Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug

IP: *.echostar.pl 05.03.11, 13:34
    Aptekarki
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.lukman.pl 05.03.11, 13:37
        BRAWO JUSTYNA.Wielkie gratulacje,te medale mają inny wymiar.Jak zwykle za Norweżkami długo nic,tylko ty.Niech już skończy się ta farsa.Czlowiek tylko krzywi się z niesmakiem.
        • Gość: mscan Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.aster.pl 05.03.11, 13:58
          Smutna znów kibica mina.
          Dwa sterydy i... Justyna.
          :-(
          • Gość: (.)(.) u korzeniowskiego i otylii jedrzejczak IP: *.beskidmedia.pl 05.03.11, 16:03
            wam to nie przeszkadzalo???

ps. johaug nie ma astmy
            • Gość: Prezes Re: u korzeniowskiego i otylii jedrzejczak IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 05.03.11, 16:21
              Tak przeszkadza i to bardzo.Kiedy oni wygrywali nikt Nam tego nie uświadamiał.Teraz wiem ,że to był przekręt.
            • Gość: zzz Re: u korzeniowskiego i otylii jedrzejczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 16:52
              P.S. Johaug ma astmę od dwóch lat.
      • Gość: byczek MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.11, 13:40
        BRAWO NORWEŻKI !!! Pokazaliście gdzie miejsce kowalczyk jest w szeregu. Liczyłem na zwycięstwo Marit, ale ta piękna Norweżka zasługuje na złoto :) GRATULACJE !! Za rok Marit wystąpi w turnieju we włoszek to pokaże miejsce kowalczyk w szeregu i koniec kolejnej Kryształowej kuli dla niej
        • Gość: ;-[ za rok moze niech sie zmierzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 13:46
          z facetami?
          albo z psimi zaprzegami? ... albo z ... ;-)
          • Gość: mscan Re: za rok moze niech sie zmierzy IP: *.aster.pl 05.03.11, 13:59
            A jeśli zgubi "psik psik"?
        • samo_dobro Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug 05.03.11, 13:46
          Widac buraki pieknie obrodzily tego roku, a internet w koncu trafil pod strzechy.
        • Gość: arni Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 13:46
          Za rok Justyna może też zachorować.
          • Gość: zzz Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:13
            Jest na to zbyt uczciwa.
        • orion57 Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug 05.03.11, 13:47
          Facet? jesteś dupek. Dupek do kwadratu. Masz tyle odwagi jak fakt,że nie wchodzisz na stałym nicku. Tchórz.
          Brawo Justyna, dzięki za 3 medale i powodzenia w dalszej karierze.
        • Gość: abrakadabra Re:Kowalczyk juz sie wiecej nie liczy IP: *.pool.mediaWays.net 05.03.11, 13:52
          Malysz skonczyl (z wlasnej woli) , Kowalczyk skonczyla sie, Sikora uciekl- wyglada na to ,ze zimowe sporty w Polsce to juz przeszlosc.Mieli tylko jednego-dwa na pokolenie a teraz juz koniec.Kto was teraz bedzie w wyszej nieudolnosci podbudowywal.Obie Norwezki zalatwily Kowalczyk na cacy.Alez mialem przyjemnosc patrzec,jak ja przeciagaly pod stolem.
          • grundol1 Chciałbym tak się skończyć 05.03.11, 14:09
            Kowalczyk skonczyla sie

Chciałbym tak się skończyć. Chciałbym, żebyśmy mieli jeszcze trzy zawodniczki tak kończące się, bo zamiast trzech mielibyśmy 5 medali.
            • Gość: abrakadabra Re: Chciałbym tak się skończyć IP: *.pool.mediaWays.net 05.03.11, 14:40
              ale bez zlota jest ta Polka,zbieraczka roznych metali kolorowych ale bez goldu.Moze tez butelki bedzie zbierala?grundol1 napisał:

> Kowalczyk skonczyla sie
              >
              > Chciałbym tak się skończyć. Chciałbym, żebyśmy mieli jeszcze trzy zawodniczki t
              > ak kończące się, bo zamiast trzech mielibyśmy 5 medali
              • Gość: nieboraku Re: wiesz, nie wszyscy skończą tak jak ty, IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 15:00
                • Gość: józek Abrakadabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:24
                  ty jednak jesteś wyjątkowy.
                  Tak ja i Justyna Kowalczyk.
                  Tylko że ona jest supergwiazdą - najlepszą biegaczką świata poza Norwegią.
                  A ty kim jesteś?
        • Gość: realista wynik meczu MS: Marit: 4 Justyna: 0 .... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 05.03.11, 13:53
          ... cztery biegi, cztery porazki. To dla statystyk i tego kto jest najlepsza narciarka swiata.

Gratulacje dla Kowalczyk, ktorej braz to duzy sukces. Ciesze sie tez ze zlota Johaug bo kompletna dominacja Bjoergen bylaby nudna. Inna sprawa, iz to Johaug stala sie 'number two' MS z tym zlotem, spychajac Kowalczyk na 'trzecie miejsce' w indywidualnej klasyfikacji medalowej kobiet. Nie licze w tym oczywiscie sztafet.

Nic, ciekaw jestem tego kogo/co bedzie Kowalczyk obwiniac za 'tylko braz'. Pewnie znowu dostanie sie astmie..... I zaraz odezwie sie tlum szowinisitycznych wielbicieli Kowalczyk.
          • deus-cosma-deus a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? 05.03.11, 14:01
            Osiągnięcia Kowalczyk znamy, a jakie są Twoje, które z twoich najdurniejszych postów skonfrontować z 3 KK i 10 medalami w tym 3 złotymi na najważniejszych imprezach Justyny?
            A może masz inne osiągnięcia poza pierdzeniem w fotel podczas bezmyślnego klepania w klawiaturę? Chodzi mi o takie, które przynosiłyby chlubę temu narodowi, a nie tylko dowodziły, że głupków w naszej nacji nie brakuje...
            • Gość: nie czepiaj się :) jego wielkie osiągnięcie to fakt IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:05
              że wciąż żyje, mają w sobie tyle jadu i g.wna. stary, to naprawdę wielkie osiągnięcie.
              zapewne jakiś udział w tym ma systematyczne upuszczanie jadu na forum pod tuzinem nicków.
              gdyby tego nie robił, zgniłby już dawno od środka.
            • Gość: realista Re: a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 05.03.11, 14:09
              .. no i odezwal sie typowy wielbiciel Justyny. Rzeczowosc twego postu mnie wrecz .... poraza.

Przeciez ja porownuje wyniki Kowalczyk i Bjoergen. Siebie (ani ciebie) w to nie mieszam, nie ta specjalizacja. Jak mozna takie rozne rzeczy porownywac?

Przy okazji to Kowalczyk moze i 'przynosi chlube narodowi' jesli liczy sie je medale. Swym postepowaniem i brakiem klasy sportowej (nasuwa sie tu porownanie do Malysza - chodzi mi tu o 'klase', czyli zachowanie, deusie) z pewnoscia nie! Tak jak i ty swymi osobistymi wycieczkami i inwektywami.
              • Gość: głąbie Re: konkurenci Małysza nie ćpają, kapuściany IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:13
              • Gość: zzz Re: a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:18
                Jak realista to pewnie i empiryk. Spróbuj na sobie działanie tego, co biorą Norweżki a potem... Mnie się wydaje, że tylko jakiegoś matoła nie dziwi, że kadra Norwegii to chorzy.
              • amg53 zapiekły wątrobiarzu realisto........... 05.03.11, 14:19
                trza mieć z deklem żeby porównywać wyniki Bjoergen,Johaug z wynikami Kowalczyk.No chyba ze wystartuje taką przewagą nad biednymi chorymi astmatyczkami o jakiej mówiła Bjoergen, czyli około 20%. Czy do twojego zażółconego jadem zawiści i nienawiści mózgu dociera fakt, ze stosowanie sterydów jest dla zdrowych zakazane a dla chorych dozwolone? Porównywanie wyników i owszem, wśród zdrowych, ale nie z chorymi koksownikami.
              • deus-cosma-deus Re: a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? 05.03.11, 14:19
                Odezwał się typowy troll o zaawansowanym "płaskodupiu".
                Porównujesz sytuację w skokach z sytuacją w biegach? W skokach można narzekać na wiatr a nie na medykamenty dozwolone dla jednych a zakazane dla innych. Podczas jednych dyskwalifikuje się za doping innym załatwia się na niego zezwolenie. Adam nie był nigdy w takiej sytuacji, że jego rywalom zezwolono na coś za co jego, gdyby tego użył by zdyskwalifikowano. Zatem porównanie nieadekwatne.
                Za to twoje osobiste wycieczki i inwektywy w kierunku Kowalczyk są jak najbardziej zasadne. JEDNAKŻE KIM TY JESTEŚ BY KRYTYKOWAĆ KOGOŚ KTO DLA BIEGÓW NARCIARSKICH W POLSCE ZROBIŁ WIĘCEJ NIŻ CAŁA OBECNA ASTMATYCZNA NORWESKA CZEREDKA DLA SWYCH BIEGÓW?
                • krzysiozboj Re: a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? 05.03.11, 14:31
                  Też były zadymy i w skokach, największa jak części skoczków jaja obwisły prawie do samej ziemi, też o ile dobrze pamiętam były wypowiedzi Małysza odnoszące się do tego. Nieco mniej głośna była dyskusja o zapięciach niedawno. Co do dyskwalifikacji - no Małysz też ją kiedyś oberwał. Tyle że specyfika inna, w jednej dyscyplinie wytrzymałość i wydolnosć organizmu rzutuje an wyniki a w innej technika czy sztuczki techniczne. Kowalczyk jest też bardziej "pyskata" ale to nie musi być jej wadą, jak dla mnie dodaje jej to uroku, wyrazistości.

A plującymi jadem nie wiem czy jest sens się przejmować, trafiło się nam dwóch sportowców w dyscyplinach zimowych klasy światowej, Adam został już legendą skoków, kilka dobrych sezonów Kowalczyk i może być tym samym w biegach co Adam w skokach, do tego oboje są poza podejrzeniami o nieuczciwą rywalizacją. Miast cieszyć się tym, kibicować im to jeden czy drugi frustrat będzie odreagowywał tu swoje porażki.
                  • deus-cosma-deus masz rację 05.03.11, 15:01
                    szarpanie się z cudzymi kompleksami i uprzedzeniami, do których żadne fakty nie docierają,( ani samo przyznanie się Bjoergen do 20% wsparcia przez medykament ani opinie fachowców nie zaplątanych w rozdzielanie zgód dla astmatyków, ani fakt, że czołowe norweskie biegaczki to potwornie schorowane dziewczyny, które nagle na trasie biegną tak jakby miały bateryjki w tyłeczku) nie ma najmniejszego sensu. maza już od jakiegoś czasu omijam czas na realistę, jedynym lekarstwem na takich "forumowych ekspertów" jest ignorowanie ich...
                    • Gość: aes Re: masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:08
                      Popieram.
                    • Gość: powaga Re: maz ostatnio trochę zmądrzał, nawet do niego IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 15:12
                      zaczyna docierać prawda o ćpaniu w dzisiejszym sporcie.
                • Gość: realista i znowu sporo inwektyw zamiast rzeczowej ... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 05.03.11, 14:35
                  ... dyskusji.

Adam mial/ma klase i potrafil tak godnie wygrywac jak i godnie przegrywac. Nie tlumaczyl sie, iz inni mieli 'lepszy wiatr/smary/narty/kurtki/hotele/itp.'. Kowalczyk przegrywac nie potrafi i zawsze ktos/cos jest winne, b.rzadko ona sama. Mozesz sie z tym zgadzac badz nie przeciez ja ci niczego nie kaze.

Aha, nie sa to 'osobiste wycieczki' pod adresem Kowalczyk. Przeciez potrafie czytac jej wywiady badz sluchac co mowi! To co o niej w mych postach pisze to FAKTY. I tego nie lubie, jesli tobie to nie przeszkadza to twoja sprawa.

Smieszy mnie tez twe 'JEDNAKZE KIM TY JESTES.....'. Jestem zwyklym KIBICEM, takim jak i ty i wolno mi/tobie krytykowac kogo nam sie chce i za co nam sie chce. Kowalczyk najwyrazniej jest dla ciebie 'narodowa polska ikona' - kochaj i wielbij ja bez opamietania, wolno ci. A mnie wolno ja krytykowac i podawac REALNE powody tej krytyki!
                  • krzysiozboj Re: i znowu sporo inwektyw zamiast rzeczowej ... 05.03.11, 15:17
                    Tiaaaa
                    www.skijumping.pl/wiadomosci/3206/Kolejna-afera-kombinezonowa-Austriakow/
                    www.eurosport.pl/skoki-narciarskie/vancouver-2010/2009-2010/pamietnik-lepisto_sto2225931/story.shtml
                    www.skokinarciarskie.pl/aktualnosci/1985,Kombinezony_Norwegow_zakazane
                    Mogę tego poszukać więcej, nawet myślę że i wypowiedzi Małysza odnoszące się do tego też by można było znaleźć ale ... po co?
                  • krzysiozboj Re: i znowu sporo inwektyw zamiast rzeczowej ... 05.03.11, 21:01
                    realista, spec od rzeczowej dyskusji ma tutaj "świerzynkę"
                    www.sport.pl/skoki/1,65074,9206323,MS_w_Oslo__Stoch__Ta_decyzja_to_barbarzynstwo_.html
                    Ale że realista okazał się zwykłym trolem to i tak nie wiem czy jest sens takie coś linkować
              • Gość: józek Re: a jaki jest wynik meczu Justyna:realista? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:28
                Jeśli Kowalczyk nie ma klasy i to zauważasz, to nie zniżaj się do jej poziomu i pokaż swoją klasę
                ;)
                Bo na razie to kiepsko z twoją pisaniną.
          • paradise666 Re: wynik meczu MS: Marit: 4 Justyna: 0 .... 05.03.11, 15:40
            tylko w jednym biegu ,w półfinałach sprintu Kowalczyk wyprzedziła Bjoergen.
            Pozostałe biegi kończyły się wygrana Norweżki
        • Gość: e tam. Re: za rok Maritowi wyrośnie ku.as. tego należy IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 13:59
          oczekiwać jak się popatrzy jak dziś wygląda.
        • Gość: rulef Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.tktelekom.pl 05.03.11, 14:27
          Za rok nie wytrzyma organizm marit,zapamiętaj te slowa.
          • Gość: zzz Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:10
            To ją wymieni Tereska ;)
        • Gość: józek Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:21
          I z czego się cieszysz dzieciaku?
          Że Polska nie wygrała?
          Nie znam kraju, którego obywatel cieszyłby się z przegranej swojego reprezentanta.
          To rzadkośc na skalę... kosmiczną.
          Wstydź się.
        • Gość: historyk Czy to flagi esesmanów? IP: 89.77.237.* 05.03.11, 15:45
          czy innych mutantów
      • Gość: trener MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... IP: *.interpc.pl 05.03.11, 13:49
        Prawda jest taka ze Kowalczyk moze wygrac tylko wtedy,jezeli pozwola jej na to Norwezki
      • Gość: heja MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 13:50
        W d...mam i te kobyla polska i te norweskie dziewoje. Najpiekniejszym sportem zimowym jest biathlon, wiec kibicuje calych sil Lenie Neuner i Michaelowi Greisowi.
      • Gość: Reichsdeutscher Germanki lepsze i ladniejsze! IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.11, 13:50
        Norwezki, czyli Germanki, znowu lepsze i ladniejsze od waszych brzydkich Polsko-Slowianskich bab!
        • krzysiozboj Re: Germanki lepsze i ladniejsze! 05.03.11, 13:54
          No kiedyś były jeszcze piękniejsze czasy, kiedyś Germanki zgarniały sporo więcej medali tylko że ... z biegiem czasu jakoś "wyładniały inaczej"
        • Gość: abrakadabra Re: Germanki lepsze i ladniejsze! IP: *.pool.mediaWays.net 05.03.11, 13:59
          grundsätzlich hast du recht Junge.Ale co ci biedni Polacy beda robili na nastepnej Olimpiadzie Zimowej bez zawodnikow.Jedyne wyjscie dla nich to zbojkotowac te olimpiade - za Smolensk ,za Katyn, za rozbiory, oraz za caloksztalt.
      • an_konta MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... 05.03.11, 13:54
        Wyniki biegu na 30 km stylem dowolnym:

1. Therese Johaug (NOR) 1:19:29 - ASTMA

2. Marit Bjorgen (NOR) + 46,6 - ASTMA

3. Justyna Kowalczyk (POL) + 1:22,8

4. Charlotte Kalla (SWE) + 2:06,6 - ASTMA

5. Kristin Steira (NOR) + 2:07,2 -ASTMA

6. Vibeke Skofterud (NOR) +2:43,1 -ASTMA

7. Anna Haag (SWE) +3:03,8 - ASTMA

8. Nicole Fessel (GER) +3:04,7 - ?????

9. Marianna Longa (ITA) +3:05,5 - ASTMA

10. Antonella Confortola Wyatt +3:06,3- ???
        • Gość: gość Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.lukman.pl 05.03.11, 14:01
          Dokładnie , nie można n to patrzeć.Abstrachując wszystko inne.
          • Gość: dfghj Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.toya.net.pl 05.03.11, 15:18
            ..."abstraCHując wszystko inne"... Wracaj do pierwszej czytanki.
        • Gość: pacjent Re: zawsze myślałem że astma to choroba która IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:02
          upośledza wydolność organizmu. widać mój lekarz mnie kłamał.
        • dzielanski a może 1,2 technika, taktyka, praca zespołowa? 05.03.11, 14:26
          Jak pisałem niżej, jestem pod wielkim wrażeniem osiągnięć pani Justyny. Ale wydaje mi się, że nie ma ona tej pewności w prowadzeniu nart, co jej rywalki. Kiedy była przed Bjoergen, ta prawie się do niej przyklejała, Sama, siedząc rywalce na kole, nie potrafiła utrzymać takiego dystansu. To takie obserwacje poczynione z fotela przez faceta, który na nartach biega wyłącznie indywidualnie (i to głównie klasykiem), więc możesz się nimi nie przejmować. Ja w każdym razie wolę to niż plucie jadem na każdego, kto miał czelność utrzeć nosa naszej czempionce.
        • Gość: aa Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.tbcn.telia.com 05.03.11, 15:14
          3. Justyna Kowalczyk PARANOJA DO SZESCIANU
      • Gość: London MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.11, 13:55
        Justin isn't lost to Norway, but with asthma. All they saw weren't Kowalczyk and Kalla, place from 1-6 would include Norway. Justin must go to the doctor now and say that I have Asthma. Bravo Poland, asthma would not last
        • Gość: cheshire cat Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.tvgawex.pl 05.03.11, 15:22
          A można prosić po angielsku?
      • Gość: wygrał. astma to ciężka choroba. jeszcze nikt z nią nie IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 13:57
      • adam81w Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug 05.03.11, 13:59
        Dzięki za brąz.
      • Gość: byrcyn Johaug ma naturalne warunki do maratonów. IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.11, 14:01
        Lekka, drobna, niedużo mięśni, o naturalnym "cienkim kośćcu". popatrzcie we wszystkim biegach długodystansowych zarówno w zimie, jak i w lecie, jak wyglądają tacy najlepsi sportowcy. Albo nasz Korzeniowski (wiem też miał astmę), ale to są naturalne sylwetki do dużego wysiłku. Natomiast Bjoergen ze swoją masą mięśniową jest całkowitym dziwolągiem na dystansach od 10 km. wzwyż. popatrzcie na Majdić. Przy jej sylwetce czym dłuższy bieg tym dalsza pozycja. Dlatego nie byłbym zdziwiony zwycięstwem Johaug nad Justyną, gdyby ... gdyby nie astma. Szkoda, - bo mogla być "NATURALNĄ" mistrzynią.
        P.S. Nie dziwię się, że Majdić się w ogóle biegać odechciało.
      • an_konta MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... 05.03.11, 14:02
        Wyniki biegu na 30 km stylem dowolnym:

1. Therese Johaug (NOR) 1:19:29 - ASTMA

2. Marit Bjorgen (NOR) + 46,6 - ASTMA

3. Justyna Kowalczyk (POL) + 1:22,8

4. Charlotte Kalla (SWE) + 2:06,6 - ASTMA

5. Kristin Steira (NOR) + 2:07,2 -ASTMA

6. Vibeke Skofterud (NOR) +2:43,1 -ASTMA

7. Anna Haag (SWE) +3:03,8 - ASTMA

8. Nicole Fessel (GER) +3:04,7 - ?????

9. Marianna Longa (ITA) +3:05,5 - ASTMA

10. Antonella Confortola Wyatt +3:06,3- ??Jestem zdania, że każdy sportowiec wyczynowy powinien być zdrowy - mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" profesor Kazimierz Roszkowski-Śliż, specjalista chorób płuc, o zawodnikach walczących dozwolonymi i niedozwolonymi metodami z astmą. Cała dyskusja dotyczy zamieszania, jakie wywołały słowa Justyny Kowalczyk na temat astmy Marit Bjoergen i domniemanej przewagi, jaką Norweżka uzyskuje dzięki stosowaniu leków.

- Dla zdrowego narciarza wysiłek fizyczny i zimne powietrze to czynniki, które wywołują skurcz oskrzeli. Uważam, że w przypadku astmy wysiłkowej u biegaczy narciarskich, są oni uprzywilejowani, nawet podwójnie - twierdzi profesor Roszkowski-Śliż.

- Stan astmatyka, który startuje do biegu narciarskiego, jest zbliżony do stanu człowieka zdrowego. Nie ma wysiłku, nie ma skurczu oskrzeli. Ale skoro taka osoba przyjmuje lek przeciwastmatyczny, działający 12 godzin, to odczuwa dwa działania ważne dla wyniku biegu. Pierwszym jest zwiększenie, już na starcie, pojemności życiowej płuc. U osoby biorącej lek nawet o 10 procent. Tak samo zwiększyłaby się ta pojemność u zdrowego człowieka biorącego lek - dodaje profesor.

- Druga sprawa, to długotrwała ochrona organizmu przed czynnikami, które fizjologicznie powodują skurcz oskrzeli, czyli zimnem i wysiłkiem. Tej ochrony zdrowa osoba nie ma - zakończył profesor.

