karimaj 02.03.05, 12:02 Czy są jakies objawy które poprzedzają to schorzenie? Strasznie się boję. Mam niskie ciśnienie 90/55. Proszę odpiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Objawy tętniaka mózgu? IP: *.aster.pl 02.03.05, 22:40 Nie można mówić o objawach poprzedzających tętniaka, ale tak, bywają objawy, które mogą sugerować, że to schorzenie istnieje i się rozwija. Ale czemu akurat tego się boisz? Niskie ciśnienie akurat nic tu nie ma do rzeczy. Napisz jak człowiek, to może dostaniesz od kogoś tutaj sensowną poradę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karimaj Re: Objawy tętniaka mózgu? 03.03.05, 11:22 Dlaczego napisałaś ze niskie ciśnienie nie ma nic do rzeczy? Czy możesz mi to wytłumaczyć. Dlaczego sie boję? Często boli mnie głowa, kręci mi sie w niej i w ogóle jestem zestresowana. Proszę odpisz. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Objawy tętniaka mózgu? 03.03.05, 16:41 niskie ciśnienie z całą pewnością nie jest objawem każącym podejrzewać tętniaka; natomiast ja najbardziej daje opisane przez Ciebie objawy - zawroty, bóle głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Objawy tętniaka mózgu? 05.03.05, 02:08 Według mojej najlepszej wiedzy (jest taka formułka w prawie) niskie ciśnienie nie jest ani czynnikiem ryzyka, ani objawem, ani czynnikiem wywołującym, ani powikłaniem, ani skutkiem tętniaka mózgu. Jeżeli już ktoś ma tętniaka, to on prędzej pęknie przy wysokim ciśnieniu, niż przy prawidłowym lub niskim. Częste bóle i zawroty głowy nie są żadną miarą objawem charakterystycznym dla tętniaków mózgu i na pewno tętniak mózgu nie jest w takim przypadku pierwszym (ani drugim, ani dziesiątym) nasuwającym się rozpoznaniem. "W ogóle zestresowani" to jesteśmy prawie wszyscy - objaw całkowicie niecharakterystyczny. Nie rozumiem, dlaczego akurat tego tętniaka sobie wymyśliłaś. O ile nie masz bardzo obciążonego wywiadu rodzinnego (kilka przypadków rozpoznanego tętniaka mózgu albo nagłych zgonów wśród objawów pęknięcia tętniaka mózgu - SILNY!NAGŁY! ból głowy, z silnymi wymiotami, szybko pogarszający się stan ogólny, narastające zaburzenia świadomości) - jest to całkowicie nieuzasadnione. Mnie głowa boli bardzo często - co drugi dzień (migrena plus zapewne napięciowe bóle głowy plus niewykluczone, że bóle głowy 'z odbicia', czyli spowodowane przyjmowaniem leków), jestem zestresowana, zawroty głowy co prawda miewam rzadko, i jest sto chorób, których mam powody obawiać się bardziej niż tętniaka. Tyle ode mnie. Pozdrawiam. A. Odpowiedz Link Zgłoś
karimaj Do Agulha 05.03.05, 09:28 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. U mnie w rodzinie z tego co wiem był tylko jeden przypadek pęknięcia tętniaka ale mój dziadek miał miażdżyce postępującą, chorobę Alzhaimera (zapomniałam jak pisze sie ten wyraz także przepraszam jakby co). Naprawdę dziękuję ci z całego serca. Nie wiem dlaczego go sobie wymysliałam, może po przeczytaniu w gazecie o jakimś przypadku. Fakt, że mam silną nerwicę.. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
werka527 Re: Do Agulha 26.03.15, 15:41 witam , nie wiemjak u was u mnie rok temu wykryto tetniaka mozgu prawej , to jest cholernie meczace, nie wolno prawie nic zero dziwgania schylania masakra , od kilku miesiecy trace wzrok i zapominam , lekarze sami odradzaja zabieg bo czesto zostaje sie kalekom po zabiegu , i tak i tak jest ryzyko dochodza juznapady padaczkowe , nie wiem jak z cisnieniem bo od malego mam zawsze niskie, bole glowy staja sie okropne lecza mnie rowniez na migrene, mdleje byle gdzie czesto , to niejest zycie to jest koszmar , cholernie sie boje , co do cisnienia nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś