figa55 15.10.08, 21:14 Mam pytanie : czy jesienią ścina się lawendę? Krzaczek jest "ołysiały"od dołu i wygląda smutno.Pachnie pięknie.Nie wiem czy takie podcięcie przed zimą mu nie zaszkodzi. Proszę o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: lawenda- 16.10.08, 09:49 Lawenda i tak kiepsko znosi nasze zimy, ja bym jej nie cięła w tej chwili. Możesz ją lekko obsypać ziemią zakrywając łysiny, zabezpieczy ją to przed przemarznięciem, a może przykryte gałązki się ukorzenią i będziesz miała okazję odmłodzić roślinę? Jeżeli jest wysoka i są obawy, że wiatr będzie nią targał zimą do utworzenia zastoisk mrozowych. przykryj lekko gałązkami świerka(dopiero, gdy będzie naprawdę zimno) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: lawenda- 23.10.08, 14:02 W zasadzie powinno się ją przycinać także po kwitnieniu, wtedy lepiej się krzewi. To, że łysieje, może oznaczać, że rośnie na zbyt mokrym stanowisku, a lawendzie bardzo szkodzi podmakanie, zwłaszcza zimową porą. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: lawenda- 23.10.08, 20:25 tak, tak lawendzie i innym cieplejszolubniejszym roslinkom (najczesciej z rejonow srodziemnomorskich) nie tyle szkodza niskie temperatury ile wilgoc w "nogach", powinny rosnac w bardzo przepuszczalnej ziemi. jezeli boisz sie jednak, ze przemarznie od gory tez, to otul ja taka specjalna tkanina. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: lawenda- 09.11.08, 15:57 a moja lawenda w donniczce jest zupelnie sucha - chociaz ja podlewam. Da sie ja jeszcze uratowac? Przesadzic podciac???? Szkoad mi wyrzucic bo jest dosyc duza - a kupiona w supermakecie Odpowiedz Link Zgłoś