connie1 30.04.06, 14:48 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3314548.html serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3314398.html miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,3308892.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataszkam Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 30.04.06, 15:26 AM Lublin: VI r. lekarskiego- dokumenty o odbycie stażu i rozpoczęcie normalnej pracy i podnoszenie kwalifikacji (specjalizacje)w zachodnich krajach Europy złożyło na razie 50% studentów; połowa z pozostałych wyjedzie po odbyciu ustawowego stażu i jednoczesnym podszlifowaniu języka. Tylko co czwarty raczej zostanie w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 30.04.06, 15:37 Czemu niepopularny? Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 30.04.06, 15:41 Bo uswiadomienie tresci tych linkow może byc dla niektorych czytających lekko niepopularne. Jak to wyjezdzają? Jak to zwalniają się z pracy? I kilka typowych zlotych mysli Odpowiedz Link Zgłoś
lohengrin4 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 30.04.06, 17:50 > Jak to wyjezdzają? Jak to zwalniają się z pracy? I kilka typowych zlotych mysl Bardzo trafnie to ujęłaś. I szczerze mówiąc, obserwuję rozwój sytuacji konfliktu lekarze-reszta świata w naszym kraju, i żałuję tylko jednego - że nie dojdzie, jak przypuszczam (a wydarzenia ostatnich lat pokazują, że w ocenie sytuacji społeczno-politycznej moje proroctwa, choć wielu wydawały się dziwne, na ogół się sprawdzały), zatem że nie dojdzie do sytuacji jakiegoś masowego zdziwienia społeczeństwa odpływem lekarzy. Po pierwsze, wyjeżdżać będą stałym, może rosnącym, ale stabilnym strumieniem. To nie jest tak, że w państwie - owszem, biednym i prymitywnym, ale jednak europejskim i demokratycznym, że mogą mieć miejsce jakieś akcje wywracające z dnia na dzień jakiś porządek. Tego nawet Lepper nie dokona. Lekarze wyjeżdżają i składają wymówienia z pracy - ale już to skutkuje albo podwyżkami, albo chociaż poważniejszymi rozmowami o podwyżkach. Owszem, w Twoim przykładzie jest to 5 %, ale bywa też lepiej. Fala - dość symboliczna, za to mocno nagłaśniana, składania wymówień z pracy, wygaśnie. Sprawa wyjazdów dotknie pewne specjalności, w pewnych ludzie zostaną. Reasumując, nie dojdzie do sytuacji, w których autentycznie duże rzesze społeczeństwa będą się musiały nagle skonfrontować z sytuacją absolutnego braku lekarzy z powodu ich emigracji. I niestety tysiące ludzi nie przeżyją być może pierwszej w życiu konieczności intelektualnego skonfrontowania się z sytuacją graniczną, w której zdziwienie mogłoby mieć nawet nie jedną, a wiele przyczyn. To cudownie wychwycone przez Ciebie "jak to" niestety nie padnie tak często jak paść powinno. A należy im się to. Pisząc "im" mam na myśli tą (w dalszym ciągu mniejszą) część pacjentów, której chamska i bezmyślna postawa staje się dla mnie powoli ważniejszym od finansowego argumentem za emigracją. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 lekarze ida tam gdzie im jest lepiej 02.05.06, 03:56 www.cmaj.ca/pdfs/classifieds.pdf www.aafp.org/online/en/home/careers.html z Kanady do Australii, z Nowej Zelandii do USA. To jest normalka. Oczywiscie dotyczy to tych,ktorzy umiejsa myslec i uczyc sie. Interesujace jest,ze w wymienionych krajach lekarz rodzinny zarabia dwa razy wiecej, niz w zachodniej Europie. Nie wspominajac o specjalistach. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Władza wcale nie ma takich złych informacji 02.05.06, 09:15 Najwyższa Izba Kontroli Warszawa, luty 2006 r. Emigracja lekarzy (...)Dane liczbowe dotyczące liczby zaświadczeń wydanych lekarzom na potrzeby uznawania kwalifikacji w zawodzie lekarza wskazują, iż obecny odpływ specjalistów medycznych nie ma cech procesu masowego i nie jest na tyle istotny, aby mógł spowodować w krótkim czasie zagrożenie dla systemu ochrony zdrowia. Istnieją jednak specjalizacje medyczne, w których migracja lekarzy jest znacząca, co w ocenie NIK może mieć negatywny wpływ na dostęp do niektórych usług medycznych. Zjawisko to dotyczy przede wszystkim anestezjologii. (...) Popoularne są inne tematy: www.brpo.gov.pl/index.php?poz=250&id=70 www.brpo.gov.pl/index.php?poz=250&id=69&PHPSESSID=3394641843d8081096fee1d95ddf0561 Odpowiedz Link Zgłoś
m-melisa Re: Władza wcale nie ma takich złych informacji 02.05.06, 09:47 Witaj brunecie wieczorową porą! Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Władza wcale nie ma takich złych informacji 02.05.06, 10:19 Orkiestra ciągle gra te stare hity,ciekawe po co grala na "Titanicu"pamietacie? Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 turystyka medyczna 02.05.06, 12:33 skoro NIK sobie wyobraza, ze jakakolwiek nowoczesna medycyna moze istniec bez anestezjologow, to nalezy wspolczuc IQ autorom takich stwierdzen. Bo choc coraz wiecej procedur wykonuje sie "przezskornie" , ale wciaz do wiekszosci skopii potrzebny jest anestezjolog. No i do wszystkich transplantow, protez etc. Chyba, ze Polska przyjmie takie rozwiazanie jakie sie stosuje na swiecie, a mianowicie turystyke medyczna : www.cbc.ca/edmonton/story/ed-med-tourism2-20060501.html www.cbc.ca/news/background/healthcare/medicaltourism.html Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: turystyka medyczna 02.05.06, 15:34 Najwiekszy Szpital mojego miasta stoi bo brak neonatologów wiec położnictwo też stoi,staną wszystkie bez anestezji. Odpowiedz Link Zgłoś
agi303 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 02.05.06, 17:39 obserwuję protesty lekarzy i obserwuję ich wyjazdy i nie mogę oprzeć się wrażeniu, iż cały ten cyrk ze służbą zdrowia bierze się stąd, iż lekarzon i pielęgniarkom ciagle /od 01/01/1999 roku/ brak adresata ich żądań - nie jest nim ani minister zdrowia ani prezes nfz, tak naprawdę są nimi dyrektorzy spitali i przyhcodni, ale ci jakby ciągle nie czują się za nic odpowiedzialni, zwalając winę na prezesa nfz i ministra zdrowia; minister zdrowia i prezes nfz z kolei zwalaja winę na dyrektorów szpitali albo na ministra finansów- czarny charakter każdego rządu, który na nic nie chce dać pieniedzy. Jako osoba z wyższym wykształceniem ekonomicznym nie jestem w stanie pojąć pewnych rzeczy, więc wytłumaczcie mi, proszę: 1) jak to się dzieje, iż szpitale /SP ZOZ-y/ nie mogą być przemianowane na NZOZ- y, jak to juz klika lat temu miało miejsce w przypadku POZ ? Takie przekształcenie za cene oddłużenia. POZ już dawno funkcjonuje jako NZOZ SP. Z O.O. i z tego co wiem /a tak się składa, że akurat wiem/ długów nie mają, nie upadają, coraz bardziej racjonalnie gospodarują swoimi zasobami /nie tylko finansowymi, ale i ludzkimi/; pensje też są całkiem niezłe; oczywiście nie takie jak w Europie Zachodniej, ale co najmniej 2 x wyższe niż w SP. ZOZ-ach, a w polskich earunkach, to już w ogóle... 2) Jako osoba z wyższym wykształceniem ekonomicznym, zżymam się na idiotyzm komunistycznego hasła, lansowanego przez - o dziwo ! - Konstantego Radziwiłła - podwyżka 30 % dla wszystkich ! Dlaczego akurat 30 %, a nie 10% albo 85% ? Kto to policzył, na jakiej podstawie i przy zastosowaniu jakich metod i kryteriów ? Dlaczego dla wszystkich - czyli dla tych którzy solidnie pracują, nie urywają się z pracy przed czasem i nie przychodzą do niej o 2 godziny za późno; nie traktują pacjentów przyjmowanych na NFZ "per noga" i nie dają im do zrozumienia, że przeszkadzają samą swoją obecnością, samym pojawieniem się w progu gabinetu - oraz dla tych, którzy mają wszystko gdzieś traktując swoją posadę w pracy jako czystą formalność potrzebną do tego, żeby ktoś za nich opłacił składki na ubezpieczenie społeczne, aby z tytułu prywatnych gabinetów i przychodni płacili tylko zdrowotne; sposób traktowania pacjentów przez tego typu lekarzy - wiadomy. Ponadto ciągle jeszcze - jakby nie było - istnieje Kodeks Pracy w tym kraju, który mówi wyraźnie, iż pracodawca /dyrektor szpitala, przychodni itp./ może /a więc nie musi/ przyznawać podwyżki, premie, nagrody, jeżeli na to pozwala kondycja finansowa zakładu pracy / w miarę możliwości finansowych przedsiębiorstwa. Jeżeli szpital ma milionowe długi, to w tej sytuacji tylko idiota przyznałby całej załodze podwyżki /do tego jeszcze należy doliczyć koszty zus i zaliczek na podatek dochodowy/; należałoby się przyjrzeć kto doprowadził szpital do takiego stanu oraz położyć nacisk na przetrwanie, bo polepszenie sytuacji poprzez podwyżki pensji może okazać się nader krótkotrwałe i ponieść za sobą bankructwo szpitala i bezrobocie setek jego pracowników. Proszę łaskawie zwrócić uwagę na zależność między stopą bezrobocia w naszym kraju a wysokością obciążeń parafiskalnych /zus, nfz, pfron/. Pieniądze na podwyżki skądś będą musiały sie wziąż - podniosą składke do poziomu 10, może kilkunastu %...Wówczas pracodawcy znów zaczną zwalniać ludzi oraz bronić się rękami i nogami przed zatrudnianiem nowych, bo nie będą mieli zamiaru płacić jeszcze większych składek do ZUS, pracownikom nie będzie się chciało pracować legalnie, bo gdzie w końcu przebiega granica w oddawaniu do ZUS i urzędu skarbowego wszystkiego, co się ma ? W rezultacie upadnie służba zdrowia - prywatna i NFZ-owska; prywatna, bo nie czarujmy się, aby prywatny gabinet/ przychodnia/ przetrwał, to musi mieć określoną ilość pacjentów; jeśli nie będzie miał /bo zbyt wielu ludzi nie będzie na to stać/, to padnie; NFZ-owska - bo zbyt wielu ludzi nie będzie płaciło składek . Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 02.05.06, 18:06 twoje watpliwosci latwo wyjasnic: gdyby na lecznictwie z ramach umowy z nfz mozna bylo zarobic, jak grzyby po deszczu wyrastalyby prywatne szpitale ale nie da sie, bo wycena uslug jest przez nfz drastycznie zanizona czasem jedynie funkcjonuje niszowo specjalistyka zabiegowa w symbiozie z panstwowymi szpitalami dlatego nie ma prywatnych szpitali w protestach nie chodzi o te zasrane 100%, co jest i tak za malo chodzi o to, aby w wycenie procedur uwzgledniac place personelu - i to place wielokrotnie wyzsze niz dotychczas bankructw nie bedzie - chodzi o zmiane prawa - wiec adresatem protestow jest sejm - aby w systemie znalazlo sie o kilkadziesiat % wiecej pieniedzy - i to od wczoraj, bo jutro bedzie juz za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 proporcje 02.05.06, 19:57 tak sie sklada, ze mieszkam i pracuje w niewielkiej prowincji Kanady. Oficjalna statystka,ktora mi wpadla w rece pare lat temu mowi mi,ze 1200 lekarzy w naszej prowincji ma dochody wieksze od premiera tej jednostki administracyjnej. Gdyby przeliczyc na populacje Polski to blisko 17 tys. lekarzy powinno miec zarobki wieksze (ze swojego etatu , tylko !) niz premier Polski. Lekarz to fachowiec , a premier to tylko polityk. Podobnie jest zreszta w USA . Gdzie blisko 20 tys. lekarzy zarabia wiecej milion dolarow US rocznie (czyli wiecej niz prezydent USA ). Mysle, ze to powinno byc zrodlem zastanowienia . Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link Zgłoś
agi303 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 02.05.06, 21:13 Nie mam nic przeciwko temu, aby lekarze duzo zarabiali., mój problem polega na tym, skąd sejm weźmie te kilkadziesiąt % więcej - to znaczy doskonale wiem skąd i to mi spędza sen z powiek - od takich szaraków, jak ja, co jak idioci nie ukrywają swoich dochodów i płacą wszystkie możliwe składki w tym Państwie; widmo biedy zagląda mi w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 02.05.06, 22:13 agi303 napisała: > (...)widmo biedy zagląda mi w oczy. Kiedy sejm uchwalal podwyzke rent dla gornikow wtedy nikt sie nie zastanawial nad bieda. Wegiel moze Polska kupic za pol ceny na Ukrainie. Kiedy Margaret Thacher zamykala angielskie kopalnie gornicy brytyjscy protestowali. Ale nikt sie tym nie przejal. Obecnie Wielka Brytania nie ma gornictwa, dobrze sobie zyje, gornicy sie "przekwalifikowali". I wszyscy sa zadowoleni. A lekarze polscy jezdza do do Wielkiej Brytanii pracowac, bo w Polsce nie ma pieniedzy aby im zaplacic. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19882 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 03.05.06, 16:58 Koszt stworzenia prywatnego szpitala jest bardzo wysoki. Lekarzom nie sa na reke prywate szpitale, bo z takiego szpitala nie urwie sie o 14, nie "zalatwi" w nim swoich pacjentow z prywatnej praktyki, nie wezmie sobie rekawiczek i workow na smieci bo mu sie akurat skonczyly (TAK znam takich). Wiec po co lekarzom prywatny szpital?? Punkt 2. To bardzo niepewny biznes, nigdy nie wiesz czy dostniesz kontrakt czy nie! Aby otworzyc taki biznes musisz miec pewnosc pprzychodow na jakims poziomie, dlatego jest mnostwo prywatnych przychodni oferujacych wiele uslug platnie, (abonamenty) bo wiedza ze maja staly dochod! Dlaczego tyle jest NZOZow ktore nie narzekaja tak abrdzo na kontrakt i generuja zyski. Punkt 3. Oczywiscie swiadczenia NFZ sa zanizone, ale to problem sluzby zdrowia w wiekszosci krajow europejskich. W dzisiejszych czasch nie da sie zapewnic pelnej opieki medycznej za skladki ktore placimy! Problemem jest calkowicue zle zorganizowana sluzba zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 03.05.06, 17:26 Przemek podobnych bzdetów dawno nie czytałem.W prwywatnym szpitalu nie załatwie swoich prywatnych pacjentek,nie wezmę sobie rekawiczek ani worków i nie urwe sie o 14,o niczym innym nie śnie , jak o kontrakcie z NFZ zaplaci mi 1000zl za operacje o kosztach 1500 bez zapłaty personelowi. Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 03.05.06, 18:05 Troche Ci jeszcze zamieszam ,prywatny szpital to własnie moje prywatne miejsce pracy ,gdzie nie ma kadrowej ,sam mam sobie ustalam godziny pracy i wyjscia ,jak będzie duzo pacjentów to wspaniale, zostaje dłużej bo to moje pieniadze.Worków na śmieci nie bede zabierał do domu ,po jaka cholere sam sobie zabiorę?Ideałem byłoby brak kontraktu z NFZ po jaka cholere! to pacjenci ubezpieczyli sie w NFZ, za swoje pieniadze ,w prywatnym szpitalu dostana rachunek i nie moja sprawa ile im zwróci NZF.Tak powinno byc ,jak zasłabłeś to łyk zimnej wody.TY myslaleś że jak to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19882 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 04.05.06, 09:54 Troche pomysl to nie boli! z Twojego rozumowania to kazdy lekrz by mial prywatny szpial... hmm ciekawa teoria Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 04.05.06, 17:25 Ty pomyśl naprawde nie boli,po jaka cholere każdemu lekarzowi szpital,i jaka to kalulacja w dzisiejszych realiach.Napisałem jak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19882 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 04.05.06, 18:14 Ty napisales ze z pryqatnego szpitala nie wyniesiesz bo bezdie Twoj. W Prywatnym szpitalu bedziesz zatrudnony jak w panstwowym, tyle ze za wieksza pensje i nie bedzie czasu aby caly dzien na forum pisac.. Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 04.05.06, 18:18 w szpitalu prywatnym jak bede ztrudniony to beda mnie szanowac bo przynoszę zysk,moga mnie wywalić i wziaśc lepszego,jak będe współwłaścicielem to sam bede dbał o lekarzy i pacjentów.Czasu bedzie wiecej bo jeden etat wystarczy,może nawet pół. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Chora jest polska służba zdrowia 04.05.06, 10:55 Obraźliwie niskie płace dla lekarzy są skutkiem patologii systemu i psychiki ludzi, którzy związani są z tym systemem. Winni są ministerialni urzędnicy, dyrektorzy szpitali i inni ludzie tego pokroju. To przez nich większość pieniędzy w służbie zdrowia jest marnotrawione lub rozkradane. Niskie płace lekarzy są jednym ze skutków jakości pracy medycznych biurokratów różnych szczebli. Chociaż z drugiej strony, gdyby lekarze naprawdę chcieli zmian na lepsze, to nie zwalnialiby się z pracy i nie strajkowaliby, ale solidarnie wywieźliby na taczkach wszystkich złodziei i biurokratów, którzy utrudniają im pracę. A gdyby jakieś władze nie chciały uszanować tej formy wyrzucenia z pracy, to lekarze powinni solidarnie sabotować wszystkie decyzje i polecenia przełożonych, dopóki wywiezienie na taczkach nie zostanie uznane. Czy pamiętacie, co było bezpośrednim powodem wprowadzenia stanu wojennego w PRL? Co było tą ostatnią kroplą, która przelała czarę goryczy komuchów? Dlaczego komuchy tak długo negocjowały i tak długo szły na ustępstwa, skoro mogły wprowadzić stan wojenny? Stan wojenny wprowadzono wtedy, gdy władza zobaczyła, że ludzie zaczynają ją olewać. Dopóki Solidarność prosiła, postulowała, żądała i negocjowała, dopóty czerwoni z pozycji władzy mogli łaskawie zgadzać się lub odmawiać. Kiedy jednak zobaczyli, że oto NZS i Solidarność zupełnie samodzielnie i bez żadnej zgody zaczęli wyrzucać rektorów i sami mianować sobie nowych rektorów popierających Solidarność i NZS... Ooo! tego waadza nie mogła tolerować. Drodzy lekarze! Odbierzcie władzę złodziejom i postmomuchom! Zróbcie to, po prostu, sami, tak jak my to zrobiliśmy 25 lat temu na niektórych uczelniach. Sami zobaczycie, że wcale nie brakuje pieniędzy ani na podwyżki, ani na remonty szpitali, ani na nowoczesny sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Chora jest polska służba zdrowia 04.05.06, 11:09 Już raz o wolność i godność walczyliśmy. Nie zapominaj. Wygodnie było o nas zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: Chora jest polska służba zdrowia 04.05.06, 17:30 Wiele razy odwoływali się lekarze i pracownicy medyczni do pacjentów,nic milczenie ,brak zrozumienia ,teraz jak wyjadą lekarze i pracownicy, to morzecie sobie wołać,dam przykład "konowale łapówkarzu wracaj ,nieuku ,lekko wstawiony powróc do nas",i cytat "jedzmy nikt nie woła" Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Frustracje takie zdradzają kompleksy 05.05.06, 11:50 poloznik-gin napisał: > Wiele razy odwoływali się lekarze i pracownicy medyczni do pacjentów,nic > milczenie ,brak zrozumienia ,teraz jak wyjadą lekarze i pracownicy, to > morzecie sobie wołać,dam przykład "konowale łapówkarzu wracaj ,nieuku Każda grupa zawodowa mogłaby tak narzekać i rezygnować z walki o docenienie swojego zawodu. Wszyscy strajkujący mogliby skarżyć się, że cała Polska nie strajkuje w imię strajku solidarnościowego z lekarzami. Wyobraź sobie strajki sprzedawców i ich narzekanie na brak zrozumienia ze strony klientów. Sami zróbcie porządek w swoim środowisku. Zdegradujcie nieuczciwych dyrektorów i urzędników, pozbądźcie się przestępców (tak, moi drodzy, może nie wiecie, ale lekarz przyjmujący prezent od pacjenta jest przestępcą) ze swojego grona, a wtedy wasze problemy znikną. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Frustracje takie zdradzają kompleksy 05.05.06, 14:38 Ja osobiście nie oczekuję od nikogo żadnego prezentu. Jak łatwo się domyśleć nie oczekuję też niczyjej łaski. Mam do dokowskiego konkretne pytanie: jakim przestępstwem jest przyjęcie prezentu przez jednego człowieka od drugiego, z jakiego paragrafu? Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Taki np. artykuł kodeksu karnego 05.05.06, 15:00 brunet.wieczorowy napisał: > jakim przestępstwem jest przyjęcie prezentu przez jednego człowieka od > drugiego, z jakiego paragrafu? Bardzo proszę o odpowiedź. Art. 228. (68) § 1. Kto, w związku z pełnieniem funkcji publicznej, przyjmuje korzyść majątkową lub osobistą albo jej obietnicę, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet.wieczorowy Re: Taki np. artykuł kodeksu karnego 05.05.06, 15:29 Stwierdzenie "lekarz przyjmujący prezent od pacjenta" było zdecydowanie mniej precyzyjne, mogło nawet kogoś wprowadzić w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Taki np. artykuł kodeksu karnego 05.05.06, 18:41 lekarz nie pelni funkcji publicznej nawet w sytuacji w ktorej pelni nie pryjmuje korzysci w zwiazku z pelniona funkcja Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Taki np. artykuł kodeksu karnego 05.05.06, 20:31 Lekarz pełni funkcję publiczną, ale popełnia przestępstwo tylko wtedy, gdy od przyjęcia korzyści majątkowych lub innych, UZALEŻNIA leczenie, lub uzyskanie innych dóbr, świadczeń. Prezent pozostawiony przez chorego po leczeniu, najczęściej bez zgody lekarza, nie jest przestępstwem baranie Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Tak jak prezent zostawiony urzędnikowi po ... 06.05.06, 10:36 aloalo2001 napisała: > Prezent pozostawiony przez chorego po leczeniu, najczęściej bez zgody > lekarza, nie jest przestępstwem baranie ... gorliwym załatwieniu jego sprawy (?). Ciekawe jak chamstwo u dyskutanta idzie w parze z brakiem moralności. Ciekawe czy nasz czujny moderator znów uzna, że chamy mogą mnie obrażać, a ja się nie mogę bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Tak jak prezent zostawiony urzędnikowi po ... 06.05.06, 10:55 na końcu mialo być branie, nie baranie :DDD literówka przedstaiwłam pogląd prokuratora, nie swój, a to co sobie wyobrażasz na ten temat to nie moja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Polska jest krajem z czymś, co można nazwać... 06.05.06, 13:43 aloalo2001 napisała: > na końcu mialo być branie, nie baranie :DDD literówka cieszę się > przedstaiwłam pogląd prokuratora, nie swój ... kulturą korupcji. Od wieków zawsze braliśmy od obcych, mieliśmy królów elekcyjnych, głosy sejmowe i sejmikowe były kupowane... nasza polska tradycja demokratyczna jest tradycją sprzedajności. Jesteśmy narodem, który korupcję wyssał z mlekiem matki. Większość Polaków w ogóle nie czuje, kiedy prezent jest łapówką a kiedy zwyczajnym prezentem czy wyrazem wdzięczności. Taka kultura korupcji, jaką mamy w Polsce, występuje np. w Ameryce Łacińskiej, z tym że tam, z dala od cywilizacji, nikt nawet nie wie, że korupcja to coś złego. Poglądy naszych prokuratorów są zwykle poglądami ludzi, których moralny rdzeń duszy jest tak samo skorumpowany, jak rdzeń większości Polaków. Dlaczego np. Michnik jest tak nielubiany przez hołotę? Bo jako jedyny miał odwagę oskarżyć polskie elity polityczne o korupcję. Donosząc na Rywina Michnik uderzył w tradycyjne polskie wartości, takie jak "ręka rękę myje", stąd wściekłe ataki Rokity na Michnika, który jako przewodniczący komisji sejmowej, oskarżał JEGO zamiast szukać i oskarżać przestępców? Rokita w rzeczywistości bronił skorumpowanych polskich elit przed Jedynym Sprawiedliwym. Pozostali polscy politycy mają do korupcji stosunek taki sam jak do onanizmu. Prawie każdy to robi, ale publicznie potępia te praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda58 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 04.05.06, 20:30 "...gdyby lekarze naprawdę chcieli zmian na lepsze, to nie zwalnialiby się z pracy i nie strajkowaliby, ale solidarnie wywieźliby na taczkach wszystkich złodziei i biurokratów, którzy utrudniają im pracę. A gdyby jakieś władze nie chciały uszanować tej formy wyrzucenia z pracy, to lekarze powinni solidarnie sabotować wszystkie decyzje i polecenia przełożonych, dopóki wywiezienie na taczkach nie zostanie uznane..." - CZY JUŻ NIKT NIE POTRAFI ZROZUMIEĆ, IŻ JEDYNĄ SZANSĄ SABOTOWANIA DECYZJI - tzw OSÓB Z "GÓRY" JEST NAPISANIE ZWOLNIENIA Z PRACY...INNEGO WYJŚCIA JUŻ NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wystarczy leczyć uczciwie 05.05.06, 11:57 hermenegilda58 napisała: > JEDYNĄ SZANSĄ SABOTOWANIA DECYZJI - tzw OSÓB Z "GÓRY" JEST > NAPISANIE ZWOLNIENIA Z PRACY...INNEGO WYJŚCIA JUŻ NIE MA. Krzyki nie poprawiają prawdziwości wykrzyczanego tekstu. Poza tym tekst napisany wielkimi literami trudno jest zrozumieć podczas czytania. Sabotować złodziei u włądzy mośna po prostu zlecając i wykonując wszystkie niezbędne badania, wbrew zakazom dyrekcji czy innych biurokratów. Można nie wykonywać żadnych poleceń szkodzących pacjentom. Można leczyć pacjentów nawet w ramach strajku okupacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog2 Re: Wystarczy leczyć uczciwie 05.05.06, 15:12 No to nikt, ale to nikt się nie przejmie. Wszystko będzie po staremu. Lekarze będą leczyć, dyżurować, zajmować się pacjentami, a pieniądze będą dla wszystkich innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Sugerujesz, że wszyscy lekarze są złodziejami i... 05.05.06, 15:33 anestezjolog2 napisał: > No to nikt, ale to nikt się nie przejmie. Wszystko będzie po staremu ... biurokratami? Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Sugerujesz, że wszyscy lekarze są złodziejami 05.05.06, 18:46 Nie wiem na jekiaj podstawie wyciagasz takie wnioski.W/G anestezjolog2 strajk wloski nie ma sensu.I ja sie z nia zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Skoro on pisze, że mój pomysł wywiezienia na ... 06.05.06, 10:39 seniorita15 napisała: > Nie wiem na jekiaj podstawie wyciagasz takie wnioski ... taczkach wszystkich złodziei i biurokratów niczego nie zmieni, to znaczy, że uważa, iż wszyscy lekarze są złodziejami lub biurokratami. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Sugerujesz, że wszyscy lekarze są złodziejami 06.05.06, 11:19 Och, seniorita, bardziej "wnikliwe" wnioski dokowski wyciągał. To takie "rozumowanie" w stylu "skoro mówisz że sąsiad dzisiaj kupił Przegląd Sportowy to sugerujesz że żona zdradza go z listonoszem". Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 05.05.06, 19:24 I jeszcze: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3321485.html Technik medyczny? To juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ewa999 Re: Do przemyslenia temat niepopularny! 06.05.06, 12:35 Problem na pewno jest duzy. Niestety sami lekarze niewiele mogą. O tym, kto jest dyrektorem decydują władze samorządowe i często jest to osba, która z medycyną nie ma nic wspólnego, np jest inzynierem budownictwa :))) Drugi problem to za mała składka zdrowotna. Za mało pieniędzy w systemie, a te, które są, są żle rozdysponowane. Sama znam przypadki, gdzie w jednej poradni pacjenci oczekują na wizytę pół roku, a w drugiej taki sam specjalista nie może wyrobić kontraktu bo pacjentów ma za mało. Środków nie da się przesunąć, ponieważ pieniądze w NFZ-cie w większości przypadków przyznawane są uznaniowo( brak jasnych kryteriów. Jedynym kryterium są znajomości) No i niestety brak fachowości dyrektorów placówek. Przerost administracji kosztem pielęgniarek i lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś