roseanne 08.07.21, 19:37 juz zapuscilam wici na kuchni, ale tu tez wrzuce mam krzaczyska bazylii corus kocha pesto. zwykle w lodowce do tygodnia max robil ktos w was jako przetwor? musi sie dac, bo przeciez mozna kupic Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: pesto,dlugoterminowo 09.07.21, 07:07 robie, na orzechach jakie mam pod reka, blenduje na paste, na ile sie da, ze spora iloscia oliwy, dodaje soku z cytryny, wkladam do sloiczkow (tak porcja na jedno uzycie) i pasteryzuje, okolo 20 min, zeby sie sloiki zamknely i juz nie dodaje parmezanu, ten idzie przy konsumpcji Odpowiedz Link
roseanne Re: pesto,dlugoterminowo 09.07.21, 13:32 Mrozilam wczesniej cale liscie i skruszalam do zup. Duzo tracilo Moze, jak liscie juz pomiazdzone i potraktowane innymi skladnikami to zniosa lepiej.. Mam na czym eksperymentowac... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: pesto,dlugoterminowo 09.07.21, 07:09 z mrozeniem bym uwazala, bazylia lubi 'czerniec' w zamrazarce Odpowiedz Link
roseanne Re: pesto,dlugoterminowo 15.08.21, 16:00 Gwoli odnotowania , dla potomnosci Zamrozilam miksture bazylii, czosnku i oliwy Bez orzechow/ bo wyszly I bez sera/ bo tez wyszedl i chwilowo mialam klopot z dostaniem pecorino Po rozmrozeniu pesto bylo bardziej wodniste, koloru duzo nie stracilo Domieszane zostaly utarte w mozdziezu orzechy wloskie i pecorino Smakowalo dobrze Jesli ktos podaza ze przepisami z Babish universe to byl przepis a filmu Luca Pasta pesto z fasolka szparagowa i ziemniakami Wciaz nie ufam konserwowaniu w sloiczkach. Mam za soba zle wspomnienia z sosami pomidorowymi. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: pesto,dlugoterminowo 28.09.21, 11:10 Ja pasteryzuje, robię rozmaite wariacje, tyle, że bez sera. W słoiczkach mini-mini, czyli własnie na jedną porcję. Odpowiedz Link