04.06.06, 19:53
Proponuję Naczelnej Radzie Lekarskiej zmienić wizerunek lekarza uznany za normę w "elytach" władzy: oni chyba naoglądali się seriali s-f o Robocopie. Należy im wybić z głowy, że polski lekarz to funkcjonariusz przerobiony z normalnego człowieka na maszynę. Jedynym jego marzeniem po powrocie do domu jest zasiąść w klatce Faradaya i podłączyć się do prostownika celem naładowania akumulatorów na następny dzień pracy; płaca dla lekarza powinna wystarczyć na smar w sprayu, WD 40 i Balistol; rodzina natomiast to jakieś mętne wspomnienie, gdy spadnie napięcie w obwodach. Panowie i Panie z rządu bylejakiego (wszystko jedno którego): lekarz to człowiek z krwi i kości - musi normalnie żyć, płacić rachunki, utrzymać rodzinę i o zgrozo, iść do kina, teatru i opery, czytać książki i odpoczywać. Jak przekonacie elyty władzy do tego, można zacząć rozmowę na temat płac w placówkach ochrony zdrowia. Osobiście dodam, że podwyżkę 30% mam tam, gdzie rząd mojego kraju ma mnie. Podpisano: Położnik-ginekolog, pseudonim społeczny "krezus"." (Komentarz do ankiety "Jakie przepisy prawne sprzyjają w Polsce korupcji w relacjach lekarz-pacjent?")
Obserwuj wątek
    • barabara6 Re: robocop 04.06.06, 19:53
      * "Do przystąpienia do strajku zainspirowało mnie kilku producentów ubrań i butów dla małych dzieci, Telekomunikacja Polska, gazownia, elektrownia, branża spożywcza i w końcu moja niania do dzieci, której stawka godzinowa pokrywa się z moją stawką w szpitalu. Nie wiem, czy sama mam iść z tym do Prokuratury, czy też wyręczy mnie ktoś z Posłów i Posłanek?" (Komentarz do informacji "Lekarze i... spiskowa teoria dziejów")
    • barabara6 Re: robocop 04.06.06, 19:54
      Strajk w szpitalach, a podwyżki dla... NFZ
      Jeszcze w tym roku zarobki urzędników NFZ wzrosną o prawie jeden procent (gwarantuje to pracownikom Funduszu wynegocjowany układ zbiorowy). Już teraz średnie wynagrodzenie w NFZ wynosi 3.200 zł brutto/mies. (średnie wynagrodzenie polskiego lekarza to... 1.600 zł brutto/mies.). Poza tym ponad 5 mln zł Fundusz przeznaczy na zakup nowych komputerów.
    • barabara6 Re: robocop 04.06.06, 19:56
      * Niemieccy lekarze ponownie zaostrzyli strajk
      Po tygodniowej przerwie, w poniedziałek niemieccy lekarze zaostrzyli ponownie trwający od marca strajk o wyższe wynagrodzenia oraz lepsze warunki pracy.
    • barabara6 Re: robocop 04.06.06, 19:58
      * "Jak zmusić lekarzy do pracy - skąd my to znamy? Przecież już za czasów wczesnego PRL lekarze mieli ograniczoną swobodę: nie wolno było protestować, zwolnienia lekarskie były weryfikowane przez przełożonych administracyjnych, nie wynagradzano za pracę na dyżurach, były nakazy pracy. To wielki wstyd Panie Profesorze Religa. Czyżby wzorem do naśladowanie byli dla Pana ministrowie z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych? Dlaczego nikt się nie oburza, gdy protestują kolejarze, górnicy, hutnicy i inni? Czy lekarz to inny gatunek człowieka? Czy my nie mamy rodzin na utrzymaniu? Czy musimy pracować na dwóch etatach, żeby mieć na w miarę godne życie? My też byśmy chcieli pracować tak jak inni - 8 godzin dziennie, nie będąc zmuszonymi do pracy w nocy i w święta. A argument, że taki mamy zawód powinien być traktowany jako zasługa i odpowiednio do tego wynagradzany. Większość lekarzy chciałaby mieć więcej czasu na naukę, podnoszenie kwalifikacji, dla rodziny. Ale musi mieć do tego warunki!" (Komentarz do informacji "Jak zmusić lekarzy do pracy")
    • poloznik-gin Re: robocop 04.06.06, 22:28
      Dlaczego wkleiłaś tutaj moja wypowiedz z "Esculapa" tak wolno pytałaś mnie o
      zdanie?
      • poloznik-gin Re: robocop 04.06.06, 23:03
        Lepiej odpowiedz szybko bo nerwowy rocznik jestem.
        • poloznik-gin Re: robocop 04.06.06, 23:14
          Uprzejmie prosze o przeczytanie :
          Paregraf 1.pt 5
          Paragraf 4 pt.3
          Paragraf 5.pt 5
          Paragraf 8.pt 2 i 3
          Regulaminu Esculapa.pl.
          • seniorita15 Re: robocop 04.06.06, 23:23
            Chyba nie tylko Twoja wypowiedz zostala przytoczona,bo pozostale tez pochodza z
            tego samego forum.
          • v.enessa Re: tak,tak, tak odpowiedz szybko, 04.06.06, 23:26
            ja tez ciekawa sie zrobilam.Jak tez ten nasz stary, dobry poloznik sie dla
            ludkosci zasluzyl.Moze on nie jest taki, jak myslalam. Gin(Jim Beam),nie obrazac
            mi sie tu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka