jazmig 03.02.10, 19:19 Co to za babcia, której wnuczka nie lubi, albo się boi? Chyba rodem z GW i jej otoczenia. Normalne babcie są kochane przez wnuki, a wnuki wolą być u babci, niż z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inkwizytorstarszy Jak przeżyć ferie z wnukami? 04.02.10, 04:16 No nie,czegoś nie rozumiem: 3 letnia wnuczka ma 40-paroletnich "dziadków",więc oboje pracują,standard. I jeszcze mieli by się użerać z rozwydrzonymi (co,może nie?)bachorami,za jakie grzechy ??? Ja przeszedłem niedawno na emeryturę ,i gdy zaproponowałem swojej wnuczce (15lat,czyli norma) wycieczkę na sanki,to spytała czy się dobrze czuję... Odpowiedz Link Zgłoś
pereiro Klaps 08.02.10, 11:27 W czasach dziadków klaps był zwykłą metodą wychowawczą. Dziś dla mądrych rodziców jest to nie do przyjęcia. Pani redaktor do najmądrzejszych, jak widać, nie należy. Po pierwsze dlatego, że zakaz klapsów, to chwilowa moda. A tak naprawdę wszystko zależy od sytuacji. Czasem klaps jest lepszy od poparzonego wrzątkiem dziecka. Po drugie zaś dlatego, że narzuca nie tylko odpowiedź rozmówcy, ale i swój (dodajmy, że płaski, jednowymiarowy, stadny, głupi i pozbawiony refleksji) punkt widzenia czytelnikowi. Gdyby mądrzejsi rodzice dawali pani redaktor więcej klapsów, być może dziś wiedziałaby, że nie jest pępkiem świata i istnieją ludzie mający inne od niej spojrzenie na daną sprawę. W dodatku ludzie mądrzejsi od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
unabjork Re: Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 12:35 abstrahując od treści artykułu to nie każde 3 letnie dziecko ma 40paroletnich dziadków. nie sądze aby nawet połowa z nich była w tym wieku. moi dziadkowie stali się dziadkami po 50tce, a ja ich pamietam zdecydowanie po 60tce. moi rodzice są po 60tce i jeszcze wnuków się nie doczekali, a dzieci mają troje i fakt, że to akurat 'przegięcie', ale w dzisiejszych czasach jest jednak wielu ludzi dosyć późno zostaje dziadkami. inna rzecz dziadek proponuje 15latce wspólny wypad na sanki to to musiałaby być jakaś nieźle wyluzowana dziewczyna żeby nie pomyśleć czy z dziadkiem wszystko ok. gorzej, że o to spytała. rodzice szacunku do dziadków (i w ogóle starszych) raczej jej nie nauczyli. z piętnastką to proponuję raczej jakieś bardziej wysublimowane rozrywki. to juz przwie dorosły człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 TO MA BYĆ NAUKA?! 04.02.10, 08:19 Tego typu poradniki domowe dawniej zamieszczano w kalendarzach ściennych ze zrywanymi kartkami. Codzień zerwać kartkę i przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
juullaa Jak przeżyć ferie z wnukami? 04.02.10, 12:07 Tekst jest zupełnie oderwany od rzeczywistości. Przystaje do sytuacji sprzed 20 lat, kiedy to rodzice zostawiali mnie u dziadków na ferie, w czasie remontu itp. Czułam się tam zupełnie obco mimo częstych wizyt u dziadków. Współcześni dziadkowie są zupełnie inni. W niejednym domu znajduje się komputer podłączony do internetu, dziadkowie jeżdżą samochodami, zabierają dzieci na spacer za miasto, do kina, na narty, na łyżwy. Babcia 60-letnia to nie jest już 60-letnia staruszka, która szyje na maszynie, piecze ciasta i chodzi codziennie do kościoła. To często aktywna i sprawna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Jak wychować babcię i dziadka? 04.02.10, 16:17 Zabawne jest czytanie porad jak rodzice powinni wychować sobie babcię i dziadka aby zajmowali się ich dziećmi zgodnie z ich poglądami. Cóż w tym złego gdy babcia chce nauczyć wnuka pacierza aby mógł się modlić i pójść do nieba? Nie sądzę aby babcia chciała słuchać swojej córki heretyczki. Jaka babcia zgodzi się z córką, która chce swoje dziecko pozbawić szczęścia wiecznego? Podobnie z dziadkiem. Jeśli jego doświadczenie życiowe mówi, że jedynie klapsami można przemówić do bachora to jak go przekonać aby z tych klapsów zrezygnował i gdy dziecko chce wskoczyć na jezdnię pod samochód to mu na to pozwolił? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak wychować babcię i dziadka? 08.02.10, 09:48 Całkiem prosto - jeśli nie chcemy, żeby nasze dzieci wychowywali dziadkowie po swojemu, to wychowujmy je sami, a dziadków odwiedzajmy na niedzielnych obiadkach. A do opieki wynajmijmy profesjonalistów, którym zapłacimy i którzy będą mieli obowiązek zajmować się naszymi dziećmi zgodnie z naszymi wytycznymi. Bo dziadkowie absolutnie takiego obowiązku nie mają, wbrew temu, co się wydaje niektórym rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
slonina1 Re: Jak wychować babcię i dziadka? 08.02.10, 10:07 Całkowicei się z Tobą zgadzam. Dziadkowie nie mają obowiązku wychowywać mojej córki. Przez prawie 4 lata byłam na urlopie wychowawczym i sama zajmowałam się dzieckiem. Teraz mała poszła do przedszkola a ja wróciłam do pracy. chcąc nie chcąc w większej mierze jesteśmy zdani na dziadków (odbierają małą z przedszkola i pilnują przez 2 godziny dziennie, zanim wrocimy z pracy). Nasze relacje się zmieniły, ale przez pierwsze lata było tak jak mówisz- niedzielne obiadki, sporadyczne wizyty- miło wspominam ten czas. Teraz częsciej się kłócimy właśnie o te zasady. Zdaję sobie sprawę, że oni nie muszę mi pomagać, ale skoro już się tego podjęli to mam prawo wymagać, żeby stosowali się do moich zaleceń. Nawet jeśli ich nie zatrudniam i nie płacę jakbym to mogła przy niani. Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Jak przeżyć ferie z wnukami? 05.02.10, 01:13 Jakiś sztuczny problem. Z reguły babci mówi się o rzeczach, o których nie mówi się rodzicom. Jeżeli dziadkowie mają problem z wnukami to wynika to z problemu który mają dziadkowie ze swoimi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
tyjanek Jak przeżyć ferie z wnukami? 05.02.10, 23:14 a moim zdaniem pani dr. powinna zejść z Księżyca na ziemię rozejrzeć się wokół siebie i przed oddaniem własnych dzieci dla dziadków poszukać porady u dobrego psychologa... Przypomniał mi się polski film Kogel-mogel z dr Wolańskim. dziadek agnostyk z wierzącymi dziećmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 09:44 "Są tacy dziadkowie, którzy nie chcą się zajmować wnukami podczas ferii." Faktycznie, bezczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
slonina1 Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 09:47 ciekawy artykuł, z wieloma poradami sie zgadzam (jestem matka 5latki). od dawna tocze "wojne" z tesciowa o zasady wychowywania mojej corki. ona właśnie prezentuje postawe typu:"ja już swoej dzieci wychowałam, wiem lepiej". CIężko ją przekonać ze to jest moja corka więc to ja ustalam zasady. Pokaże jej ten artykuł i niech wie, że to nie tylko moje fanaberie, ale nawet w gazecie napisali, że to ja mam decydujace zdanie w tej kwesti! p.s. moja tesciowa ma 64 lata i nie ma komputera, nie jezdzi samochodem, ale ma za to telewizor, który gra na okrągło.... Odpowiedz Link Zgłoś
jufalka Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 12:08 Ja odniosę się do jednej kwestii - oczywiście dziadkowie nie mają obowiązku zajmować się wnukami... i obecnie wielu jest takich "nowoczesnych i wyzwolonych" dziadków i babć, którzy unikają tego jak ognia "bo oni już swoje dzieci wychowali", bo mają swoje życie czy co tam jeszcze... oczywiście wszystko to prawda... z tym, że jakoś w wieli wypadkach ci teraz dziadkowie kiedyś bez żadnych problemów korzystali z pomocy swoich własnych rodziców w opiece nad ich dziećmi i raczej takich słów nie słyszeli ... a w każdym razie ich rodzice z wnuczkami siedzieli często gęsto... ale oni to mają swoje zycie... i z tym właśnie jest coś nie tak... mówię m.in. z własnego doświadczenia, bo ja jako dziecko bardzo często przebywałam u moich dziadków, natomiast moja mama co prawda zajmie się od czasu do czasu moim dzieckiem, ale b. często daje mi odczuć, że robi mi łaskę, i że to dla niej wielki wysiłek ... na marginesie nie mama moja nie pracuje, (ma rentę), 50 lat i jest raczej sprawna Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 14:49 Babcia ma 50 lat, rente i jest 'raczej sprawna'... To niby z jakiego powodu ma tę rentę? 50 lat to powinna jeszcze 10 lat pracowac i miec swiety spokoj od wnukow. Odpowiedz Link Zgłoś
el_konarro Jak przeżyć ferie z bezsensownymi związkami fraz.? 08.02.10, 12:14 "(...) Idą po najprostszej linii oporu (...)" Touché. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak przeżyć ferie z bezsensownymi związkami f 08.02.10, 14:48 Nie wierzę... <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 13:23 Dokładne ustalenie zasad wychowywania dziecka jest może konieczne, kiedy dziadkowie mają zajmować się dzieckiem codziennie. Kiedy w grę wchodzi weekend co jakiś czas lub ferie, można trochę wyluzować. Dzieci doskonale rozumieją, co wolno u babci, a co w domu. Mój 3-letni syn jest rozpieszczany przez dziadków i uwielbia tam przebywać. Zawsze mam jednak spokojną głowę, bo wiem, że ich zasady nie narażają dziecka na niebezpieczeństwo, a jedynie wprowadzają większą swobodę. Syn nigdy nie ma problemu z powrotem do "starych zasad" po powrocie do domu. Ja z moimi dziadkami miałam identyczna sytuację, kiedy byłam dzieckiem. Wspaniale wspominam dzieciństwo, również - w bardzo dużym stopniu - dzięki nim. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Jak przeżyć ferie z wnukami? 08.02.10, 15:02 > Normalne babcie są kochane przez wnuki, a wnuki wolą być u babci, > niż z rodzicami. Jesli wnuki wolą być z dziadkami niż z rodzicami, to z taką rodziną jest ewidentnie coś nie tak.Mój syn dziadków lubi, zostaje z nimi dość chętnie, ale to z nami - rodzicami - uwielbia spędzać czas.Jest cały w skowronkach, jeśli (prawie) wszędzoe zabieramy go ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
kwolana Jak przeżyć ferie z wnukami? 09.02.10, 02:03 najważniejszą rzeczą do ustawienia w relacji rodzice-dziadkowie, którą ten artykuł przemilczał, jest to, żeby dziadkowie w końcu pojęli, że co by się nie działo, to rodzice są najważniejsi! do nich należy ostatnie słowo, to oni są dla dziecka na pierwszym miejscu. niby banał, ale z własnego doświadczenia wiem że jednak to problem. Odpowiedz Link Zgłoś