jola.iza1 26.06.12, 20:43 Otrzymałam wydrukowaną receptę : tramal 200/ 50 tabletek, i takeeetam. W aptece dostałam 10, bo dawkowania brakło . OTAKE pomoc mi szło, czyż nie? Psyt A jak mi Snajper usunie, to zastrzelę:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jag_2002 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 21:28 dobrze dostalas przy braku dawkowania najmniejsze mozliwe opakowanie przy podaniu ilosci tabletek bezwzglednie musi byc napisane dawkowanie PS niech mi kto po ludzku wytlumaczy, o co chodzi z receptami dla honorowych krwiodawcow - chyba im po 1 leku na recepcie bede pisac Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:16 jag_2002 napisała: > dobrze dostalas > przy braku dawkowania najmniejsze mozliwe opakowanie > przy podaniu ilosci tabletek bezwzglednie musi byc napisane dawkowanie Od kiedy? Do tej pory wystarczyła ilość- 50 starcza na dwa miesiące, jedną dziennie biorąc. Moim rodzicom to rybka/ alzheimer dziesięcioletni, i parkinson z cystofiksem szesnastoletni/, zatem? Znowu ktoś mnie robi w kasztankę. Recepty wypisywane komputerowo, znaczy zawalił system? A ja płacę, i płaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
jag_2002 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 28.06.12, 18:47 jeszcze raz, jak komu dobremu - jak masz podane w opakowaniach, to do 2 opakowan dawkowania nie trzeba podawac, jak masz ilosc w tabletkach (np. 50 tbl), to dawkowanie trzeba podac, bo inaczej farmaceuta sprzeda najmniejsze mozliwe opakowanie takie zasady sa odkad pamietam, czyli od kilkunastu lat Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 28.06.12, 23:56 To jeszcze raz, jak komu dobremu, jeśli potrafię. Tramal występuje w opakowaniach: 10, 30, 50 Od dawna mam wypisywane -50 tabletek. Pierwszy raz mi odmówiono wydania dużego opakowania. Swoją drogą, dawniej lekarze mi tłumaczyli, że mają mi starczyć leki z recepty najwyżej na 3 miesiące. Coś się zmieniło? Psyt- to nie o mnie chodzi, to biega o mojego Tatkę, któreN ma : parkinsona, zwyrodnienie stawów, cystofix. www.poomoc.pl/ mariner4 napisał: Jak się nie umie własnej baby wziąć za pysk Odpowiedz Link Zgłoś
young_doc Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 11:22 Nie, nic się nie zmieniło. Albo w systemie komputerowym gdzieś wkradł się błąd i nie wydrukowało dawkowania, albo pierwszy raz w aptece ktoś zauważył brak dawkowania i wydał receptę ZGODNIE z obowiązującymi przepisami. Jak już Jola.Iza ci tłumaczyła - przy braku dawkowania na recepcie aptekarz ma obowiązek wydać najmniejsze opakowanie - dlatego otrzymałaś 10 tabletek zamiast 50. Owszem, na recepcie mozna wypisać lek na najwyżej trzy miesiące, ale w podanej sytuacji nie ma to nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 12:01 a co bedzie jak napisze "2 opakowania po 50 tabl"? Odpowiedz Link Zgłoś
young_doc Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 29.06.12, 12:18 Nie ma znaczenia. Bez dawkowania farmaceuta może wydać jedynie najmniejsze opakowanie. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2007 roku w sprawie recept lekarskich § 8. 1. Osoba wystawiająca receptę może przepisać, dla jednego pacjenta, jednorazowo maksymalnie: 1) bez potrzeby podawania na recepcie sposobu dawkowania dwa najmniejsze opakowania leku lub wyrobu medycznego określone w wykazach refundowanych leków i wyrobów medycznych - w przypadku recept na refundowane leki i wyroby medyczne wymienione w tych wykazach Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Skoro Pani serio pyta... 26.06.12, 23:17 to ja serio odpowiadam: Niech sie Pani lepiej zastanowi dlaczego w ogole na ten Tramal wymagana jest od Pani recepta? PO KIEGO??? Moim zdaniem kazdy ma prawo sobie - jesli chce - ewentualnie szkodzic. Wymaganie recept to prawne bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Skoro Pani serio pyta... 26.06.12, 23:50 Szkodzić? A to ciekawostka, znaczy , poradnie leczenia bólu szkodzą? Ma Pan lepszy pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
barabara6 Re: Skoro Pani serio pyta... 12.07.12, 18:28 pl.wikipedia.org/wiki/Marihuana "Ma ona w zależności od warunków działanie: uspokajające, lekko euforyzujące i przeciwbólowe, pobudzające apetyt, rozkurczające mięśnie, zmniejszające ciśnienie śródgałkowe i rozszerzające oskrzela." Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:36 jola.iza1 napisała: > Psyt A jak mi Snajper usunie, to zastrzelę:) Groźba karalna. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Kto mnie robi w kasztana, serio pytam. 26.06.12, 23:46 snajper55 napisał: > Groźba karalna. :) > > S. Fakt, to teraz Ty się martw, co z tym faktem zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś