Dodaj do ulubionych

Brzoskwinia

16.06.11, 22:11
Moja brzoskwinia mimo wiosennych opryskow nadal choruje.
/Opryskana byla tylko miedzianem./
Mimo to mlode liscie sa kedzierzawe i porazone jakas zaraza.
Obcinam koncowki galezi.
Poniewaz ma bardzo duzo owocow nie chce jej stracic.
Czy mozna ja jeszcze jakos uratowac?
Obserwuj wątek
    • ewa8a Re: Brzoskwinia 17.06.11, 11:03
      Corocznie opryskiwałam brzoskwinię miedzianem, tyle, że nie tylko wiosną, ale także jesienią, gdy była w fazie bezlistnej. Efekt tych poczynań był taki, że kędzierzawość zżerała ją od kwietnia, pod koniec maja była prawie bez liści, a później wyrastały nowe liście i jakoś żyła. W ubiegłym roku uchował się nawet JEDEN owoc, pyszny zresztą. Ostatniej jesieni spryskałam ją zgodnie z zaleceniami miedzianem, a wiosną kilkakrotnie syllitem. Po raz pierwszy, a ma już 4 lata, nie choruje, było wprawdzie kilka liści kędzierzawych, ale na tych kilku się skończyło, ku mojemu zdumieniu, ma duże przyrosty i cała jest obsypana owocami.
      Nie wiem, czy dobrze robisz obcinając końcówki. Ona cały czas rośnie, mimo, że choruje. Liście opadną, z końcówek wyrosną nowe, może parę owoców się utrzyma. Wszelkie źródła podają, że na tym etapie opryski są już bezcelowe. Odpuść sobie ten rok, a jesienią wygrab i spal opadłe liście, drzewko spryskaj miedzianem, od wczesnej wiosny parę razy syllitem.

Ciekawy artykuł na ten temat :
      www.e-ogrody.com/a-700-choroby-brzoskwin.html

• dar61 Brzoskwinię ciąć zimą, opryskiwać ... 18.06.11, 02:51
        ... 2-krotnie, ale nie miedzianem. Dobrze tu radzą, że teraz nie powstrzyma się choroby.
        Miedzian gorzej skutkuje na kędzierzawość liści jak np. syllit vel [klękamy] Syllit.

Warto też pobudzać do owocowania brzoskwinię tnąc jej corocznie zimą do jednej trzeciej jej gałęzi. I smarować te rzazy 0 ona łatwo choruje na grzybozy i rak.

Dużo owoców a duże owoce to jest jednak wtedy różnica.
    • obrobka_skrawaniem Re: Brzoskwinia 17.06.11, 12:41
      Nie obcinaj koncowek galezi. To tylko oslabi drzewo. Porazone liscie i tak opadna, roslina wypusci nowe.
    • wami41 Re: Brzoskwinia 18.06.11, 19:16
      Zasadniczo drzewko brzoskwini opryskuje sie Miedzianem jesienia (2 razy) raz w fazie opadania lisci a drugi raz juz po opadnienieciu lisci. Wiosna przed nabrzmiewaniem pakow kwiatowych opryskuje sie Syllitem lub Carpene. Jesienne opryski chronia drzewko przed rakiem kory i rowniez w pewnym stopniu przed kedzierzawka. Wiosenne, natomiast chronia przed kedzierzawka lisci brzoskwini. Ten rok wyjatkowo podly dla brzoskwin. Prawie wszystkie drzewka w wiekszym lub mniejszym stopniu choruja na kedzierzawke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka