ewa553 03.07.07, 15:17 mam wielkie ilosci lawendy w ogrodzie. Postanowilam sama zrobic saszetki lawendowe przeciw molom i innym gadzinom gryzacym. Co sie wlasciwie zbiera do woreczkow: te piekne kwiatki czy tez dopiero nasiona ktore z nich powstana? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: lawenda 03.07.07, 15:32 Ludzie, szukajcie se czasem sami, to nie boli już w pierwszym linku masz. www.google.pl/search?hl=pl&q=lawenda&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: lawenda 03.07.07, 15:33 Kwiatki, można nawet z całymi łodygami i robić suszone bukieciki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: lawenda 03.07.07, 18:08 tak myslalam, ale znajomi wprowadzili mnie w blad mowiac o ziarenkach. Ty sie yoma nie wsciekaj. Wiem ze jest literatura i google. Ale po pierwsze: o czym bedziemy tu rozmawiac, jak sami wszystko znajdziemy? Po drugie: zawsze sie oczekuje, ze moze ktos cos powie tez z wlasnego doswiadczenia. To jak z ksiazka kucharska: trzeba niejedno wyprobowac dodajac czy ujmujac skladnikow i dopiero wtedy jest zarelko dobre:)))) i takim doswiadczeniem trzeba sie dzielic. O bukiecikach tez myslalam, ale beda sie po wysuszeniu sypac, wiec jednak zastosuje woreczki. Tym bardziej ze nazbieralam pare slicznych po prezentach gwiazdkowych:)))) Praktyczna pani jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: lawenda 03.07.07, 19:06 Prawda, ale elementarne wiadomości znajdowane po wklepaniu jednego wyrazu do gugla to nie doświadczenie, lecz elementarne wiadomości. Dobra, wyłączam się, bo może się czepiam. Nie wściekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: lawenda 03.07.07, 19:19 Z lawendy z gałązkami się robi tzw. lawendowe pałeczki, w skrócie, związujesz w bukiecik, wywijasz i przeplatasz wstążeczką, kwiatki się wtedy nie sypią, a pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: lawenda 03.07.07, 21:05 do szafy jednak zrobie woreczki. Ale pomysl z bukiecikami jest fajny, szczegolnie ze znalazlam wieksza ilosc wstazeczki w kolorze lawendowym. Porobie pare bukiecikow na prezenty. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Lawenda do poogladania 04.07.07, 01:37 Lawenda do poogladania: fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,64407525.html Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Luiza, 04.07.07, 02:19 dlaczego tak pozno chodzisz spac ? Pewno nie masz lawendy pod poduszka ;) pozdrowienia z zadeszczonej federalnej stolicy (nasz Actew placze rzewnymi lzami bo sztuczne zbiorniki sie wypelniaja i nie moga wprowadzic restrykcji Stage 4) K. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Podyanty 04.07.07, 11:21 podyanty napisała: > dlaczego tak pozno chodzisz spac ? Cos sie Tobie pomylilo, Antypodzianko - gdy pisalam, bylo po dziewiatej rano, i siedzialam w biurze nad sniadankiem. > Pewno nie masz lawendy pod poduszka ;) Nie mam, ale mam drewniana skrzyneczke z lawendowym pot-pourri obok lozka. > pozdrowienia z zadeszczonej federalnej stolicy > (nasz Actew placze rzewnymi lzami bo sztuczne zbiorniki sie wypelniaja i nie > moga wprowadzic restrykcji Stage 4) U nas od kilku dni nie pada, zbiorniki maja ponad 50% wody a rzad stanowy caly czas chce budowac odsalarnie wody morskiej, zamiast zmusic ludzi do zakladania zbiornikow na deszczowke. Politycy wszedzie sa tacy sami ;o) Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Lawenda do poogladania 04.07.07, 08:49 nie wiem czy juz gdzies nie pisalam, ale kupilam teraz we Wloszech dwa krzaczki innej lawendy od tej, ktora mam w ogromnej ilosci. Ta nowa ma bardziej "rozstrzelone" kwiaty i liscie takie bardziej powycinane, troche jak rucola. Bardzo sie ciesze z tego nabytku. U mojego ogrodnika jeszcze takiej nie widzialam. Juz mam kolejke tych, ktorzy w przyszlosci chca dostac troszke sadzonek. A propos: jak sie rozsadza lawende? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Lawenda do poogladania 04.07.07, 11:23 Ewo, lawende rozadza sie z nasion. Pewnie sama sie Tobie wysieje, wystarczy potem przepikowac sadzonki do rozsadnika albo doniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Lawenda do poogladania 04.07.07, 22:46 Rozsadza w sensie rozmnaża? Mam zatrzęsienie sadzonek lawendy, bo przycięte po zimie końcówki pędów powtykałam do skrzynki z ziemią. Ukorzeniły się prawie wszystkie i kwitną już. To samo (na mniejszą skalę) zrobiłam zeszłego lata w ramach eksperymentu i też się udało. Z nasionami poszło tak sobie - wzeszły po dwu latach i tylko kilka sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Pieskuba, 04.07.07, 23:13 starannie, z piaseczkiem, przez jakieś dwa miesiące :o) Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: stratyfikowac? 05.07.07, 09:51 lawendę najlepiej wysiać do doniczki ( np.teraz) i zostawić ja na zimę na balkonie, oczywiście ziemia powinna byc wilgotna; na wiosnę będziesz miała wschody ( mozna równiez w zamrażalniku przetrzymać nasiona ale zima jest najlepsza); nasiona lawendy muszą przemarznąć do skiełkowania Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: linki 05.07.07, 11:50 tak właściwie to nic smiesznego w tym nie ma :) www.wiki.lasypolskie.pl/s/stratyfikacja-nasion poleciłam doniczkę , bo w ogrodzie może nam " umknąć" Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: linki 05.07.07, 11:56 Ja polecam do doniczki, ale potem doniczkę do gruntu. Nie zgubią się, bo brzeg doniczki jest widoczny, a warunki bardziej gruntowe, zarówno pod względem opadów, jak i temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: stratyfikowac? 05.07.07, 11:47 Ja posialam jesienia wprost do gruntu. Mam juz calkiem spore roslinki w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś