Dodaj do ulubionych

"Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne

15.04.12, 20:51
Witam,

Naszła mnie dziś myśl odnośnie równego traktowania pacjentów korzystających z tzw. "prywatnych" usług zdrowotnych (rehabilitacje, badania specjalistyczne itp), a tych korzystających z NFZ. Przykład: chciałem się ostatnio zarejestrować na badanie rezonansem magnetycznym posiadając skierowanie od lekarza specjalisty i otrzymałem odpowiedź, że czas oczekiwania to ok. 11-12 miesięcy. Spytałem co mogę zrobić aby to przyspieszyć- odpowiedź: przyjść "prywatnie", opłacić 500 zł i wtedy termin to max. 1 tydzień.

Czy to nie jest jawne nierówne traktowanie pacjentów? Jakim cudem znajduje się nagle miejsce, gdzie przez prawie rok go nie było?

Zastanawiam się nad złożeniem wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich w tej sprawie.

Co Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • white-laguna4 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 15.04.12, 21:07
      Jestem za zgłoszeniem sprawy do Rzecznika, a najlepiej do sądu.
      • pol27 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 15.04.12, 21:19
        To musiałby być jakiś grupowy wniosek bo takie sytuacje to w Polsce NORMA.
        • white-laguna4 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 15.04.12, 21:43
          własnie, nie wiem dlaczego ludzie przystaja na te praktyki!to jest niezgodne z prawem, z Konstytucją!
          • gamdan Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 15.04.12, 22:26
            No, no. Robi się ciekawie.
            Czekam niecierpliwie na dalsze rewelacje.
            • pol27 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 09:11
              Myślę o tym poważnie. Liczę tylko na wasze opinie. Może jest jakiś prawnik na tym forum?
          • sithicus Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 00:44
            Ty sobie jaja robisz czy autentyczny debil?
            • slav_ Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 09:27
              Brzmi to niestety dośc autentycznie...
        • stach.u.stach Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 13.05.12, 20:29
          niestety to prawda w Polsce to norma i nic się nie zmienia, dlatego np ja od 2 lat korzystam prywatnie, znalazłam przychodnie w której ceny nie zwalają z nóg, a lekarze mają ludzkie podejście i są profesjonalistami. Nie mam po prostu siły stać z małym dzieckiem 3 h w kolejce, żeby lekarz poświęcił mu 10 minut, może kobiety mają więcej determinacji ja wole mieć dobrą przychodnie pod ręką i nie tracić nerwów na nfz..
      • slav_ Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 09:17
        > Jestem za zgłoszeniem sprawy do Rzecznika, a najlepiej do sądu.

Oczywiście chodzi o zgłoszenie z roszczeniem ukarania nfz za długie terminy badania spowodowane limitem?
        • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 09:31
          Slav_ nie psuj wątku, bo się ciekawie rozwija :-))
    • do.ki you pay peanuts, you get monkeys 16.04.12, 06:41
      i tyle w temacie
    • slav_ Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 09:38
      > Czy to nie jest jawne nierówne traktowanie pacjentów?

Oczywiście że nie. Jest to jak najbardziej RÓWNE traktownie pacjentó.
      Równośc polega na tym że wykonywane jest to badanie za które ktoś zapłaci.

Albo zapłaci nfz za 11 miesięcy i za 11 miesięcy będzie to badanie albo zapłaci sam pacjent za tydzień i badanie będzie za tydzień. Pełna równośc.
      • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 10:36
        Wszytko zepsułeś. Jak mogłeś :-((
        • studmw Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 14:15
          Znam jednego prawnika i on mowi ze to zdecydowanie do sadu. Tylko najpierw nalezy sie przygotowac, opis calej sytuacji musi byc udokumentowany, inaczej niestety nie przedrzesz sie przez nasza biurokracje :(
          Potrzebujesz 4 kopii opisu sytuacji do ktorej doszlo (niestety pisanej recznie, komputeryzacja nie dotyczy tej dziedziny skarg ponoc)
          Dokumentacji zdjeciowej, znow po 4 kopie zdjecia, najlepiej zdjecie szpitala z zewnatrz z nazwa ulicy, dalej korytarz oddzialu radiologii i oczywiscie sam aparat, jezeli nie ma na nim wywieszki "nieczynny" to juz sa w polowie ugotowani.
          Wniosek o ukaranie szpitala, ew. ordynatora oddzialu (lepiej lekarza, pozew cywilny szybszym jest).
          I teraz najawazniejsza czesc, haczyk tkwi w tym, ze wszystko to musisz dostarczyc osobiscie! do prokuratury i RPO nie w swoim wojewodztwie. Wiadomo jak to dziala, na swoim terenie kazdy z kazdym sie zna i takie wnioski przepadaja dziownym trafem natychmiast, czasem ewentualnie mowia Ci ze Twoje roszczenia sa bezpodstawne, jak myslisz dlaczego? Ten moj prawnik osobiscie wygral juz 3 takie sprawy, za kazdym razem podobno z baaardzo sutym odszkodowaniem, mi tez proponowal taki uklad, 30% kasy dla niego, reszta dla mnie, obiecywal jakies 7000, powaznie sie nad tym zastanawiam.

Mam nadzieje ze pomoglem, pozdrawiam serdecznie i zycze hartu ducha w walce z przeciwnosciami! Bedzie ich wiele ale nie zrazaj sie, masz tu przyklad na forum jak juz cie probuja zniszczyc:( mafia...
          • pol27 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 14:24
            Mi osobiście nie chodzi o mój konkretny przypadek, bo takich sytuacje zdarzają się 99% usług medycznych w Polsce. Wolałbym aby sprawą zajął się odgórnie RPO dążąc do wprowdzenia przepisów ograniczających/zakazujących takich praktyk.
            • slav_ Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 15:46
              >Wolałbym aby sprawą zajął się odgórnie RPO d
              >ążąc do wprowdzenia przepisów ograniczających/zakazujących takich praktyk.

Ale JAKICH "praktyk"?

RPO ma zabronić sprzedawania pacjentom usług diagnostycznych czy kupowania tych usług przez pacjentów?
              • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 16:40
                Zabronić jednego i drugiego. A winnych ukarać - koniecznie
                • st.lucas Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 03.06.12, 17:51
                  0.9_procent napisał:

> Zabronić jednego i drugiego. A winnych ukarać - koniecznie

:-)

A swoja droga Slav nie zdolal zarznac watku, trafil na "pacjentow"
                  o niezlomnym kregoslupie moralnym i w pelni swiadomych lekarskiej mafijnosci!
                  Kto wie, jesli takich bohaterow jest wiecej, czy PiS jednak nie odzyska wladzy?!
          • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 15:13
            Za dużo zachodu. TYLKO prokurator.
      • pol27 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 20:29
        Nie zgadzam się z tym, że to jest równość. A jak wyjaśnisz, że nagle się pojawia wolny termin, gdzie wcześniej przy zapytaniu "na skierowanie" trzeba było czekać 11 miesięcy? Albo terminy są albo ich nie ma, a tu nagle masz- wolny za tydzień.

Ciekaw jestem ile NFZ płaci za to badanie i czy faktycznie jest to suma dużo niższa-nie sądzę. Znam przypadek stomatologa (znajomy), który od NFZ wyciąga lepszą kasę niż "prywatnie".
        • nowel1 Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 16.04.12, 21:38
          Nie wierzę, że dorosły rozumny człowiek tego nie wie, a jeśli nie wie, to nie może sprawdzić.
          Ale ok: mamy urządzenie, które wykonuje rezonans magnetyczny.
          W ciągu 1 miesiąca może z technicznego punktu widzenia wykonać 100 badań.
          Monopolista NFZ zawiera z jednostką, w której posiadaniu jest urządzenie, kontrakt.
          Kontrakt brzmi tak: wykonujecie 30 badań miesięcznie, za które zapłacimy.
          Przychodzi pacjent nr 31. Chce badanie na NFZ. Pani w rejestracji mówi: nie ma miejsc na NFZ.
          Pacjent: to ja zapłacę.
          Pani: proszę bardzo, badanie jutro.

Czego nie rozumiesz?
          • gamdan Re: dorosłe rozumne człowieki 16.04.12, 22:33
            nowel1 napisała:

> Nie wierzę, że dorosły rozumny człowiek tego nie wie, a jeśli nie wie, to nie m
            > oże sprawdzić.