Głos profesora Roszkowskiego-Śliża jest kolejnym, który potwierdza, że zawodnicy chorzy na astmę przyjmując lek, mają przewagę nad sportowcami, którzy nie wspomagają się zakazanymi środkami w świetle prawa.
        • maz-48 Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w 05.03.11, 14:49
          Jeśli całe sportowe środowisko łącznie z Ministerstwem Sportu, PKOl, związkami sportowymi, medycznymi specjalistami i polską komisją antydopingową nie zaczną mówić jednym głosem i głośno protestować w MKOl, FIS i WADA, to sama Justyna Kowalczyk nic nie zdziała. To walka z wiatrakami. Ale najpierw nasi specjaliści od medycyny i dopingu muszą uzgodnić jedną wersję, a nie jak dotychczas co profesor, to inna opinia.
          A swoją drogą, ciekawe, czy np. w Niemczech, Włoszech, Czechach, Finlandii, czy Rosji też się na ten temat dyskutuje? Jeśli tak, to może warto połączyć siły i wspólnie dopominać się rewizji tych wszystkich przypadków astmy w ostatnim okresie?
          A może to tylko my czujemy się pokrzywdzeni?
          • Gość: tak będzie Re: bez szans. nic się nie zmieni. IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 15:10
            leki przeciwastmatyczne bierze kilka tysięcy sportowców z agsolutnej szpicy, ze wszystkich dyscyplin. trzeba by wywalić jakieś kilkadziesiąt procent obecnych złotych medalistów na świecie.
            dziś ewenementem jest medalista/tka w jakimkolwiek sporcie wysiłkowym bez zdiagnozowanej astmy.
            ktoś tu na forum przytaczał statystyki z ostatnich igrzysk/olimiad.
            % złotych medalistów wśród astmatyków jest dramatycznie większy niż w grupie zdrowych. zdaje się że że nawet w liczbach bezwzględnych to będzie więcej.
            szybciej zalegalizują pozostałe dopalacze niż zabronią dotychczasowych. sport wyczynowy osiągnął kres - bez dopalaczy nie da się już poprawiać wyników i śrubować rekordów - co jest kwintesencją sportu. wymówka w postaci astmy (na która rzeczywiście choruje znaczący procent społeczeństwa czyli także sportowców) jest błogosławieństwem, taką gwiazdką z nieba dla działaczy i całości sportu na świecie która pozwala wprowadzić doping kuchennymi drzwiami.
            dlatego nic się nie zmieni.
            ci którzy się nie dostosują (nie zechcą zachorować) odpadną w ciągu najbliższych lat.
          • Gość: zzz Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:11
            A może sprawdź, kto w pierwszej dziesiątce dzisiejszego biegu nie ma astmy?
          • Gość: gość Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.lukman.pl 05.03.11, 15:16
            Maz na oficjalnej stronie antydopingowej piszą ,że leki na astmę maskują doping.Przeczytaj to sobie i przestań biadolić.Już co niektórzy zaczynaja głośno mówić o kompromitacji.kiedys pisałem ,że przeginanie w każdą stronę jest niezdrowe,wcześniej czy póżniej.
            • maz-48 Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w 05.03.11, 15:31
              Czyli co? Justyna sama ma walczyć i narzekać, a prezes Tajner uśmiechać się głupio w telewizji?
              Dlaczego tak podzielone są zdania lekarzy na ten temat? Co profesor, to inna opinia.
              Nie twierdzę, że wszystko jest cacy, moje poglądy ewoluują wraz z ilością informacji na ten temat. Wiem też, że taka astma i leki na nią mogą być doskonałą przykrywką pod twardy doping. Ale to trzeba udowodnić i domagać się rzetelnych badań na ten temat, a nie bezsensownie bić pianę.
              Jeśli my nawet w Polsce nie uzgodnimy jednego stanowiska, a lekarze nie będą zgodni, to co ma osiągnąć Justyna?
      • Gość: CMC MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... IP: *.toya.net.pl 05.03.11, 14:03
        Norweżki rozegrały to taktycznie, po kolarsku - Johaug dogadała się z Bjoergen i już przed startem wszystko było ustalone.
        Johaug wyskakuje do przodu i biegnie swoim tempem. Marti odpuszcza i specjalnie nie goni, poniekąd też oczyszcza się z podejrzeń, że wygrywa dzięki lekom wszystko jak leci. Dodatkowo biegnąc jak trzecia męczy mocno Kowalczyk, siedząc jej przez większość czasu na plecach. Na koniec i tak, po kolarsku przyciska i ma srebro. Są też inne powody do radości:
        - Justyna ma ledwie brąz
        - Złoto i tak zostaje w "rodzinie"
        • Gość: gość Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.lukman.pl 05.03.11, 14:10
          Tylko ta rodzina jakaś , taka chora.
      • deus-cosma-deus scenariusz tego biegu poukładał się niekorzystnie 05.03.11, 14:11
        dla Justy. W momencie gdy "maszyna do szycia" rozpoczęła swój błyskawiczny złoty ścieg, Justyna miała 2 wyjścia albo gonić na czym i tak później skorzystałaby Bjoergen albo zrobić to co zrobiła, czyli starać się utrzymać za Bjoergen i nie pozwolić dojść Kalli i Steirze. Dziś Norweżki okazały się mocniejsze, nie wiem jaki wpływa na to miał słynny smog nad Oslo, ale to pozostanie wyłącznie w sferze spekulacji. Tak samo jak to, czy Tereska wybiła się na niezależność czy była to taka taktyka norweska, aby zmylić Kowalczyk i opinię publiczną, bo wprawdzie o astmie tereski sie mówi, ale najwięcej jednak mówi się o symbicorcie Bjoergen...
      • milo_1 I bardzo dobrze że wygrała Johaug.... 05.03.11, 14:13
        W połowie stycznia ....w Val di Fiemme , Kowalczyk potraktowała Johaug jak podrzędną "sparing partnerkę" ____ styrała ją maksymalnie nie dając wygrać ani jednej premii nie mówiąc o końcówce biegu. Widać było że pani Justyna czerpie ze "sponiewierania" przeciwnika dużą satysfakcję...widocznie myślała że Johaug jest jednostkowym przypadkiem, który pozwolił jej "wypracować" kolejne punkty do Pucharu Świata.
        Okazało się że Johaug jest wytrawną biegaczką umiejącą pracować zarówno indywidualnie jak i zespołowo....
        Tydzień temu Johaug "pracowała" na zwycięstwo Bjoergen i skutecznie "przyblokowała" Kowalczyk a dzisiaj .... a dzisiaj Kowalczyk przekonała się jak nie warto podnosić za wysoko nosa i jak bardzo liczy się "współpraca" za wszystkimi zawodniczkami a nie tylko ze swoim trenerem....znów była osamotniona w swej walce i taką pozostanie......
        Po "kurtce Małysza, "astmie Bjoergen", " krowich kupach na stokach Francji", "blokowaniu przez Johaug"....warto spojrzeć na siebie...bo nawet w reklamie Polbanku piekarz jest ważniejszy od pani Justyny

Wielkie brawa dla Norweżek.........
        • janu5 Johaung lepiej dobrali leki ot i cała tajmenica. 05.03.11, 14:16
          Bjoergen ma juz zjechana wątrobę, a Johaung jest m lodsza i wytrzymuje wieksze dawki. Ot cała tajmenica dzisiejszego sukcesu. Zreszta Johaung juz wczoraj była lepsza od Bjoergen.
        • Gość: lem miał rację Re: ale brednie, muahaha :D IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:18
          czy ty czasem myślisz zanim naklepiesz posta?
          to co, Justyna miała w tamtym biegu ustąpić miejsca Johaukowej? to było by ferpley, jakby ją puściła na mecie to już w ogóle byłby wzór sportowca.

wiesz co to jest sport?
          rywalizacja sportowa?
          a może od początku: wiesz co to jest słownik i gdzie można sprawdzić słowa których się nie rozumie?
        • Gość: realista swietny post, milo_1, .... milo sie go .... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 05.03.11, 14:18
          ... czyta.

Dla takich wlasnie postow czytam te wypowiedzi. Szkoda, iz zdarzaja sie raptem raz na dziesiec, pozostale dziewiec zionie nienawiscia do Norwezek. Polskie kompleksy + 'teorie spiskowe' zapoczatkowane nie przez kogo innego jak tandem K-W!
          • Gość: bogu dzięki na szczęście takie głąby jak wy są mniejszością IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:20
          • amg53 realisto,cieloku z parzenczewa dolnego 05.03.11, 14:22
            o jakiej nienawisci mowa? co ma wspólnego ze sportem rywalizacja zdrowych ze skoksowanymi mutantami? odpowiedz sobie na to pytanie i przestań judzić.
          • milo_1 Re: swietny post, milo_1, .... milo sie go .... 05.03.11, 14:25
            Gość portalu: realista napisał(a):

> ... czyta.
            >
            > Dla takich wlasnie postow czytam te wypowiedzi. Szkoda, iz zdarzaja sie raptem
            > raz na dziesiec, pozostale dziewiec zionie nienawiscia do Norwezek. Polskie
            > kompleksy + 'teorie spiskowe' zapoczatkowane nie przez kogo innego jak tandem K
            > -W!

Tym bardziej.......milo mi ____ :o))) _____bo " karawana" jedzie dalej ;o)))
        • deus-cosma-deus co to za farmazony? 05.03.11, 14:24
          wiesz co to znaczy poniewierać rywali-widziałeś wczoraj jak zachowywał się Peter N na finiszu względem Szweda? Nie widziałeś to zobacz. To jest poniewieranie przeciwnika a nie walka o bonusy sekundowe MATOLE!
        • hradok Re: I bardzo dobrze że wygrała Johaug.... 05.03.11, 14:33
          milo..co to ty piszesz..co to za logika.. co to za myślenie..
        • deus-cosma-deus o jakim ty poniewieraniu bełkoczesz? 05.03.11, 14:36
          chcesz zobaczyć poniewieranie zobacz sobie finisz wczorajszej męskiej sztafety...jak Peter Northug sponiewierał na ostatnich metrach Hellnera. Tam było upokorzenie i sponiewieranie rywala. Sponiewieraniem nie jest walka o bonusy sekundowe!
          • Gość: aa Re: o jakim ty poniewieraniu bełkoczesz? IP: *.tbcn.telia.com 05.03.11, 15:21
            Peter N ani nie sponiewieral ani nie upokorzyl Hellnera tylko wygrywajac zachowal sie nie tak jak sportowiec i mistrz. Hellner odpowiadajac na pytania dziennikarzy jak to odebral powiedzial spokojnie ze Peter to po prostu Peter i ponosi odpowiedzialnosc za swoje zachowanie. Hellner byl zadowolony ze srebrnego medalu.
        • Gość: józek Re: I bardzo dobrze że wygrała Johaug.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:38
          Analityk z ciebie.
          Złóż CV.
          Do Polbanku ;)
      • janu5 Astma pnie się w górę. 05.03.11, 14:13
        Przez durne przepisy FIS z ładnego sportu robi się wyścig aptekarski. Gratulacje dla Justyny. Pierwsza wśród zdrowych i niedopingujących się.
      • dzielanski Wielkie brawa dla Theresy i Justyny! 05.03.11, 14:15
        Zawsze miło jest obejrzeć tryumf młodego sportowca godzącego "murowanych" faworytów. Ale ta dziewczyna zrobiła to w tak wspaniałym stylu, że trudno było nie zacząć jej kibicować!
        A Kowalczyk należą się brawa za samo nawiązanie walki z zespołem norweskim. Nie wiem, na ile analogia z kolarstwem jest właściwa, ale do połowy dystansu widać było jak pięknie Norweżki potrafią się wozić. Przez około 15 km Johaug prowadziła samotnie, ale podejmując atak miała pewnie zapas sił, który w jakimś stopniu zawdzięczała współpracy z Bjoergen.
      • maz-48 MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... 05.03.11, 14:16
        Nie udało się Justynie niestety, wydrzeć choć jedno złoto na tych mistrzostwach. Przewidywałem jednak przed tymi mistrzostwami, że przy złotym stole nie będzie zasiadać tylko Bjoergen i Kowalczyk. Justynie się nie udało, ale za to Johaug tak.
        Od samego początku Justynie ciężko się biegło. To było widać i nie trzeba być fachowcem, by tego nie zauważyć. Jeśli dokładniej przeanalizujemy wszystkie te biegi indywidualne, to musimy dojść do wniosku, że Justynie zawsze brakowało sił w końcówkach. Może w biegu łączonym było to najmniej widać, ale najlepiej w biegach na 10 km i dzisiejszym na 30. Na 10 km przegrała na ostatnim kilometrze, a dziś Już po 20 było wiadomo, że nie wygra.
        Wydaje mi się, że wyszło zmęczenie PŚ, i trochę to przykre i dziwne zarazem, że najlepsza zawodniczka sezonu nie zdobyła złota na MŚ.
        Jak wiemy Norweżki całkowicie odpuściły walkę o kryształową kulę i przygotowywały się tylko do MŚ. Abstrahując od tych wszystkich podejrzeń o nieuczciwe wykorzystywanie astmy do zażywania niedozwolonych lekarstw, trzeba jednak powiedzieć, że indywidualne przygotowania Norweskiej kadry tylko do MŚ zdały egzamin. Startować przez cały sezon to niezwykle ciężkie wyzwanie dla każdego organizmu i pewnie nie da się w ten sposób pogodzić imprez docelowych z PŚ. Warto się nad tym zastanowić, bo pewnie co rok będzie jeszcze ciężej. W przyszłym roku nie będzie żadnych mistrzostw, więc siłą rzeczy PŚ będzie najważniejszy, ale za 2 lata trzeba to dobrze przemyśleć, bo znów okaże się, że Justynie zabraknie sił, czy świeżości w Val di Fiemme...
        • Gość: JUZIA Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:27
          Czym Ty się martwisz? Zwiększą Norweżkom dawkę i po kłopocie. A Ty dalej będziesz widział tylko koniec swojego nosa.
        • Gość: świat na głowie Re: to jest trochę inaczej. IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:28
          rzecz nie w tym, czy to jest oszustwo czy nie - czy te zawodniczki mają astmę na prawdę czy nie.

problem leży gdzie indziej.
          forum.gazeta.pl/forum/w,1194,122898539,122899282,MS_w_Oslo_Kowalczyk_trzecia_Zlota_Johaug_w_bi_.html
          oczywiście, lekarze sportowi twierdzą inaczej - co mnie nie dziwi.
          jak będziesz kiedyś u zwykłego lekarza, laryngologa, pulmonologa, alergologa - spytaj go o zdanie. powie ci to samo co w załączonym linku.
        • hradok Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w 05.03.11, 14:35
          maz-48..coś całkiem rozumnie piszesz!!!
        • Gość: gość Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.lukman.pl 05.03.11, 14:49
          Maz twoje rozumowanie ,jest tak genialne,że aż poraża.Nie dziwi cię ,że są Norweżki ,a potem długo nikt ,tylko JUSTYNA.Szkoda tylko ,że wszystkie są astmatyczkami i to nie wróży przyszłości tej dyscyplinie.Co będzie jak ktoś się wkurzy i rozmontuje ten cały cyrk zwany astmą.Piszesz jakby wszystko było NORMALNE,ale nie jest ,widać to po wynikach i zawodniczkach z astmą.I nie pisz więcej tych swoich przemyśleń ,no chyba ,że nawet w stosunku do siebie nie jesteś uczciwy.I jeszcze jedno ',,nie ucz ojca dzieci robić'' bo ty nawet nie masz pojęcja na czym to polega.
      • hradok MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... 05.03.11, 14:23
        Zastanawiam się czy Justyna Kowalczyk zdaje sobie sprawę z tego jak jest świetną biegaczką... dziewczyna, która zaczęła bieganie w wieku 14-15 lat (dokładnie nie wiem).. dziewczyna, która podejrzewam znacznie gorzej jeździła w tym okresie od piszącego te słowa.Zast.dziewczyna z miejscowości, gdzie raczej nie myślano o biegach narciarskich... w polskich realiachZ nie dość , że dochodzi do pierwszej dziesiątki świata.. Dziesiątki!!!..to jeszcze zdobywa medale od Turynu.. na każdej imprezie..ma 3 kryształowe kule..2 Tour de Ski.... złoty medal olimpijski.. itd...itd.. Żeby to jednak zrozumieć trzeba mieć wyobraźnię.. jeśli kto tej wyobraźni nie ..to już nie moja wina.. To jedynie lek na wyobraźnię może pomóc.. tylko gdzie go znaleźć
        • Gość: CYK Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:29
          W aptece, tak jak specyfiki na astmę ;)
        • Gość: realny realista Re: ...na astmę juz znaleźli :] jak IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:30
          znajda podobnie skuteczne na wyobraźnię i głupotę, to będziemy klękać przed dorobkiem naukowym i osiągnięciami "realisty" i innych forumowych trolli.
        • krzysiozboj Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w 05.03.11, 14:38
          Tu i jej i Małyszowi trzeba oddać jeszcze iż nie mieli takiego wsparcia na starcie jak sportowcy w krajach gdzie to prawie dyscypliny narodowe. I Wieritielny i Tajner kiedyś użerali się o porównywalne zaplecze do tego jakie mieli rywale, oboje musieli się przebijać przez nijakość w sytuacji kiedy w innych krajach to jest sprawna machina.
          By to zauważyć to warto odnieść i Małysza kiedyś i Kowalczyk dzisiaj do osiągnięć partnerów z tej samej kadry, wtedy dopiero widać przepaść i ogrom tego co Ci dwaj musieli włożyć w swój sukces. Biegi w Norwegii czy skoki w Finlandii, Niemczech czy Austrii to prawie ze "machina przemysłowa", porównać do nas to jak porównać potężną korporację do firmy garażowej.
        • maz-48 Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w 05.03.11, 14:40
          Nikt nie neguje ani sportowej klasy, ani faktu że Justyna Kowalczyk jest wspaniałą zawodniczką. Ale o tym wiemy już od kilku lat. Mistrzyni olimpijska, dwukrotna mistrzyni świata i kilkukrotna medalistka tych imprez, oraz trzykrotna już zwyciężczyni PŚ nie może przecież być byle kim. A że pochodzi z jakiejś mało znanej miejscowości? A cóż to ma do rzeczy? Wielcy mistrzowie nie rodzą się w pałacach, tylko z reguły gdzieś (z całym szacunkiem) w zapadłych dziurach.
          Nie rozumiem, o co ci chodzi...
          • Gość: zzz Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:15
            Boże mój, ktoś podszył się pod maza... ;)
            • Gość: optymista trochę więcej wiary - nie wszystko na tym IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 15:21
              świecie musi systematycznie schodzić na psy. czasem się coś poprawia :]
      • mariuszet MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... 05.03.11, 14:23
        Gratulacje dla Justyny, jest wspaniała !
        • k-x MŚ Oslo. Brawo Justyna, Teresa, Marit! 05.03.11, 14:40
          i inne zawodniczki. jak w ocenie sędziów wygląda najechanie Włoszki na Steirę?
      • Gość: chorzowianin Następne MŚ i same astmatyczki na podium ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:26
        Ciekawe ile chorych na astmę wywalczyło medale w MŚ w Libercu a ile w Oslo.
        Jeżeli jest tendencja rosnąca to może rzeczywiście Pani Justyna powinna sobie
        darować uprawianie zawodowo tej dyscypliny "sportu".
        • deus-cosma-deus żadna 05.03.11, 14:45
          indywidualnie...
          Aino-Kaisa i Justa, o których wiemy, że nie biorą jako jedyne indywidualnie zdobyły medale i w Libercu i w Oslo.
      • Gość: gość Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: 178.73.48.* 05.03.11, 14:28
        Jak tylko Johaug wyrwala do przodu zrozumialem,ze kierownictwo ekipy norweskiej wyznaczylo ja do wygrania,Bjoergen miala pilnowac Justyny ,i byc ewentualnie w rezerwie gdyby plan z Johaug zawiodl. MOZNA WALCZYC Z JEDNA ASTMATYCZKA,ALE Z DWOMA....I HERKULES...
      • Gość: / Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.11, 14:30
        najwieksza kleska Kowalczyk jaka pamietam -
        • Gość: myślenie boli Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 14:32
          • oloros Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] 05.03.11, 16:26
            jaki znowu wygrany sezon - MS w tym sezonie byly najwazniejszaimoreza i Kowlaczyk je przegrala - anajgorsze ze w ostatnim biegu nawet nie pokazala woli walki - poddala sie
            w tym sezonie jest przegrana!!!!!!!!!!
            Norwezki wlasnie jej pokazaly gdzie jest jej miejsce - zanaszymi plecami
            czy sie z tego podnioesie - watpliwe
            i tak jest w lepszej systuacji niz np Malysz ktory nigdy nie byl mistrzem olimpijskim
            • Gość: / Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.11, 16:33
              alw wTour zrabia sie dutki -a w MS raczej nie
              • Gość: kibic Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] IP: *.kaskada.net 05.03.11, 17:15
                i to jest słuszne stwierdzenie
              • Gość: jaa Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.11, 17:41
                Taaa, a Norwedzy dla idei zasuwają i średnią krajową zarabiają... :)) Za medale MŚ też niezłe premie wypłacają.
            • Gość: tyle komentarza Re: nasrane masz. IP: *.23.54.194.generacja.pl 05.03.11, 16:48
            • spector1 Re: wygrany sezon i trzeci medal klęską? dobre :] 05.03.11, 20:17
              oloros napisał:

> jaki znowu wygrany sezon - MS w tym sezonie byly najwazniejszaimoreza i Kowlacz
              > yk je przegrala - anajgorsze ze w ostatnim biegu nawet nie pokazala woli walki
              > - poddala sie
              > w tym sezonie jest przegrana!!!!!!!!!!
              > Norwezki wlasnie jej pokazaly gdzie jest jej miejsce - zanaszymi plecami
              > czy sie z tego podnioesie - watpliwe
              > i tak jest w lepszej systuacji niz np Malysz ktory nigdy nie byl mistrzem olimp
              > ijskim

Chyba nie doszedles do siebie (po "biegu" 20km - 5h) nawiedzony emerycie ,zafascynowany
              krzyzakami polnocy.
              Taki komentarz potrafi sklecic takze Maz.
              Po co go dublujesz?

You can't fart against the thunder

Spector
        • Gość: józek Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:44
          największa klęską jest to, że prawie każdy może klepać w klawiaturę i wydaje mu się, że wypisuje same mądrości.
          • Gość: / Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.11, 16:15
            nie widzicie ze nawet nie probowala walczyc?
            • krzysiozboj Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug 05.03.11, 16:53
              forumowe trole za to walczą dzielnie :))
        • krzysiozboj Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug 05.03.11, 16:59
          Żeby inni nasi sportowcy przegrywali podobnie ...
          Dwa medale mistrzostw świata, puchar świata (trzeci z rzędu) w kieszeni na ileś startów przed końcem, praktycznie całkowity brak wsparcia u partnerek (że też nie ma psioczenia na wyniki pozostałych Polek i ich trenerów), wcale nie taka jednoznaczna sytuacja z astmą rywalek i ... klęska?
      • sikiem_prostym To był bieg na 30 km. stylem dowolnym 05.03.11, 14:32
        tłuki.
      • Gość: marcella MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w bi... IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 14:39
        To był bieg ustawiony przez ekipę Norwegii, aby uciszyć wrzawę wokół Bjoergen wystawiono Johaug, po prostu szkoda czasu na oglądanie spektaklu, którym bawią się ci co manipulują wspomaganiem organizmów zawodniczek i zawodników Norwegii ( na pewno, wszak sami przyznali choć nie wyklucza się innych ekip). Myślę, że Justyna zrobiła to co do niej należało i to wszystko. Dla obrażających czy kpiących sobie z Polki mam taką radę, przed zabraniem głosu, proszę trochę poczytać, obejrzeć uważnie bieg, porównując sposób w jaki poruszają się zawodniczki po pokonaniu minimum połowy dystansu, zawodnicy wspomagani nie czują upływu sił, biegną bez żadnego wysiłku. Zatem to co się zdarzyło w tym biegu to plan Norwegów, jedna (silniejsza i najbardziej poddana krytyce, która dostała już to co miała dostać) Norweżka pracuje na rzecz drugiej (mniej utytułowanej, więc w tym biegu bardziej wspomaganej przez fachowców ) wstrzymując Kowalczyk a następnie w odpowiednim momencie przyspiesza by zgubić Polkę (co nie jest trudne przy wspomaganiu) by wykonać założenia ekipy. Chyba już nigdy nie będę oglądać tak zmanipulowanych imprez.
        • Gość: sazz Re: MŚ w Oslo. Kowalczyk trzecia. Złota Johaug w IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 19:05
          Niektórzy powinni się leczyć psychiatrycznie, wszędzie węszą spisek. Rozumiem ten błąd atrybucyjny jako projekcję własnych intencji w adekwatnej sytuacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka