malinaooo 26.06.09, 22:59 pierwszy raz posiałam bratki , jakieś 3 tygodnie temu. czy one długo wschodzą, bo fiołki już wykiełkowały a po bratkach ani śladu. a może jeszcze jakieś pożyteczne doświadczenia w ich uprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kein_engel Re: kiełkowanie bratków 26.06.09, 23:14 nie na ostrym sloncu mam nadzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: kiełkowanie bratków 27.06.09, 12:42 Nasiona bratków kupowanych w sklepie, wyselekcjonowane najlepiej wysiewać na palety, albo do doniczek i zapewnić właściwe warunki do kiełkowania( w gruncie trudniej).Nie wiem dlaczego, ale są one wrażliwe na nierównomierną wilgotność i inne złe warunki podczas kiełkowania, podczas kiedy nasionom mieszańców, które samemu się gdzieś pozbiera prawie nic nie jest w stanie zaszkodzić.Kiełkują bez problemu w dużym procencie posiane do gruntu w lekkim cieniu, same się też wysiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: kiełkowanie bratków 27.06.09, 16:43 Dobrym sposobem na posiadanie sadzonek bratków jest zakupienie sadzonek już kwitnących i pozwolenie im na dojrzenie choć kilku owocków i wysianie się.Jeżeli ma się różnokolorowe,to mogą się krzyżować i będą różne kolorki.Ja mam kilka własnych sadzonek niebieskich,bo tylko takie kupuję,ale przedtem,w innym ogrodzie miałam samosiejki różnobarwne. Odpowiedz Link Zgłoś
malinaooo Re: kiełkowanie bratków 28.06.09, 12:01 no cóż, zachciało mi się niezwykłych, kupiłam nasiona odmiany rokoko, posiałam w półcieniu i przykryłam folią, bo wtedy jeszcze tak nie lało no i chyba nic z tego nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: kiełkowanie bratków 28.06.09, 13:27 Jeszcze poczekaj cierpliwie,odkryj i może wtedy coś wykiełkuje.A jeżeli nie,to cóż,ja też dwie torebki astrów o delikatnych pastelowych kolorach wysiałam bez powodzenia.Ale za to wysiałam pierwiosnki i dobrze,że okazałam odrobinę ciekawości po około 3-4 tygodniach( na torebce była informacja,że kiełkują w ciemności po ok.150 dniach) .I jakie było moje zdziwienie,gdy zobaczyłam już marniejące niektóre roślinki.Może to chodziło o 15 dni-nie wiem.Toteż z tymi nasionkami różnie bywa.Ale na pewno jeżeli w przyszłym roku poszukasz odpowiednich odmian i utrzymasz je jako tako odizolowane od innych to możesz w następnym roku mieć swoje własna bratki. Odpowiedz Link Zgłoś