No to uwierz.
            Ja codziennie kilka razy dziennie spotykam "dorosłego rozumnego człowieka", który nie może ogarnąć meandrów organizacyjnych systemu opieki zdrowtnej w Polsce.
            Czy należy się temu dziwić?
            W tych gęstych oparach absurdu, rzeczy dziwne stają się normą. Ważne, aby zauważać różnice.
            Ja się staram.
            • snajper55 Re: dorosłe rozumne człowieki 13.05.12, 22:07
              gamdan napisał:

> nowel1 napisała:
              >
              > > Nie wierzę, że dorosły rozumny człowiek tego nie wie, a jeśli nie wie, to
              > nie m
              > > oże sprawdzić.
              >
              > No to uwierz.
              > Ja codziennie kilka razy dziennie spotykam "dorosłego rozumnego człowieka", któ
              > ry nie może ogarnąć meandrów organizacyjnych systemu opieki zdrowtnej w Polsce.

Ależ to nie są meandry. To jest proste, przepraszam za dwuznaczną nazwę, wybetonowane koryto.

S.
          • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 08:54
            Ale lud domaga się, by nie wykonywać prywatnych badań na "państwowym" sprzęcie. Lepiej niech stoi bezczynnie, niż ktoś kto chce zapłacić miał lepiej niż inni.
        • slav_ Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 00:58
          > Nie zgadzam się z tym, że to jest równość. A jak wyjaśnisz, że nagle się pojawi
          > a wolny termin, gdzie wcześniej przy zapytaniu "na skierowanie" trzeba było cze
          > kać 11 miesięcy?

Niczego nie trzeba w tym względzie wyjaśniać bo żaden termin się nigdzie "nagle" nie pojawił.
          Ten termin tam cały czas BYŁ.
          Problem nie jest z terminem (choć może też być zależnie od technicznej wydolności pracowni) tylko z ZAPŁATĄ za badanie. Czego tu nie można zrozumieć?

> Ciekaw jestem ile NFZ płaci za to badanie

Płaci tyle ile jest zawarte w kontrakcie z pracownią.
          i za taka ILOŚĆ badań jaka jest zawarta w kontrakcie z pracownią.

zadanie z poziomu szkoły podstawowej:

Jeśli (np.) nfz płaci za 100 badan miesięcznie a chętnych na badanie w kolejce jest 1000 to po ilu miesiącach badanie wykonane zostanie pacjentowi z numerem 970 w kolejce?
          • studmw Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 14:41
            Ale to nie jest problem tylko SZ, ale efekt pojmowania swiata i państwa przez dużą część społeczeństwa. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który nie mógł zrozumieć jak to możliwe że na basenie akademickim ktoś może sobie wykupić własny tor na określoną godzinę, a na mój argument że do godzin popołudniowych basen jest do użytku studentów za darmo, a dopiero pózniej ma na siebie zarabiać odpowiedział że skoro uczelni nie stać na jego utrzymanie to trzeba było nie budować...
            • 0.9_procent Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 17:23
              studmw napisał:

> skoro uczelni nie stać na jego utrzymanie to trzeba było nie budować...

Święta racja. W tym kraju najważniejsze jest to, żeby inni nie mieli lepiej.
              • st.lucas Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 03.06.12, 17:59
                0.9_procent napisał:

> studmw napisał:
                >
                > > skoro uczelni nie stać na jego utrzymanie to trzeba było nie budować...
                >
                > Święta racja. W tym kraju najważniejsze jest to, żeby inni nie mieli lepiej.

No i jestesmy w domu.
                Juz wiemy skad ta niechec spoleczna do wyksztalciuchow, a zwlaszcza lekarzy:
                bo wszyscy wiedza ze LEKARZE POWINNI MIEC LEPIEJ.
            • gamdan Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 19:13
              > efekt pojmowania swiata i państwa przez dużą część społeczeństwa.

Masz rację, ale... tylko w tedy, gdy akceptujesz patogiczne "pojmowanie świata".
              Gość wykupił sobie tor i ma prawo. OK.
              Ale inni, którzy wykupili wejściówkę na basen - wykupili wejściówkę na cały basen. A okazuje się, że jest inaczej. Przychodzą na basen z ośmioma torami, a muszą tłoczyć się z innymi na siedmiu torach.
              Zanim wejdę na basen mam prawo wiedzieć, że:
              - ktoś wykupił jeden tor,
              - mam do dyspozycji tylko 7 torów,
              - płacę za wejściówkę o 1/8 mniej.
              W SZ jest podobny problem - istnieje wiele niedociągnięć regulacyjnych zgodnie ze starą komunistyczną zasadą "jakoś to będzie".
              Nie podaje się do publicznej wiadomości pewnych zasad funkcjonowania SZ, bo społeczeństwo może się masowo wkurzyć. A gdy wkurza się pojedynczy obywatel to ryzyko rebelii mniejsze. Władza mówi: płać składkę, leczenie będzie darmowe, a dokładniejsze zasady ustalimy później.
              Albo ufasz władzy, albo nie.
              Mądry nie ufa.
    • robertsoo Re: "Prywatne" i NFZtowskie usługi zdrowotne 17.04.12, 22:36
      Coś mi się wydaje że przepowiednie spotkane przeze mnie w neci sie jednak sprawdzą ...
    • andrzej256 proste jak drut 14.05.12, 21:46
      pol27 napisał(a):

> Witam,
      >
      > Naszła mnie dziś myśl odnośnie równego traktowania pacjentów korzystających z t
      > zw. "prywatnych" usług zdrowotnych (rehabilitacje, badania specjalistyczne itp)
      > , a tych korzystających z NFZ. Przykład: chciałem się ostatnio zarejestrować na
      > badanie rezonansem magnetycznym posiadając skierowanie od lekarza specjalisty
      > i otrzymałem odpowiedź, że czas oczekiwania to ok. 11-12 miesięcy. Spytałem co
      > mogę zrobić aby to przyspieszyć- odpowiedź: przyjść "prywatnie", opłacić 500 zł
      > i wtedy termin to max. 1 tydzień.
      >
      > Czy to nie jest jawne nierówne traktowanie pacjentów? Jakim cudem znajduje się
      > nagle miejsce, gdzie przez prawie rok go nie było?
      >
      > Zastanawiam się nad złożeniem wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich w tej spr
      > awie.
      >
      > Co Państwo na to?

NFZ placi osrodkowi diagnostycznemu np. za 50 takich badan na rok, i nie chce za wiecej. A pacjentow ze skierowaniami zglasza sie do takiego osrodka nie 50 tylko np. 5000. W tym roku badanie zrobie sie wiec tym 50-u, a pozostale 4950 musi poczekac do nastepnych lat lub zrobic badanie prywatnie za 500 zl., albo w ogole go nie zrobic.

Powiesz funduszowi, ze to niesprawiedliwe, ze za tak malo badan rezonansu dla ludnosci placi? To odpowiedza, ze musieliby zabrac dizeciom chorym na wowotwory, a to przeciez tez niesprawiedliwe. Wazniejsze jest chyba leczenie dziecka chorego na nowotwor niz badanie rezonansu pozaszpitalne.

A tak w ogole to po co ci ten rezonans? Zeby miec fajne obrazki w domu?
    • sabrilla Proste 20.05.12, 22:31
      Co tu jest do rozumienia? NFZ zakontraktował taką, a nie inną liczbę tego rodzaju badań i po ptokach. Stąd wielomiesięczny czas oczekiwania.
      Ponieważ jak widać ośrodek, w którym byłeś ma "moce przerobowe", aby tych badań robić znacznie więcej to robi, tylko ktoś musi za to zapłacić. Skoro NFZ się na nadliczbowe badania wypina, musi to zrobić pacjent.
      Ot, taka fikcja "bezpłatnej" służby zdrowia. Na kogo chcesz się skarżyć? Na NFZ? W sumie słusznie, ale śmiem twierdzić, że to walka z wiatrakami.
      • st.lucas Re: Proste 03.06.12, 18:02
        sabrilla napisał:

> Co tu jest do rozumienia? NFZ zakontraktował taką, a nie inną liczbę tego rodza
        > ju badań i po ptokach. Stąd wielomiesięczny czas oczekiwania.
        > Ponieważ jak widać ośrodek, w którym byłeś ma "moce przerobowe", aby tych badań
        > robić znacznie więcej to robi, tylko ktoś musi za to zapłacić. Skoro NFZ się n
        > a nadliczbowe badania wypina, musi to zrobić pacjent.
        > Ot, taka fikcja "bezpłatnej" służby zdrowia. Na kogo chcesz się skarżyć? Na NFZ
        > ? W sumie słusznie, ale śmiem twierdzić, że to walka z wiatrakami.

Ciiiiii...! Niech skarza!... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka