Dodaj do ulubionych

kiełkowanie bratków

26.06.09, 22:59
pierwszy raz posiałam bratki , jakieś 3 tygodnie temu. czy one długo wschodzą,
bo fiołki już wykiełkowały a po bratkach ani śladu. a może jeszcze jakieś
pożyteczne doświadczenia w ich uprawie ?
Obserwuj wątek
    • kein_engel Re: kiełkowanie bratków 26.06.09, 23:14
      nie na ostrym sloncu mam nadzieje?
      • gabula777 Re: kiełkowanie bratków 27.06.09, 12:42
        Nasiona bratków kupowanych w sklepie, wyselekcjonowane najlepiej wysiewać na
        palety, albo do doniczek i zapewnić właściwe warunki do kiełkowania( w gruncie
        trudniej).Nie wiem dlaczego, ale są one wrażliwe na nierównomierną wilgotność i
        inne złe warunki podczas kiełkowania, podczas kiedy nasionom mieszańców, które
        samemu się gdzieś pozbiera prawie nic nie jest w stanie zaszkodzić.Kiełkują bez
        problemu w dużym procencie posiane do gruntu w lekkim cieniu, same się też
        wysiewają.
        • irenazu Re: kiełkowanie bratków 27.06.09, 16:43
          Dobrym sposobem na posiadanie sadzonek bratków jest zakupienie sadzonek już
          kwitnących i pozwolenie im na dojrzenie choć kilku owocków i wysianie się.Jeżeli
          ma się różnokolorowe,to mogą się krzyżować i będą różne kolorki.Ja mam kilka
          własnych sadzonek niebieskich,bo tylko takie kupuję,ale przedtem,w innym
          ogrodzie miałam samosiejki różnobarwne.
    • malinaooo Re: kiełkowanie bratków 28.06.09, 12:01
      no cóż, zachciało mi się niezwykłych, kupiłam nasiona odmiany rokoko, posiałam w
      półcieniu i przykryłam folią, bo wtedy jeszcze tak nie lało
      no i chyba nic z tego nie będzie
      • irenazu Re: kiełkowanie bratków 28.06.09, 13:27
        Jeszcze poczekaj cierpliwie,odkryj i może wtedy coś wykiełkuje.A jeżeli nie,to
        cóż,ja też dwie torebki astrów o delikatnych pastelowych kolorach wysiałam bez
        powodzenia.Ale za to wysiałam pierwiosnki i dobrze,że okazałam odrobinę
        ciekawości po około 3-4 tygodniach( na torebce była informacja,że kiełkują w
        ciemności po ok.150 dniach) .I jakie było moje zdziwienie,gdy zobaczyłam już
        marniejące niektóre roślinki.Może to chodziło o 15 dni-nie wiem.Toteż z tymi
        nasionkami różnie bywa.Ale na pewno jeżeli w przyszłym roku poszukasz
        odpowiednich odmian i utrzymasz je jako tako odizolowane od innych to możesz w
        następnym roku mieć swoje własna bratki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka