ala754 03.06.05, 07:36 Chodzi mi o podlewanie mlodych, dopiero co przesadzonych roslinek, drzewek, krzaczkow itd. Czy podlewac z gory po lisciach, czy lepiej sikawke ustawic przy ziemi. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia961 Re: Jak prawidlowo podlewac 03.06.05, 08:43 Alu, sikaj po ziemi i z wiatrem ...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Jak prawidlowo podlewac 03.06.05, 10:04 Z reguły nie lejemy po liściach bo wzmaga to zagrożenie chorobami grzybowymi. Choć nie ma reguły, niekiedy np. iglaki dobrze jest zlać wodą bo zabezpiecza to przed przędziorkami. Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Jak prawidlowo podlewac 03.06.05, 16:12 U mnie podlewa sie samo i nie widze w tym specjalnej roznicy. Reczne podlewanie jest chyba bardziej niebezpieczne bo jesli strumien bedzie zbyt mocny to "wybijesz" wszystko. Ostanio udalo mi sie w ten sposob porobic dziury w lisciach rabarbaru:-D Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Jak prawidlowo podlewac 04.06.05, 06:43 Alu, przepraszam za żart, nie mogłam się powstrzymać. Rośliny najlepiej podlewać wczesnym rankiem. Młode roślinki trzeba mocno podlewać, ja podlewam dwa razy dziennie, nigdy po liściach. Cały ogród podlewam strumieniem bardzo rozproszonym, tak żeby imitować deszcz. Byliny, te wysokie, zlane silnym strumieniem wody mogą "wykładać się". Nigdy nie podlewam w pełnym słońcu - zimna woda to szok dla roślin, natychmiast paruje, ziemia staje się twarda jak skała - podlewanie nie daje efektu. Pozdrawiam, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
ala754 Re: Jak prawidlowo podlewac 05.06.05, 18:29 Dzieki.:) Niby to jest taka blaha sprawa, ale chyba dosc istotna. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś