Gość: Zagwinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 21:25 Jak to w Polsce nie ma badan profilaktycznych? To nalezy do luksusu jezeli ktos chce miec co roku badania krwi,cytologie czy mammografie? Kto tak ustalil? Gdzie to zapisane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vlad Re: BADANIA PROFILAKTYCZNE IP: 80.53.237.* 14.02.06, 21:29 jak ktos chce co rok czy co miesiąc to płaci. Są odpowiednie akty prawne regulujące częstość wykonywania badań profilaktycznych. Cytologia np raz na 3 lata. Badanie per rectu co rok bodajże po 35 r.ż. Poszukaj razporządzenia MinZdrawa dot badan profilaktycznych Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: BADANIA PROFILAKTYCZNE 14.02.06, 22:28 Badania profilaktyczne prowadzi lekarz uprawniony do badan profilaktycznych i są one obowiązkowe dla osób na umowie o pracę ; finansuje je pracodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagwinek Re: BADANIA PROFILAKTYCZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:03 A co z przecietnym obywatelem? Siedzi ciagle w buszu czekajac az mu prostata wyjdzie gardlem? Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: BADANIA PROFILAKTYCZNE 15.02.06, 10:15 Jeśli ma dolegliwości, jest diagnozowany przez swojego lekarza rodzinnego i w razie potrzeby przez specjalistę. Jeśli dolegliwości nie ma - patrz wyżej. Zażalenia raczej nie do lekarzy, a do NFZ i resortu zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
grzehir polskie państwo... 15.02.06, 13:40 ...ma w dxxxx badania profilaktyczne, woli leczyć choć też nie za dobrze... badania profilaktyczne najczęściej są w ramach programów oferowanych przez NFZ dla konkretnych placówek... badania profilaktyczne opracowywane są na podstawie wytycznych tego czy tamtego towarzystwa, ale odpowiedz mi człowieku? weźmy prostatę, dlaczego lekarz med. rodzinnej ma robić profilaktykę raka prostaty? (włożenie palca w tyłek i PSA, na które nie może kierować swoją drogą) dla przyjemnośći? bo za badanie przecież nie otrzyma złamenego grosza a i w okolicy okrzykną, że doktor-pedał :) polskie społeczeństwo nie dorosło do medycyny na poziomie, za zdrowie ludzi odpowiadają oni sami TYLKO I WYŁĄCZNIE, lekarz jest jedynie doradcą, o opinię którego poproszą lub nie, proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieswiadoma Re: polskie państwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 17:18 weźmy prostatę, dlaczego lekarz med. rodzinnej ma robić profilaktykę raka prostaty? > (włożenie palca w tyłek i PSA, na które nie może kierować swoją drogą) dla > przyjemnośći? bo za badanie przecież nie otrzyma złamenego grosza a i w okolicy > okrzykną, że doktor-pedał no tak,musze jeszcze zapisac sie na kurs jak "dbac o swoje zdrowie". Ja dbam i dla tego chce aby zbadano moja prostate. Do tego mam swojego lekarza a jezeli on nie czuje sie na silach powinien mnie skierowac gdzie trzeba. Kontrola prostaty czy mammografia nie jest wymyslem ot tak sobie. Lekarz powinien zalecic czy to "wlozenie palca w t..." czy to mammografie a do pacjeta nalezy czy zgodzi sie i wykona powyzsze badania. W zadnym wypadku nie powinno dochodzic do sytuacji gdzie pacjet domaga sie badan a lekarze odmawiaja. Widac jednak ze cywilizacja jeszcze nie dotarla do tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grzehir nieświadoma, skoro... 15.02.06, 17:26 ...masz prostatę, to cywilizacja nie tylko dotarła do Polski ale i przetarła się... poza tym, mogę Ci powiedzieć gdzie możesz sobie przebadać prostatę, nie ma sprawy, ale nie wymagaj ode mnie rzeczy niemożliwych (dokładadnia sobie pracy, za którą nic nie otrzymam) i tak w POZetach jest kierat i każdy kto pracował, to wie ile minut jest na pacjenta (10-15)... ten czas jest na zapoznanie się z Twoją historią z Twoim problemem, wpisanie wszystkich info, badanie, wypisanie leków, skierowań itd., dodatkowa praca to osoba, która się nie dostanie do lekarza, czy warto? myślę, że warto Cię poinformować i skierować, gdzie takie badanie możesz sobie wykonać... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Organizacja pracy, organizacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 09:04 Drogi doktorze, lekarz za granica wcale nie ma wiecej czasu dla pacjeta niz Pan a jakos sobie radzi z tym wszystkim. Tam cisnienie krwi mierzy pielegniarka, ona wypisuje wszelkiego typu skierowania, ustala nastepna wizyte a czesto nawet wypisuje recepte a podczas wkladania palca w tylek stoi obok lekarza (swiadek) aby ten nie byl posadzony o pedalstwo.W zadnym wypadku nie siedzi za kontuarem i slucha radia tak jak to ma miejsce w Polsce. A jak pacjet zostanie zle potraktowany przez lekarza i zlozy skarge to lekarz moze miec klopoty. Zwazywszy,ze tam tez sa kolejki po lekarskie miejsca pracy, lekarze sa uprzejmi i bardzo pomocni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadora Re: Organizacja pracy, organizacja. IP: *.lub.net.pl 16.02.06, 09:58 A skąd Ty masz takie wieści, siedząc w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś