andnow2 07.08.12, 07:34 wyborcza.pl/1,75478,12258419,Mycie_rak_nie_kosztuje.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
young_doc Re: Doktor o doktorach 07.08.12, 09:47 Ów rozmówca mija się z prawdą nagminnie - na przykład, co łatwo sprawdzić, lekarzy okulistów jest w Polsce nie 1753 a cztery tysiące (www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/rs_rocznik_statystyczny_rp_2011.pdf str 357); zaś jeśli jedna pielęgniarka zajmuje się kilkorgiem dzieci musi kilkadziesiąt razy dziennie przejśc od pacjenta do pacjenta - proponuję umyć sobie ręce czterdzieści razy w ciągu kilku godzin, wtedy może się zrozumie czemu nigdzie na świecie się tego nie robi. Generalnie wypowiedź na poziomie Faktu, obrazująca jak mały Jaś wyobraża sobie medycynę. Taki z tego rozmówcy doktor, jak z Przeszczepa. Odpowiedz Link Zgłoś
gamdan Re: Doktor o doktorach 07.08.12, 11:44 Kolejny wszystkowiedzący, który wie jak szybko naprawić polski system opieki zdrowotnej. Ubawiłem się przy tym akapicie: Innego bliskiego wysłałem z zakażoną raną do chirurga. Świadczyła o tym czerwona obwódka wokół. Chirurg zapisał surowicę, antybiotyk, ale nie obrysował rany długopisem. Po kilku dniach inny dyżurujący akurat lekarz będzie oceniać, czy zakażenie znika. Tylko jak to zrobi, skoro nie wiadomo, czy obwódka wokół rany się zmniejsza, czy zwiększa? Normalnie katastrofa. Eehhhh! Odpowiedz Link Zgłoś
dradam121 Re: Doktor o doktorach 07.08.12, 21:28 young_doc napisał: > Ów rozmówca mija się z prawdą nagminnie - na przykład, co łatwo sprawdzić, > lekarzy okulistów jest w Polsce nie 1753 > a cztery tysiące > ( rel="nofollow">www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/rs_rocznik_statystyczny_rp_2011.pdf > str 357); Cos mi sie mytli. W roczniku statystycznym jest 1753 okulistow ( w Polsce) , a NIE cztery tysiace. Odpowiedz Link Zgłoś
young_doc Re: Doktor o doktorach 07.08.12, 22:07 Wybacz - wg artykułu jest ich 4000, naprawdę 1753; to własnie chciałem powiedzieć, a napisałem odwrotnie. Lapsus lingua, lapsus calami. Odpowiedz Link Zgłoś
apendula_niewdziosek Doktor o pielęgniarce 07.08.12, 11:34 Zarzut niemycia rąk dotyczy pielęgniarki. Ale na swój sposób podziwiam manipulatorskie zdolności GW. Odpowiedz Link Zgłoś
young_doc Re: Doktor o pielęgniarce 07.08.12, 12:08 Doktór z Zachodu powiedział anonimowo że raz widział pielęgniarkę co rąk nie umyła - artykuł w gazecie ogólnopolskiej: LEKARZE NIE MYJĄ RĄK. Normalnie, profesjonalizm w działaniu. Higiena osobista personelu w Wielkiej Brytanii jest akurat porównywalna moim zdaniem do tej w Polsce, no ale ja nie mam znajomych dziennikarzy. Zresztą, może i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś