Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zuzel w poznaniu

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 01:07
    ciekawy jestem jakie jest podejscie do zuzla poznaniakow. chodzili byscie na
    lige i zawody zuzlowe, gdyby byl zuzel w poznaniu? co sadzicie o tym sporcie,
    znacie przepisy? mieliscie okazje ogladac zuzel w innych miastach?
    [prosze o wypowiedzi tylko poznaniakow, bez leszna, gniezna itd.]
    Obserwuj wątek
      • feelgood Re: zuzel w poznaniu 15.05.02, 09:04
        Byłem kiedyś, jako dzieciak, na zawodach w Ostrowie. Kurz straszny ;).
        Sądzę, że żużel ma szanse w ośrodkach, gdzie nie ma konkurencji sportowej na
        odpowiednim poziomie. Czyli w Poznaniu szanse ma nikłe.
        nARKA
        • Gość: Alchem Re: zuzel w poznaniu IP: *.rogozno.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 09:38
          nigdy nie bylem, ale przeszedlbym sie :) ale tylko w przypadku gdyby mecze nie
          kolidowaly z Kolejorzem - co byloby trudne liczac dom i wyjazd

pozdro
          • Gość: eric Re: zuzel w poznaniu IP: 195.216.121.* 15.05.02, 10:05
            z opinią feelgood'a trudno się zgodzić biorąc za przykład wrocław. na wysokim
            poziomie (jak na polskie warunki) w tym sezonie były drużyny: koszykarzy,
            koszykarek (miejsca medalowe w 1 lidze), piłkarzy ręcznych (3m), siatkarzy
            (chyba spadli), piłkarzy (jak wiadomo grali słabo ale ludzi trochę jednak na
            ich mecze przychodziło), byli jeszcze bokserzy i pewnie coś tam jeszcze ...
            mimo wszystko na zawody żużlowe potrafi przyjść sporo osób (8-10 tyś), i sport
            ten ma wiernych kibiców, często nie interesujących się innymi dyscyplinami. z
            tym, że w mieście, w którym nigdy żużla nie było ciężko się spodziewać, że
            zyska on dużą popularność. no bo ciągle w kółko jeżdżą ...
            • feelgood Re: zuzel w poznaniu 15.05.02, 10:51
              Tak, ale zapomniałem dopisać, że Twoje miasto jest tu wyjątkiem, byc może ze
              względu na żuzlowe tradycje. Natomiast w Toruniu, Gorzowie, czy w Bydgoszczy
              niewielką ma dziś konkurencję.
              Pozdrawiam
              • sojazz Re: zuzel w poznaniu 15.05.02, 11:16
                Ja kiedys jako dzieciak chodzilem na Olimpie chyba wtedy cos znaczyli bo duuzo
                luda przychodzilo.. ale byly to czasy gdy Olimpia- pilkarze grali w I lidze!!.
                Pamietam ze mi sie podobalo ale chyba jestem jakis dziwny bo najbardziej to
                wypadki :-)....Pozatym tak jakpoprzednik moj napisal raczej teraz uwazam to za
                troche nudny sport- jazda w kolko!!!?
      • Gość: katschy Re: zuzel w poznaniu IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 14:30
        To byłby niezły pomysł (WKŻ Poznań?;), ale trudny do zrealizowania. Prawda jest
        następująca:
        1. pozycja futbolu w naszym mieście jest niepodważalna - przynajmniej tak długo
        jak LECH gra wyżej niż w III lidze...
        2. z której strony by nie patrzeć, Poznań to niestety sportowa prowincja - w
        ekstraklasie poza piłkarzami są tylko... bokserzy, chyba rugbyści, no i kilka
        drużyn w hokeja na trawie, na którego i tak mało kto chodzi. Nie ujmując
        niczego naszym świetnym koszykarkom i siatkarkom, to jednak męski sport, tak
        już jest, przyciąga więcej kibiców.
        Przydałaby się więc przeciwwaga dla piłkarskiego LECHA na najwyższym sportowym
        poziomie. Najlepszy byłby basket, ale z niezrozumiałych dla mnie przyczyn każda
        próba jego odbudowy kończy się o klasę rozgrywkową niżej. Dlaczego więc nie
        żużel? Mielibyśmy tu jednak do czynienia nie z odbudową, lecz budową od
        podstaw. Wymagałoby to cierpliwości i środków. Jeżeli jest zatem w Poznaniu
        grupa zapaleńców z kapitałem, to ja życzę powodzenia, cierpliwości i trzymam
        kciuki!
        • Gość: eric Re: zuzel w poznaniu IP: 195.216.121.* 15.05.02, 15:27
          słyszałem, że w warszawie nawet drużynę zmontowali choć tam nigdy w kółko na
          motorach,(poza cyrkiem) nie jeździli, więc niby czemu nie poznań?? ale po co?
          tylko pieniądze, kibiców, sponsorów i reklamodawców lechowi zabierać będą a tak
          na prawdę to jest to sport podobny do krykieta.
          • Gość: dan Re: zuzel w poznaniu IP: *.pozn.gazeta.pl 17.05.02, 11:58
            zuzel ma tyle wspolnego z krykietem, co pilka nozna z szachami. Nie wypowiadaj sie, jak nie wiesz o
            czym mowisz. Poza tym nawet wsrod radnych sa osoby, ktore zabiegaja o odbudowe zuzla w
            Poznaniu. Odbudowe, bo w Poznaniu zuzel, kiedys istnial, a o ile dobrze pamietam Wielkopolska
            miala najwiecej klubow zuzlowych w Polsce. Co do stadionu... nie wiem, czy wiesz, ze jest pomysl,
            aby przeprowadzic raz zawody zuzlowe na Bulgarskiej. Co do poznanskiej druzyny, to mialaby to byc
            Polonia Poznan, tyle, ze stadion przy ul. Harcerskiej trzeba takze odbudowac
            • feelgood Re: zuzel w poznaniu 17.05.02, 12:28
              Gość portalu: dan napisał(a):

> zuzel ma tyle wspolnego z krykietem, co pilka nozna z szachami. Nie wypowiadaj
              > sie, jak nie wiesz o
              > czym mowisz. Poza tym nawet wsrod radnych sa osoby, ktore zabiegaja o odbudowe
              > zuzla w
              > Poznaniu. Odbudowe, bo w Poznaniu zuzel, kiedys istnial, a o ile dobrze pamieta
              > m Wielkopolska
              > miala najwiecej klubow zuzlowych w Polsce. Co do stadionu... nie wiem, czy wies
              > z, ze jest pomysl,
              > aby przeprowadzic raz zawody zuzlowe na Bulgarskiej. Co do poznanskiej druzyny,
              > to mialaby to byc
              > Polonia Poznan, tyle, ze stadion przy ul. Harcerskiej trzeba takze odbudowac

Zwracam uwagę pomysłodawcom, że na Bułgarskiej nie ma bieżni (przynajmniej do
              zeszłej soboty nie było)
              nARKA
            • Gość: eric Re: zuzel w poznaniu IP: 195.216.121.* 20.05.02, 11:46
              Gość portalu: dan napisał(a):

> zuzel ma tyle wspolnego z krykietem, co pilka nozna z szachami. Nie wypowiadaj
              > sie, jak nie wiesz o
              > czym mowisz.

otóż kolego krykiet to taki sport, którym nikt oprócz anglików i (chyba)
              australijczyków się nie interesuje i nie wie o co w nim chodzi. sprawy mają się
              bardzo podobnie z żużlem, w polsce jest bardzo popularny ale w innych krajach
              mało kto wie co to za sport ten speedway. a szachy i piłka nożna akurat w tym
              kontekście są bardzo podobne, ludzie na całym świecie wiedzą, że takie gry
              istnieją, znaja mniej więcej zasady a i nawet parę nazwisk potrafią wymienić.
              znasz jakieś nazwisko zawodnika krykieta? we włoszech na pewno nikt oprócz kilku
              zapaleńców nie słyszał o gollobie!!!
      • Gość: Sasza Re: zuzel w poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.02, 20:32
        Mieszkam dokladnie w polowie drogi miedzy Poznaniem a Lesznem, ale zdecydowanie
        czesciej jestem na Bulgarskiej niz na Smoczyka. Ale zuzel ma smaaak :))Choc
        gdyby powstala druzyna w Poznaniu - kiedys w kocnu jezdzil Polonez to i tak
        pozostalbym wierny Unii.

Sasza
      • Gość: vivacee a kibice to żultrasi i żuligani... bt. IP: *.cgs.poznan.pl 17.05.02, 12:19
        żultrasi i żuligani....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka