preczzglupota 21.07.12, 08:17 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12167943,Byla_szefowa_NFZ_na_chorobowym_od_14_miesiecy__Jak.html?lokale=szczecin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Tabloidyzacja 21.07.12, 13:01 preczzglupota napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12167943,Byla_szefowa_NFZ_na_chorobowym_od_14_miesiecy__Jak.html?lokale=szczecin Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo i nie ma w tym żadnej sensacji. A zasiłku chorobowego od zwolnienia chorobowego, lepiej nie odróżniać, bo by nie było sensacji. Lepiej napisać "na chorobowym". Czytelnik sobie dośpiewa, że dostaje kasę, bo gazeta tego nie pisze. Gazeta nie napisała, że ona dostaje kasę, Gazeta napisała "Jak wylicza GW, co miesiąc dostaje co najmniej 6,4 tys. zł chorobowego." A co, nie można sobie powyliczać? Milczeniem Gazeta pominęła także fakt, że po 6 miesiącach zasiłku chorobowego choremu przysługuje 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego. Tak więc można kasę dostawać przez 18 miesięcy bez żadnych cudów. Tak przy okazji. Podstawa zasiłku chorobowego wypłacanego po ustaniu zatrudnienia nie może być wyższa od przeciętnego wynagrodzenia. To tak dla "wyliczających" zasiłki osobom dużo zarabiającym przed utratą pracy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 21.07.12, 17:12 snajper55 napisał: > Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo Nie dowolnie długo - 182 dni (poza gruźlicą) > po 6 miesiącach zasiłku chorobowego c > horemu przysługuje 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego Świadczenie rehabilitacyjne nie jest zwolnieniem chorobowym. Inaczej się nazywa i w zupełnie inny sposób jest przyznawane. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 21.07.12, 19:08 0.9_procent napisał: > snajper55 napisał: > > > Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo > > Nie dowolnie długo - 182 dni (poza gruźlicą) Nieprawda. Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo. > > po 6 miesiącach zasiłku chorobowego c > > horemu przysługuje 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego > > Świadczenie rehabilitacyjne nie jest zwolnieniem chorobowym. Inaczej się nazyw > a i w zupełnie inny sposób jest przyznawane. Czy ja napisałem, że jest? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
igor14141 Re: Tabloidyzacja 21.07.12, 20:30 GW tabloid? Ktoś jej te zwolnienia wystawia? Kto mechanik samochodowy? Lekarze? nie skąd przecież to przedstawiciele jednego z najbardziej szanowanych i uczciwych zawodów w Polsce, jak politycy. wyborcza.pl/1,75248,12166293,Szefowa_NFZ_choruje_bez_przerwy__Wie_jak_nie_wpasc. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Tabloidyzacja 22.07.12, 11:35 > Lekarze? nie skąd przecież to przedstawiciele jednego z najbardziej szanowanych > i uczciwych zawodów w Polsce, jak politycy. Politycy nigdy i nigdzie nie uchodzili za szanowany i uczciwy zawód. Powiedziałbym że wręcz przeciwnie - za zawód sprzedajny i podły ale przynoszący duże zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 22.07.12, 21:04 snajper55 napisał: > 0.9_procent napisał: > > > snajper55 napisał: > > > > > Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo > > > > Nie dowolnie długo - 182 dni (poza gruźlicą) > > Nieprawda. Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo. Na jakich zasadach? Po co wobec tego świadczenia rehabilitacyjne czy renty? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 22.07.12, 22:49 0.9_procent napisał: > > Nieprawda. Na zwolnieniu chorobowym można być dowolnie długo. > > Na jakich zasadach? > Po co wobec tego świadczenia rehabilitacyjne czy renty? Ty chyba nie odróżniasz zwolnienia chorobowego od zasiłku chorobowego. To pierwsze jest zaświadczeniem lekarskim o niezdolności do pracy. To drugie - pewną kwotą pieniędzy wypłacaną osobom posiadającym ubezpieczenie chorobowe przez pewien okres niezdolności do pracy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 22.07.12, 23:46 snajper55 napisał: > Ty chyba nie odróżniasz zwolnienia chorobowego od zasiłku chorobowego. > > To pierwsze jest zaświadczeniem lekarskim o niezdolności do pracy. To drugie - > pewną kwotą pieniędzy wypłacaną osobom posiadającym ubezpieczenie chorobowe prz > ez pewien okres niezdolności do pracy. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich § 6 (...) Nie później niż na 60 dni przez zakończeniem okresu zasiłkowego lekarz, o którym mowa w ust. 1, przeprowadza badanie i ocenia, czy stan zdrowia ubezpieczonego uzasadnia: - zgłoszenie wniosku o ustalenie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, - zgłoszenie wniosku o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. (...) - wystawia zaświadczenie o stanie zdrowia dla celów świadczeń z ubezpieczenia społecznego, informując ubezpieczonego o potrzebie niezwłocznego zgłoszenia wniosku o ustalenie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego lub prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Możesz mi przytoczyć prawne uzasadnienie do wystawiania zaświadczeń o niezdolności do pracy po okresie zasiłkowym? Chciałbym także wiedzieć jaki jest cel składania przez lekarza oryginału druku ZLA do ZUSu po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 23.07.12, 13:45 0.9_procent napisał: > snajper55 napisał: > > > Ty chyba nie odróżniasz zwolnienia chorobowego od zasiłku chorobowego. > > > > To pierwsze jest zaświadczeniem lekarskim o niezdolności do pracy. To dru > gie - > > pewną kwotą pieniędzy wypłacaną osobom posiadającym ubezpieczenie chorobo > we prz > > ez pewien okres niezdolności do pracy. > > ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 27 lipca 1999 r. w sp > rawie szczegółowych zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich > > § 6 > (...) > Nie później niż na 60 dni przez zakończeniem okresu zasiłkowego lekarz, o który > m mowa w ust. 1, przeprowadza badanie i ocenia, czy stan zdrowia ubezpieczonego > uzasadnia: > > - zgłoszenie wniosku o ustalenie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, > - zgłoszenie wniosku o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. > (...) 5.Stosownie do wyników oceny, o której mowa w ust. 1, lekarz prowadzący leczenie: > - wystawia zaświadczenie o stanie zdrowia dla celów świadczeń z ubezpieczenia s > połecznego, informując ubezpieczonego o potrzebie niezwłocznego zgłoszenia wnio > sku o ustalenie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego lub prawa do renty z tyt > ułu niezdolności do pracy. Uzupełniłem twój cytat o istotny fragment. Ten wytłuszczony. No i co z tego poprawionego cytatu niby wynika? Że w pewnym momencie lekarz ocenia stan chorego. Jakie to ma znaczenia dla naszej dyskusji? Żadnego. > Możesz mi przytoczyć prawne uzasadnienie do wystawiania zaświadczeń o niezdolno > ści do pracy po okresie zasiłkowym? Co to jest "prawne uzasadnienie"? Jak się dowiem co to jest, to może to coś przytoczę (podtoczę?). > Chciałbym także wiedzieć jaki jest cel składania przez lekarza oryginału druku ZLA do ZUSu > po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Zapytaj ustawodawcy. Może po to, aby ZUS wiedział, czy chory na zwolnieniu nie dorabia gdzie indziej? A może po to, aby chory nie zarejestrował się w PUP i nie pobierał zasiłku dla bezrobotnych? A może ustawodawcy nie chciało się osobno tego przypadku rozpatrywać? Nie mam pojęcia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 23.07.12, 19:37 snajper55 napisał: > 5.Stosownie do wyników oceny, o której mowa w ust. 1, lekarz prowadzący lecz > enie: > > - wystawia zaświadczenie o stanie zdrowia dla celów świadczeń z ubezpiecz > enia s > > połecznego, informując ubezpieczonego o potrzebie niezwłocznego zgłoszeni > a wnio > > sku o ustalenie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego lub prawa do renty > z tyt > > ułu niezdolności do pracy. > > Uzupełniłem twój cytat o istotny fragment. Ten wytłuszczony. > > No i co z tego poprawionego cytatu niby wynika? Że w pewnym momencie lekarz oce > nia stan chorego. Jakie to ma znaczenia dla naszej dyskusji? Żadnego. Istotny fragment, który nie ma żadnego znaczenia. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Ciekaw jestem co jeszcze ciekawego napiszesz. Stosownie do wyników oceny lekarz albo stwierdza, że okres niezdolności do pracy przekroczy 182 dni ale pacjent rokuje powrót do pracy i wtedy wystawia wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, albo stwierdza że pacjent nie rokuje powrotu do pracy i wtedy wystawia wniosek o rentę, albo stwierdza że pozostałe 60 dni wystarczą do odzyskania zdolności do pracy i wtedy nie wystawia żadnego zaświadczenia bo takowe nie jest potrzebne. Ustawa zmierza do tego by pacjent nie został bez świadczeń (60 dni na zbadanie przez orzecznika ZUS) – taką wykładnię prezentują wszyscy wykładowcy w czasie szkoleń z zakresu orzecznictwa. Ty masz widać własną wykładnię – jedyną słuszną. > Co to jest "prawne uzasadnienie"? Jak się dowiem co to jest, to może to coś prz > ytoczę (podtoczę?). Bardzo przepraszam legalisto. Podstawę prawną. Uprzejmie proszę o przytoczenie, bo w rozporządzeniu ministra o tym ani słowa. > Zapytaj ustawodawcy. Ale to nie ustawodawca, tylko ty twierdzisz, że zwolnienie lekarskie można wypisywać bez końca. Więc niby dlaczego miałbym pytać ustawodawcę, a nie ciebie? > Nie mam pojęcia. Akurat co do tego nie ma wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 23.07.12, 20:03 0.9_procent napisał: > Stosownie do wyników oceny lekarz albo stwierdza, że okres niezdolności do prac > y przekroczy 182 dni ale pacjent rokuje powrót do pracy i wtedy wystawia wniose > k o świadczenie rehabilitacyjne, albo stwierdza że pacjent nie rokuje powrotu d > o pracy i wtedy wystawia wniosek o rentę, albo stwierdza że pozostałe 60 dni wy > starczą do odzyskania zdolności do pracy i wtedy nie wystawia żadnego zaświadcz > enia bo takowe nie jest potrzebne. Ustawa zmierza do tego by pacjent nie został > bez świadczeń (60 dni na zbadanie przez orzecznika ZUS) – taką wykładnię > prezentują wszyscy wykładowcy w czasie szkoleń z zakresu orzecznictwa. Ty masz > widać własną wykładnię – jedyną słuszną. Albo nie wystawia ani jednego, ani drugiego. W takim przypadku chory dalej jest na zwolnieniu chorobowym. Jeśli zaś chory będzie kwalifikował się do świadczenia rehabilitacyjnego też nadal zostaje na zwolnieniu chorobowym. Dalej nie odróżniasz zwolnienia od świadczenia? > > Co to jest "prawne uzasadnienie"? Jak się dowiem co to jest, to może to c > oś prz > > ytoczę (podtoczę?). > > Bardzo przepraszam legalisto. Podstawę prawną. Uprzejmie proszę o przytoczenie, bo w rozporządzeniu m > inistra o tym ani słowa. To nie chodzi o legalizm. Ja po prostu nie wiem o co ci chodziło, gdy prosiłeś o uzasadnienie prawne. Termin podstawa prawna znam i teraz wiem o co ci chodzi. Podstawą prawną jest cytowane przez ciebie rozporządzenie. Nie dzieli ono czasu choroby na czas zasiłkowy i pozasiłkowy. > > Zapytaj ustawodawcy. > > Ale to nie ustawodawca, tylko ty twierdzisz, że zwolnienie lekarskie można wypi > sywać bez końca. Więc niby dlaczego miałbym pytać ustawodawcę, a nie ciebie? Pytałeś mnie jaki jest cel składania przez lekarza kopii zwolnienia do ZUS po okresie zasiłkowym, więc cię odesłałem do ustawodawcy. Chyba się trochę gubisz w naszej dyskusji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 23.07.12, 22:39 snajper55 napisał: > Albo nie wystawia ani jednego, ani drugiego. W takim przypadku chory dalej jest > na zwolnieniu chorobowym. Jeśli nie wystawia ani jednego ani drugiego to nie wystawia także trzeciego, czyli druku ZLA - zaświadczenia o niezdolności do pracy. Jak pisałem - masz własną wykładnię, sprzeczną z wykładnią wielu osób zawodowo zajmujących się orzecznictwem, w tym także lekarzy inspektorów ZUS nadzorujących pracę orzeczników. Ale to twoja wykładnia jest słuszna. K.urwa, że też cały ZUS tkwi w nieświadomości. > Jeśli zaś chory będzie kwalifikował się do świadczenia rehabilitacyjnego też na > dal zostaje na zwolnieniu chorobowym. Dalej nie odróżniasz zwolnienia od świadc > zenia? Świadczenie rehabilitacyjne NIE JEST zwolnieniem chorobowym. Renta też nie, choć powodem orzeczenia renty jest choroba. > To nie chodzi o legalizm. Ja po prostu nie wiem o co ci chodziło, gdy prosiłeś > o uzasadnienie prawne. Straszne. Mało się nie popłakałem. > Termin podstawa prawna znam i teraz wiem o co ci chodzi. > > Podstawą prawną jest cytowane przez ciebie rozporządzenie. Nie dzieli ono czasu > choroby na czas zasiłkowy i pozasiłkowy. Za to wskazuje jednoznacznie co należy zrobić, gdy okres zasiłkowy się kończy. I jakoś nie widzę by gdziekolwiek było napisane o wystawianiu druków ZLA w nieskończoność. Ale chętnie przeczytam odpowiedni cytat. > Pytałeś mnie jaki jest cel składania przez lekarza kopii zwolnienia do ZUS po o > kresie zasiłkowym, więc cię odesłałem do ustawodawcy. Chyba się trochę gubisz w > naszej dyskusji. Ale to nie ustawodawcza twierdzi, że po okresie zasiłkowym można wystawiać druk ZLA tylko ty - już o tym pisałem, dziwnym trafem ci umknęło. Więc to chyba nie ja się gubię. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 01:25 0.9_procent napisał: > Jeśli nie wystawia ani jednego ani drugiego to nie wystawia także trzeciego, cz > yli druku ZLA - zaświadczenia o niezdolności do pracy. > Jak pisałem - masz własną wykładnię, sprzeczną z wykładnią wielu osób zawodowo > zajmujących się orzecznictwem, w tym także lekarzy inspektorów ZUS nadzorującyc > h pracę orzeczników. Ale to twoja wykładnia jest słuszna. K.urwa, że też cały Z > US tkwi w nieświadomości. A co ma do tego ZUS? To nie ZUS wystawia zwolnienia chorobowe, tylko lekarz. Ja nie mam żadnej wykładni. Ja ci tłumaczę jakie są przepisy. > > Jeśli zaś chory będzie kwalifikował się do świadczenia rehabilitacyjnego > też na > > dal zostaje na zwolnieniu chorobowym. Dalej nie odróżniasz zwolnienia od > świadc > > zenia? > Świadczenie rehabilitacyjne NIE JEST zwolnieniem chorobowym. Renta też nie, cho > ć powodem orzeczenia renty jest choroba. A gdzie ja napisałem, że jest??? Nieuważnie czytasz. Chory cały czas jest na zwolnieniu chorobowym a po okresie zasiłkowym może dostać świadczenie rehabilitacyjne (albo nie dostać). > Za to wskazuje jednoznacznie co należy zrobić, gdy okres zasiłkowy się kończy. Wskazuje. Należy umożliwić choremu wystąpienie o świadczenie rehabilitacyjne lub rentę, jeśli lekarz oceni, że stan chorego to umożliwia. > I jakoś nie widzę by gdziekolwiek było napisane o wystawianiu druków ZLA w nies > kończoność. Nie w nieskończoność tylko dopóki chory jest niezdolny do pracy i potrzebuje takiego zaświadczenia. > Ale chętnie przeczytam odpowiedni cytat. Jaki cytat? > > Pytałeś mnie jaki jest cel składania przez lekarza kopii zwolnienia do ZU > S po o > > kresie zasiłkowym, więc cię odesłałem do ustawodawcy. Chyba się trochę gu > bisz w > > naszej dyskusji. > Ale to nie ustawodawcza twierdzi, że po okresie zasiłkowym można wystawiać druk > ZLA tylko ty - już o tym pisałem, dziwnym trafem ci umknęło. Więc to ch > yba nie ja się gubię. Ale ty mnie o co innego pytałeś. O wysyłanie kopii. Ustawodawca nie uzależnia wystawiania zwolnienia chorobowego od tego, czy jest to w okresie zasiłkowym, czy nie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 11:04 snajper55 napisał: > A co ma do tego ZUS? To nie ZUS wystawia zwolnienia chorobowe, tylko lekarz. No właśnie. Co ma ZUS do zwolnień lekarskich? Po co lekarze zawarli z ZUSem umowę na ich wystawianie, po co w ZUSie pobierają druki, po co oryginały zwolnień składają do ZUSu? Przecież ZUS ze zwolnieniami lekarskimi nie ma nic wspólnego. Można by ogłosić konkurs na napisanie większej bzdury, marne szanse by go ktoś wygrał. > Ja nie mam żadnej wykładni. Ja ci tłumaczę jakie są przepisy. Może byś się zorientował co znaczy słowo wykładnia zamiast robić z siebie idiotę. > > > Jeśli zaś chory będzie kwalifikował się do świadczenia rehabilitacy > jnego > > też na > > > dal zostaje na zwolnieniu chorobowym. Dalej nie odróżniasz zwolnien > ia od > > świadc > > > zenia? > > Świadczenie rehabilitacyjne NIE JEST zwolnieniem chorobowym. Renta też ni > e, cho > > ć powodem orzeczenia renty jest choroba. > > A gdzie ja napisałem, że jest??? "Jeśli zaś chory będzie kwalifikował się do świadczenia rehabilitacyjnego też nadal zostaje na zwolnieniu chorobowym." > Nieuważnie czytasz. Albo ty nie wiesz co piszesz. > Chory cały czas jest na zw > olnieniu chorobowym a po okresie zasiłkowym może dostać świadczenie rehabilitac > yjne (albo nie dostać). Zacytuję pewnego asystenta: Kto ci takich pierdół naopowiadał? > > Za to wskazuje jednoznacznie co należy zrobić, gdy okres zasiłkowy się ko > ńczy. > Wskazuje. Należy umożliwić choremu wystąpienie o świadczenie rehabilitacyjne lu > b rentę, jeśli lekarz oceni, że stan chorego to umożliwia. Nie umożliwia, a uzasadnia. Nie ma takiego stanu chorego, który by nie umożliwiał wystawienie wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. Przepraszam jest jeden - zgon. > > > I jakoś nie widzę by gdziekolwiek było napisane o wystawianiu druków ZLA > w nies > > kończoność. > > Nie w nieskończoność tylko dopóki chory jest niezdolny do pracy i potrzebuje ta > kiego zaświadczenia. > > > Ale chętnie przeczytam odpowiedni cytat. > > Jaki cytat? Pytałem cię o podstawę prawną wystawiania druków ZLA po okresie zasiłkowym. Napisałeś, że podstawą jest cytowane przeze mnie rozporządzenie. Tyle, że w zacytowanym przeze mnie fragmencie o wystawianiu ZLA po okresie zasiłkowym ani słowa. Więc pytam o cytat odpowiedniego fragmentu zarządzenia w którym o tym piszą. Założyłeś się z kimś, że zrobisz z siebie większego idiotę niż szlachcic? No to nieźle ci idzie. > Ale ty mnie o co innego pytałeś. O wysyłanie kopii. > > Ustawodawca nie uzależnia wystawiania zwolnienia chorobowego od tego, czy jest > to w okresie zasiłkowym, czy nie. Ustawa nic nie pisze o wystawianiu druków ZLA po okresie zasiłkowym, więc ciebie a nie ustawodawcę pytam. Ale zapytam po co w ogóle składać do ZUSu oryginał zwolnienia, skoro ZUS nie ma nic do zwolnień lekarskich. Pytam ciebie, bo to ty jesteś autorem tej rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 18:28 0.9_procent napisał: > Pytałem cię o podstawę prawną wystawiania druków ZLA po okresie zasiłkowym. Nie ma też ani słowa o wystawianiu druków ZLA w okresie zasiłkowym. Są za to słowa o wystawianiu druków ZLA. A teraz to sobie przemyśl. S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 20:43 snajper55 napisał: > 0.9_procent napisał: > > > Pytałem cię o podstawę prawną wystawiania druków ZLA po okresie zasiłkowy > m. > > Nie ma też ani słowa o wystawianiu druków ZLA w okresie zasiłkowym. Są za to sł > owa o wystawianiu druków ZLA. A teraz to sobie przemyśl. Druk ZLA służy temu by ZUS wypłacał zasiłek chorobowy. Po to się go w ZUSie składa. W rozporządzeniu jest jasno napisane, co należy zrobić gdy okres zasiłkowy się kończy. Twierdzisz, że druki ZLA wystawia się także po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. Tylko nadal nie wiem po co? Nadal także nie wiem dlaczego podpisywałem z ZUSem umowę na wystawianie zwolnień lekarskich i po co oddaję do ZUSu oryginał zwolnienia, skoro - jak napisałeś - ZUS nie ma ze zwolnieniami nic wspólnego. Bardzo jestem ciekaw gdzie - poza ZUSem - miałbym pobierać druki ZLA. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 26.07.12, 14:05 0.9_procent napisał: > Druk ZLA służy temu by ZUS wypłacał zasiłek chorobowy. Po to się go w ZUSie skł > ada. Nie tylko po to. Jest on także po to, aby na przykład usprawiedliwić nieobecność w pracy. > W rozporządzeniu jest jasno napisane, co należy zrobić gdy okres zasiłkowy się kończy. Jest napisane. Ale w tym, co jest napisane nie ma ani słowa o zwolnieniach chorobowych. > Twierdzisz, że druki ZLA wystawia się także po wyczerpaniu okresu zasiłkowego. > Tylko nadal nie wiem po co? Na przykład po to, aby pracowniki mógł usprawiedliwić nieobecność w pracy. > Nadal także nie wiem dlaczego podpisywałem z ZUSem > umowę na wystawianie zwolnień lekarskich i po co oddaję do ZUSu oryginał zwolni > enia, skoro - jak napisałeś - ZUS nie ma ze zwolnieniami nic wspólnego. > Bardzo jestem ciekaw gdzie - poza ZUSem - miałbym pobierać druki ZLA. A po co miałbyś gdzie indziej je pobierać? S. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 28.07.12, 09:44 snajper55 napisał: > Nie tylko po to. Jest on także po to, aby na przykład usprawiedliwić nieobecnoś > ć w pracy. Można to zrobić na zwykłym zaświadczeniu, nie na druku ZLA. Po co wypisywać druk zwolnienia? Poniżej napisałeś: "Zwolnienie chorobowe to zwolnienie chorobowe. Jest tylko jedno." > Jest napisane. Ale w tym, co jest napisane nie ma ani słowa o zwolnieniach chor > obowych. Bo się ich po okresie zasiłkowym nie wydaje. Pytałem cię o podstawę prawną wydawania druku ZLA po okresie zasiłkowym. Sam stwierdziłeś, że na podstawie tego rozporządzenia. > Na przykład po to, aby pracowniki mógł usprawiedliwić nieobecność w pracy. Jak wyżej. Nieobecność można usprawiedliwić na zwykłej kartce papieru. ZLA służy temu, by ZUS wypłacał zasiłek chorobowy. Dlaczego w takim razie osobom pracującym na umowie-zleceniu i nie opłacającym składki ubezpieczenia chorobowego nie wystawia się druku ZLA? Przecież jakoś muszą usprawiedliwić swoją nieobecność w pracy? > A po co miałbyś gdzie indziej je pobierać? Bo drukarnię mam bliżej niż oddział ZUS. Bo do drukarni nie muszę oddawać oryginału zwolnienia lekarskiego. Bo wypisanie zwykłego zaświadczenia trwa krócej niż wypełnienie druku ZLA. PO CO mam pobierać druki zwolnienia wydawane przez instytucję, która - jak twierdzisz - ze zwolnieniami nie ma nic wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 03.08.12, 03:09 0.9_procent napisał: > Można to zrobić na zwykłym zaświadczeniu, nie na druku ZLA. Po co wypisywać dru > k zwolnienia? Zgodnie z rozporządzeniem zaświadczenie o niezdolności do pracy wystawia się na odpowiednim druku. > Bo się ich po okresie zasiłkowym nie wydaje. Wydaje się. Sam na takich byłem. > Pytałem cię o podstawę prawną wyda > wania druku ZLA po okresie zasiłkowym. Sam stwierdziłeś, że na podstawie teg > o rozporządzenia. W rozporządzeniu nie ma podziału na wydawanie druków ZLA w okresie i poza okresem zasiłkowym. Rozporządzeni mówi o wydawaniu druków ZLA. Niezależnie od tego, czy to jest okres zasiłkowy, czy nie. > > Na przykład po to, aby pracowniki mógł usprawiedliwić nieobecność w pracy > . > Jak wyżej. Nieobecność można usprawiedliwić na zwykłej kartce papieru. ZLA służ > y temu, by ZUS wypłacał zasiłek chorobowy. > Dlaczego w takim razie osobom pracującym na umowie-zleceniu i nie opłacającym s > kładki ubezpieczenia chorobowego nie wystawia się druku ZLA? Przecież jakoś mus > zą usprawiedliwić swoją nieobecność w pracy? Patrz dwa akapity wyżej. > > A po co miałbyś gdzie indziej je pobierać? > Bo drukarnię mam bliżej niż oddział ZUS. > Bo do drukarni nie muszę oddawać oryginału zwolnienia lekarskiego. > Bo wypisanie zwykłego zaświadczenia trwa krócej niż wypełnienie druku ZLA. > PO CO mam pobierać druki zwolnienia wydawane przez instytucję, która - jak twie > rdzisz - ze zwolnieniami nie ma nic wspólnego? S. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 09:01 >Ale to nie ustawodawcza twierdzi, że po okresie zasiłkowym można wystawiać druk ZLA tylko >ty - już o tym pisałem, dziwnym trafem ci umknęło. Spokojnie, podejrzewam że snajperowi chodzi o tzw. "zwykłe zwolnienie". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 11:08 slav_ napisał: > Spokojnie, podejrzewam że snajperowi chodzi o tzw. "zwykłe zwolnienie". > :-) A co to jest zwykłe zwolnienie? Pisane na papierze toaletowym? To i owszem można je pisać do woli. Można także napisać, że pacjent jest archaniołem Gabrielem. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 15:12 > A co to jest zwykłe zwolnienie? "zwykłe zwolnienie" to coś takiego jak "zwykły proszek" (do prania) :-) pacjenci czasem proszą o "takie zwykłe zaświadczenie" wprawdzie nie potrafią powiedzieć co miałoby zawierać, jaka jest podstawa prawna wydania takiego zaświadczenia i do czego w sumie służy ale wiedza że go mocno potrzebują i są mocno zdziwieni że lekarz nie wie co to jest "zwykłe zaświadczenie" i zbulwersowani że lekarz "nie chce" go wydać :-) może snajperowi właśnie o coś takiego chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 15:40 slav_ napisał: > może snajperowi właśnie o coś takiego chodzi? Pasowałoby do stwierdzenia "A co ma do tego ZUS?" Tyle że nie maiłbym odwagi nazywać czegoś takiego zwolnieniem lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tabloidyzacja 25.07.12, 18:29 slav_ napisał: > >Ale to nie ustawodawcza twierdzi, że po okresie zasiłkowym można wystawiać > druk ZLA tylko >ty - już o tym pisałem, dziwnym trafem ci umknęło. > > Spokojnie, podejrzewam że snajperowi chodzi o tzw. "zwykłe zwolnienie". > :-) A są jakieś niezwykłe??? Zwolnienie chorobowe to zwolnienie chorobowe. Jest tylko jedno. S. Odpowiedz Link Zgłoś