Dodaj do ulubionych

Kto mnie robi w kasztana, serio pytam.

26.06.12, 20:43
Otrzymałam wydrukowaną receptę : tramal 200/ 50 tabletek, i takeeetam.
W aptece dostałam 10, bo dawkowania brakło .
OTAKE pomoc mi szło, czyż nie?

Psyt A jak mi Snajper usunie, to zastrzelę:)
Obserwuj wątek
    • jag_2002 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 21:28
      dobrze dostalas
      przy braku dawkowania najmniejsze mozliwe opakowanie
      przy podaniu ilosci tabletek bezwzglednie musi byc napisane dawkowanie

PS niech mi kto po ludzku wytlumaczy, o co chodzi z receptami dla honorowych krwiodawcow - chyba im po 1 leku na recepcie bede pisac
      • jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:16
        jag_2002 napisała:

> dobrze dostalas
        > przy braku dawkowania najmniejsze mozliwe opakowanie
        > przy podaniu ilosci tabletek bezwzglednie musi byc napisane dawkowanie
        Od kiedy? Do tej pory wystarczyła ilość- 50 starcza na dwa miesiące, jedną dziennie biorąc.
        Moim rodzicom to rybka/ alzheimer dziesięcioletni, i parkinson z cystofiksem szesnastoletni/, zatem? Znowu ktoś mnie robi w kasztankę. Recepty wypisywane komputerowo, znaczy zawalił system? A ja płacę, i płaczę.
        • jag_2002 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 28.06.12, 18:47
          jeszcze raz, jak komu dobremu - jak masz podane w opakowaniach, to do 2 opakowan dawkowania nie trzeba podawac, jak masz ilosc w tabletkach (np. 50 tbl), to dawkowanie trzeba podac, bo inaczej farmaceuta sprzeda najmniejsze mozliwe opakowanie
          takie zasady sa odkad pamietam, czyli od kilkunastu lat
          • jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 28.06.12, 23:56
            To jeszcze raz, jak komu dobremu, jeśli potrafię. Tramal występuje w opakowaniach: 10, 30, 50
            Od dawna mam wypisywane -50 tabletek. Pierwszy raz mi odmówiono wydania dużego opakowania. Swoją drogą, dawniej lekarze mi tłumaczyli, że mają mi starczyć leki z recepty najwyżej na 3 miesiące. Coś się zmieniło?
            Psyt- to nie o mnie chodzi, to biega o mojego Tatkę, któreN ma : parkinsona, zwyrodnienie stawów, cystofix.
            www.poomoc.pl/

mariner4 napisał: Jak się nie umie własnej baby wziąć za pysk
            • young_doc Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 11:22
              Nie, nic się nie zmieniło.

Albo w systemie komputerowym gdzieś wkradł się błąd i nie wydrukowało dawkowania, albo pierwszy raz w aptece ktoś zauważył brak dawkowania i wydał receptę ZGODNIE z obowiązującymi przepisami. Jak już Jola.Iza ci tłumaczyła - przy braku dawkowania na recepcie aptekarz ma obowiązek wydać najmniejsze opakowanie - dlatego otrzymałaś 10 tabletek zamiast 50.

Owszem, na recepcie mozna wypisać lek na najwyżej trzy miesiące, ale w podanej sytuacji nie ma to nic do rzeczy.
              • do.ki Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 12:01
                a co bedzie jak napisze "2 opakowania po 50 tabl"?
                • young_doc Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 12:18
                  Nie ma znaczenia.
                  Bez dawkowania farmaceuta może wydać jedynie najmniejsze opakowanie.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2007 roku w sprawie recept lekarskich

§ 8.

1. Osoba wystawiająca receptę może przepisać, dla jednego pacjenta, jednorazowo maksymalnie:
                  1) bez potrzeby podawania na recepcie sposobu dawkowania dwa najmniejsze opakowania leku lub wyrobu medycznego określone w wykazach refundowanych leków i wyrobów medycznych - w przypadku recept na refundowane leki i wyroby medyczne wymienione w tych wykazach
    • st.lucas Skoro Pani serio pyta... 26.06.12, 23:17
      to ja serio odpowiadam: Niech sie Pani lepiej zastanowi dlaczego w ogole
      na ten Tramal wymagana jest od Pani recepta?
      PO KIEGO???

Moim zdaniem kazdy ma prawo sobie - jesli chce - ewentualnie szkodzic.
      Wymaganie recept to prawne bezprawie.
      • jola.iza1 Re: Skoro Pani serio pyta... 26.06.12, 23:50
        Szkodzić? A to ciekawostka, znaczy , poradnie leczenia bólu szkodzą?
        Ma Pan lepszy pomysł?
        • barabara6 Re: Skoro Pani serio pyta... 12.07.12, 18:28
          pl.wikipedia.org/wiki/Marihuana
          "Ma ona w zależności od warunków działanie: uspokajające, lekko euforyzujące i przeciwbólowe, pobudzające apetyt, rozkurczające mięśnie, zmniejszające ciśnienie śródgałkowe i rozszerzające oskrzela."
    • snajper55 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:36
      jola.iza1 napisała:

> Psyt A jak mi Snajper usunie, to zastrzelę:)

Groźba karalna. :)

S.
      • jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:46
        snajper55 napisał:
        > Groźba karalna. :)
        >
        > S.
        Fakt, to teraz Ty się martw, co z tym faktem zrobić :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka