Gość: Marcin IP: 92.244.56.* 20.09.08, 10:22 To trzeba bylo kuzwa zalozyc jakies karbonowe blotniki i wystartowac w przeciwdeszczowych ciuchach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: just_man Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 10:33 Bluzę ortalionową to raczej na zjazd się zakłada, a zdejmuje przed podjazdem. Czy to pomyłka C. Zamany (w co nie wierzę), czy znowu jakiś fachowiec dal ciała? Odpowiedz Link Zgłoś
arek.gazeta Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke 20.09.08, 10:39 Dziś zawodowcy są zbyt wygodni, oczekują krótkich etapów w pięknej słonecznej pogodzie z temperaturą powyżej 15 stopni. Tak się nie da, kibicom odejdzie ochota na oglądanie kolarzy, którzy przed kolejnymi etapami stroją fochy. Nie zmienia to faktu, że odkąd oglądam TdP rundy na koniec każdego etapu są moim zdaniem fatalnym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Re: Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.unreal.pl 20.09.08, 12:35 A jechałeś kiedyś w deszczu przynajmniej 100 km w temperaturze 2-5 stopni? Ja tak. I wcale sie zawodnikom nie dziwię że protestują. Wsiądź kolego na rower i potem pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
arek.gazeta Re: Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke 20.09.08, 12:46 Pozwól Kolego, że nie będę wsiadał na rower, to oni zarabiają w ten sposób stawiając przy okazji organizatorom kuriozalne wymagania. Zawód zawodowego kolarza to nie praca w klimatyzowanym biurze. Swoją drogą sporo było na ten temat przy okazji IO. Dlaczego sportowcy z Europy przegrywają z konkurencją z obu Ameryk, Azji i Afryki? Europa po prostu stała się zbyt syta, wygodna. Najlepszym tego przykładem jest wlaśnie zawodowy peleton - objazdowi lalusie. Maksimum zysku i minimum nakładu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.J. Re: Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.dialog.net.pl 20.09.08, 13:43 Czyli uważasz, że skoro ktoś jest zawodowym kolarzem, ma przekraczać pewne bezsensowne granice? Zawodowcy poważnie traktują swoje zdrowie i to nie jest wygodnictwo, tylko próba ustanowienia jakiś reguł, które mają zapewnić bezpieczeństwo. Ja jeżdziłem w wyścigach kolarskich w różnych warunkach i wcale się nie dziwię tym kolarzom, dziwię się p. Langowi, który dla pieniędzy naraża kolarzy na niebezpieczeństwo. Podobnie dzieje się w F1 dla pieniędzy nie przerywa się wyścigów, które są niebezpieczne, poczytaj sobie o śmiertelnych wypadkach zawodowych kolarzy w trakcie wyścigów np Juan Barrero, Saul Morales, Manuel Sanroma, Jose Antonio Espinosa, ciekawe czy rodzinom tych kolarzy powiedziałbyś w twarz, że zginęli bo przecież byli zawodowymi kolarzami i powinni jechać bez względu na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.eranet.pl 20.09.08, 14:00 Jacy objazdowi lalusie? Cały ten komentarz jest jednym wielkim nieporozumieniem. Co mają do rzeczy sportowcy z Azji, Afryki, klimatyzowne biura i inne bzdety. Wyscig jest o pietruszke i w tym rzecz przede wszystkim. Cykl Pro Tour zmusza najlepsze druzyny na świecie do wystartowania w tdp, na naszych drogach, które do ścigania się nie bardzo nadaja, do tego o porze roku, gdy pogoda jest wyjątkowo niekorzystna (średnio 6 godzin w deszczu i o chłodzie to naprawdę ekstremalne przeżycie), do tego dochodzą błędy organizacyjne (nieszczesne rundy i nijakość i długość etapów) no i prasa i frustraci mają czym się zatruwać. To dopiero maksimum zysku i minimum nakładu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin to żeś trafił kulą w płot ekspercie IP: *.chello.pl 20.09.08, 14:07 pokaż mi w takim razie jakichś dobrych kolarzy spoza Europy, o mędrcze (pomijam USA i Australię bo to przecież także syte kraje). Akurat w kolarstwie liczą się tylko kraje rozwinięte - Szwajcaria, Niemcy, Holandia, Belgia, Włochy, Hiszpania, Francja, UK, USA, Australia. Czasem pokażą się goście z byłego ZSRR (Ukraina, Rosja, Kazachstan) i to już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan16 Dobrze wam tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 10:48 Wyścig pokoju był czymś co moje pokolenie najmilej wspomina nie było kombinatorstwa na etapach kto miał siłę wygrywał nie jakieś prowadzenia lidera ustawki i h... wie co jeszcze robią. Emocje są gdy wygrywa zawodnik o określonej narodowości a nie zawodnik reklama.I najważniejsze było to w maju pięknym polskim maju gdy człowiekowi żyć się chce. Tylko ta data i ten wyścig się kojarzył wszystkim z komuną macie kapitalistyczny wyścig i mordy w kubeł. Wyeksplatowane cieniasy niech zostaną w domach jak im pogoda nie odpowiada.Szkoda tylko tej pracy Cześka Langa. Gdyby wyścig Pokoju miał taką oprawę i nagrody. A scigali się za jakiś wieniec z którym h... wie co było robić czy trzymać na pogrzeb czy wywalać na śmietnik. Szurkowski to chyba w domu miał magazyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Dobrze wam tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 13:05 > Wyścig pokoju był czymś co moje pokolenie najmilej wspomina nie było > kombinatorstwa na etapach kto miał siłę wygrywał nie jakieś prowadzenia lidera > ustawki i h... wie co jeszcze robią. ty chyba oglądałeś inny wyścig. czego jak cczego ale kombinowania to tam była cała masa. niemcy przeciw czechom, polacy przeciw ruskim itd właśnie wróciłem z rowerka . szosowego. zrobiłem 80km i jakoś korona z głowy mi nie spadła Odpowiedz Link Zgłoś
zomo-ormo Re: Dobrze wam tak. 20.09.08, 16:28 WP to byl sport, zas TP to juz tylko biznes... Odpowiedz Link Zgłoś
artisan4 Jak dla mnie to kolarze zwłaszcza ci najlepsi w 20.09.08, 10:56 TdP dali ciała na całego, spodziewali się lekkiego wyścigu w którym będzie można zdobyć punkty i zarobić kasę, gdy się okazało że jest ciężko to najlepsi np Sanchez, Evans czy Canchellara odpuścili sobie ściganie, nie wierzę że coś takiego mogłoby się wydarzyć w innym wyścigu np TdF, niestety dla mnie to świadczy o jednak niskim prestiżu naszego narodowego wyścigu wbrew temu o czym próbują przekonać nas komentatorzy i P. Czesław Lang (którego bardzo szanuję i jestem wdzięczny za TdP jako taki) ale w tym roku po etapie w Lublinie przestałem oglądać te zawodowe towarzystwo wzajemnej adoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waceg Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 11:22 Miał liczyć 201 kilometrów, został skrócony do 118. Dla niektórych dziennikarzy 180 km .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.. Re: Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 11:25 Skoro gwiazdy i tak dają ciała to proponuję, żeby kolejne wyscigi zorganizować w całości w górach - w polskich, czeskich i słowackich - ci, którzy chcą - tacy jak Jens Voigt - będą walczyć, ci którzy nie chcą po prostu nie przyjadą. I będą większe atrakcje dla kibiców (byleby tylko przekaźniki zaś nie nawalały, jakoś w TdF nawet jak jest mgła to jest obraz, a w Polsce - kaszana). Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek A kogo interesują kolarze? Niech tylko dróg nie... 20.09.08, 11:36 ... blokują - bo to wkurza - niech jeżdżą sobie na stadionach albo w halach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: A kogo interesują kolarze? Niech tylko dróg n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 11:58 a kogo interesują takie zwierzęta jak ty? Rajborek przecież odrazu widać, że z rozumem to u ciebie kiepsko. Myśle, że to ty blokujesz drogi bo zapewne mylisz gaz z hamulcem. Cytując klasyków: Jesteś zerem Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: A kogo interesują kolarze? Niech tylko dróg n 20.09.08, 16:43 Nie wiem kto jest bardziej żałosny w swojej wypowiedzi - moja przynajmniej była jakoś na temat, a twoja - hehehe, no cóż... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Są jednak tacy, których zmagania kolarzy 20.09.08, 12:29 interesują a zupełnie nie interesuje ich że ciebie to wkurza. Zawsze możesz jeździć tam gdzie akurat kolarze nie jeżdżą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Są jednak tacy, których zmagania kolarzy 20.09.08, 16:45 Hmmm... to raczej oni blokują całe odcinki dróg a nie ja, a uprawianie sportu powinno się odbywać w miejscach dla nich wyznaczonych, przy czym drogi dla samochodów takimi nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: A kogo interesują kolarze? Niech tylko dróg n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 18:01 tak lepiej siedzieć w knajpie i pić piwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg gdyby nie 3 problrmy bylo by OK IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 11:49 1. Krótsze etapy ok. 150-180 km 2. Bez rund w mieście 3. zlikwidować te reklamowe balony nadmuchiwane, które przeszkadzają i widzom i kolarzom dodatkowo ewentualnie 4. lepsze drogi. 5. więcej górek 6. zlikwidować tę durną czasówke w warszawie i zamienic ją albo na idywidualną albo na zwykłu etap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: gdyby nie 3 problrmy bylo by OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:20 bez balonów się chyba nie obejdzie...Kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke IP: *.tmzproxy2.com 20.09.08, 13:23 liipa Odpowiedz Link Zgłoś
przemoe Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke 20.09.08, 13:24 A taki Marcin Sapa ma to wszystko gdzieś i chwała mu za to. Dla takich zawodników warto jeszcze oglądać ten koksiarski sport. toiowonasportowo.blox.pl/2008/09/Jutro-tez-wam-uciekniemy.html Odpowiedz Link Zgłoś
szczur_sportowy Tour de Pologne: Kolarska droga przez męke??? 20.09.08, 13:29 KRÓTKO MÓWIĄC: ŻENADA !!! Panie Czesławie! Mam do Pana ogromną prośbę - niech Pan już nie zaprasza tych laleczek do naszego kraju na kolarskie zmagania, bo nasz klimat może spowodować ciężkie choroby i wieloletnie roszczenia finansowe z tytułu uszczerbku na zdrowiu. A to nie Pana wina, że współcześni kolarze to takie słabiaki. Niech sobie lepiej jeżdżą po słonecznej Grecji - tyle, że tam może znowuż być za gorąco... Fatalnie - nie dogodzisz francuskiemu pieskowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo gavio 1988 IP: *.mas.airbites.pl 20.09.08, 13:58 masakra z tym passo gavio w 1988, tym bardziej brawo dla tych co dojechali do mety... pl.youtube.com/watch?v=y5wPEymv-oQ sami zobaczcie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin niestety, ale Lang się skończył jako dyrektor TdP IP: *.chello.pl 20.09.08, 14:21 z przykrością to zauważam, bo szanuję go za osiągnięcia sportowe oraz za to, że wydobył nasz narodowy wyścig z otchłani niebytu i zrobił go w miarę rozpoznawalnym. Niestety, facet się pogubił, żyje przeszłością z czasów, gdy sam się ścigał. Kto teraz organizuje takie etapy? Nikt, cały światek kolarski śmieje się z Langa i jego pomysłów. Ten wyścig jest po prostu nudny, mimo że interesuje się kolarstwem, namiętnie oglądam TdF czy Vueltę, to TdP mnie przeraźliwie nudzi i pewnie większość znających się na kolarstwie również. Jak można dopuścić do tego, żeby tygodniowy wyścig etapowy rozstrzygał się na 15km jednego etapu? Sposób na podniesienie rangi TdP jest w sumie dość prosty. Po pierwsze, pogoda. To od przyszłego roku powinno się zrobić samo, bo wyścig będzie na początku sierpnia. Po drugie, etapy. Według mnie ten wyścig powinien wyglądać następująco: niedziela - prolog klika km (ITT lub TTT) pon.-śr - płaskie etapy 150-200km dla sprinterów i ucieczek, ewentualnie jeden z nich długi (do 250km) czw. - średnie góry (150-200km) pt. - wysokie góry (100-150km) sob. - ITT w górach nie. - etap przyjaźni, kończący się w dużym mieście (Kraków chyba najlepszy, ewentualnie Wrocław jeśli góry to Sudety) Przy tak skonstruowanym profilu trasy wyścig byłby dużo ciekawszy i kolarze dużo chętniej ścigali by się, zamiast odstawiać szopki. Mam nadzieję, że po tegorocznych cyrkach, Lang pójdzie po rozum do głowy, albo zrezygnuje z organizacji i przekaże ją komuś bardziej kompetentnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Beznadziejny TDP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 15:22 Co to za poszarpany wyścig ? dowolne trasy bez ciągłości.Tam gdzie kończy się etap tam powinien rozpoczynać się następny,jeszcze te idiotyczne pętle na ulicach miast.Olsztyn to katastrofa.A czy nie ma już innych terminów aby być skazanym na chimeryczny wrzesień ?.Wyścig jest dla kibiców,ale jak tu kibicować, jak zmusić ich aby stali w deszczu i przenikliwym chłodzie i oczekiwać kolarzy ??? chyba tylko twardziele albo pasjonaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Tour de Pologne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 16:38 drobny retusz: Tour du Pologne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Tour de Pologne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 17:16 Że co??? Odpowiedz Link Zgłoś