Dodaj do ulubionych

temperatura podczas objazdu

05.08.09, 12:31
ruszamy 17-08.
tydzień objazdu. potem tydzien odpoczynku.
czy wieczorem temperatura spada tak ze trzeba nakładac dlugie
spodnie i swetry? a w dzien jest taki upał ze głowa rozumu nie daje
bo dodatkowo jest duza wilgotność. jak to naprawde wyglada?
Obserwuj wątek
    • Gość: mich Re: temperatura podczas objazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 13:05
      to nie sahara, temperatura nie spada. Ja nigdy nic nie nakładałem
      długiego. W dzień też nie ma dużej wilgotności. Normalnie gorąco.
      • zla_wiedzma Re: temperatura podczas objazdu 05.08.09, 13:57
        Nie wiem czy znacząca różnica pomiędzy temp. w lipcu a sierpniu. Ja byłam w
        lipcu i było ok. 30* powiedziałabym takie w sam raz. Miałam polary itepe ale nie
        włożyłam ani razu. Nawet wtedy gdy nasza przewodniczka mówiła żeby włożyć coś
        jak przepływaliśmy morze Marmara, ani w Kapadocji. Jest sucho więc jest nie jest
        źle. Za to jak wróciliśmy to na wybrzeżu wilgotność tak duża że pierwsze dwa dni
        czuliśmy się jak w łaźni parowej ;)
        • Gość: ines Re: temperatura podczas objazdu IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.09, 14:21
          Zależy w jakich rejonach bedziesz. Na pólnocy i w głębi Turcji (Amasya,
          Trabzon,Kars, Erzurum, Kapadocja, Sumela) temperatury umiarkowane(byłam w
          drugiej połowie lipca) i moze popadać. Wystarczy jedna rzecz odrobinę cieplejsza
          z długim rękawem.
          Na południu blisko granicy z Syrią(Mardin, Urfa, Harran) piekarnik- powietrze
          suche i ponad 40 stopni.
          Na południu, nad morzem gorąco i wilgotno. Konieczne nakrycie głowy w trakcie
          zwiedzania i wysokie filtry.
    • sabana Re: temperatura podczas objazdu 05.08.09, 14:40
      w dzień było 45st, wieczorem temp spadała do 39st. Dzinsy czy
      leginsy zajmuja tylko niepotrzebnie miejsce w walizce. Chyba że
      zmarzniesz w samolocie, to bardziej prawdopodobne.
      • Gość: ines Re: temperatura podczas objazdu IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.09, 14:48
        Ale założycielka wątku jedzie na objazdówkę. Zapewniam Cię,że np. w dniu
        zwiedzania klasztoru Sumela było ok.18 stopni i padało. W Erzurum, Trabzonie też
        ok.20 stopni.
        • rene1978 Re: temperatura podczas objazdu 05.08.09, 18:30
          objazdówka - kapadocja, pamukkale, stambuł, ankara - więc pewnie
          cos trzeba wziąć cieplejszego. potem wypoczynek w Sun City Oludeniz-
          nawet jak tem spadnei do 20 stopni to chyba nie zmarzne.
          a czy w klasztorach trzeba mieć nakryte ramiona i zakryte kolana?
          • Gość: ines Re: temperatura podczas objazdu IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.09, 19:04
            Z tego co piszesz to wycieczka po Turcji zachodniej. W tej części Turcji
            meczety i warto zabrać cienką chustę na głowę, bo kobiety muszą wejść z
            osłoniętą głową. Ramiona i kolana też wypada zakryć z szacunku dla wiernych w
            meczetach.
            W Turcji jest tez sporo zabytków chrześcijańskich, ale nikt nie wymaga
            specjalnego zachowania/ubioru w nich. Jedynie co to w meczetach. Po prostu
            wypada z szacunku osłonić kolana, ramiona, głowę, bo tam przebywają wierni
            modlący się.
            Nie rób sobie zbędnych kilogramów w walizce. Jeden sweterek z długim rękawem
            wystarczy.
            • Gość: ines Re: temperatura podczas objazdu IP: *.rzeszow.mm.pl 05.08.09, 19:08
              A tak w ogóle to warto pisać jaką czesć Turcji sie objeżdza,żeby nie było
              nieporozumień, bo w tym kraju jest kilka stref klimatycznych. Ty będziesz
              zwiedzać tylko północny -zachód.
              • rene1978 Re: temperatura podczas objazdu 06.08.09, 08:58
                dziekuje za cenne uwagi- i sorki ze nie podałam regionu. Ale jak
                widac na forum same dobre dusze i dobrzy fachowcy.
                stacjonowac będziemy w oludeniz w sun city- podobno region wspaniały.
                jeszcze tylko 10 dni...............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka