04.12.04, 19:08
Chcę wiedzieć "coś" o bazylii. Odpowiedzcie proszę?
Chodzi o zasianie zioła w domu?
Czy można wysiać tylko z nasionek czy z suchych listków czy czegoś jeszcze?
Kupiłem woreczek tego w zielarskim i prosiłemn o ziarenka ale to mi nie wygląda na ziarenka?
Czego potrzebuje bazylia do "szczęscia"?
Dzieki za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: BAZYLIA 04.12.04, 19:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=11278913&a=11393851
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=1548795&a=1557525
    • cytryniec Re: BAZYLIA 04.12.04, 20:13
      Moja znajoma pracowała kiedyś we włoskiej knajpie,mieli swoją bazylię.Znaczy
      sami siali.Musieli to sianie powtarzać co miesiąc,bo wyradzała się bardzo
      szybko,rosła w badyl.Może faktycznie,tak jak mówił Jurek trzeba uszczykiwać
      wierzchołki?
    • jerzy.wozniak Re: BAZYLIA 10.12.04, 13:47
      Nie cytryniec, to powód tego, że większość roślin przyprawowych pochodzi z
      południa Europy i nawet jeśli znosi nasze zimy to i tak gucio z ich uprawy w
      domu, gdyż jak pisałem tu sto razy, za szybą jest 40 razy mniej słońca niż
      przed nie licząc tego że jego spektrum - czyli skład - jest mocno zmieniony.
      Rośliny te wymagają, południowego słońca i rzadko która przyprawa uprawnia w
      naszym ogrodzie jest tak aromatyczna jak ta uprawiana na południu. Na parapecie
      okiennym możemy uprawiać kwiatki zaś zioła tam uprawiane mają tyle wartości
      odżywczych i składników aromatycznych co trawa obsikana przez psa. Po prostu
      cudne artykuły wysmrodzone przez redaktorów o uprawie ziół na kuchennym
      parapecie, są o kant D. potłuc. Większość uprawianych tam roślin szybko się
      wyciąga i nie przypomina już swym wyglądem np. rozmarynu czy bazylii, ale trawę
      dla kota.
      Jurek
    • 7777777s Re: BAZYLIA 11.12.04, 23:51
      w sklepach zielarskich kupuje się suszone liście bazylii używane w kuchni do
      potraw, natomiast nasiona bazylii do wysiewu kupuje się w sklepach ogrodniczych
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka