Dodaj do ulubionych

Wełnowce?

05.08.11, 10:44
Znalazłam na begonii dość sporo tych stworków. Każdy wielkości około milimetra, dwóch. Tutaj dość duże powiększenie: https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ogrody/f640x640/94/98/410bfc495c.jpg
Obserwuj wątek
    • samosiejka2 Re: Wełnowce? 08.08.11, 13:19
      Niestety, tak to wygląda. Straszne z nich dziady. Uwielbiają ciepłe pomieszczenia. Są różne preparaty do usuwania wełnowców (np. aerozol Provado Plus AE). Mozna też się ich pozbyć chałupniczą metodą - liście przetrzeć watą, gazą lub patyczkiem do uszu nasączonym roztworem wody i 50% alkoholu, w stosunku 10:1, z odorbiną płynu do mycia naczyń. Powinno pomóc. pozdrawiam
      • marta_1961 Re: Wełnowce? 09.08.11, 07:59
        Dzięki za radę :-) Już ja im pokażę! ;) Chyba, że nie rozhulają się zanadto, to im pofolguję :D
    • Gość: Alicja_gawrys_reda Re: Wełnowce? IP: *.agora.pl 11.08.11, 08:29
      To rzeczywiście są wełnowce. Wysysają soki z rośliny, trudno je zwalczyć opryskiem, bo chroni je to niby futerko. Do doniczki, do ziemi nalepiej wcisnąć pałeczki przeciwko szkodnikom, np. Provado Combi Pin lub Tarcznik. Substancje czynne wysączają się do roztworu glebowego i roślina pobiera je korzeniami, a następnie rozprowadza po całym swoim organizmie. Szkodniki to wysysają i giną Preparaty działają przez 6-8 tygodni, po czym zabieg warto powtórzyć, by wytłuc następne pokolenie szkodników.
      Alicja Gawryś
      • marta_1961 Re: Wełnowce? 12.08.11, 09:19
        tak też zrobiłam - nabyłam te zabójcze pałeczki
        dziękuję :-)
    • berberys22 Re: Wełnowce? 12.08.11, 10:30
      Wełnowce to straszne mendy. Kiedyś zaatakowały moje storczyki i chyba nieudolnie się nimi zajęłam, bo kwiaty padły. One się bardzo szybko rozmnażają, mogą sięgnąc nawet pędów, dlatego trzeba działać błyskawicznie. Wełnowce można usunąć oleistym Promanalem na przykład.
    • Gość: Zyta Re: Wełnowce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 22:29
      Wełnowce? Nie jest tak źle. Moim zdaniem to białe wylinki mszyc. Takich długich zgrabnych odnóży wełnowce nie mają. Podobne wylinki widać np. gdy się wgoogluje hasło
      Aphis nasturtii Kaltenbach
      Wełnowców nikomu nie życzę.
      • samosiejka2 Re: Wełnowce? 01.09.11, 11:17
        Ja się niestety upieram przy tych wełnowcach. dla mnie tak to wygląda.

Gość portalu: Zyta napisał(a):

> Wełnowce? Nie jest tak źle. Moim zdaniem to białe wylinki mszyc. Takich długich
        > zgrabnych odnóży wełnowce nie mają. Podobne wylinki widać np. gdy się wgoogluj
        > e hasło
        > Aphis nasturtii Kaltenbach
        > Wełnowców nikomu nie życzę.
    • Gość: zyta Re: Wełnowce? IP: *.agora.pl 01.09.11, 17:52
      No cóż 4:1.
      A może jednak imageshack.us/photo/my-images/49/pict5510mszyce.jpg/
      :-)
      • marta_1961 Re: Wełnowce? 01.09.11, 21:41
        Faktycznie, wygląda na to, że Zyta ma rację. W powiększeniu, na zdjęciu, które mam na dysku w większej rozdzielczości, widać nawet, po lewej stronie, błyszczącą kulkę "typowej" mszycy. I faktycznie - "wełny" nie widać, a pamiętam też, że owe białe stwory nie poruszały się. W każdym razie tabletki trujące podziałały i nie mam w tej chwili żadnych mieszkańców na pelargonii :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka