seniorita15 25.08.06, 16:39 Sytuacja w polskich szpitalach: www.zgzza.dn.pl/zalaczniki/OstatniGasiSwiatlo.doc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: ostatni gasi swiatlo 25.08.06, 18:32 Seniorita - PROSZE nie spamuj, jjesli masz cos do powiedzenia to mow, jesli to ma byc tylko link to dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: ostatni gasi swiatlo 25.08.06, 20:30 To nie jest spam tylko przytoczenie artykulow dotyczacych problemow w tzw.sluzbie zdrowia.Do czego w takim razie sluzy to forum?Zwykle dyskusja rozwija sie pozniej.Ale dyskutantow coraz mniej ,bo Twoja cenzura ich przepedzila skutecznie.To nie jest twoj prywatny folwark i przestan mnie stale pouczac.Zaloz sobie wlasne prywatne forum i wtedy mozesz sobie cenzurowac do woli.Poki co,to forum jest ogolnie dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1964 Re: ostatni gasi swiatlo 25.08.06, 20:33 Wreszcie seniorita powiedziała coś sensownego. Zaczyna tu wiać nudą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: ostatni gasi swiatlo 25.08.06, 20:39 Taki poczatek w Twoim stylu wlasnie zniecheca do jakiejkolwiek odpowiedzi. Potwierdzeniem tego jest fakt, ze przez 4 godziny nikt nie kwapil sie podjac jej watku.Dyskutantow zapewne bedzie wiecej miedzy innymi jak wroca z urlopow, jak zdaje sie to mialo miejsce w twoim przypadku. Cenzuruje minimalnie, bo bynajmniej nie jest to moje ulubione zajecie ani zrodlo jakiejkolwiek satysfakcji. Forum jest i bedzie ogolnodostepne, ale od czasu do czasu, tak jak i w kazdej dyskusji przydaje sie przywolanie do przytomnosci dyskutanta - nudziarza. A jesli chodzi o pouczanie - nie mam najmniejszego zamiaru pouczania cie w jakiejkolwiek dziedzinie, stanowczo juz wszystkie rozumy pozjadalas - nic dziwnego, przy Twojej docielkiwosci ;-P. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kregarz Re: ostatni gasi swiatlo 27.08.06, 04:21 nieprawda. Traktujesz to forum jak prywatny folwark. Na innych forach doprowadzilismy do wymiany gorliwych adminow. Idzie nowe i powinienes sie szybko dostosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 Re: ostatni gasi swiatlo 25.08.06, 21:19 Mam dwie informacje do dodania. Lat temu mniej wiecej 15 mialem mozliwosc uczestniczyc w konferencji lekarzy "polonijnych", zorganizowanej w Paryzu. I tak, dla poplotkowania zaczelismy sobie ile mozemy za sredni, miesieczny, na czysto, dochod kupic Big Mac-ow. W najblizszym MacDonaldzie. Wyszlo na to, ze kolega (specjalista) z Francji moze sobie kupic 11 razy wiecej wspomnianych przysmakow niz kolega (specjalista rowniez ) z Polski. Dla mnie wyszlo (niespecjalista), z Pln. Ameryki wyszlo, ze moge sobie kupic 22 x wiecej Big Macow. Jakos nikogo nie frapowala ta skala. Dla informacji, byl to okres organizowania "Kas Chorych" w Polsce, instytucji,ktora z gory i programowo byla skazana na niepowodzenia. W dolinkowanym tekscie pisze sie, ze anestezjolodzy nie musza operowac dobrze miejscowym jezykiem , po wyjedzie z Polski. Trudno o glupsze stwierdzenie. Anestejolog musi pacjenta zbadac ( w tym i zebrac wywiad) pacjenta przed zabiegiem. Musi sie poslugiwac perfect jezykiem w sytuacjach awaryjnych. Postulowanie, ze anestejolodzy dlatego tak czesto z Polski wyjedzaja, bo nie musza znac "miejscowego" jest wiec glupszy niz przewiduje konstytucja RP. Wszyscy anestezjolodzy, tak polskiego poczhodzenia i nie tylko, u nas tutaj mowia, swietnie po angielsku. To na przyklad dermatolog moze znac ten jezyk gorzej. Pozdrawiam dradam 1/2 Odpowiedz Link Zgłoś
4tore Re: ostatni gasi swiatlo 28.08.06, 08:42 najwieksza bzdur jest wiara naszych kolegow, ze bez znajomosci jezyka od razu znajda prace... zadania anestezjologa - przegotowanie do zabiegu, a wiec przeglad dostepnej dokumentacji oraz wizyta przedoperacyjna, ktora nie ogranicza sie do pytania - to zgadza sie pan na zabieg... - na intensywnej cala robota papierkowa, jesli chodzi o bdr, spada na anestezjologa, wpisy do kart, wypisy, codzienne notatki o przebiegu, etc. - rozmowy z rodzinami pacjentow, zalatwienie mnostwa telefonow, itp. = a jak sie dogadasz na bloku, na dyzurze, na izbie, wszystkie sprawy organizacyjne wymagaja komunikacji! - czasami dochodze do wniosku, ze komus zalezy na tym, zeby kolegom opowiadac, ze zrobia kariere na zachodzie bez problemu...lacznie z dyskusjami nt. zarobkow za granica i wychwalania pod niebiosy zachodniej chorej sluzby... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: ostatni gasi swiatlo 29.08.06, 14:42 Do tore4:Czesciowo masz racje.Zgadzam sie ,ze zachodnie kraje maja same sporo problemow z wlasna sluzba zdrowia:dlugie kolejki, niemoznosc dostania sie do lekarza pierwszego kontaktu,oplaty za uslugi,brak specjalistow.W roznych krajach roznie.Ale faktycznie sa kraje,ktore zatrudniaja bez znajomosci jezyka.W niektorych krajach intensywna terapia jest oddzielona od anestezji.W wielu krajach nie pisze sie tylko dyktuje i sekretarka to przepisuje.I akurat anestezjolodzy adoptuja sie najszybciej.Nie slyszalam tez zeby ktos uskarzal sie na zarobki. Do felinecaline:przytoczylam tylko ciekawy artykul,praktycznie bez slowa komentarza.Czego dotyczyla Twoja uwaga o dociekliwosci i madrosci?Masz jakies zaleganie afektu?To mozna leczyc,podobno.Jesli tak bardzo Cie meczy administrowanie tym forum to zrezygnuj,bedzie wreszcie mozna pisac swobodnie bez Twoich zjadliwych komentarzy.Ten czerwony kolor w Twoim podpisie tez ma swoja wymowe. Odpowiedz Link Zgłoś
4tore Re: ostatni gasi swiatlo 31.08.06, 20:06 nie wyobrazam sobie pracy na dobrym europejskim poziomie bez znajomosci jezyka kraju, w ktorym sie pracuje punkt. na zarobki nikt nie narzeka, ale czasami przyjezdzaja ludzie przyslani przez posrednika z woda z mozgu i troche sie rozni na wydruku to co dostaja, od tego co im obiecano, aczkolwiek nieznacznie. Wiekszosc jest zadowolona, bo pracuje mneij, a dostaje wiecej, od 30 do 45 dni platnego urlopu. anestezjolog to nie istota nie ma, jakies tam zdolnosci organizacyjne musi posiadac i na dyzurze sie orientowac. jakie zreszta to robi wrazenie na pacjentach i wspolpracownikach - trzeba sie troche wysilic, poza tym wiele osob wyjechalo i robi specjalizacje poza Polska, bedzie tez zdawac egzaminy specjalizacyjne w innym jezyku. Mysle, ze powinnismy sie obejrzec, bo mlode pokolenie depcze nam po pietach, byle maturzysta nie-giertychowy ma zdany certyfikat albo dwa, ludzie robia mature europejska, a my? chyba najlepiej byloby popracowac po trosze w kilku krajach doszlifowac dwa - trzy jezyki, co przy tej ilosci wolnego czasu tylko uprzyjemni pobyt i pozwoli na poznanie kraju i jego kultury...uff, troche dlugasnie wyszlo....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
delco Re: ostatni gasi swiatlo 26.08.06, 11:09 Min Religa mówi o teleradiologii, A ciekawi mnie jak wygląda wykoanie USG przez łącze internetowe, a cała radiologia zabiegowa? A nawet takie proste badanie jak skopia żołądka - też "internetowe telekomando"? Delco Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kregarz Re: ostatni gasi swiatlo 27.08.06, 04:23 wiesz, Religa mowi dobrze tylko niedopowiedzial wszystkiego. Zamiast leczyc powinno sie zapobiegac. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 radze porowownac z innym watkiem 29.08.06, 15:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=47466989&a=47672437 Pozdrawiam dradam 1/2 Odpowiedz Link Zgłoś
iza42 do feline 09.09.06, 09:52 Feline , zajrzalam wlasnie na to forum po dlugiej przerwie wakacyjnej i artykul zamieszczony przez seniorite oceniam jako bardzo interesujacy. Tym bardziej zaskoczona i oburzona jestem Twoja reakcja. O co wlasciwie Ci chodzi ? Dlaczego zamieszczanie artykulow na forum nazywasz spamem? Czy jest to wbrew regulaminowi? Wiele ludzi to robi i nie spotkalam sie jeszcze z taka krytyka. W dodatku artykul napisany jest po polsku wiec kazdy moze przeczytac i samemu osadzic. Rozumiem z Twoich aluzji ,ze z jakis wzgledow zywisz personalna niechec wobec seniority,ale to co robisz jest moim zdaniem niesprawiedliwe i wykracza poza kompetnecje moderatora. Robiac to zniechecasz ludzi do korzystania z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: do feline 09.09.06, 10:25 Izo, zapewniam cie, ze nic personalnie przeciwko Senioicie nie mam. Jednak takie "zadawanie" tematu (tzn publikowanie linku bez osobistego odniesienia sie do zawartego w nim tekstu) uwazam za nader "belferskie" podejscie a conajmniej za asekurantyzm (wy sobie przeczytajcie, wypowiedzcie sie a ja sie "opowiem" w zaleznosci od tonu Waszych wypowiedzi). Byc moze antycypowalam taka postawe nieslusznie, jesli tak, to przekazuje senioricie i wszystkim urazonym spoznione tym niemniej szczere "przepraszam", zywiac nadzieje, ze kazdy z nas wniesie na to forum cos ciekawego i ze bedzie ono lepsze od obecnego. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: do feline 09.09.06, 22:56 Przeprosiny przyjete.Grzebiac w internecie natknelam sie na ciekawe moim zdaniem artykuly i chcialam,zeby inni tez mieli mozliwosc sie z nimi zapoznac.A skoro je przytoczylam tzn.ze w pewnym sensie uznalam je za interesujace lub przynajmniej warte przeczytania.Takie byly moje intencje.Szczegolnie dla mnie ciekawy byl list prof.Drobnika(przytoczony nieco wczesniej jako inny watek),ktorego znam osobiscie i uwazam za klase sama w sobie.List prof Drobnika byl odpowiedzia na lekcewazace lekarzy wypowiedzi ministra zdrowia . Co do moich wypowiedzi to zwykle mam zwyczaj wypowiadac sie wedlug wlasnego sposobu myslenia,a nie w tonie wypowiedzi innych dyskutantow.Chyba,ze akurat nasze podejscie jest zgodne ,co musze przyznac zdarza sie rzadko.Jestem niepoprawna indywidualistka i tak bylo od zawsze.Izie dziekuje za wsparcie.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś