Gość: maladi IP: 212.87.244.* 29.01.06, 12:05 czy podstawowe badania zlecone przez ginekologa są odpłatne,jeśli ktoś jest w temacie to proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vlad Re: badania IP: 80.53.237.* 29.01.06, 12:12 Jeżeli chodzisz prywatnie to płacisz za badania. Jeżeli w ramach ubezpieczenia- badania obowiązkowe wchodzą w zakres porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maladi Re: badania IP: 212.87.244.* 29.01.06, 12:17 chodzę do przychodni, to super bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 12:51 Chodzę prywatnie i płacę za badania. Zastanawiam się tylko dlaczego muszę płacić za takie same badania, jakie zleciłby mi lekarz "państwowy". Jest przecież lista podstawowych badań i badania "prywatne" powinny być refundowane. Albo jest inne wyjście: powinnam chyba pójść do lekarza w ramach ubezpieczenia i poprosić jedynie o skierowanie na badania. I on i ja bylibyśmy zadowoleni: on (albo przychodnia)- dostałby jakieś pieniadze za przyjęcie pacjenta i nie traciłby czasu na badanie; ja - zaoszczędziłabym sporo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: badania 30.01.06, 18:34 Niestety, nie ma tak prosto. NFZ bardzo dba żeby badania nie wyodrębnić (kwotowo) z porady. Z punktu widzenia lek. rodzinnego badania to WYŁACZNIE koszt (tzn. czy przyjdziesz czy nie - dostaje tylko stawkę "kapitacyjną" jesli jesteś u niego zapisana bez względu na to czy zleca Ci badania). Zrozumiały (z ekonomicznego punktu widzenia) opór przy "dawaniu skierowan na badania" - to pozycja wyłącznie pod stronie "strat". W poradni specjalistycznej koszt badania jest zawarty W CENIE PORADY. A więc nfz płaci za poradę (stałą kwotę w zalezności od "karegorii") BEZ WZGLĘDU na koszt wykonanych badań. Często badanie kosztuje więcej niż płaci nfz za wizytę. Dopiero więc kilka wizyt jednego pacjenta pokrywa koszt badań. Oczywiście samobójstwem finansowym jest zlecanie "za jednym razem" wiecej badan niż wymagana dla "kategorii". NFZ płaci "za wizytę" tyle samo bez względu na iość wykonanych jednorazowo badań. To wszytko "wynalazki" nfz NARZUCONE w umowach. Odpowiedz Link Zgłoś