Dodaj do ulubionych

byłem na forum: zdrowie

02.08.05, 00:04
byłem na forum: "zdrowie", zgroza mnie zdjęła... w Babilonie był taki
zwyczaj, że jak kogoś nie było stać na lekarza, siadał na rynku i każdy
przechodzący udzielał mu porady. TRADYCJA ODŻYŁA!!! Jako monstrualne zombi.
o kurczę, czasem to zbyt straszne aby się nawet z kogoś ponabijać...
polecam tematy dotyczące CANDIDA (czyżby Candida Albicans?)
bywacie tam?
Obserwuj wątek
    • draconessa Re: byłem na forum: zdrowie 02.08.05, 16:04
      Watki o Candida sa moimi ulubionymi.Faktycznie, calkiem jak na rynku. Wiadomo -
      kazdy sie zna na medycynie, niezaleznie od tego, czy ma jakakolwiek wiedze
      medyczna, czy tez nie ma o medycynie pojecia.
      • hasanet Re: byłem na forum: zdrowie 04.08.05, 11:13
        draconessa napisała:

> Watki o Candida sa moimi ulubionymi.
        Patrz, a ja je pomijałam. Jak to się można pomylić.
        asa
        • draconessa Re: byłem na forum: zdrowie 05.08.05, 10:33
          nie pomijaj. Czytaj. Od razu sie wiedza medyczna poszerza.
    • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:07
      Nie rozumiem Was. To chyba logiczne ze chorzy szukają pomocy w necie, po tym jak otrzymuja termin do specjalisty za pol roku, albo po tym jak trfia do lekarza idioty. Moze nie sa lekarzami ci forumowicze, ale czesto mają pewne pojecia i doswiadczenia ktore moga byc wartosciowe dla innych. Nie wiem z czego tu się smaic-to swiadczy tylko o Waszej wiedzy i stanie sluzby zdrowia.
      • Gość: Doki Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.223-200-80.adsl.skynet.be 02.08.05, 22:04
        Gość portalu: aga napisał(a):

> Nie rozumiem Was. To chyba logiczne ze chorzy szukają pomocy w necie, po tym ja
        > k otrzymuja termin do specjalisty za pol roku, albo po tym jak trfia do lekarza
        > idioty.

Na forum zdrowie mozesz trafic na mnie. Skad pewnosc, ze nie jestem takim samym
        idiota?
        • coitusik idioci lecza sie u idiotow.... 02.08.05, 22:07
          w koncu jakis porzadek,
          w tym necie:)
      • aaki mnie to nie przeszkadza 02.08.05, 22:21
        lubię logicznie myślących
      • hasanet Re: byłem na forum: zdrowie 04.08.05, 11:16
        Gość portalu: aga napisał(a):

> Moze nie sa lekarzami ci forumowicze, ale czesto mają pewne pojecia i
        > doswiadczenia ktore moga byc wartosciowe dla innych.
        Parę mięsięcy temu sama uzyskałam cenną poradę: pędem do lekarza!
        asa
      • manyaslova Re: byłem na forum: zdrowie 16.08.05, 19:18
        śmieją się, bo mają interes w tym, abyśmy wszyscy chorowali! zdania w tej
        kwestii nie zmienię.... they don't want us to know about....smutne, pozdrawiam,
        manyaslova
    • Gość: l79 Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.crowley.pl 02.08.05, 23:39
      Nie wiem czemu sie czepiasz - lepiej zeby zawracali glowe lekarzom bzdurami
      takimi jak "nic mi sie nie chce", "poce sie" czy "w posiewie kalu mam Candide"?
      A tak dowiedza sie ze maja dolegliwosc ktorej medycyna konwencjonalna nie umie
      wyleczyc i konieczna jest konsultacja z homeopata, zmiana diety, picie nalewki
      z czosnku i zakup alveo. W ten oto sposob lekarz ma spokoj, doradzajacy czuje
      sie madry i potrzebny, a szukajacy porady zastosuje sie do mniej i mu sie
      poprawi (przynajmniej samopoczucie) albo sie nie zastosuje i tez mu przejdzie...
      Same korzysci!
    • vacia Re: byłem na forum: zdrowie 03.08.05, 11:01
      amistan napisał:

> byłem na forum: "zdrowie", zgroza mnie zdjęła...

Może podniesiesz poziom tego Forum Zdrowia swoją mądrą obecnością?
      Przecież tam lekarze są potrzebni i niezbędni, nawet portal powinien zatrudnic
      lekarza na etat na Forum Zdrowia, tak jak to robią kolorowe czasopisma .
      Oświata Zdrowotna to drogocenny element profilkatyki odciążający lekarzy
      rodzinnych.
    • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:23
      Ja mam lepszy pomysł.
      Zamiast tu sie zajmować duperelami i bezowocnymi rozmowami moglibyście się zając czyms pożytecznym. Np poszerzyć swoją wiedzę, poczytać o nowościach nba rynku medycznym, o nowych lekach, możliwościach, medycynie niekonwencjonalnej(bo nie wiem czemu to na Was działa jak czerwień na byka..), nowe badania kliniczne. Zeby nie było tak ze ja musze swojego lekarza powiadamiać o tym wszystkim, powiadamiac go co mowią najnowsze doniesienia o danym leku, i przynosic mu najnowsze badania kliniczne....
      Jak Was drażni to ze pacjenci doradzają pacjenotm to sami się zajmijcie tym doradzaniem na forum zdrowie, skoro i tak tu bezczynnie siedzicie.
      Czekam na zmieszanie z błotem.Bo zapewne nie omieszkacie.
      • connie1 Re: byłem na forum: zdrowie 03.08.05, 13:43
        Znowu ktos namawia mnie do bycia pozyteczną, hmmm, bywa ,ze poszerzam swoja
        wiedze, ale bywa ,ze bezczynnie siedze...9mam urlop i pisze z domu)
        W dziedzinie w ktorej pracuje trudno stosowac medycyne niekonwencjonalną...
        jesli jestes mądrzejsza od swojego lekarza, to go po prostu zmień , bo po co Ci
        potrzebny....
        Pozdrawiam i bynajmniej nie mieszam z blotem
        Conka
        • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:52
          Nie pisze ze jestem madrzejsza od Niego. Ja na swego "głównego" lekarza nie narzekam, wrecz przeciewnie. Poza tym jest mi potrzebny - jest kims i wszystko moze:). Resztę chcetnie bym zmienila ale nie ma na kogo....
          • connie1 Re: byłem na forum: zdrowie 03.08.05, 13:57
            Nie ma takiego lekarza, ktory wszystko moze, niestety....
            • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:34
              Ale jedni sie bardziej starają a inni mniej:) Jeden potrafi tu i tam zagadac zeby pacjent nie musial placic za badania a inny nie pomysli ze pacjenta nie stac na dane badanie i zada jeszcze lapowki za wypisanie recepty na leki ktore pacjent musi brac cale zycie. Jedni lekarze siedzą jeszcze w sredniowieczu i nie zadazają za rozwojem medycyny i zmianami standarow leczenia a inni są na biezaco.
              Pzdr
              • bozia2 Re: byłem na forum: zdrowie 03.08.05, 14:56
                Ale rozsądny,nie średniowieczny pacjent nie mósi wcale chodzić i jeszcze płacić
                średniowiecznym lekarzom.A wogóle to ta gadka jest trochę bez sensu.

Lekarzom wolno pieprzyć o niczym w necie,tak jak innym normalnym ludziom,bo nie
                można cały czas być skupionym na problemach innych,bo idzie zfisiować,a z resztą
                to ich sprawa o czym gadają na swoim forum,czyż nie?A jeśli się to komuś nie
                podoba,to trudno-cóż,takie życie!!!:)

Pozdrawiam wszystkich średniowiecznych i romantycznych i młodopolskich i
                współczesnych.
      • Gość: docuk Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.server.ntli.net 03.08.05, 15:00
        > Czekam na zmieszanie z błotem.Bo zapewne nie omieszkacie.
        Jakieś dziwne uprzedzenia Cie prześladują.
        > Jak Was drażni to ze pacjenci doradzają pacjenotm to sami się zajmijcie tym
        dor
        > adzaniem na forum zdrowie, skoro i tak tu bezczynnie siedzicie.
        Jeśli uważnie czytałabyś to forum oraz forum zdrowie to zobaczysz, że na obu
        piszą te same osoby.Ze względów prawnych (konsekwencje porady udzielanej przez
        fachowca bez dopełnienia podstawowego warunku jakim jest badanie) logicznie
        myślący i dobrze przygotowani do zawodu udzielają porad bardzo rzadko (z w/w
        względu).Dlaczego tak jest? Kolejny raz tłumaczenie od A-Z.
        Solidne badanie składa się z wywiadu (dobrze zebrany na forum stanowiłby osobny
        wątek), badania przedmiotowego (wyobrażasz sobie np.badanie stawu ramiennego
        przez internet??)oraz szeregu badań dodatkowych.Odpowiedzialny lekarz nie
        podejme się diagnostyki a tym bardziej zaleceń mając do dyspozycji
        internet.Ostatnia sprawa to wynagrodzenie.W sieci istnieją strony internetowe
        gdzie możesz uzyskać poradę (nigdy nie będzie to jednak ostateczna diagnoza a
        jedynie sugestie typu jakie badania zrobić, czy interweniować w trybie pilnym
        itp)Za taką ograniczoną porade pacjent w Ameryce płaci ok 20 dolarów (nie jest
        to koszt wizyty lekarskiej a jedynie porady).To, że niektórzy z nas robią to za
        darmo udzielając się na forum zdrowie chyba nie świadczy o ich pazerności czy
        nadęciu, prawda ??? Jest rzeczą zrouzmiałą, że nie mogą onie robić tego w
        oczekiwanym wymiarze bo ich czas jest bardzo cenny i nie ma co tego owijać w
        bawełnę.Jeżeli go Wam pacjentom poświęcają w wymiarze, który Wam nie odpowiada
        to zapytajcie swoich ubezpieczycieli (NFZ) dlaczego za Wasze ciężko zarobione
        pieniądze wykupuje dla Was usługi na tak niskim poziomie.
        > Zamiast tu sie zajmować duperelami i bezowocnymi rozmowami moglibyście się
        zając czyms pożytecznym.
        Nikt Tobie nie sugeruje jak masz spędzać wolny czas, więc pomyśl o wzajemności-
        co by było gdyby Tobie nakazać zamaist wypisywania "dupereli" na forum kazać w
        wolnym czasie zając się np. za darmo dziecmi sąsiadów z bloku???
        Wybacz ale o ilości czasu spędzonego na działaność społeczną każdy decyduje we
        własnym sumieniu.
        >nowe badania kliniczne.
        Prześlij mi proszę link do ostatniego badania klinicznego jakie przeczytałaś,
        jak je rozumiesz a wtedy możemy podyskutować (jeśli będe miał na to czas i
        ochotę).Wybacz ale prze ostatnie 40 lat w Polsce ludzie nie mogli żyć bez
        nakazów i zakazów bo nie wiedziali jak. niektórzy się z tych okowów wyzwolili
        inny niestety potrzebują na to czasu.
        • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:38
          No narzekacie w jednym z ostatnich watkow ze tyle ludzi niepotrzebnie chodzi do lekarzy-z kazdym glupstwem. Ja jak nie chodza-tylko sie pytaja na forum to sie smiejecie i mowicie ze glupi ludzie-szukaja porady w necie.

Mnie nie trzeba zmuszac do dzialania w interesie innych bo dzialam harytatywnie.
          • connie1 Re: byłem na forum: zdrowie 05.08.05, 17:41
            Porada charytatywna-poćwicz styl i ortografię
            • Gość: aga Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:36
              Mozna jasniej? ch-zgadzam sie ale"porada charytatywna" nie kumam. Chyba ze chodzi o to, ze Wy mozecie dawac na forum porady charytatywnie, czyli za darmo.
              Ja porad nie daje bo nie jestem lekarzem-tylko dziele sie moimi doswiadczeniami. A dzialam inaczej dla dobra ludzi niektorych.
    • amistan Re: byłem na forum: zdrowie 03.08.05, 21:21
      chciałby dodać coś jeszcze od siebie... nie bulwersuje mnie ani nie dziwi że
      ludzie szukają porady gdzie się da, zwłaszcza że tam gdzie powinni ją znaleźć
      często nie ma tego, czego oczekują (czasem chodzi po prostu o informację), nic
      nie mam do tego że ktoś na te pytania udziela odpowiedzi; ale śmieszy mnie
      pewność siebie ludzi, którzy nie mając wiele wspólnego z tematem wypowiadają
      się tak kategorycznie. Pytania typu np:"mam krostę i jest mi niedobrze od
      tygodnia" i odpowiedź "to na pewno ..., bo mój znajomy miał tak samo i
      zażywał ..., idź do lekarza i zażądaj recepty". No, chyba nie wymaga
      dodatkowego komentarza... Przy czym przyznam się, że w tych pytaniach często
      jest tak mało informacji że ja nigdy bym nie odważył się stawiać jakiejś
      diagnozy.
      • Gość: Patryk Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- IP: *.oc.oc.cox.net 03.08.05, 21:38
        -poczucie ważności (udzielam komuś pomocy)? Inni z kolei czują się w centrum
        uwagi (taka netowa hipochondria).
        Byleby nie próbowali zawłaszczać innych forów,nie mam nic przeciwko temu.
        Ich ryzyko,ich sprawa.
        • nowajulka Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 14:22
          A może to chęc niesienia pomocy (sama poradziłam sobie z chorobą, pomogę więc
          innym) ? Wiekszość lekarzy to palanty, ktorym nie chce sie
          uczyc............gdyby zechcieli poczyć sie angielskiego i chociażby zerknąc na
          strony WHO, która podaje, że ok 80% populacji jest zagrozonych grzybicą, może
          wtedy zamiast stosowac sterydy, immunoterapię, leczyć zespól jelita drazliwego
          czy chora watrobę zaczęliby leczyć candidę, która sieje spustoszenia wśród
          ludzi na calym świecie...........to, że ktoć ma tytuł lek med nie zawsze
          oznacza, że się super na wszystkim zna..........
          • connie1 Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 17:23
            Naprawde nie rozumiem skąd się biora kolejki do tych palantów.
            N
          • draconessa Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 17:40
            Pewnie sie nie zna na hodowli krolkow ( przynajmniej w wiekszosci przypadkow)
            ale na medycynie chyba jednak tak. Przynajmniej lepiej od wiekszosci
            spolecznestwa. I naparwde, nie da sie wszystkiego zwalic na Bogu ducha winna
            Candide. Zycze milego plukania ust ACE:)))
            • pszczolaasia Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 17:43
              a czy jak sobie wypłucze usta płynem ACE.,.to się mi wybielą zęby?????
              chciałabym wiedzieć...bo wybielacz ACE to wybielacz nad wybielacze
              tak?????? :DDDD witam w najbardziej znienawidzony dzień w calym tygodniu!!!!
              • draconessa Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 17:50
                MOja droga, wtedy cala wybielejesz!!!! Bedzie to polysk bez polerowania, od
                ktorego kazda Candida oslepnie..yyy...co ja bredze....
                • pszczolaasia Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 18:07
                  będę białym Albinosem??? blondyna, z bialymi oczami, bez żadnej piegi na nosie?
                  no się zaczynam zastanawiać... :DDD może warto!!!! pal sześć Candidie, którtej
                  nie posiadam dzięki Bohu, ale bez żadnej piegi..moze warto??? :DDD
                  zara tam bredzisz..to ja bredzę..bo chętnie bym sobie pogaworzyła, ale
                  tapetowanie czeka i się nie mogę obcyngalać, bo mnie Osobisty goni..kumasz
                  to??? bezczelny doprawdy..ale z tym Ace..to sie zastanowie..;))) w końcu Artur
                  polecał tak?
                  • draconessa Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 19:24
                    Artur polecal, wiec Ace koniecznie. Okrutny ten Osobisty...w taki dzien kobiete
                    do tapetowania pedzic!!!:)))
                    • pszczolaasia Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- 22.08.05, 19:45
                      on mnie tak od soboty goni... bezduszna kreatura:DDDD znaczy Osobisty..:))
                • pszczolaasia a czy moje grzechy etż zosatną wybielone???????? 22.08.05, 18:09
                  :DDDD bo wtedy wchodzę w to bez mydła!!!!!!!!
                  • draconessa Re: a czy moje grzechy etż zosatną wybielone????? 22.08.05, 19:24
                    Ace wybiela wszystko:)))) Hihihi, moze producent winien mi zalaplacic za
                    reklame???
                    • pszczolaasia Re: a czy moje grzechy etż zosatną wybielone????? 22.08.05, 19:46
                      o choroba...to teraz muszę jeszcze zgrzeszyć:DDD
                      • draconessa Re: a czy moje grzechy etż zosatną wybielone????? 22.08.05, 20:43
                        Jak najbardziej;))))
                        • pszczolaasia Re: a czy moje grzechy też zosatną wybielone????? 22.08.05, 21:38
                          teraz zauważyłam, ze z błędem napisałam...:)) poniedziałek!! nooooo jak ty tak
                          to mowisz, to lece zgrzeszyć:)))))
                          • draconessa Re: a czy moje grzechy też zosatną wybielone????? 22.08.05, 21:40
                            POwodzenia i owocnego grzeszenia;)))
          • Gość: feline Re: Coś sobie ludzie w ten sposób załatwiają- IP: *.w81-250.abo.wanadoo.fr 23.08.05, 09:20
            Hi, hi, hi - LECZYC Candide? Toc tom cholere tepic trza, nie leczyc, obuchem
            bez "lep" , bestyi jednej a nie "leczyc" - moze jeszcze do sanatoryi jom wyslac
            albo lifting zrobic?
    • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: zdrowie 04.08.05, 08:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=27305295
      zwiedz jeszcze to forum jak chcesz wiecej:)
    • Gość: hit!! Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:21
      Re: czy wiecie co oznacza zatykanie się uszu IP: *.dip.t-dialin.net
      Gość: rybcia 01.08.2005 21:48 + odpowiedz

Ja mam klopoty podczas plywania wlewa mi sie woda do ucha ,tylko jednego prawie
      za kazdym razem,jest to denerwujace.Wczesniej mialam czeste zapalenie
      ucha.Pewnie powinnam udac sie do laryngologa ale nie lubie i wole na forum sie
      poradzic fachowych forumowiczow .
      • Gość: lek_med Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.aster.pl 05.08.05, 18:25
        "ciąża z ręcznika???
        Autor: Gość: zakłopotana
        Data: 20.05.2005 11:29
        Ok. Wiem, że to co napiszę to stek bzdur, ale tkwi we mnie jakiś irracjonalny
        lęk.

W piątek wzięłam pierwszą tabletkę. W sobotę miałam przytulanko. W niedzielę
        zapomniałam pigułki (spóźnienie wynosiło równe 24 h), wzięłam w poniedziałek
        dwie. We wtorek poczułam silny ostry ból w podbrzuszu po lewej stronie, który
        koleżanki zdaje się opisują jako ból owulacyjny. We wtorek wieczorem, czy w
        środę, po podmyciu się wytarłam się nie swoim ręcznikiem, tylko wujka.
        Proszę, powiedzcie mi, że nie mogłam zajść w ciążę z ręcznikiem! Jak to
        napisałam to widzę że to absurd, ale tkwi we mnie ten kretyński lęk i nie
        mogę się go pozbyć :((( "

ciąg dalszy:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=24166433&s=0
    • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: zdrowie 05.08.05, 21:21
      no właśnie czy codziennie czy parę razy dziennie ostre grzmocenie żeby
      dzidzia się zdecydowała świat zobaczyć? i na ile to skuteczna metoda? za 2
      tyg mam termin i chciałabym w terminie urodzić bo później moja położna idzie
      na urlop - a oleju rycynowego pić nie chcę - więc tylko sex mi zostaje :)
      Tylko z jaką częstotliwością żeby to dało efekty?

to byl atek dla "jaj",nie na serio... ale i tak niezle propozycje na nim
      padaly:)
      wiecej:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=26495781
      • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: zdrowie 05.08.05, 21:56
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=26903789&a=26903789
    • coitusik byłem na forum: i siem wyleczlem 05.08.05, 21:58
      adin, dwa, tri,
      tepier kaszpirowskij w netiu,
      kity wciska,
      • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: i siem wyleczlem 22.08.05, 19:36
        a ja sie dzis dowiedzialam od "zyczliwych" i dobrze poinformowanych pan, ze
        plyny do higieny intymnej sa szkodliwe, lepsze jest zwykle mydlo. ooo, a potem
        sie dziwia, ze musza ta cebule wpychac, bo grzyb sie panoszy:/
        zalamka.
        • Gość: ?? Re: byłem na forum: i siem wyleczlem IP: *.pomorzany.v.pl 22.08.05, 20:05
          Rany po cięciu lub pęknięciu krocza trudniej goją się u pań, które stosują
          płyny do higieny intymnej.
          • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: i siem wyleczlem 22.08.05, 20:50
            Gość portalu: ?? napisał(a):

> Rany po cięciu lub pęknięciu krocza trudniej goją się u pań, które stosują
            > płyny do higieny intymnej.
            ginekologiczne? moj lekarz prosil bym do szpitala wziela plyn ginekologiczny
            lactacyd. a po drugie w tamtej wypowiedzi nie chodzilo o pielegnacje krocza po
            nacieciu, a w ogole w ciazy, bez ciazy...
            ja po mydelku moglabym hodowle grzybkow otworzyc.
          • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: i siem wyleczlem 22.08.05, 20:51
            Gość portalu: ?? napisał(a):

> Rany po cięciu lub pęknięciu krocza trudniej goją się u pań, które stosują
            > płyny do higieny intymnej.

trudniej, jesli plyny sa antybakteryjne.
            • mmagda12 Re: byłem na forum: i siem wyleczlem 22.08.05, 23:36
              Ja natomiast bylam na waszym forum sluzby zdrowia i tu dopiero sie
              dzieje.Grasuja tu "jakies zboki" ,skladaja niemoralne propozycje
              i "widzialam "tez geja,ktory podszywa sie pod rozne nicki.Tu dopiero sie dzieje
              Tragikomedia w odcinkach:D A aktorem jest Piotrus ,Marek itp ,w jednej
              osobie ,ktory ukrywa sie pod "przykrywka neostrady"
    • Gość: pacjentka Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.08.05, 14:43
      Mnie zgroza ogarnia na to, co tu czytam. Większa niż na niewiedzę lekarzy. Nie
      dziwcie się pacjentom. Zajrzyjcie na forum "alergie" na edziecku. Mnóstwo
      przypadków grzybów, glist, lamblii i innych owsików u maluszków, dla których
      jedyną diagnozą była oczywiscie "alergia". Pediatra mojego dziecka (1,5 roku)
      wyśmiała mnie wręcz za prośbę o skierowanie na badanie kału (rzeczywiscie
      zabawne). Ta pani sądzi, że psaożyty są tylko odzwierzęce, że dziecko poniżej 3
      lat nie może mieć pasożytów i ma jeszcze wiele genialnych teorii. Chcecie
      więcej Szanowni Lekarze? Moja mam dziś umiera. Powoli, ale skutecznie zabija
      ją rak. Lekarze też się nie popisali. I co ja robię? Szukam informacji w
      internecie, szukam porad doświadczonych bezpośrednio lub pośrednio tą chorobą
      internautów, czytam, sprawdzam, pytam, drążę... Głupia jestem prawda? Powinnam
      zdać się na lekarzy, tylko że oni zawiedli mnie, moją mamę, dali tak ogromną
      plamę, że powyrywałabym im nogi z ... Trochę pokory Szanowni Lekarze. I
      zrozumienia odrobinę. Jesteście takimi samymi ludźmi, jak wasi pacjenci. A
      czytając Was ma się wrażenie, że pozjadaliście wszystkie rozumy, że traktujecie
      pacjentów jak swoich wrogów. Śmieszni są ci pacjenci prawda? Żałośni są bo
      sposobów na cadidę szukają...
      • draconessa Re: byłem na forum: zdrowie 23.08.05, 15:09
        Smieszni sa wtedy, kiedy we wszystkim znajduja owa Candide, Smieszni sa tez,
        kiedy bez zmruzenia oka akceptuja najdziwaczniejsze i najglupsze terapie. O
        grzechach i wybrykach pacjentow zreszta duzo by mowic. Nie smiesza mnie
        tragedie ludzkie i nie smieszy mnie niewiedza lekarzy. NIe smieszy mnie
        chamstwo z obydwu stron. POkory wobec siebie i wlasnej niewiedzy mam wiecej,
        niz by Ci sie zdawalo. Ale jednoczesnie zawsze bede podchodzic z ironia do
        ludzkiej glupoty.
        NAtomiast, jak rozumiem, p0l;ukanie jamy ustnej ACE celem usuwania Candidy nie
        jest niczym zabawnym???Dla mnie jest. I zabawnym i strasznym. Inna sprawa, w
        swoim braku zaufania do lekarzy pacjenci biegaja o forach, dziela sie Bog wie z
        kim swymi pomyslami na leczenie i "wiedza" pseudomedyczna ( plotac idiotyzmy) i
        tak naprawde nigdy, dorga pacjentko, nie bedziesz wiedziala, czy doradzajaca Ci
        osoba nie jest aby regularnym wariatem z urojeniami i nastwieniem wielkosciowym
        ( przepraszam, ale musialam to dosadnie okreslic) ktory plecie idiotyzmy.
        Ludzie sie chetnie potem do porad takich "ekspertow" stosuja, "lecza sie" u
        nich i w rezultacie czesto do lekarzy trafiaja, gdy juz jest naprawde za pozno.
        Nieraz spotykalam sie z takimi sytuacjami. tak wiec ani lekarze, ani pacjenci
        nie sa nigdy w 100% bez grzechu.
        • tolka3 Re: byłem na forum: zdrowie 23.08.05, 16:01
          Ace mnie nie smieszy, to juz jest w sumie tragiczne, uznalam to za zart (to nie
          byl zart?). Glupoty ludzkiej jest wokol mnostwo, to prawda. Nie nalezy jednak
          drwic z poszukujacych informacji pacjentow i zakladac, ze sa oni glupi. Nie
          wierze, ze ludzie bezkrytycznie podchodza do wyczytanych rewelacji, ze nie
          sprawdzaja, nie konsultuja porad (w tym z lekarzami), ktore inni serwuja im w
          necie. Idiotyzmy przecietnie inteligentny czlowiek rozpozna. Jedne jest pewne:
          dla pacjentów te fora to naprawdę skarbnica wiedzy. Ja nawet zamierzam zacząć
          drukować niektóre wątki i wręczać lekarzom przy okazji wizyty ;)

Co do tej pokory, to cieszę się niezmiernie :) I pozdrawiam.
          • draconessa Re: byłem na forum: zdrowie 23.08.05, 17:41
            Ace jest smieszno-tragiczne. Wiesz, ja wiem, ze pacjenci nie wszyscy zusammen
            do kupy sa glupi - ale z drugiej strony prawda jest, iz w desperacji chwytaja
            sie czasem przedziwnych pomyslow - i czasem zaskakujace jest to, iz osoba
            skadinad inteligentna i wyksztalcona daje sie zlapac na terapie wrecz
            idiotyczne. Mialam przypadki, kiedy wlasnie ofiary owych terapii,
            po "odratowaniu" ich i zaleczeniu skutkow "leczenia niekonwencjonalnego" same
            sie sobie dziwily, co to im do glowy wpadlo.:) niestety, nie kazdy po
            zasiegnieciu opinii na forum skonsultuje sie i dopyta lekarza - a szkoda.
            NIektore porady forumowe sa na pewno wartosciowe, ale czesto gina w oparach
            absurdu. nie umniejszam tez roli psychologicznej, jaka forum spelnia, bo na
            pewno dla czesci chorych, zwlaszcza, przewlekle, pelni ono istotna role
            psychoterapeutyczna, dzialajac jako grupa wsparcia, Sa wiec, jak widzisz, dobre
            i zle strony, i trzeba do tego podchodzic z rozsadkiem:)))

Tez pozdrawiam w ten przyjemny, letni dzien:)))
            • tolka3 Re: byłem na forum: zdrowie 24.08.05, 09:19
              Niemniej zdziwiła mnie Wasza tutaj dyskusja... Nie macie pojęcia (zwracam się
              do ogółu, choć w sumie rozmawiam tylko z Tobą :)) jak niesamowicie trudno
              znaleźć dobrego lekarza (czy to rodzinnego, czy specjalistę), jaka rezygnacja
              ogarnia człowieka, gdy kolejny raz trafia na niekompetentnego lekarzynę (mam
              nadzieję, że Lekarzy nie uraziłam). Nie wiem, co się dzieje w Polsce, czemu tak
              jest, wszyscy wiedzą, jak tragiczna jest sytacja w służbie zdrowia, żałosne
              zarobki, ale nikt nikogo nie zmusza do wyboru takiego a nie innego zawodu... No
              nic, to są pytania retoryczne w sumie. Ja wiem, że ludzie tracą często rozum,
              chwytają się dziwnych, czasami niebezpiecznych, tragicznych w skutkach,
              sposobów leczenia, ale to też nie jest zabawne (a nie jestem pozbawiona
              poczucia humoru), to równie tragiczne jak to Ace :) A ostatnio temat ten drażni
              mnie wyjątkowo :(

Pozdrawiam wszystkich Lekarzy :)
              • pimpek_sadelko Re: byłem na forum: zdrowie 24.08.05, 09:26
                a po czym poznajesz, ze trafiasz na niekompetnego lekarza?
                pytam z ciekawosci, bo moje znajome mowia tak, gdy wychodza z gabinetu i lekarz
                nie potwierdzil ich podejrzen co do stanu zdrowia,albo nie dal tych skierowan
                na badania, po ktore one przyszly. zazwyczaj ludzie w polsce do lekarza nie ida
                po diagnoze, leczenie itd.... ida wiedzeni przykladem przyslowiowej gozdzikowej
                albo jakiegos forum i chca miec zrobione to co x lub y bo oni to mieli, dostali
                proszki i sa zdrowi. to bardzo czesto spotykany schemat. naprawde.
                • Gość: pacjentka (=tolka) Re: byłem na forum: zdrowie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.08.05, 10:31
                  Zdaję sobie sprawę, że to bardzo często spotykany schemat. Ale:
                  Pewną wiedzę pacjent posiada i nie ma się co temu dziwić lub na to złościć.
                  Szczególnie pacjent, który przegląda te zabawne fora, czyta, czyta i jeszcze
                  raz czyta (bowiem proszę wierzyć, że są pacjenci, którzy się interesują i są w
                  stanie znaleźć bardzo przydatne informacje). Zielony pacjent jest zapewne
                  łatwiejszym pacjentem, ale to nie znaczy, że ten poszukujący nie ma racji.
                  Zdecydowanie łatwiej było lekarzom, gdy nie było internetu :)
                  Oto przykłady (z ostatniego niedługiego okresu) p.t. "jak rozpoznałam
                  niekompetentnego lekarza":
                  1) lekarz przez ponad rok bada (zwykłe badanie ginekologiczne, wizyty
                  kontrolne) chorą na raka szyjki macicy (po naświetlaniach i chemii), ma rentgen
                  w oczach chyba, żadnych badań nie zleca (nie no przepraszam, ze dwa razy
                  morfologia była i raz kazał "gdzieś sobie zrobić" prześwietlenie klatki
                  piersiowej). Co 3 m-ce tak jest. Za każdym razem "jest pani zdrowa". Skutek:
                  można sobie wyobrazić. Ta pani nawet na miano niekompetentnego lekarza nie
                  zasłużył.
                  2) naczytałam się o tych pasożytach (na forach oczywiście się naczytałam), i
                  stwierdziłam, że alergolog mojego dziecka popełniła błąd nie zlecając badań
                  wykluczających je. Diagnoza "alergia" postawiona bez żadnych badań (co do
                  testów to zrozumiałe, bo dziecko za małe, choć tak naprawdę zrobiono jej i
                  wyszły oczywiście negatywne, ale grzybicę, owsiki czy lamblie to można chyba
                  sprawdzić). No i uznałam lekarkę za niekompetentną :)
                  3) ciąża, wtedy to można szaleć do woli, sprawdzać kompetencje lekarzy :) tu
                  jest łatwo, szczególnie, gdy ciężarna cierpi na choroby przewlekłe. Nie
                  twierdzę, że każdy lekarz musi wiedzieć wszystko, znać się na wszystkim, ale
                  jeśli się nie zna, niech nie szkodzi.

No i tak bardziej ogólnie: lekarz, który nie potrafi zadbać o psychikę chorego
                  (szczególnie poważnie chorego) też jest do wymiany.

Pozdrawiam!
                • wcyrku1 Re: byłem na forum: zdrowie 24.08.05, 22:03
                  pimpek_sadelko napisała:

> a po czym poznajesz, ze trafiasz na niekompetnego lekarza?
                  > pytam z ciekawośći
                  >
                  __________________________^__________________________
                  Załatwiam u "lekarzy poz" sprawy 83letniej osoby:
                  Lekarz "B" leczył 2,5 m-ca złamanie s.biodrowego środkami p.bólowymi. Lekarz
                  specjalista "A" opisując prześwietlenie /wyk. z innych powodów/ zdiagnozował
                  prawdziwą przyczyne bólu. Zrobil publiczną burde lek."B" odgrywając się za inne
                  zaszlości. Lek."A" 1,5 roku leczyl tej osobie owrzodzenie podudzia/na
                  zylaku/często dopominając się dodatk gratyfikacji. - Jedna wizyta u zielarza
                  o.o. Bonifratrów i w dwa tyg wrzód został zaleczony /już 3lata spoko./ Z powodu
                  wcześniejszych kilku udarow i arytmi osobie tej zapisano lek acekumarol a
                  lekarze POZ "B" , "C" i "A" tak majstrowali dawkowaniem że INR wychodził między
                  1.04 - 10,7.Pacjentka w tej chwili ma wypisane stałe skierowania do rożnych
                  specjalistów bez ograniczeń, np. do szpitala na moje zgloszenie telefoniczne,
                  byle się nie pokazywać na rejonie. Specjalista "A" przez miesiąc leczył stan
                  zapalny żyl.podudzia w koncu wypisał skier. do szpitala - bo 83 letnia pacjentka
                  jest za stara!!! / jego slowa/. .

_________________________^___________________________
                  >
                  >
                  > po diagnoze gozdzikowej
                  >
                  > albo jakiegos forum i chca miec zrobione to co x lub y bo oni to mieli, dostali
                  >
                  > proszki i sa zdrowi. to bardzo czesto spotykany schemat. naprawde.
                  _______________________^________________________
                  .
                  Pimpusiowa-sadełkowa a zastanowiłaś się dlaczego tak jest? _
                  Bo wśród dyskutujacych lekarzy na tym forum jest część takich co zostali
                  lekarzami bo m.in. tatuś i mamusia nimi byli, jakie trudne mieli dziećiństwo z
                  powodu pacjentow przynoszących im gęsi i jaja po nocy.
                  Jaki okrutny był mąż tez lekarz bo "młodą lekarkę" kopnął w d... i wyjechał za
                  granicę. Ale ona jest tak świetnym lekarzem jak"A" "B" "C" i bryluje tutaj
                  intelektem więc zaraz zgłasza do admina post do wycięcia.
                  _________________________^______________________
                  .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka