kornat2 24.12.07, 14:02 Jak długo żyje i owocuje brzoskwinia szczepiona ,moja ma 25 lat i myślę że to już chyba koniec,czy można jakoś przedłużć żywot brzoskwiń? Ogromnie owocowła ale gałęzie poszły zbyt daleko .Proszę o poradę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tram_ktos Re: brzoskwinia 25.12.07, 17:51 Pytanie, na czym drzewo jest szczepione. Im bardziej skarlająca podkładka, tym żywot krótszy. U mojej babci dopiero kilka lat temu wyciąłem dogorywającą brzoskiwinię sprzed wojny, czyli, jak widać, nawet ponad 50 lat może przeżyć. Na jakiej podstawie sądzisz, "że to już chyba koniec"? Schną gałęzie, drzewo choruje bardzo? Co to znaczy "gałęzie poszły zbyt daleko"? Jaki ma to Twoim zdaniem związek z ewentualnym końcem życia brzoskiwni? Odpowiedz Link Zgłoś
pomolog Re: brzoskwinia 26.12.07, 19:13 Witam, w przypadku brzoskwini podkładka ma mniejsze znaczenie - i ta reguła (podkładka karłowa = żywot krótki)odnosi się bardziej do jabłoni, czereśni i śliw... w naszych warunkach klimatycznych o długowieczności drzew tego gatunku decydują najczęsciej cyklicznie występujące surowe zimy, z okresowymi spadkami temperatur poniżej - 30 st. C oraz niestety choroby (szczególnie rak bakteryjny). Co do samej długowieczności - zdrowe drzewa w optymalnych warunkach (np. w Azji) dożywają ok. 60, maksymalnie 70 lat. A więc gatunek ten nie jest długowieczny (w porównaniu chociażby z innymi drzewami owocowymi). W Polsce brzoskwinie żyją jeszcze krócej - 25-30 lat (mówimy o odmianach szlachetnych). Z reguły jednak, ze względu na choroby kory i drewna oraz przemarzanie rzadko utrzymywane są w sadach powyżej 15 lat (zaleca się po 10-12 latach odnowienie nasadzeń). Jest to przede wszystkim związane z innym czynnikiem - o mniejszym znaczeniu dla amatorów - a decydującym w produkcyjnym sadzie... chodzi o wysokość plonowania. Po tym właśnie okresie produktywność drzew wyrażnie się obniża. W przypadku Twojego drzewka znaczenie ma zarówno wiek, jak przede wszystkikm moim zdaniem niewłaściwe warunki glebowe (o których, nie wiem dlaczego piszesz w innym temacie). Warto więc zastanowić się nad nowym drzewkiem, ale najpierw przed posadzeniem odpowiednio przygotować dla niego stanowisko. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś