Dodaj do ulubionych

Skarga na lekarza!!!???

13.11.02, 16:43
Chcialabym wniesc skarge na lekarza ale nie wiem gdzie moge to zrobic, czy w
placowce gdzie on pracuje czy moze gdzies indziej-dodam ze mieszkam w Lodzi.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: ytfu Re: Skarga na lekarza!!!??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.11.02, 17:15
      Skarga powinna isc droga sluzbowa: do zwierzchnika lekarza ( dyrektora placowki, tez- do wiedzy
      ordynatora). Oczywiscie na pismie, z podaniem powodow zlozenia skargi. Jesli rzecz dotyczy bledu w
      sztuce lekarskiej, to mozna skarge zlozyc w biurze rzecznika odpowiedzialnosci zawodowej przy izbie
      lekarskiej.
    • Gość: ytfu p.s. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.11.02, 17:18
      a jesli skarga ma dotyczyc kwestii formalno-papierkowej , zwiazanej z praca w ramach PUZ, to jeszcze
      pozostaje kasa chorych (ale tam nie zajmuja sie sprawami bledow w sztuce, tylko skargami dotyczacymi,
      np. pobierania nieuzasadnionych doplat/oplat za konsultacje i leczenie w ramach powszechnego
      ubezpieczenia zdrowotnego).
      • Gość: Doki Re: p.s. IP: *.186-136-217.adsl.skynet.be 13.11.02, 19:55
        Mozesz tez po prostu obsmarowac konowala w gazecie, nie? Zawsze znajdzie sie chetne ucho...
        • Gość: Cierń Re: p.s. IP: *.koniecpol.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 18:43
          Jeszce o lekarzach.Jest duża przychodnia.Na piętrze mieszkają lekarze pracujący
          poniżej.Przychodnia nie ma USG,ale na piętrze jest,a jakże.Diagnoza
          prosta.Trzeba zrobić specjalistyczne badanie/ugóry/ I tak interes się kręci a
          pacjent jęczy i płaci/bo jest ubezpieczony w KASIE CHORYCH./Chyba celowo nie
          zakupuje się tego aparatu dla Przychodni,aby nabijać sobie kasę.
    • Gość: sono Re: Skarga na lekarza!!!??? IP: proxy / 217.96.45.* 13.11.02, 20:09
      Przy kazdej Kasie Chorych jest Rzecznik Praw Pajenta, mozesz tez po prostu
      zglosic do prokuratury doniesienie o przestepstwie.

BTW. mozemy znac jakies szczegoly sprawy?
    • polinezya Re: Skarga na lekarza!!!??? 14.11.02, 12:27
      W tej sprawie to wystarczy jedynie rzecznik praw pacjenta, nie chodzi o zadne
      przestepstwo czy cos w tym stylu tylko o traktowanie pacjentow. Ostatnio bylam
      z mama u otolaryngologa w poradni przy Szpitalu Barlickiego, lekarka
      przyjmowala do 14.00, na pare minut przed ta godzina zaczela poprostu odwalac
      wizyty, bardzo sie jej spieszylo i swoj gabinet zamienila w dworzec, naraz
      byly w pokoju 3 osoby a ona sama tak naprawde nikogo nie sluchala-ja
      siedzialam pod gabinetem i czulam sie jak na rynku gdzie sie baby
      przekrzykuja, nie dosc ze mama czekala na ta wizyte ok 2 miesiecy, potem
      naczekalysmy sie prawie 3 godziny juz w poradni(oczywiscie nikt nie pomysli o
      wyznaczaniu wizyt na godziny!)to potem jeszcze cos takiego.
      • Gość: Doki Re: Skarga na lekarza!!!??? IP: 195.13.26.* 14.11.02, 16:13
        To rzeczywiscie brak kultury i poszanowania zasad prowadzenia interesu. Masz racje, skarzac sie.
        Na pocieche powiem Ci, ze w Holandii po godzinie zamkniecia gabinetu lekarz po prostu zamknalby reszcie pacjentow drzwi przed nosem i juz. Moze nie zawsze, ale zdarza sie to regularnie. Taki system, jeszcze gorszy (dla pacjenta) niz w Polsce. Ja to widze, bo mamy coraz wiecej pacjentow z Holandii.
        • Gość: bruford Re: Skarga na lekarza!!!??? IP: *.acn.waw.pl 14.11.02, 19:10
          Potwierdzam to co mowi Doki w odniesieniu do UK.Nie ma zostawiania w pracy po
          godzinach.
          • maretina Re: Skarga na lekarza!!!??? 14.11.02, 19:22
            Gość portalu: bruford napisał(a):

> Potwierdzam to co mowi Doki w odniesieniu do UK.Nie ma zostawiania w pracy po
            > godzinach.

zatem k.....a mac! kiedy bedzie tak w polsce? moj facet zaczyna dyzur o 8rano,
            a konczy o 10 dnia nastepnego. hmmm wlasciwie powinien skonczyc o 10, ostatnio
            wyszedl o 14!!!!! ale przed tym PROSIL swoja przelozona o wyjscie o 12, nie
            pozwolila. mnie to doprowadza do pasji. gdyby to byl odosobniony przypadek, ale
            nie! to norma. rece opadaja.

ps. za prace po godzinach dostaje fige z makiem a za caly dyzur 50 zl brutto.
      • slav_ Re: Skarga na lekarza!!!??? 20.11.02, 17:23
        To przykre że tak było ale spróbuj spojrzeć z drugiej
        strony. Umawianie "na godziny" nie sprawadza się w dużej
        mierze z powodu ... niezdyscyplinowania pacjentów
        (próbowaliśmy) - notorycznie przychodzą póżniej a
        następnie od razu chć wejść bo "mają niższy numerek",
        proba przeniesienia na później bo kolejka minęłą - skarga
        na nieuprzemego lekarza. Poza tym niestety wszyscy
        (zarówno pacjenci jak i "urzędnicy od zdrowia" starannie
        ignorują fakt że na to aby przyjąć, abadać, zdiagnozować
        a następnie poinfirmować pacjenta i wydać zalecenia
        trzeba CZASU a ten nie jest z gumy. Nie można przyjąć
        dowolnie dużej ilości pacjentów w dowolnie krótkim
        czasie. Poza tym nie wszyscu potrzebują go "rowno"
        (niektorzy pacjenci są bardzo czasochłonni a system ten
        parametr ignoruje) stąd również problemy z umawianiem "na
        minutę". Jest to możliwe tylko jeśli dysponujemy rezerwą
        czasu. Nierealne.
    • polinezya Re: Skarga na lekarza!!!??? 14.11.02, 20:40
      Ja rozumiem ze lekarz nie ma przymusu zostawac po godzinach, tym bardziej ze
      nikt mu za to nie placi, ale w takim razie po co umawiaja tyle osob skoro
      lekarz nie jest w stanie sie nimi zajac, czlowiek najpierw czeka na wizyte 2
      miesiace, potem w poradni 3 godziny i okazuje sie ze lekarz nie ma dla niego
      czasu.
      • Gość: DR.MED Re: Skarga na lekarza!!!??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 12:08
        panie w rejestracji z dobrego serca zamiast umawiac mi 10-12 pacjentow(tyle
        jestem w stanie uczciwie przyjac) zapisuja nawet 28.A ja sie pozniej z tego
        musze wywiazac. Inna sprawa to pacjenci_ czasami potrafi"wypasc" nawt 10 bez
        uprzedzenia.(jezeli bym wiedziala nie musialabym spieszyc sie przy reszcie). A
        pozniej dzwonia po nowy termin i zloszcz sie ze musza czekac 1-2 miesiace.
    • Gość: Mściwój SYNKU NIE SKARŻ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.02, 13:21
      • ada1 Re: SYNKU NIE SKARŻ ! 18.11.02, 12:41
        Skargę można złożyć do Rzecznika Praw Pacjenta przy Regionalnej Kasie Chorych.
        W ubiegłym roku sama złożyłam taką skargę i muszę przyznać, że pani rzecznik
        Mazowieckiej Kasy Chorych zadziałała bardzo sprawnie i szybko. Na koniec
        otrzymałam pismo z wyjaśnieniami i przeprosinami kierownika przychodni. Nie mam
        jednak pewności czy moja interwencja zmieniła coś w tej placówce, ponieważ
        zrezygnowałam z ich usług.
        • slav_ Re: SYNKU NIE SKARŻ ! 20.11.02, 17:09
          Podejrzewam że nic.
          Co jest gorsze ? Przyjąć 40 zamast "limitowych" 27
          (liczby prawdziwe) zasuwając jak motorek (nie będą
          zadowoleni bo szybko, szybko) czy odesłać 13 (polecą na
          skrgę że "doktór nie chce ich przyjąć"). Pani Rzeczniczka
          oczywiście przyzna pacjentowi rację w każdum przypadku
          nie tłumacząc przez delikatność że stoją oni w kolejkach
          TYLKO I WYŁACZNIE z powodu takiego a nie innego sposobu
          finansowania i kontraktowania przez Kasę Chorych uslug.
          Są kolejki do laryngologa ? Trzeba otworzyć drugi gabinet
          i płacić tak aby obaj mogli się utrzymać i przyjmować
          pacjentów. Ale taniej utrzymywać rzecznika,
          "interweniować" i "przyznawać rację".
    • kitek1 tylko powodztwo cywilne............. 27.11.02, 19:00
      jezeli zaplacilas,
      a usluge spieprzyl:(
      • Gość: pacjent1 Re: tylko powodztwo cywilne............. IP: *.katowice.msk.pl 10.12.02, 00:40
        kitek1 napisał:

> jezeli zaplacilas,
        > a usluge spieprzyl:(
        zwróć sie do kitka1
        i ci się polepszy!
        • Gość: gamdan Re: zanim złożysz skargę....... IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.12.02, 13:23
          Posty w tym wątku wyróżniają się głęboką rzeczowością. Wiele niedogodności dla
          pacjenta ma podłoże obiektywne. Rzadko jest to tylko zła wola personelu
          medycznego. Zanim złożysz skargę rozważ, czy skarżysz się na właściwy podmiot.
          Skargami nie wywalczymy normalności w Sł. Zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka