laur18 27.10.06, 20:37 Wmojej przychodni nie ma pielegniarek tzw.środowiskowych ,które chodzą do domu jak sie dziecko urodzi. skad mam taka zawiadomić? niedawno się przeprowadziliśmy i zmieniliśmy przychodnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maga_luisa Re: Pielegniarka do noworodka 27.10.06, 20:58 Dowiedz się w NFZ, z kim zawarł kontrakt na świadczenie usług pielęgniarki i położnej środ-rodzinnej na Twoim terenie. One teraz dość często mają własne indywidualne praktyki. Informacji powinnna Ci też udzielić Twoja przychodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
qerto3 Re: Pielegniarka do noworodka 27.10.06, 22:38 Położna środowiskowa opiekuje się kobietą w ciąży i w połogu oraz dzieckiem do 2-go miesiąca życia .po ukończeniu przez dziecko 2-go miesiąca opiekę przejmuje pielegniarka środowiskowa .Do położnej i do pielegniarki trzeba się zapisać tak jak do lekarza wypelniając deklarację . Odpowiedz Link Zgłoś
laur18 Re: Pielegniarka do noworodka 29.10.06, 17:10 ale w mojej przychodni, nie ma pielegniarek Odpowiedz Link Zgłoś
qerto3 Re: Pielegniarka do noworodka 31.10.06, 18:54 laur18 napisał: > ale w mojej przychodni, nie ma pielegniarek A do jakiej pielęgniarki Ty jesteś zapisany{a]? Jeśli Ty masz pielęgniarkę rodzinną to możesz zapisać do niej dziecko bo jak sama nazwa wskazuje są to pielęgniarki środowiskowe - rodzinne ,więc obejmują opieka całą rodzinę Odpowiedz Link Zgłoś
marta.gora Re: Pielegniarka do noworodka 01.11.06, 21:57 I bardzo dobrze, ze ich tam nie ma- i tak bys nie miała z nich pozytku, bo pracowałyby w rejestracji,a nie w terenie. Twój lekarz rodzinny ma obowiązek wskazać Ci np. z którymi pielęgniarkami i położnymi środowiskowymi/ rodzinnymi ma podpisana umowę o współpracy (taką musi mieć). Możesz też sama zadzwonić na infolinie do swojego oddziału NFZ i poprosico udzielenie informacji o praktykach indywidualnych lub grupowych pielęgniarek i położnych rodzinnych, a potem wybrać najkorzystneijszą ofertę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś