dostępna także dla zainteresowanych pacjentów. Wówczas może się okazać, jak wiele wystawia się recept z użyciem danych osoby innej niż ta, dla której lek ma być przeznaczony lub na tzw. martwe dusze.

Kiedy w Internecie każdy z nas będzie mógł zobaczyć, z jakich świadczeń skorzystał, i - w razie nadużyć - poinformować o tym Fundusz, wypisywać lewe recepty będzie o wiele trudniej.
                            • igor14141 Re: oby.watel co tak póżno? 16.01.12, 00:04
                              odebrałeś pocztę.? ja na dzisiaj pasuję.

DOBRANOC>.
                              • igor14141 Re: Bukielowy ukłon w stronę pacjentów.... 16.01.12, 16:53

To wypisywanie na receptach międzynarodowej nazwy leku.
                                Ostateczne ukłony w stronę pacjentów mają być ogłoszone póżnym wieczorem ..
                                PZ już swój ukłon ogłosiło.Bez pieczątek wszystko na sto %.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka